”Erittäin kunniakas taistelu joukkueelta”

8.12.2018

Titaanien ja JHT:n välinen koitos tarjosi 416-päiselle yleisölle hyvätasoista Suomi-sarjakiekkoa täyden 60 minuutin ajan.

Neljään se tällä haavaa jäi... Kotkan Titaanien voittoputki nimittäin, sillä lauantai-iltana KSOY Areenalla vieraillut Suomi-sarjan hallitseva mestariyhdistelmä JHT Kalajoki oli todella tasaisessa taistossa lopulta maalin verran isäntiään parempi ja vei täten kaikki kolme sarjapistettä mukanaan 2-3 (0-1, 1-1, 1-1) –lukemin.

Titaanit – JHT 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

19:11 0-1 Matias Kinnunen
21:09 1-1 Elmeri Kotro (Petja Summanen, Toni Jalovaara)
27:25 1-2 Jere Espo (Teemu Karjalainen, Juho Joki-Erkkilä) YV
51:22 2-2 Tino Hovi (Tomi Salovaara)
52:31 2-3 Teemu Karjalainen (Matias Kinnunen, Jere Rantala) VoM

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 10+14+15= 39 torjuntaa (poissa 58:52-60:00)
JHT – Fredrik Grønstrand 10+14+8= 32 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 3 x 2min + 1 x 10min= 16min
JHT 2 x 2min= 4min

Lumisateinen keli oli lauantaina ajanut ihmiset totutusti sisätiloihin ja sen myötä KSOY Areenallakin päästiin taas yli 400 katsojan, jotka saivatkin nähtäväkseen tasaisen sekä jännittävän Suomi-sarjakamppailun.

Kotijoukkueen virkaa ottelussa toimittanut Kotkan Titaanit sekä vierailevana yhdistelmänä kaukalossa nähty JHT Kalajoki väänsivät täydet 60 minuuttia paremmuuseroa toisistaan ja lopulta vaaka kallistui punanuttujen kannalta harmillisesti valkopaitaisen vierailijan suuntaan.

Vuorotahtiin maaleja syytäneet joukkueet päätyivät täten 2-3-lopputulokseen, jonka myötä Suomi-sarjan hallitseva mestariyhdistelmä JHT pääsi lähtemään Kotkasta kaikki kolme sarjapistettä takataskuunsa sullottuna.

Kalajokisille kärsitty kirvelevä tappio oli Titaaneille ensimmäinen viiteen viimeiseen peliin, sillä kotkalaisilla oli ennen lauantai-iltaa alla neljän ottelun mittainen voittoputki.

Vaikka pienimmällä mahdollisella marginaalilla tullut häviö varmasti söikin Titaanien päävalmentaja Marko Oksasta, oli hän siitä huolimatta ylpeä omasta joukkueestaan, joka jätti jäälle kaiken mitä suinkin vain jätettävissä oli.

– Pelasimme niin hyvin kuin vain tuolla materiaalilla pystyimme, mutta vastustaja oli tänään maalin verran parempi, Oksanen kommentoi.

– Joka tapauksessa erittäin kunniakas taistelu joukkueelta.

Titaaniluotsin viittaus käytettävissä olleeseen materiaaliin voidaan ymmärtää tappion tullen selittelyksi, mutta jos mistä tahansa Suomi-sarjajoukkueesta puuttuu peräti 10 vakiokokoonpanon pelaajaa, ei se voi millään olla näkymättä joukkueen otteissa.

– Kokonaispoissaolovahvuus oli tänään yhteensä 10 pelaajaa, joista kaksi oli puolustajia ja kahdeksan hyökkääjiä, selvensi Oksanen.

– Viimeisen vuorokauden sisällä jäi vielä kolme kaveria flunssan vuoksi kokoonpanosta sivuun, joten kyllähän siinä jokainen voi miettiä millä tavoin tuollainen määrä poissaolijoita vaikuttaa.

Poissaolijoita paikkaamaan Titaanit oli saanut Ketterästä lainalle tulleen Toni Jalovaaran sekä seuran A-nuorista mukaan nostetut Elias Huovisen ja Valtteri Tammisen, jotka esiintyivätkin debyytissään todella pirteästi, täyttäen paikkansa punanuttujen nelosvitjan laidoilla.

Tasaisen ja hieman jopa tunnustelevan avauserän vei lopulta nimiinsä vierailija JHT, vaikka joukkueen titaanikasvattikippari Jere Espo onnistuikin tuhrimaan miehelle vihelletyn rangaistuslaukauksen reilun taiston kahdeksannella peliminuutilla.

Espon titaanivahti Niilo Pussisen syliin ampumasta vedosta selkeästi oppia ottanut Matias Kinnunen onnistui sitä vastoin laukomaan erän viimeisellä minuutilla pelivälineen aivan kotkaisrysän oikeaan yläkulmaan, päästyään nousemaan vapaasti p-pisteiden väliin siniviivan tuntumassa tapahtuneen kiekonriiston seurauksena.

Titaaneillakin oli omat paikkansa maalien tekoon, mutta JHT:n veräjää turvannut Fredrik Grønstrand ei suostunut antautumaan edes Samu Hulkon edessä, vaikka titaanihyökkääjä pääsi tulittamaan vulkaanista kuminpalasta kohti avonaista häkkiä parhaalta mahdolliselta sektorilta.

– Ensimmäisessä erässä syyllistyimme ehkä hieman liiaksi siirtelyyn, emmekä muutenkaan päässeet kunnolla sota-alueelle kiekon kanssa, totesi titaaniluotsi Oksanen.

Karstat koneistaan ensimmäisen kaksikymppisen aikana poistelleet kiistakumppanit alkoivat toisessa erässä tarjoilla 416-päiselle yleisölle oikein kunnon kahinaa, jonka alkusoinnuista vastasi kotijoukkue Titaanit.

Petja Summanen karvasi ensiksi kiekon keskialueella itselleen ja pääsi sen jälkeen jo hyvään vetopaikkaan, mutta kuti viuhui yli JHT-maalin.

Summanen ei kuitenkaan lopettanut taisteluaan, vaan karvasi kiekon uudemman kerran haltuunsa ja käänsi menosuuntansa jälleen kohti Grønstrandin vartioimaa kalajokisuunia.

Nyt miehellä oli menossa mukana titaanikapteenina Roope Lantan poissaolon vuoksi toiminut Elmeri Kotro, joka saikin Summasen tarkan syötön lapaansa ja pääsi sen jälkeen laukomaan limpun puolityhjään reppuun ohi voimattoman JHT-veskarin.

Kotrolle avautui lähes välittömästi 1-1-tasoituksen jälkeen uusi paikka maalintekoon, mutta nyt Grønstrand oli mies paikallaan ja piti lukemat muuttumattomina.

Erikoinen rangaistus puhututti

Vieraille siunaantui toisessakin erässä paikka siirtyä rangaistuslauksen siivittämänä johtoasemaan, kun titaanipuolustaja huitoi läpiajoon päässyttä Tommi Rintasaloa.

Pilkkua asettui kuitenkin ampumaan kokenut Juho Joki-Erkkilä, joka mitä ilmeisimmin yritti laukoa kiekon samaan paikkaan kuin Kinnunen avauserän lopulla, mutte miehen veto meni räikeästi yli Niilo Pussisen vartioiman titaanimaalin.

JHT sai kuitenkin epäonnistuneesta rankkarista lievän otteen pelistä ja Titaanit joutui puolustuskannalle sekä heittelemään tovin ajan pitkiä kiekkoja toiseen päätyyn.

Yhden tällaisen katkon kohdalla kumimuikusta hetkeä aiemmin kipeän osuman saanut Niklas Malinen meni punanuttujen vaihtoaitioon saamaan hoitoa tuskaiseen oloonsa, mutta se ei sopinut ottelun päätuomarina toimineelle Henri Plantingille, joka pamautti Titaaneille välittömästi joukkuerangaistuksen pelin viivyttämisestä.

Kyseinen tuomio kuumensi niin Titaanien vaihtoaition kuin peliä seuraamassa olleet katsojat, sillä Planting ei missään kohtaa varoittanut isäntiä asiasta saati ollut kiinnostunut edes tulemaan vaihtoaition luo tarkistamaan osumaa ottaneen Malisen pelikuntoa.

Titaaniluotsi Marko Oksanen olikin täysin syystä ihmeissään tuomarien toiminnasta.

– Linjatuomari näki, että meidän pelaaja sai kiekon jalkaansa, eikä pystynyt jatkamaan pelaamista ja tuli siksi katkolla vaihtoaitioon, Oksanen sadatteli.

– Linjatuomari ei kuitenkaan sitten jostain syystä uskaltanut aukaista suutaan asiasta päätuomarin suuntaan, joka taas antoi meille ihan ilman minkäänlaista varoitusta joukkuerangaistuksen, jonka syytä hän oli vielä toimitsijoillekin hetken aikaa arponut.

Titaanien kannalta varsin erikoinen rangaistus osoittautui todella kalliiksi, sillä JHT iski sitä seuranneella ylivoimalla 1-2-johtomaalin Jere Espon toimiessa tilanteen päättäjänä.

– Olihan se kieltämättä mielenkiintoinen tuomio ja lopulta myös harmittava, sillä JHT onnistui sen avulla tekemään ylivoimalla johtomaalin, titaanipiiskuri mietiskeli.

Tuomariston taholta epäoikeudenmukaisuutta kokenut Titaanit päätti kuitenkin taistella täysillä loppuun asti ja antaa aivan kaikkensa joukkuetta tukeneelle kotiyleisölle.

Kyseinen päätös totisesti kannatti, sillä punanutut punnersivat pelin lopulta väkisin tasoihin, kun Tomi Salovaaran voittaman päätypainin jälkeen mies onnistui petaamaan tekopaikan p-pisteen kaarella odottaneelle Tino Hoville, jonka tinttaus suoraan syötöstä painui JHT-vahti Fredrik Grønstrandin selän taakse.

Titaanit ei kuitenkaan ehtinyt juhlia tasoitusmaaliaan kuin reilun minuutin, sillä vieraat iskivät välittömästi vastapalloon.

JHT onnistui ykkösnyrkkinsä voimin rakentelemaan vähän puolihuolimattomalta näyttäneestä tilanteesta tekopaikan Teemu Karjalaiselle, jonka ensimmäisen vedon Pussinen vielä torjui, muttei voinut suoralle jatkolle enää yhtikäs mitään.

Kotkalaisille jäi Karjalaisen 2-3-osuman jälkeen reilut seitsemän minuuttia aikaa kuroa ero umpeen ja lähelle punanutut totisesti pääsivätkin, sillä Grønstrand torjui parisenkymmentä sekuntia ennen summerin soimista Ville Äijälän vedon mailansa varrella väljemmille vesille, pelastaen näin voiton kalajokisille.

Maalin tappio ei odotetusti mitään riemunkiljahduksia saanut titaanileirissä aikaiseksi, mutta päävalmentaja Oksasen mukaan isäntien otteissa oli todella paljon hyviä asioita.

– Hyvä ja vauhdikas taistelu joukkueelta, jossa eritoten positiivista oli se, että alkukaudesta meitä vaivanneet virheet loistivat lähestulkoon kokonaan poissaolollaan, ”Ölle” sanaili.

– Puolustimme jälleen hyvin sekä olimme tiiviisti pelin sisällä – onnistuimme myös etenkin toisessa ja kolmannessa erässä luomaan riittävän määrän maalintekopaikkoja pelin voittaaksemme.

Vaikka Titaanien voittosarja katkesikin tällä erää neljään, tarjoutuu kotkalaisille nopeaan tahtiin oiva mahdollisuus alkaa rakentaa uutta voittoputkea.

Punanutut nimittäin matkailevat sunnuntaina jälleen Jyväskylään ja LähiTapiola Areenalle, jossa vastustajaksi asettuu Nokialla ”lumipesun” Pyryltä hakemassa käynyt Riemu.

Kotkalaiskäskyttäjä Oksasen mukaan apuja sairastuvan puolelta ei ole liiemmin tulossa, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö Titaanit lähtisi tosissaan hakemaan kiekkoviikkonsa päätöksestä mukaansa kolmea pistettä.

– Hyvin suurella todennäköisyydellä ryhmämme kapenee huomiseksi vielä muutamalla pelaajalla, mutta niillä mennään, jotka jalkeille saadaan, tyytyi Oksanen loppukaneetikseen toteamaan.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 43 Lauri Kuusisto.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (9.12.), kun punanutut matkustavat Jyväskylään, jossa majaansa pitävä Riemu isännöi LähiTapiola Areenalla kello 18:15 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.