Silloin kun ei ole helppoa, on tunnetusti vaikeaa

5.1.2020

Mikke Lempiäisen Oulun sunnuntai-iltaisen kamppailun kolmannessa erässä taidokkaasti iskemä 2-4-osuma tuotti lopulta jatkoajalla Laser HT:lle taipuneille punanutuille vain yhden pisteen kotiin tuomisiksi.

Edellisiltana Raahessa kirvelevän tappion kokenut Kotkan Titaanit oli yhden hyvin nukutun yön seurauksena petrannut selkeästi omaa tekemistään ja punanutut pelasivatkin erittäin hyvän jääkiekkopelin sunnuntaina Oulun Energia Areenalla. Harmi vain, ettei kotkalaisten ote kestänyt normaalin peliajan loppuun saakka, vaan kamppailua isännöinyt Laser HT onnistui lopulta nousemaan lähes sillasta 5-4 (1-0, 1-3, 2-1, 1-0) –jatkoaikavoittoon.

Laser HT – Titaanit 5-4 ja (1-0, 1-3, 2-1, 1-0)

18:55 1-0 Anssi Ronkainen (Aleksi Alamäki)
25:07 1-1 Ville Myyryläinen (Kalle Kolehmainen, Santeri Salminen)
28:09 1-2 Petteri Paajanen (Erik Naroma)
29:47 1-3 Elmeri Kotro (Markus Salminen, Johannes Hakuli)

39:57 2-3 Aleksi Alamäki (Nikita Kholkin, Joonas Launonen)
49:47 2-4 Mikke Lempiäinen (Arttu Räisänen, Roope Lantta)

Titaanit 4 x 2min= 8min

Titaanien vuodenvaihteen jälkeinen ja kevätkauden Suomi-sarjan osalta avannut vierasturnee miekkailtiin sunnuntai-iltana päätökseen Pohjois-Suomen kirkkaimmassa kiekkokeskuksessa eli Oulussa.

Edellisillan Raahe-Kiekolle kärsityn tappion pois mielistään pyyhkineet punanutut näyttivät jo pitkään olevansa matkalla todella arvokkaaseen vierasvoittoon, mutta toisin kuitenkin lopulta kävi.

Kotijoukkue Laser HT onnistui nimittäin päätöserän kahdella perättäisellä ylivoimaosumalla hivuttautumaan jatkoajalle ja paketoimaan siellä pelin lopullisesti nimiinsä vain 50 sekuntia ennen täyttä aikaa syntyneella Aleksi Alamäen 5-4-voittomaalilla.

Titaanien päävalmentaja Mika Iltola oli luonnollisesti pelin kääntymisestä 2-4-johtoasemasta aina tappioon saakka harmissaan, muttei silti lähtenyt suomimaan omiaan, jotka pelasivat hyvätasoista jääkiekkoa aivan muutamaa notkahdusta lukuunottamatta.

– Pelimme kulki tänään todella mallikkaasti ja etenkin viisikkopelaamisemme oli hyvällä tasolla, Iltola kehaisi.

– Vaikka lopulta jatkoajalla tämän taiston hävisimmekin, en halua silti millään muotoa moittia joukkuetta sen tekemästä työmäärästä saati peliesityksestä – meillä oli kokoajan avaimet käsissämme pelin voittamiseksi ja tästä on vain jatkettava samaa rataa, niin kyllä ne tuloksetkin alkavat sieltä taas tulla.

Titaanit oli oikeastaan ensimmäiset 50 minuuttia kokoajan pelin päällä ja hallitsi tapahtumia Oulun Energia Areenan täysimittaisessa kaukalossa, mutta maalinteko tuntui taas olevan aivan liian vaikeaa.

Kuvaavaa olikin, että ottelun avausmaalin teki lopulta omiin poikittaissyötön katkaisua yrittänyt kotkalaishyökkääjä, jonka mailasta Anssi Ronkaisen lähettämä kiekko pomppasi ikävästi ohi hölmistyneen titaanivahti Niilo Pussisen.

Titaanien onneksi kiekkojumalat antoivat edellä mainitun tuuriosuman kotkalaisille takaisin, kun toisen erän alussa purkukiekko pysähtyi laidassa kiinni olleen linjatuomarin luistimiin ja siitä sen mukaansa napannut Ville Myyryläinen onnistui hyökkäysalueelle sisään luisteltuaan tulittamaan verköt tötterölle Laser HT:n rysää vartioineen Sami Väliharjun selän takana.

Myyryläisen 1-1-tasoituksesta hurjan hengen päälle saaneet kotkalaiset iskivät heti perään kaksi lisäosumaa, kun ensiksi Petteri Paajanen seurasi oman laukauksensa irtokiekon maalin taakse ja ampui miinuskulmasta karkin reppuun sekä vieraat johtoon.

Vain hetkeä myöhemmin oli Elmeri Kotron vuoro nostella kintaitaan kohti hallin kattoa, kun punanuttujen sisäisen pistepörssin pääkurko onnistui lapioimaan Markus Salmisen kudin karat häkkiin kolmen oululaispelaajan estelyistä huolimatta.

Nopeaan tahtiin 1-3-johtoasemaan siirtyneet kotkalaiset kiihdyttivät entisestään menoaan ja pyrkivät murskaamaan lopullisesti isäntien horjuneen itseluottamuksen, mutta oululaismaali oli tämän jälkeen kuin noiduttu, eikä kiekko tahtonut enää millään löytää tietään sisään.

Osittain tästä syystä ja osittain myös Titaanien hieman liian innokkaasta hyökkäämisestä kotijoukkueelle avautui toisen erän kriittisellä viimeisellä minuutilla paikka iskeä vastaan ja sen Laser HT käytti myös kovalla kädellä hyväkseen, kun Aleksi Alamäki pääsi vain kolme sekuntia ennen summerin soimista kaventamaan lukemiksi 2-3.

”Harmittaa pelaajien puolesta erittäin paljon”

Vaikka Aleksi Alamäki onnistuikin kaventamaan todella pahaan paikkaan ja tuomaan Laser HT:n kolmanteen erään vain maalin takaa-ajoasemassa, ei se näyttänyt liiemmin Titaaneita hetkauttavan.

Tästä osoituksena toimivatkin päätöserän ensimmäiset 10 minuuttia, joiden aikana punanutuilla oli tukuittain loistavia maalipaikkoja, mutta kas kummaa... punavalo ei suostunut syttymään edes Roope Lantan vedon seurauksena, jonka päätteeksi kiekko pyöri hetken aikaa maaliviivalla ja ehkä jopa sen paremmalla puolella, mutta kun tuomaristo ei tätä havainnut sai oululaishäkkäri Sami Väliharju lopulta kauhottua limpun suojiensa uumeniin.

Sitä vastoin Mikke Lempiäisen vahvaa nousua Väliharju ei enää kyennyt estämään, vaikka titaanihyökkääjän ensimmäisen kudin vielä eteensä torjuikin.

Lempiäinen nimittäin jatkoi vyörynsä loppuun saakka ja napautti suoralla jatkolaukauksella mehukkaan riparin aivan oululaisveräjän vasempaan yläkulmaan, vieden näin Titaanit jälleen kahden maalin karkumatkalle 2-4-osumansa turvin.

Nyt puolestaan Laser HT osoitti omaa luonteensa lujuutta, eikä suostunut antautumaan, vaan löi omaan uuniinsa lisää puita ja pakotti Titaanit rikkomaan.

Seurannut ylivoima vanheni lopulta vain viisi vaivaista sekuntia, kunnes Joonas Launonen täräytti painavalla rannekudilla pelivälineen ohi vahvassa maskissa olleen titaanivahti Niilo Pussisen.

Kun kotkalaiset eivät tästäkään muistutuksesta vielä ottaneet onkeensa, toistivat oululaiset tempun vain hetkeä myöhemmin. Tällä kertaa ylivoimamaalin tekijäksi nimensä kirjasi Janne Pälve, joka pääsi hurjan hässäkän päätteeksi liu’uttamaan kiekon jäitä pitkin Pussisen patjojen ja parin maalia tukkimassa olleen kenttäpelaajan jalkojen välistä verkkoon, tasoittaen näin värikkään kamppailun maalilukemat 4-4:ään.

Kyseinen tilanne kesti myös aina normaalin peliajan loppuun saakka ja näin ratkaisua lähdettiin hakemaan kolmella kolmea vastaan pelatulta jatkoajalta.

Ensimmäinen niitin iskun paikka siunaantui Titaanien Santeri Salmiselle, mutta mies ei puolittaisesta läpiajosta onnistunut Väliharjua yllättämään.

Sen sijaan Laser HT:n vastaus Alamäen toimesta sytytti punavalon titaanimaalin takana, kun kiekko vilahti Pussisen puikoista sisään ja aloitti näin isäntien villit voitonjuhlat vain 10 sekuntia ennen jatkoajan päätöstä.

Punanuttujen pääpiiskuri Mika Iltola näki kahden maalin johtoaseman kääntymisen 5-4-jatkoaikatappioksi olevan erittäin opettavainen tapahtuma nuorelle joukkueelleen.

– Harmittaa pelaajien puolesta erittäin paljon, etteivät he saa ansaitsemaansa palkintoa tehdystä työstä, Iltola sanaili.

– Tämä on taas tietynlainen kasvun paikka nuorelle ryhmällemme ja tällaisista tilanteista pitää vain ottaa opiksi sekä parantaa jatkossa.

Iltolan mukaan varsinkin muutama tilanne, joiden avulla Laser HT pääsi peliin mukaan, olisi pitänyt pystyä pelaamaan eri tavalla ja paljon nähtyä viisaammin.

– Pistäisin sen nuoruuden ja kokemattomuuden piikkiin, ettei meillä aivan riittänyt fokus pelata riittävän nöyrästi etenkin toisen erän viimeistä minuuttia saati 2-4-osuman jälkeisiä minuutteja, joiden aikana Laser HT löi pelin ylivoimalla tasalukemiin, ”Illi” summasi.

Titaanien kiekkovuosi 2020 on nyt siis polkaistu käyntiin kahden tappion ja yhden hankitun sarjapisteen kera. Lisää täytettä pistepussiinsa kotkalaiset lähtevät metsästämään ensi viikonloppuna, kun punanutut iskevät sekä JHT:n että Karhu HT:n kanssa.

– Meidän on tulevan viikon aikana hoidettava reissussa saamamme henkiset ja fyysiset vammat kuntoon, jotta olemme taas valmiita taistelemaan tulevien Suomi-sarjan runkosarjaotteluiden voitoista, evästi Iltola omaa miehistöään.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu ensi viikon lauantaina (11.1.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu JHT Kalajoki.

Ottelu alkaa KSOY Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!