Titaaneille täysin ansaittu kotivoitto

26.11.2016

Tomi Salovaaran tiukkaakin tiukemman Suomi-sarjataiston lopullisesti Titaaneille ratkaissut 4-2-osuma on juuri nähnyt päivänvalon.

Titaanit palasi lauantai-iltaisessa kotiottelussaan nopeaan tahtiin takaisin voittojen viitoittamalle tielle, kun punanutut kampesivat Kotkassa vierailleen KJT:n nurin tiukan väännön jälkeen maalein 4-2 (0-1, 3-1, 1-0). Ansaitun ja todella tärkeän kotivoiton myötä kotkalaiset parantelivat asemiaan sarjataulukossa, nousemalla jo 10. sijalle vain neljän pisteen päähän viimeisellä pudotuspelipaikalla paistattelevasta Liikunnan Riemusta.

Titaanit – KJT 4-2 (0-1, 3-1, 1-0)

13:48 0-1 Daniel Benilov (Robin Saari, Moses Mustonen) YV
24:02 1-1 Tino Hovi (Tomi Salovaara)
24:36 2-1 Aapo Lampinen (Eppu Oksanen) SR
34:14 3-1 Santeri Kunttu (Marko Puhakka, Juho Saarilehto) YV VoM

37:45 3-2 Vikke Terho (Moses Mustonen, Joonas Kirjonen) YV
55:45 4-2 Tomi Salovaara (Joni Jokila, Tino Hovi)

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 8+9+11= 28 torjuntaa
KJT – Patrik Jokela 13+11+24= 48 torjuntaa (poissa 56:23-57:38, 58:40-59:40 & 59:50-60:00)

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min + 1 x 10min= 18min
KJT 3 x 2min + 1 x 10min= 16min

Titaanien ”isot pelit” jatkuivat lauantaina Ilona Areenalla, jossa punanutut iskivät vieraaksi saapuneen KJT:n kanssa yhteen kaikkinensa 305 katsojan edessä.

Ottelu oli kauttaaltaan todella kovaa ja vauhdikasta vääntöä, joten paikalle saapunut yleisö sai varmasti pääsylipuilleen vastinetta koko rahan edestä.

KJT onnistui avauserässä tekemään kamppailun avausmaalin, kun isokokoinen puolustaja Daniel Benilov ampui Robin Saaren tarjoilemasta poikittaissyötöstä pelivälineen ohi hieman hölmistyneen titaaniveskari Niilo Pussisen.

Vieraiden ylivoimalla tekemä osuma jäi lopulta avauserän ainokaiseksi, vaikka etenkin Titaaneilla oli tukuttain toinen toistaan maukkaampia tekopaikkoja ”kuparisen rikkomiseen”.

KJT:n veräjää vartioinut Patrik Jokela piti kuitenkin kotkalaistulituksen edessä itsepäisesti pintansa, osin tuurin, osin taidon ja osin myös punanuttujen epätarkan sihdin ansiosta.

– Aloitimme hiukan liian varovasti, mutta onneksi pääsimme ensimmäisen erän edetessä peliin mukaan – luomillamme maalipaikoilla meidän olisi ehdottomasti pitänyt ottaa kuskin paikka ottelussa, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

– Vaikka jouduimmekin lähtemään toiseen erään 0-1-tappioasemasta, en ollut huolissani, sillä tiesin, että jos vain samalla mentaliteetilla kykenemme maalipaikkoja luomaan, alkaa onnistumisia kyllä tulla.

Titaanit tulikin toiseen erään selkeästi terävämpänä ja se tuotti myös ansaitun tuloksen, kun jälleen pirteästi esiintynyt kotkalaisten nelosvitja iski pelin tasoihin.

Maalintekijänä kunnostautui Tomi Salovaaran tarjoilusta nauttimaan päässyt Tino Hovi, jonka vihainen rannekuti lennätti limpun juuri oikeanlaisessa kulmassa aivan yläriman alle yli KJT-vahti Jokelan olkapään.

Tasoituksesta riemastunut kotiyleisö sai heti seuraavassa vaihdossa lisää hunajaa maisteltavakseen, punanuttujen konkarihyökkääjä Aapo Lampisen näyttäessä harhauttelun sekä kliinisen viimeistelyn mallia.

Lampinen nappasi pelivälineen Eppu Oksaselta lapaansa vähän oman siniviivan jälkeen kynäili tuusulalaispelaajia kuin keiloja konsanaan ja ampui komean soolonsa päätteeksi pienestä kulmasta kiekon komeasti maalin kattoon.

Titaanit sai entisestään lisää virtaa Lampisen näyttävästä 2-1-osumasta ja KJT joutuikin pitkäksi toviksi lähes täydellisesti puolustuskannalle.

Vieraat roikkuivat urhoollisesti pelissä mukana, käyttäen välillä tosin hieman kyseenalaisiakin otteita, jotka päätuomarina pilliin vislaullut Mikko Rautio otti kylmästi pelistä pois.

Isännät saivat sen myötä erän lopulla kahden miehen ylivoiman, joka päättyi hetken kestäneen passailun jälkeen Marko Puhakan namilättyyn ja Santeri Kuntun täysin tyhjiin junttaamaan täysosumaan.

Kahden maalin johtoasemaan päästyään Titaanit kuitenkin hölmöili avaimet KJT:n käteen ottamalla niin ikään kaksi perättäistä rangaistusta.

Tuusulalaiset kiittivätkin saamastaan tilaisuudesta kauniisti ja järjestelivät paikan Vikke Terholle, jonka aivan maalin edestä kovan hässäkän keskeltä laukomalle kudille katsekontaktin hetkeä aiemmin kiekkoon menettänyt titaaniveskari Pussinen ei voinut yhtikäs mitään.

– Toinen erä ei ehkä aivan niin intensiivistä kiekkoa meiltä ollut kuin edeltävä, mutta nyt kiekot alkoivat mennä tekopaikoista sisään ja pääsimme siirtymään sille haluamallemme kuskin paikalle, kommentoi Piispanen.

– Peli oli numeroiden valossa aika auki kolmanteen erään lähdettäessä, mutta otteistamme paistoi kokoajan tietynlainen varmuus, eikä meillä suurempaa hätää enää loppupelin aikana ollut.

Tulitus tepsi – vihdoin ja viimein!

Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen oli oikeassa siinä, että ottelun päätöserässä ei liiemmin kotkalaismaalin lähettyvillä liikuskeltu.

Paine oli lähestulkoon kokoajan Patrik Jokelan ristikon edessä KJT-päädyssä, mutta kuin noiduttuna ollut veräjä pysyi koskemattomana, vaikka titaanipelaajat järjestelivät suuren määrän maalipaikkoja ja hakkasivat valtoimenaan kumimuikkua kohti vieraiden nuottaa.

Varsinkin Elmeri Kotrolla oli jo yksinään saman verran hyviä tekopaikkoja, kuin KJT:lla koko ottelun aikana, mutta työteliäästi esiintynyt laitahyökkääjä ei saanut ansaitsemaansa onnistumista kovasta yrityksestä huolimatta.

Titaanien onneksi turhautuminen ei missään vaiheessa vallannut joukkueen mieliä, vaan punanutut jaksoivat rummuttaa neljän kentän voimalla pelin painopistettä vaihdosta toiseen tuusulalaisten maalille.

Titaanivahti Niilo Pussinen joutuikin tästä syystä vähän epäkiitolliseenkin asemaan, seisoskeltuaan oman rysänsä suulla pitkiä aikoja toimettomana.

Alun hermoilun jälkeen pakettinsa loistavasti koonnut Pussinen oli kuitenkin mies paikallaan, kun KJT harvakseltaan hyökkäili ja heitteli kiekkoa kohti kotkalaismaalia, torjumalla yksi toisensa jälkeen vieraiden lähentelyt pois päiväjärjestyksestä.

Ottelu näytti pitkään pysyvän tiukkana ”maalin pelinä”, mutta lopulta ajassa 55:45 Titaanien valtaisa yritys palkittiin todella ison osuman muodossa.

Asialla oli jälleen kotkalaisten nelosketju, joka vahvan kulmapelin seurauksena kierrätti kiekon mieheltä toiselle ja päätti myllytyksensä Tomi Salovaaran parhaasta maalintekosektorista viimeistelemään 4-2-kihaukseen.

Salovaaran lakaistessa jäitä pitkin Joni Jokilan maalin takaa tarjoileman kiekon KJT-vahti Patrik Jokelan jalkojen välistä reppuun, repesi myös omiaan rytmikkäästi kannustanut kotiyleisö raivoisaan ilomylvintään.

Lauantai-illan näytös ei kuitenkaan ollut vielä täysin ohi, sillä vieraat yrittivät loppuun asti kaikkensa voimasuhteiden kääntämiseksi.

KJT-luotsi Santtu Viitaluoma ottikin varmasti kirvelevän neljännen takaiskun seurauksena aikalisän, jonka avulla tuusulalaiset punoivat viimeiset juonet taiston tasoittamiseksi.

Jokela komennettiin tämän jälkeen pois maalinsa suulta ja KJT haki kuudella kenttäpelaajalla kavennusta sekä toivomaansa tasoitusta, painamalla miesylivoiman turvin pelin isäntien päätyyn.

Kun vielä päätuomari Mikko Rautio näki titaanipuolustaja Ville Äijälä kovan taklauksen leikkaamisen arvoiseksi rikkeeksi, saivat tuusulalaiset lisää avaimia hanskoihinsa.

Titaanit ei kuitenkaan suostunut enää antautumaan ja kun Niilo Pussinen näytti vieraille kimaran komeita räpylätorjuntoja, mureni KJT:n usko edes kavennuksen tekoon lähes olemattomiin.

Punanututkaan eivät enää kovin suurella kiimalla viidettä osumaa metsästäneet, vaan pelasivat viisaasti aikaa pois kellosta, heittelemällä roikkukiekkoja pois omista ja se kannatti, sillä hiekka valui hitaasti, mutta varmasti pois KJT:n tiimalasista, päättyen summerin törähdykseen 60 minuutin tahkoamisen merkiksi.

Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen oli luonnollisesti helpottunut tärkeästä kotivoitosta ja siitä, että joukkue pystyi jälleen kerran kääntämään Ketterälle edelliskierroksella kärsityn rökäletappion voimavarakseen.

– Lähtökohtaisesti tämän illan tärkeimmät tavoitteet olivat meidän osalta pelata ehjä 60-minuuttinen ja hankkia sen avulla täydet kolme sarjapistettä, tokaisi Piispanen.

– Ensimmäisessä emme aivan onnistuneet, mutta tärkein eli kotivoitto kirjattiin siitä huolimatta nimiimme.

Titaanit loi ottelun aikana erittäin suuren määrän hyviä maalipaikkoja ja varsinkin kolmannessa erässä tarjolla oli paljon enemmän, kuin lopulta saaliiksi tullut Salovaaran 4-2-täysosuma.

– Viimeiset erän maalipaikkamäärät kertovat varsin selvästi missä päässä kaukaloa peli pyöri – meillä se määrä oli kaksilukemainen, kun taas kaverin paikat jäivät muutamaan, ”Pise” mietiskeli.

Voitto on kuitenkin aina voitto ja olisihan se nyt ilman minkäänlaisia värilaseja käyttämättä ollut huutava vääryys, mikäli Titaanit ei olisi poistunut kaukalosta kädet kohti Ilona Areenan kattoa ojennettuna.

– Voimme pelitapahtumia peilaten rehellisesti sanoa ansainneemme voiton tänään – tärkeät ja todella isot pisteet, totesi myös omiensa suorituksesta tyytyväisenä ollut Piispanen.

Titaanien saldo viidestä viime ottelusta on neljä suoraa voittoa ja vain yksi tappio sarjakärki-Ketterälle. Titaaniluotsi Piispasella olikin valmiina selvä näkemys sille, miksi punanutut ovat saaneet syksyllä hieman yskähdelleen moottorinsa pörisemään pisteitä tuovalla tavalla.

– Ketjukoostumuksemme ja pakkiparimme ovat säilyneet jo vähän pidempään suhteellisen samoina ja se on alkanut näkyä pelaajilla suoritusvarmuutena, ”Pise” selvensi.

– Kaikki eivät voi tietenkään joka ilta pelejä ratkoa ja meillä on hienosti noussut viime peleissä esiin aina uusi ketju, joka on ottanut ratkaisijan roolin harteilleen.

– Tätä ehdottomasti tarvitaan, mikäli aiomme pudotuspelipaikasta tosissamme taistella ja se kertoo myös siitä, että meiltä löytyy joukkueesta riittävästi leveyttä, Piispanen hykerteli.

Myös kotkalaisjoukkueen maalivahtipeli on parantunut selkeästi ja kiitos siitä kuuluu titaanivahteja koulivalle Markku Innaselle sekä itse työn kaukalon puolella tehneille Joel Luhtaselle sekä KJT-taistossa 28 kertaa kiekon tielle ehtineelle ja pitkästä aikaa voiton tililleen kirjanneelle Niilo Pussiselle.

– Pussisella oli ennen tätä iltaa hetkellinen tauko peleistä takana, joten on selvää, että homma on aina aluksi hienoista hakemista, näki Piispanen suojattinsa ensimmäisen erän hienoisen jännittyneisyyden.

– Niilo paransi otteitaan mitä pidemmälle peli eteni ja näytti meille kaikille pystyvänsä olemaan omalle joukkueelleen voittoja torjuva maalivahti.

KJT:sta 4-2-lukemin otettu päänahka tiesi samalla sitä, että Titaanit kirjasi tililleen kolmannen perättäisen kotivoiton ja kolme arvokasta sarjapistettä, jotka nostivat kotkalaiset 10. sijalle Suomi-sarjan runkosarjataulukossa.

Joukkueen tavoitteena oleva pudotuspelipaikka on täten enää neljän pisteen päässä, kun taas ero karsintaviivaan kasvoi niin ikään neljän pisteen mittaiseksi.

– Sarjasijoitus koheni taas tämän voiton myötä ja on todella tärkeää, että pystymme voittamaan juurikin näitä meidän päävastustajia, joihin KJT kuuluu, sillä niitä on vastassa myös tulevien viikkojen aikana, suitsutti punanuttupiiskuri Piispanen.

Titaanit tosiaankin kohtaa tulevissa otteluissaan samoista pudotuspelipaikoista kisaavia joukkueita, kun kotkalaisten vastustajiksi asettuvat Hunters, FPS sekä S-Kiekko – otteluiden tärkeys kasvaa siis entisestään joulua kohti mentäessä ja mikäs sen parempi!

– Uskon vankasti siihen, että pystymme taas ensi viikonloppuna jatkamaan samaa marssitahtiamme ja menemään kohti tavoitteenamme olevia pudotuspelejä, naulasi Piispanen loppukaneetikseen.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 38 Tino Hovi.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu vajaan viikon päästä perjantaina (2.12.), kun punanuttujen vieraaksi Ilona Areenalle kello 19:00 alkavaan ”paikalliskoitokseen” saapuu Porvoon Hunters. Liput kamppailuun maksavat 8 ja 5 euroaTERVETULOA!