Ensin loppui kunto, sitten petti hermo

27.2.2016

Titaanit porhalsi ”Rautaliigan” välieriin lopulta varsin kivuttomasti.

Eipä ollut HCK Salamoista lauantainakaan Titaanien kaatajaksi. Marssijärjestys kaukalossa kävi aivan alkua lukuun ottamatta harvinaisen selväksi, eikä ottelusta näin ollen muodostunut kunnollista taistelua voitosta. Punanutut jatkoivat täten matkaansa ”Rautaliigan” välieriin selvällä kotivoitolla maalein 9-2 (3-1, 3-1, 3-0).

Titaanit – HCK Salamat 9-2 (3-1, 3-1, 3-0)

01:07 0-1 Tomi Koskinen (Simo Romo)
09:14 1-1 Juho Luukkonen (Eppu Oksanen, Kalle Kolehmainen)
14:33 2-1 Joni Jokila (Tomi Pylväläinen, Aapo Lampinen) SR
19:18 3-1 Tomi Salovaara (Miro Mänttäri, Ville Myyryläinen) VoM
20:23 4-1 Mikko Lehtinen (Santeri Kunttu, Aapo Lampinen)
25:44 5-1 Tomi Pylväläinen (Joni Kainulainen) YV

26:18 5-2 Tomi Koskinen (Simo Romo, Marko Kiljunen)
27:04 6-2 Joel Helle (Joni Jokila, Topi Paappanen)
41:26 7-2 Juho Luukkonen (Joonas Saarilehto, Juuso Löppönen) YV
53:28 8-2 Juuso Löppönen (Santeri Kunttu, Mikko Lehtinen) YV
59:49 9-2 Aapo Lampinen (Juho Saarilehto, Eppu Oksanen) YV

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 6+5+11= 22 torjuntaa
HCK Salamat – Lauri Kokko 24+15+0= 39 torjuntaa (vaihto 40:00 / 6-2)
HCK Salamat – Tommi Vettenranta 0+0+26= 26 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 5 x 2min= 10min
HCK Salamat 10 x 2min + 4 x 10min + 3 x 20min= 120min

Lauantai-iltana Kotkassa mitelty II-divisioonan Etelä-lohkon toinen ja samalla ratkaiseva puolivälieräkoitos ei kohonnut miksikään klassikoksi.

Toki vierasjoukkue HCK Salamat napsi illan aikana kuluvan kauden ennätyslukemat, 120 minuuttia, rangaistusten määrässä, mutta itse pelissä ei kirkkonummelaisilla ollut juuri nokan koputtamista voittokamppailun suhteen.

Salamoiden katketessa taiston edetessä ensiksi fyysisesti ja sitten lopulta myös henkisesti, pääsivät punanutut herkuttelemaan Ilona Areenan valotaululle sekä peliä seuranneiden 510 katsojan iloksi komeat 9-2-voittolukemat.

– Otimme tästä puolivälieräsarjasta ne kaksi voittoa, jotka meidän pitikin ottaa ja sen myötä homma jatkuu, totesi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

– Pelillisesti käteemme ei näistä kahdesta koitoksesta jäänyt oikein mitään, mutta peliin lähtöä meidän pitää petrata.

Syy Oksasen kommentille löytyy ottelun virallisista sekä myös kotkalaisjoukkueen omista tilastoista. Titaanit nimittäin tuli kamppailun alkuun jo vähän valmiiksi voittaneena, eikä Salamat painanut tätä villaisella.

Punanuttujen lepsuillessa ja pelatessa heti kärkeen ylipitkän vaihdon, kävivät vieraat napauttamassa 67 sekunnin tahkoamisen jälkeen kiekon titaanivahti Niilo Pussisen vartioimaan uuniin.

Tomi Koskisen riparista ampuma 0-1-johtomaali antoi Salamoille hieman lisää virtaa, kun taas Titaanien kohdalla pelaaminen meni täydelliseksi säheltämiseksi.

Tästä syystä kotkalaisten ensimmäisen kuti kohti vierasveräjää tukkinutta Lauri Kokkoa lähti vasta reilun seitsemän minuutin kohdalla, joka olikin varsin kuvaavaa Titaanien kehnolle pelin aloitukselle.

– Saimme sysimustan alun ottelulle, manasi titaaniluotsi Oksanen.

– Ensimmäiset 10 minuuttia olivat meiltä aikamoista hakemista – taisimme tuudittautua eilisen, lopulta helpolla irronneen, voiton jälkeen hieman liialliseen hyvänolontunteeseen.

Vasta Juho Luukkosen avauserän puolivälin tietämissä iskemän 1-1-tasoituksen myötä isännät alkoivat saada pelaamiseensa enemmän järkeä ja lopullisesti Titaanit herätti horroksesta ajassa 10:19 tulleiden kahden samanaikaisen jäähyn myötä tapettavaksi siunaantunut kahden miehen alivoima.

Salamat hinkkasi kokeneiden Ari Kataviston sekä Simo Romon johdolla pitkään ja hartaasti kiekkoa Titaanien alueella, mutta kun vedot jäivät piippuun ja loistavasti taistellut alivoimakolmikko blokkasi osan sekä peitti poikittaissyöttölinjat, saivat kotkalaiset kulutettua rangaistukset maalivahtinsa Pussisen johdolla pois valotaululta ilman sen suurempaa hätää.

Myös päävalmentaja Oksanen syttyi joukkueensa tavoin todella vahvalle alivoimataistelulle.

– Käännekohta pelille oli mielestäni meidän tappamamme kahden minuutin 5-3-alivoima, jonka jälkeen pelaamisemme alkoi rullata normaalilla tavalla, Oksanen suitsutti omiensa suoritusta.

Tasavoimalle päästyään Titaanit otti nopeasti hallintakapulan käteensä ja alkoi pommittaa pikkumustaa kohti Kokon vartioimaan Salamat-maalia.

Kirkkonummelaisvahti kesti aikansa kotijoukkueen rumputulta, mutta lopulta Joni Jokila onnistui selkä maaliin päin lyömään ilmaan ponnahtaneen kiekon ohi jäässä rähmällään olleen Kokon.

Kun Tomi Salovaara iski vielä erän viimeisellä minuutilla todellisen pukukoppiosuman Miro Mänttärin komeasta tarjoilusta, alkoi vierasjoukkue olla kypsä kesälomalle.

Vieraiden into ja usko mahdollisesta voitosta sammui viimeistään toisen erän alussa, kun titaanipuolustajat Mikko Lehtinen ja Tomi Pylväläinen pommittivat vuorotahtiin karkin reppuun sekä Titaanit jo 5-1-johtoon.

Vaikka Tomi Koskinen kavensikin illan toisella osumallaan lukemia, kuittasi Joel Helle lopullisen naulan avonaisena ammottaneeseen salama-arkkuun ajassa 27:04 syntyneellä 6-2-maalilla.

”Tulevalla vastustajalla ei ole mitään väliä”

Peli olisi voitu viheltää Helteen onnistumisen jälkeen päättyneeksi, sillä voittaja oli jo selvillä.

Näin ei kuitenkaan luonnollisesti käynyt ja intensiteetin lässähtäessä kamppailun jälkimmäinen puolisko meni odotetusti aikamoiseksi pelailuksi.

Tästä huolimatta Salamat poltti päreensä ottelun tuomareihin, eivätkä vieraat suostuneet pitämään päitään kiinni edes varoituksista huolimatta.

Tämä johti siihen, että kirkkonummelaisia alettiin ohjata yksi toisensa jälkeen kohti rangaistujen penkkiä sekä pukusuojaa ”hyvää lomaa”-saatehuutojen kera.

Lopputulema oli, että Salamoilta pistettiin pienempien ja hieman isompienkin käytösrangaistusten kera ennenaikaisesti pihalle Ari Katavisto, Jussi Salminen, Juho Nurminen sekä päävalmentaja Petro Koivunen.

Titaanit ei vastapuolen tulistumisesta liiemmin häkeltynyt, vaan värkkäsi päätöserään vieraiden maalille vaihdetun Tommi Vettenrannan selän taakse vielä kolme komeaa ylivoimaosumaa aivan kuin merkiksi siitä, että oikea joukkue meni tästä puolivälieräparista jatkoon.

Punanuttujen päävalmentaja Marko Oksanen ei viitsinyt 9-2-kotivoiton jälkimainingeissa ottaa liiemmin kantaa Salamoiden järjestämään härdelliin.

– Ottelun jälkimmäinen puolisko meni valitettavasti aikamoiseksi jäähyralliksi, Oksanen tokaisi.

– Se on kuitenkin Salamoiden oma asia miksi näin kävi, eikä meidän siihen kannata liiemmin kiinnittää sen enempää huomiota.

Se kävi kuitenkin harvinaisen selväksi, että Titaanit ansaitsi paikkansa ”Rautaliigan” välierissä, eikä vähiten loistavasti kummassakin Salamat-kahinassa toimineen maalivahtiosaston ansiosta.

– Maalivahtipelimme oli taas kerran erittäin hyvää, hykerteli Oksanen.

– Meillä on kasassa vahva kolmikko tolppien välissä – etenkin eilen ja tänään pelanneet kaverit ovat tällä hetkellä todella kovassa torjuntavireessä, kehui titaanipiiskuri Oskari Taarin, Niilo Pussisen ja Henri Saarenmaan muodostamaa veskaritrioaan.

Titaanien seuraava vastustaja ei ollut vielä ottelun jälkeen selvillä. Sillä ei kuitenkaan ole Oksasen mukaan merkitystä, kuka lopulta vastaan astelee.

– Tulevalla vastustajalla ei ole meillä mitään väliä, sillä kaikki tietävät, että pudotuspeleissä pitää voittaa jokainen eteen tuleva sarja, mikäli haluaa mennä päätyyn asti, kommentoi Oksanen.

– Sen takia me keskitymmekin täysin omaan juttuumme, aivan kuten olemme tehneet koko kuluvan kauden ajan – se tuottaa parhaan tuloksen, kotkalaiskäskijä päätti.

Titaanit – HCK Salamat-ottelun kuvakavalkadi katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Titaanien vastustaja II-divisioonan Eteläisen alueen pudotuspelien välierävaiheeseen selviää sunnuntai-iltaan (28.2.) mennessä, jonka myötä sekä pelipäivät että otteluiden alkamisajat julkaistaan alkuviikon aikana punanuttujen kotisivuilla sekä sosiaalisen median kanavilla.