”Todellinen iskun paikka”

31.1.2020

Titaanien ja Kotkaan lauantaina vieraaksi saapuvan S-Kiekon välisestä alemman loppusarjan avauskohtaamisesta on odotettavissa todella tiukka sekä tulinen välienselvittely.
Titaanien ja Kotkaan lauantaina vieraaksi saapuvan S-Kiekon välisestä alemman loppusarjan avauskohtaamisesta on odotettavissa todella tiukka sekä tulinen välienselvittely.

Kotkan Titaanit polkaisee Suomi-sarjan alemman loppusarjan käyntiin kolmella perättäisellä kotiottelulla, joista ensimmäinen mitellään lauantai-iltana S-Kiekon isäntänä. Punanutuille tarjoutuu näin ollen heti todellinen iskun paikka sarjasijoituksensa paranteluun, sillä KSOY Areena on vuosien saatossa muodostunut vihulaisjoukkueille varsin epämiellyttäväksi vierailumestaksi.

Viime viikonloppunsa runkosarjarupeamansa kotivoittoon päättänyt ja sarjataulukossa 11. sijalle päätynyt Titaanit jäi lopulta vain vaivaisen viiden pisteen päähän kotkalaisjoukkueen välitavoitteena olleesta ylemmästä loppusarjapaikasta.

Alempaan loppusarjaan joutuminen oli itseasiassa ollut Titaaneille selvää jo pidemmän aikaa, joten Mika Iltolan luotsaama punanuttumiehistö ehti pureskella asian sitä sen suurempia märehtimättä ja tämä ”toimenpide” näkyikin kotkalaisten otteissa runkosarjan päätöskierroksilla varsin positiivisella tavalla.

Titaanit kun päätti tammikuun taistonsa ottamalla kolme voittoa neljästä pelaamastaan ottelusta, kepittäen muun muassa Kotkassa vierailleet Pyryn (3.) sekä D-Kiekon (4.) erittäin hyvien peliesitysten siivittämänä.

– Viesti on alkanut pikkuhiljaa mennä perille, emmekä ole enää alkaneet väkipakolla metsästää johtoasemassa lisää maaleja, vaan pelanneet varsin kypsästi koko joukkueena puolustuksen kautta, Iltola toteaa ykskantaan.

– Se on näkynyt suoraan viimeaikaisissa tuloksissa.

Lauantaina käynnistyvä Suomi-sarjan alempi loppusarja pitää sisällään yhteensä seitsemän ottelua, joista Titaanit pelaa neljä kotona ja kolme vieraissa. Jaossa on siis vielä 21 pistettä, joiden avulla kotkalaiset voivat vielä parannella asemiaan sekä samalla myös piirtää puumerkkinsä tulevan kauden sarjasopimukseen.

– Lähdemme edelleen ensisijaisesti varmistamaan sarjapaikkaamme, mutta totta kai tavoitteena on myös kahdelle parhaalle jaossa olevat paikat “villi kortti” –pudotuspelikierrokselle, Iltola naulaa.

– Haihattelemaan emme kuitenkaan ole lähdössä, vaan ihan jalat maassa sekä työhaalarit päällä tässä mennään peli ja vastustaja kerrallaan eteenpäin.

Titaanien ohella alemmassa loppusarjassa lisäpisteistä omiin pussukoihinsa taistelevat S-Kiekko (44p), Karhu HT (40p), Riemu (38p), HCIK (30p), Haukat (23p), Laser HT (22p) sekä Muik Hockey (10p).

Kuten joukkueiden pistesaldoista on nähtävissä, tullevat 39 täkyä keränneet punanutut kamppailemaan rajusti kahdesta jaossa olevasta ”villi kortti” –paikasta, kun taas jo muutama voitto lisää käytännössä varmistaisi kotkalaisten pelaamisen Suomi-sarjassa myös vastaisuudessa.

– Tämänhetkisiä pisteitä katsomalla alemman loppusarjan voi jo ennen sen alkamista jakaa aikalailla kahtia, ”Illi” mietiskelee.

– Neljällä kärkijoukkueella on mahdollisuus lunastaa itselleen paikka kahden parhaan joukossa, kun taas kolme pahnanpohjimmaista voi lähestulkoon alkaa keskittyä jo playout-peleihin – HCIK on alemmasta nelikosta oikeastaan ainoa, jolla on vielä jonkinlaiset saumat pelata itsensä kuiville ja sekoittaa näin pakkaa.

– Tästä syystä luvassa on aivan varmasti vähän kaikenlaisia otteluita, joten mitään ei voi etukäteen ottaa itsestäänselvyytenä, titaanipiiskuri summaa.

Titaanien kohdalla otteluohjelma on jo siinäkin mielessä varsin herkullinen, että kotkalaiset pääsevät aloittamaan sen kotiotteluilla, jotka ovat kuluvalla kaudella olleet punanutuille selkeästi hedelmällisempiä kuin tien päällä mitellyt koitokset.

Kokenut kotkalaiskäskyttäjä Iltola näkeekin omillaan olevan erittäin hyvät mahdollisuudet iskeä heti kättelyssä itsensä entistä tiukemmin mukaan ”villi kortti” –paikoista käytävään taisteluun.

– Kyllä tässä tarjoutuu kolmen perättäisen kotiottelun myötä heti todellinen iskun paikka ja siihen meidän on totisesti tartuttava, mikäli haluamme tänä keväänä pudotuspelejä vielä pelata, ”Illi” tokaisee naama peruslukemilla.

Kolmas kerta toden sanoo?

Titaanien urakka Suomi-sarjan alemmassa loppusarjassa alkaa heti kovimmalla mahdollisella testillä, sillä punanutut saavat lauantai-iltana kotoisalla KSOY Areenallaan vastaansa Seinäjoen ylpeyden S-Kiekon, joka kykeni kepittämään kotkalaiset molemmissa runkosarjakamppailussa varsin selkein lukemin.

– Emme pystyneet aiemmissa kohtaamisissamme murtamaan S-Kiekon tiivistä keskialueen träppiä saati ehtineet reagoimaan heidän nopeaan vastaiskupelaamiseensa riittävän terävästi, näkee Titaanien päävalmentaja Mika Iltola selkeimmät syyt sille, miksi seinäjokiset jäivät runkosarjassa punanutuille kääntämättömäksi kiveksi.

S-Kiekon pääluotsi Pasi Määttäsen luoman pelitavan ohella kotkalaiset kompastuivat niin Seinäjoella kuin Kotkassakin pelatuissa keskinäisissä kahinoissa kehnosti sujuneisiin avauseriin, joiden aikana vastapuoli ehti karata punanuttujen ulottumattomiin.

– Valmistautumisessa ei mielestäni ole ollut mitään vikaa, mutta olen tässä miettinyt, että menikö evalmentaminen jopa hieman yli, sillä syynäsimme pelaajien kanssa erittäin tarkkaan läpi vastapuolen heikkoudet sekä vahvuudet, ”Illi” aprikoi.

– Tästä oppia ottaneena olemme nyt keskittyneet enemmän omaan kuin S-Kiekon pelaamiseen ja meidän vahvuuksiemme entistä ehompaan kuntoon hiomiseen.


Kotkaan titaanikasvatti Eppu Oksasen johdolla hyökkäävä S-Kiekko ei mistään parhaimmista mahdollisista lähtökohdista pääse mittelemään voimiaan Titaanien kanssa, sillä seinäjokisten päävalmentaja Määttäsen mukaan joukkueen jääminen lopulta pienimmällä mahdollisella marginaalilla eli maalierolla alempaan loppusarjaan otti todella koville.

Myös titaanileirissä S-Kiekon runkosarjan loppumetreillä suorittama klassinen ”kyykkäys” pantiin merkille.

– Heiltähän käytännössä luisui se ylemmän loppusarjan paikka käsistä – mielestäni se kertoo jotain joukkueen tilasta ja siitä, että kaikki ei ole natsannut halutulla tavalla, Iltola analysoi.

– Siitä huolimatta olen edelleen sitä mieltä, että meidän on syytä keskittyä ennen kaikkea omaan tekemiseemme ja pelaamisemme, eikä miettiä mikä fiilis vastustajan pukuhuoneessa tällä hetkellä vallitsee.

Kuten todettua, on S-Kiekko tintannut käynnissä olevan kiekkosesongin aikana Titaanit jo kahdesti kanveesiin suurinumeroisten (6-2 & 8-4) voittojen kera, joten ei ole ihme, että kotkalaiset ovat tärkeän ottelun alla revanssimielellä.

– Eiköhän S-Kiekko tule Kotkaan lyömään tapojensa mukaisesti aikamoisen piikkilanka-aidan keskialueelle, joten meidän pitää löytää siihen sopivat leikkurit, jotta saisimme sen murrettua, ”Illi” kommentoi.

– Kunhan vain pääsemme lyömään kiekkoa syvään ja kamppailemaan vastustajan päädyssä, olemme varmasti vahvoilla, mutta keskialueella emme saa hävitä kiekkoja, sillä muuten ei hyvä heilu.

Jotta Titaanien suunnitelma kalavelkojen maksamisesta seinäjokisille toteutuu, näkee Iltola varsin yksinkertaisten asioiden suorittamisen nousevan lauantaina pelin keskiöön.

– Meidän pitää pystyä olemaan aktiivinen, pelaamaan fiksusti, pysyä kiekossa sekä ylläpitää kovaa peli- ja luistelutempoa, punanuttupiiskuri selventää näkökantaansa.

Koska kyseessä on tähän mennessä punanuttujen kuluvan kauden tärkein yksittäinen ottelu, nousee kotiyleisön tuki jälleen kerran arvoon arvaamattomaan.

– Tavoitteena on ottaa voitto ja jatkaa aiemmista kotiotteluistamme hyväksi havaitun sekä yleisöä viihdyttävän jääkiekon esittämistä – eivätköhän kannattajammekin syty sen myötä tueksemme S-Kiekkoa kaatamaan, Iltola sanailee.

Titaanien ja S-Kiekon välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla lauantaina (2.11.) käyntiin kello 17:00 alkaen.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa TERVETULOA!