Vaikeimman kautta

1.10.2016

Ville Väinölä ja muu titaanimiehistö näyttivät, ettei punanuttujen usko lopu vaikeimmillakaan hetkillä kesken.

Viime keväänä Suomen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle nousseiden Titaanien ja jyväskyläläisen Liikunnan Riemun ”esikoiskohtaaminen” tarjosi Ilona Areenan lehtereiltä peliä jännänneille 330 silmäparille nähtävää koko rahan edestä. Tukuttain eri tapahtumia sisältänyt taisto kääntyi lopulta hurjasti taistelleiden punanuttujen eduksi voittolaukauskilpailun jälkeen maalein 5-4 vl (2-1, 0-3, 2-0, 0-0).

Titaanit – Riemu 5-4 vl (2-1, 0-3, 2-0, 0-0)

07:28 1-0 Aapo Lampinen (Ville Myyryläinen, Roope Lantta)
12:41 1-1 Mikko Hyvönen (Kalle-Veikko Koivisto, Iiro Junnila)
19:59 2-1 Marko Puhakka (Jesse Peltonen, Eppu Oksanen)
28:47 2-2 Iiro Junnila (Eero Kauppi, Markus Rämä)
32:48 2-3 Iiro Junnila (Mikko Hyvönen, Kalle-Veikko Koivisto) YV
35:39 2-4 Markus Rämä (Mikko Hyvönen, Iiro Junnila) YV
52:28 3-4 Ville Myyryläinen (Eppu Oksanen, Jesse Peltonen)
55:11 4-4 Ville Väinölä (Roope Lantta, Marko Puhakka)
65:00 5-4 Jesse Peltonen VL VoM

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 11+4+0+0= 15 torjuntaa (vaihto 32:16 / 2-2)
Titaanit – Joel Luhtanen 0+4+7+5= 16 torjuntaa
Riemu – Henri Tikkanen 10+12+25+2= 49 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 5 x 2min + 1 x 5 min + 1 x 20min + 1 x 25min= 60min
Riemu 5 x 2min= 10min

Niinhän sitä sanotaan, että mikään saavuttamisen arvoinen ei maistu miltään, jollei se tule vaikeimman kautta. Suomi-sarja on jo niin kova sarjataso, että jollet otteluissa oikeasti halua voittoa ja tee isosti töitä sen eteen, et sitä yleensä myöskään tilillesi saa.

Ilona Areenalla lauantaina mitelty runkosarjakoitos oli tästä erinomainen esimerkki.

Ennakkoluulottomasti vieraskaukalossa pelannut Riemu näytti jo ryöstävän koko potin mukaansa Jyväskylään toisen erän ylivoimaosumiensa turvin, mutta niin vain kotijoukkue Titaanit kaivoi takataskustaan vielä tarvitun puristuksen kaikkeen tekemiseensä ja punnersi ensiksi väkisin rinnalle sekä lopulta voittolaukauskilpailussa todella maukkaaseen 5-4-voittoon.

– Uskon, että yleisö viihtyi tänään katsomossa, hymähti Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Siinä kotkalaisluotsi osui varmasti naulankantaan, sillä yhdeksän täysosuman lisäksi kahina piti sisällään myös 70 jäähyminuuttia, joista peräti 60 tuomittiin punapaitaiselle kotijoukkueelle.

Ei ollutkaan kovin suuri ihme, että Piispanen antoi voitolle suuren arvon.

– Tämä oli todella tärkeä nousu takaa rinnalle ja vielä lopulta ohikin, ”Pise” makusteli.

– Olemme aiemmissakin peleissä tehneet hurjan määrän töitä, mutta palkinto on jäänyt saamatta, joten ei sitä voi nyt näin äkkiseltään oikein edes kunnolla sanoin kuvailla kuinka hyvältä kotiyleisön edessä saavutettu taisteluvoitto maistuu.

Titaanien kuluvan kauden kuudes Suomi-sarjan runkosarjakoitos sai aiempiin poiketen toivotunlaisen alun, kun punanutut onnistuivat Aapo Lampisen toimesta tekemään ottelun avausmaalin.

1-0-osuman mukanaan tuoma energipiikki laimeni kuitenkin isäntien hieman liian suuren innon mukanaan tuomiin rangaistuksiin, joiden avulla klassisesti telineisiin lähtökiihdytyksessä jäänyt vierasjoukkue Riemu pääsi peliin mukaan. Kun siihen lisättiin vielä kauniin klap-klap-bäng –yhdistelmän päätteeksi Mikko Hyvösen viimeistelemä tasoitus, näytti hetken aikaa siltä, että Titaanien paketti leviää kuin ne kuuluisat Jokisen eväät.

– Saimme hyvän lähdön otteluun, mutta sitten parilla rangaistuksella annoimme kaverille mahdollisuuden ottaa kiekollinen pelaaminen haltuun ja tulla taisteluun mukaan, Piispanen kommentoi.

– Meiltä lipesi 1-1-tasoituksen jälkeen ote hieman käsistä ja lamaannuimme samalla hetkellisesti lähes kokonaan.

Riemu ei onneksi onnistunut käyttämään punanuttujen vaikeita hetkiä sen enempää hyödykseen ja isäntien pelaamisen palauduttua taas normaalille tasolle, kävi ykköskentällisen puolustaja Marko Puhakka iskemässä todellisen pukukoppimaalin vain sekuntia ennen taukosummerin soimista.

– Tarvitsemme tiukoissa peleissä juuri tuollaisia ”Makon” tekemiä henkilökohtaisia ratkaisuita, sillä ne ovat ensiarvoisen tärkeitä voittokamppailun kannalta, kehaisi Piispanen 2-1-osuman viimeistelleen Puhakan suoritusta.

Hyvän fiiliksen jälleen johtoasemaan pääsyn myötä päälle saaneella kotijoukkueella oli loistava sauma lähteä kunnolla karkumatkalle toisen erän alkuminuuttien aikana, mutta Titaanit ei onnistunut kahden perättäisen pakkopelin turvin tekemään lisäosumia.

Riemu sitä vastoin osui heti täysilukuiseksi tultuaan, kun Iiro Junnila kiersi rauhassa koko paletin ja päätti kaarroksensa p-pisteen tietämiltä lähteneeseen terävään rannekutiin, joka lennätti kiekon titaaniveskari Niilo Pussisen kainalosta verkkoon.

2-2-tasoitus oli alkusoittoa tulevasta, sillä Titaanit joutui omien hölmöilyidensä kautta suurin rangaistusvaikeuksiin. Ensiksi Markus Salminen nappasi koukkukakkosen ja sen ollessa vielä kesken, löi Tomi Salovaara itsensä poikittaisella mailalla suihkuun.

Salovaaran ison rangaistuksen lisäksi isännät joutuivat ottamaan maalivahtinsa Pussisen vaihtoon, sillä miehen oikea luistin sanoi työsopimuksensa irti pahimpaan mahdolliseen paikkaan.

– Toinen erä oli meiltä aivan yhtä selviytymistaistelua alivoimalla, puuskahti Piispanen.

– Siihen päälle kun vielä lisättiin se, että kun jouduimme kahden miehen alivoimalle, oli Luhtanen pakko heittää kylmänä miehenä uuniin, Pussisen luistimen hajottua korjauskelvottomaksi.

Tilalle luistellut Joel Luhtanen joutui siis kylmiltään ottamaan vastaan Riemun kahden miehen ylivoimavyörytystä, jonka lopputulos oli Titaanien kannalta todella murheellinen.

– Eihän se tosiaan mikään unelmatilanne ollut ja vielä harmittavammaksi koko touhu muuttui, kun Riemu onnistui tekemään kaksi ylivoimaosumaa, ”Pise” mietiskeli.

Ensiksi Iiro Junnila niittasi vain 32 sekunnin pyörityksen jälkeen vieraat johtoasemaan ja kun Ville Väinölä jatkoi punanuttujen tyhmien rangaistusten sarjaa, pääsi ex-titaani Markus Rämä laukomaan jälleen kahden miehen ylivoimalla Riemun jo 2-4-taukojohtoon.

Kova työ tuotti vihdoin ansaitun palkinnon

Titaanien kannalta surkeissa tunnelmissa päättynyt keskimmäinen kaksikymppinen sai monet varmasti jo huokailemaan, että taas tässä käy näin, mutta onneksi punanutut olivat päättäneet pukukopissa toisin.

Kolmanteen erään kaukaloon luisteli taistelutahtoinen kotijoukkue, joka alkoi paiskia töitä entistä rajummin ja painaa vaihto toisensa jälkeen pelin painopistettä Riemu-vahti Henri Tikkasen vartioiman veräjän tuntumaan.

– Tiivistimme miehistöämme kolmeen kenttään ja sotkimme ketjuja sekä uskoimme, että pystymme aivan varmasti nousemaan tasakentällisin pelattaessa vielä voittotaisteluun mukaan, tokaisi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Titaanit myllytti suurella antaumuksella kumimuikkua kohti maalia, mutta Tikkanen tuntui lyöneen todellisen jumal-moodin päälle ja näkevän sen ansiosta jok’ikisen kiekon lentoradan, vain ehtiäkseen sen tielle ennen maalivalon palamista.

Kotkalaiset takoivatkin pitkään päätään Tikkasen suojiin, muun Riemu-miehistön säntäillessä lähes paniikinomaisesti sinne ja tänne omaa päätään suojatessaan.

Hurja paine alkoi vihdoin ja viimein purra päätöserän puolivälin tietämillä, kun vieraat ottivat kaksi rangaistusta aivan peräperää sekä tarjosivat näin Titaaneille lähes täydellisen paikan lisämaalien tekoon.

Punanuttujen onnistuikin pyörittää pakkopeliään melkein kahden minuutin ajan jyväskyläläispäädyssä, mutta kiekko ei millään suostunut menemään tulikuumana hohkanneen Tikkasen selän taakse.

Turhautuminen ei onneksi vallannut titaanipelaajien mieliä ja se kannatti, sillä vain kuusi sekuntia täysilukuiseksi tulemisen jälkeen painuivat Riemu-miehistön päät Ville Myyryläisen juntatessa maalin edestä Eppu Oksasen kermaisen tarjoilun ansiosta kiekon voimalla reppuun.

3-4-kavennuksen jälkeen kävi viimeistään selväksi se, että Riemu on täysin köysissä ja se yrittää lähes keinolla millä hyvänsä räpistellä jäljellä olevat minuutit pois pelikellosta.

Hetken aikaa vieraiden tsemppaus auttoikin puolustustaistelua, mutta Titaanit jyrättyä hurjalla voimalla päälle, murtui pato lopulta täysin ansaitusti, kun viivassa taiteillut Ville Väinölä harhautteli itsensä sektoriin ja piiskasi ranteella vulkaanisen kuminpalasen jyväskyläläisuunin ylähyllylle.

– Kuten kolmannen erän maalivahtien torjunnat osoittavat, tekemämme muutokset kannattivat, sillä olihan se pelaaminen nyt ihan yhtä maalia, totesi titaaniluotsi Piispanen.

Jo ennen kavennus- ja tasoitusmaaleja raivokkaasti omiaan kannustanut kotiyleisö sai mylviä antautumuksella Väinölän 4-4-maalia, jonka jälkeen digitaaleihin jäi vielä riittävästi aikaa kamppailun ratkaisuun normaalin peliajan puitteissa.

Titaanit hakikin ahnaasti voittoon oikeuttavaa osumaa ja pesukone pyöri vimmatusti Riemun päädyssä, mutta ajassa 56:56 ottelu sai vielä yhden lisäkäänteen, kun kamppailutilanteessa isäntien Myyryläinen törmäsi yhteen jyväskyläläispuolustajan kanssa, joka löi epäonnisesti päänsä kaukalon laitaan.

Hetken mietittyään tuomitsi ottelun päätuomari Jani Södö Titaaneille jo toisen ison rangaistuksen ja passitti Myyryläisen ottelurangaistus niskassaan aikaistetulle suihkukomennukselle.

Riemulle lyötiin näin ollen avaimet käteen voiton ottamiseksi, sillä Titaanit joutui pelaamaan jäljelle jääneen ajan alivoimaisena.

Punanutut kuitenkin näyttivät tässäkin kohtaa luonteensa lujuutta ja kovaa asennetta purkamalla kerta toisensa jälkeen vieraiden paineen pois omalta alueelta, selviytyen lopulta jatkoajalle.

Myös viiden minuutin mittainen ”äkkikuolema” alkoi isäntien reilun kahden minuutin alivoimalla, mutta Riemu senkään aikana onnistunut peliä nimiinsä ratkaisemaan, kiitos loistavasti torjuneen titaanivahti Joel Luhtasen.

– Kyllähän siinä koeteltiin aikalailla myös valmennuksen verenpainetta – teimme ensiksi loistavan nousun tasoihin, jonka jälkeen jouduimme sitten vielä tekemään ison ja onnistuneen alivoimatapon, ”Pise” sanaili päätään pyöritellen.

Kun Myyryläisen jäähyn päättymisen jälkeiset minuutitkaan eivät lopulta tuoneet ratkaisua, oli Ilona Areenalla jälleen edessä voittolaukauskilpailu.

Ensimmäisessä parissa Riemun Markus Rämä ja Titaanien Aapo Lampinen laittoivat kiekot reppuun, kun taas kakkosparin duo Ari Närhi sekä Ville Väinölä epäonnistuivat omissa yrityksissään.

Jyväskyläläisten kolmantena laukojana ollut Mikko Hyvönen ei saanut ammuttua kiekkoa riittävän ylös ja Luhtanen poimikin pelivälineen kilvellä pois päiväjärjestyksestä.

Tämä tarkoitti sitä, että punanuttujen kolmantena laukojana askiin liukuneelle Jesse Peltoselle oli pedattu paikka pelin paketoimiseen, eikä isokokoinen titaanihyökkääjä jättänyt tätä saumaa käyttämättä.

Pari nopeaa harhautusta, Henri Tikkasen puikot auki ja telkkä pönttöön sekä villit voitonjuhlat käyntiin.

5-4-lukemiin päättyneen taistelun jälkeen hankittu voitto veti titaanileirissä suut maireaan hymyyn, jota lisäsi entiestään toten tapa, jolla kaksi arvokasta sarjapistettä punanuttujen laariin löpsähtivät.

– Meidän kohdaltamme voisin käyttää kulunutta sanontaa, joka piti tänään aika hyvin kutinsa – vaikeuksien kautta voittoon, myhäili Piispanen tyytyväisenä.

Voiton vastapainoksi titaaniluotsi saa tulevissa otteluissa miettiä minkälaiseen kuosiin miehistönsä kasaa, sillä Tomi Salovaaraa ja Ville Myyryläistä tuskin ainakaan ensi lauantaina kaukalossa nähdään. Kaksikolle kun on odotettavissa pelikieltoa tämäniltaisten ulosajojensa myötä.

– Se on selvä juttu, että pitkän kauden aikana sattuu ja tapahtuu, tuumi Piispanen.

– Joukkueelle tulee loukkaantumisia, ylilyöntejä sekä niistä seuraavia pelikieltoja sun muita poissaoloja, mutta niiden kanssa on vain elettävä ja mentävä sillä pelaajanipulla eteenpäin, jonka ensi viikonlopulle jalkeille saamme.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 10 Eppu Oksanen.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu tasan viikon päästä lauantaina (30.9.), kun punanuttujen vieraaksi Ilona Areenalle kello 17:00 alkavaan koitokseen saapuu Kalajoen ylpeys JHT. Liput kamppailuun maksavat 8 ja 5 euroaTERVETULOA!