Punanutut juhlaillan pilaajina?

8.10.2020

Lauantaina Nokialle maaseutumatkailevan titaanimiehistön päämääränä on pilata vierasvoiton siivittämänä kotijoukkue Pyryn sekä juhlakaluna toimivan Topi Salmelan ilta.
Lauantaina Nokialle maaseutumatkailevan titaanimiehistön päämääränä on pilata vierasvoiton siivittämänä kotijoukkue Pyryn sekä juhlakaluna toimivan Topi Salmelan ilta.

Suomi-sarjan runkosarjan ensimmäisen kuudennes kiekkoillaan Kotkan Titaanien osalta päätökseen vieraskaukalossa, sillä punanutut matkailevat kuluvan viikon lauantaina Nokialle. Kotkalaisia vesi kielellä vieraakseen odotteleva Pyry juhlistaa ottelussa pitkäaikaista pelaajaansa Topi Salmelaa asiaankuuluvin menoin, joten illasta on tulossa varmasti monella tapaa varsin ikimuistoinen.

Titaanien pelit kuluvan kauden Suomi-sarjassa ovat lähteneet liikkeelle varsin mukiinmenevällä tavalla. Kotkalaiset ovat tähän mennessä ehtineet tahkota yhteensä neljä kamppailua, joista joukkueen tilille on löpsähtänyt kahden normaalin peliajan voiton myötä kuusi sarjapistettä sekä 8. sija sarjataulukossa.

Viimeisimmässä ottelussaan punanutut kepittivät edeltävänä perjantaina Kotkassa vierailleen Järvenpään Haukat varsin eriskummallisten ja tunteita suuntaan jos toiseen kuohuttaneiden tapahtumien päätteeksi maalein 6-3, mutta makeasta kotivoitosta huolimatta, ei Titaanien päävalmentaja Mika Iltola ollut täysin tyytyväinen näkemäänsä.

Syy siihen on varsin selvä, sillä Titaanien jokaisessa pelaamassa neljässä taistossa keskimmäinen kaksikymppinen on ollut selkeästi joukkueen huonoin osuus pelistä ja muun muassa Porvoossa voittotaistelu kutakuinkin ratkesi kotkalaisten toisen erän uinumiseen.

– Keskustelimme alkuviikosta joukkueen kesken erityisesti toisien erien pelaamisestamme ja siitä, millä keinoilla pystyisimme sitä jatkossa parantamaan, ”Illi” sanailee.

– Kokonaisvaltaisesti kun katsoo pelaamiamme pelejä, ovat toiset erät olleet jostain syystä meille todella vaikeita – tiedä sitten onko niissä tapahtunut järjestään jonkinlainen ulospuhallus erätauon aikana?

Titaanit on hävinnyt toiset eränsä tähän päivään mennessä yhteismaalierolla 1-8, kun muut erät ovat tuottaneet tilastoihin maalilukemat 10-4. Ei siis ole mikään ihme, että punanuttuleirissä kyseisen epäkohta on herättänyt kysymyksiä korjausliikkeiden perään.

– Korostin pelaajille, että on jokaisen yksilön omalla vastuulla pitää itsensä niin sanotusti hereillä myös erätaukojen aikana, jottei jok’ikinen kerta valmennuksen tarvitsisi yrittää pumpata ilmaa joukkueen keuhkoihin, Iltola toteaa.

Heikkojen toisien erien ohella kokenut kotkalaiskäskijä löytää selkeän parannuskohteen myös joukkueen ylivoimapelaamisesta, jossa on ollut suoranaisesti ero kuin yöllä ja päivällä konsanaan alivoimapelaamiseen verrattuna.

– Ylivoimapelaamisen parantaminen on toinen selkeä kehityskohde, jota tulemme hinkkaamaan harjoituksissamme entistä enemmän, sillä se on ollut varsin heikkoa alkukauden aikana, titaanipiiskuri mietiskelee.

Titaanit on ehtinyt ennen tulevaa Nokian reissuaan jauhaa ylivoimalla reilut 50 minuuttia ja saanut siinä ajassa iskettyä vain kolme kertaa pelivälineen vastapuolen maaliverkkoon.

– Meiltä on pakkopelistämme puuttunut laukaukset, ja kuten jo aiemminkin taisi sanoa, ilman laukauksia ei voi tehdä maaleja, Iltola naulaa.

– Jatkossa kuteja on tuotettava selkeästi nyt nähtyä enemmän ja muutenkin ylivoimapelaamisemme pitää olla suoraviivaisempaa.

”Tarkoituksemme on olla ikäviä vieraita”

Lauantaina Nokian jäähallissa Titaaneita isännöivän Pyryn pelit ovat käynnissä olevan kiekkosesongin osalta lähteneet liikkeelle ainakin tuloksien valossa hivenen mollivoittoisesti.

Pyry on ehtinyt napsia tililleen vasta yhden voiton mukanaan tuomat kolme sarjapistettä, kun taas kolmesti nokialaiset ovat joutuneet poistumaan kaukalossa tappio niskassaan kallella kypärin, jonka ansiosta joukkue miehittää tällä haavaa sarjataulukon kolmanneksi viimeistä (12.) sijaa.

Nokialaismiehistöä toista perättäistä kautta päävalmentajana eteenpäin puskeva Niko Raiskio tuskin on vielä kovin huolissaan, vaikkei Pyry ole aiempien vuosien tapaan keikkunutkaan vielä Suomi-sarjan kärkikastissa, sillä miehellä on nyt kaitsettavanaan selkeästi nuorentunut ryhmä, jossa ei enää suuria tähtiä mukana ole.

– Pyry on aikalailla samanlainen joukkue kuin mitä me olemme – kentällisen verran kokeneempia pelimiehiä ja loput vasta tämän sarjatason tapoja sekä jippoja opettelevia nuorukaisia, analysoi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola lauantaista vastustajaa.

– Uskoisin heidän tuloksellisesti hieman heikomman aloituksen sarjaan johtuvan hyvin pitkälti kokemuksen puutteena kovista Suomi-sarjapeleistä.

Koska Nokian ”lauantaisaunassa” toisiaan vastaan asettuu kaksi ennakkoon varsin samanlaista joukkuetta, lienee ottelusta odotettavissa kovatempoinen ja tasokas koitos, jossa paremmin omat läksynsä lukenut ja omaa pelitapaa toteuttava osapuoli korjannee voiton nimiinsä.

– Ei vielä tässä vaiheessa kautta hirveämmin pysty vastapuolen pelaamisesta sanomaan oikein mitään, mutta uskoisin lauantain pelin ratkeavan loppuviimeksi siihen, kumpi joukkueista pystyy puolustamaan paremmin omaa maaliaan, Iltola kommentoi.

– Eritoten meidän pitää vierasjoukkueena paneutua omaan puolustuspelaamiseemme ja olla terävinä sekä valppaina, sillä eiköhän Pyry pyri tulemaan kotikaukalossaan kovaa päälle täyden 60 minuutin ajan.

Oman pikantin lisänsä joukkueiden tulevaan kohtaamiseen antaa ennen sen alkua nähtävä kukitus- ja muu juhlahumu, sillä Pyry kunnioittaa ottelussa peliuransa viime kevääseen päättänyttä ja Nokialla seuraikonin maineeseen 11:sta pelaamansa kauden aikana kohonnutta laitahyökkääjä Topi Salmelaa.

Kaukalossa kovana duunarina sekä johtajana tunnetuksi tullut Salmela totisesti ansaitsee oman iltansa, sillä nykypäivänä ovat harvassa ne soturit, jotka ensinnäkään pelaavat samassa seurassa 11 kautta saati harjaavat ne vielä Suomi-sarjassa kilometrejä pelkästä pelaamisen ilosta niellen.

Titaanileirissä otetaankin innolla osaa Topin suureen iltaan ja lähetetään samalla niin virtuaalisesti kuin lauantaina paikanpäällä onnittelut sankarin suuntaan syvän kunnioituksen kera.

– Uskon, että illasta on tulossa kaikin puolin hieno, sillä Nokialla on tunnetusti osattu ottelutapahtumajärjestelyt hoitaa aina viimeisen päälle, ”Illi” makustelee.

– Sen [juhlahumun] ei kuitenkaan saa antaa sen suuremmin haitata, vaan meidän on keskitettävä kaikki voimavaramme siihen, että olemme valmiita taistelemaan täysillä, kun kiekko putoaa jäähän.

Se on kuitenkin selvää, että Titaanit ei ole lähdössä Pyryn vieraaksi vain juhlistamaan vastapuolen pelikentät jättänyttä konkaria, vaan päämääränä on latistaa sekä kotijoukkueen että -yleisön tunnelmat ja hakea vierasvoitto plakkariin sen suurempia hienouksia tarjoilematta.

– Tarkoituksemme on olla sen verran ikäviä vieraita, että lähdemme pilaamaan Pyryn ja Salmelan juhlaillan sekä hakemaan Nokialta voiton mukaamme takaisin Kotkaan, Iltola paaluttaa itsevarmana.

Titaanit matkustaa lauantaina (10.10.) Nokialle, jossa majaansa Nokian jäähallissa pitävä Pyry isännöi kello 17:00 käyntiin polkaistavaa Suomi-sarjan runkosarjakoitosta.