Uusi vuosi käyntiin vierasturneen siivittämänä

3.1.2020

Titaanien kiekkovuosi 2020 käynnistyy välittömästi kahdella varsin visaisella vieraskoitoksella!
Titaanien kiekkovuosi 2020 käynnistyy välittömästi kahdella varsin visaisella vieraskoitoksella!

Jääkiekkoilun Suomi-sarjan runkosarjan loppurypistys pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna, kun kolmiviikkoinen joulutauko tulee vihdoin päätökseensä. Kotkan Titaanien kohdalla pelien jatkuminen tietää sitä, että punanutut matkailevat kohti pohjoista, jossa kotkalaisten vireen pääsevät testaamaan kovina kotijoukkueina tunnetut Raahe-Kiekko sekä oululainen Laser HT.

Kulunut syyskausi sujui edeltävästä sesongista paljon muutoksia varsinkin pelaajapuolella kokeneelta punanutuilta lopulta varsin mukiinmenevästi. Toki Titaanien sarjasijoitus (9.) voisi tällä hetkellä olla muutaman pykälän parempikin, mutta edellisvuoden kaltaisen turbulenssin jälkeen kotkalaisleirissä voidaan katsoa kevääseen varsin levollisin mielin.

Titaanien päävalmentajaksi viime keväänä palannut ja sen jälkeen systemaattisesti omia kiemuroitaan joukkueen pelaamiseen pala palalta paikoilleen nakutelleen Mika Iltolan mielestä nuori punanuttumiehistö on esiintynyt muutamaa heikompaa iltapuhdetta lukuunottamatta verrattain edukseen, mutta parannettavaakin kotkalaisten pelaamisesta löytyy toki vielä yllin kyllin.

– Tarkoituksemme on ollut pelata aktiivista ja kiekon hallintaan perustuvaa jääkiekkoa, jossa mielestäni syyskauden aikana onnistuimmekin ihan kelvollisesti, Iltola kommentoi.

– Parannettavaa kuitenkin on muun muassa maalipaikkojen hyödyntämisessä – olemme olleet niissä liian tehottomia ja se taas on näkynyt suoraan otteluiden lopputuloksissa sekä sarjasijoituksessamme.

Kuten todettua, jäi Titaanit viettämään kolmiviikkoista joulutaukoa Riemulta Jyväskylästä hakemansa 5-1-vierasvoiton kera sarjataulukon 9. sijalta, josta on tällä hetkellä matkaa kotkalaisjoukkueen asettamaan välitavoitteeseen eli ylempään jatkosarjaan pääsyyn viisi pistettä.

Kyseisen viiden pisteen etumatkalla punanuttuihin nähden oleva S-Kiekko sekä vain pisteen seinäjokisten yllä killuva Raahe-Kiekko tulevatkin mitä suurimmissa määrin olemaan Titaanien tähtäimessä runkosarjan jäljellä olevissa kahdeksassa koitoksessa, joihin kotkalaiset lähtevät pääpiiskurin Iltolan mukaan intoa täynnä kuin se kuuluisa ilmapallo.

– Joulutauko teki meille todella hyvää, sillä saimme sen aikana ladattua niin henkiset kuin fyysisetkin energiavarastot taas täyteen virtaa, ”Illi” myhäilee.

Titaanit vietti tauon pääasiassa leväten ja sopivassa määrin harjoitellen, palaten kuitenkin kunnolla vasta käynnissä olevan viikon aikana koko joukkueen voimin takaisin sorvin ääreen.

– Olemme vuodenvaihteen jälkeisissä jääharjoituksissa pyrkineet tauon jäljiltä hakemaan taas rytmin tekemiseemme takaisin ja meno onkin näyttänyt ihan lupaavalta viikonlopun tärkeitä pelejä silmällä pitäen, kotkalaiskäskyttäjä sanailee.

Punanuttujen pelillisen suorittamisen ja tuloksen tekemisen onkin syytä olla välittömästi jälleen täydessä iskussa, sillä tulevana viikonloppuna Raahessa sekä Oulussa jaossa olevat sarjapisteet tulisivat enemmän kuin tarpeeseen, jotta ylempänä sarjassa olevien kilpakumppanien ohittaminen tulisi tammikuun taistojen aikana onnistumaan.

– Tärkein teemamme edessä olevan vierastuneen aikana tulee olemaan se, että pystyisimme varmasti voimia vievän pitkän matkustamisen ohella pelaamaan kaksi täysipainoista ottelua vieraskaukaloissa, Iltola korostaa.

– Edessä olevan viikonlopun vierasottelut ovat meille todella isoja “kynnyspelejä” ja ne antavat hyvin pitkälti suunnan keväällemme.

”Iso haastehan meillä on eittämättä edessämme”

Lauantaiaamuna kukonlaulun aikaan kohti Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sijaitsevaa Raahea karavaaninsa starttaava Titaanit tiedostaa tasan tarkkaan minkälaiseen ampiaispesään se on nokkansa työntämässä, kohdatessaan vierailijoille pahana paikkana tunnustetussa E. Helaakoski Areenassa majaansa pitävän Raahe-Kiekon.

Esimakua tulevasta punanutut ehtivät saada juuri ennen joulutaukoa, kun Joni Hannukselan ohjastama ”ratsumiesrykmentti” vieraili Kotkassa ja haki lopulta onnistuneen kirin sekä voittolaukauksien jälkeen 4-5-vierasvoiton mukaansa isäntien kannalta erittäin kirvelevällä tavalla.

– Tottahan toki otteen ja samalla kotivoiton menettäminen harmitti, mutta siitä on nyt hyvä pyrkiä hakemaan voimaa sekä revanssihalua lauantaille, tokaisee Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

Juurikin kyseisen voiton turvin raahelaiset onnistuivat säilyttämään sarjassa 7. sijansa sekä samalla kasvattamaan eroa punanuttuihin, joka on tällä haavaa kuuden sarjapisteen mittainen.

Lienee siis sanomattakin selvää, että edessä on välittömästi koko kuluvan kauden hekumallisin kamppailu näin kotkalaisnäkökulmasta katsottuna.

– Raahe-Kiekko on etenkin kotonaan profiloitunut kovaa prässääväksi ja tiiviisti omaa aluettaan puolustavaksi joukkueeksi, kertoilee Iltola omia näkemyksiään lauantai-iltaisesta vihulaisesta.

– Sen myötä meidän pitää todellakin olla valmiita pelaamaan järkevästi ja kamppailemaan täysillä heti ottelun alusta lähtien, sillä mitään emme Raahesta tule ilmaiseksi mukaamme saamaan.

Varmasti fyysisen ja odotettavasti tasaisen väännön jälkeen Titaanit ei liiemmin ehdi laakereillaan yhtä yötä enempää lepäillä, sillä sunnuntaina punanuttujen päämääränä on pohjoisen tervakaupunki Oulu, jossa kotkalaiset iskevät yhteen paikallisen Laser HT:n kanssa.

Oululaissikermä on sarjassa muutaman pykälän punanuttujen takana (14.), mutta sen ei saa antaa missään nimessä hämätä, sillä Janne Saarenpään johtamat joukot ovat viimeisimmissä otteluissaan kykeneet poimimaan tasaisesti pisteitä plakkariinsa eritoten hurjavireisen ykkösvitjansa Ville Rajala (16+16) – Mikko Tauriainen (11+22) – Harri Pälve (13+25) johdolla.

– Laser HT pelasi ennen joulutaukoa todella maalirikkaita otteluita, joissa verkot heiluivat kummassakin päässä kaukaloa, toteaa Iltola joulukuun kuudessa kahinassa 28 osumaa latoneesta ja vastavuoroisesti 26 kiekkoa omaan rysäänsä päästäneestä vastustajasta.

– Siksi meidän pitääkin nimenomaan olla puolustuspelaamisemme suhteen pelin ytimessä ja kokoajan hereillä etenkin oululaisten kovia tehoja mättäneen ykköskentän kanssa.

Luvassa on näin ollen Titaanien osalta kaikessa yksinkertaisuudessaan välitön hyppy niin sanotusti ”altaan syvään päähän”, sillä millään puolivillaisella tekemisellä saati luokkaretkimäisellä asenteella ei kotkalaisille ole viikonloppureissulta luvassa kuin nuha ja kipeä peräpää.

Punanuttupiiskuri Iltola valaakin omiinsa tarvittavaa uskoa, jotta tavoitteena olevien vierasryöstöjen ottaminen onnistuisi ja kotkalaisten pistepussi saisi täten kipeästi tarvitsemaansa lisätäytettä.

– Iso haastehan meillä eittämättä on edessämme – rapiat 650 kilometriä linja-autossa ja kaksi todella kovaa sekä tärkeää ottelua, jonka jälkeen taas pitkä matkustaminen takaisin kotiin, ”Illi” summailee.

– Sitä en tosin epäile hetkeäkään ettemmekö kykenisi tuomaan täyttä kuuden sarjapisteen pottia mukanamme Kotkaan!

– Se tosin vaatii sitä, että pelaamisemme on samalla tasolla kuin juuri ennen joulutaukoa Jyväskylässä, jossa pelasimme mielestäni ehkäpä koko kuluneen syyskauden fiksuimman ja ehyimmän 60-minuuttisemme, titaaniluotsi paaluttaa.

Titaanit matkustaa lauantaina (4.1.) Raaheen, jossa majaansa E. Helaakoski Areenalla pitävä Raahe-Kiekko isännöi kello 17:00 käyntiin polkaistavaa Suomi-sarjan runkosarjakoitosta.

Sunnuntaina (5.1.) punanutut puolestaan hyökkäävät Ouluun ja testaavat Oulun Energia Areenalla vieraitaan kestitsevän Laser HT:n kotivireen kello 16:00 alkaen miteltävässä Suomi-sarjaottelussa.