Huono kenraali, hyvä ensi-ilta?

10.9.2021

Titaanipuolustaja Erkka Huttusen ilme kertoo aivan kaiken – häviäminen ei ikinä ole mitään kovin mieltäylentävää puuhaa.
Titaanipuolustaja Erkka Huttusen ilme kertoo aivan kaiken – häviäminen ei ikinä ole mitään kovin mieltäylentävää puuhaa.

Vanha viisaus sanoo huonon kenraaliharjoituksen tietävän aina hyvää ensi-iltaa. Juuri sellainen, eli sanalla sanoen kehno, oli Kotkan jäähallissa perjantai-iltana Haukkojen isäntänä esiintyneen Titaanien pelisuoritus, jonka seurauksena treenikamppailun päätöslukemat kirjattiin lopulta ansaitusti järvenpääläisvieraiden nimiin maalein 3-5 (0-3, 2-1, 1-1).

Titaanit – Haukat 3-5 (0-3, 2-1, 1-1)

03:05 0-1 Nikita Puzakov (Joseph-Kenji Hawkins-Kinebuchi) YV
04:58 0-2 Alex Jaakkola (Andre Linde)
05:22 0-3 Veeti Soila (Andre Linde)
20:58 1-3 Chris Corgan (Kim Nordström)
29:54 2-3 Valtteri Tamminen (Vertti Vuoksiala, Erkka Huttunen)

37:28 2-4 Sasu Helenius (Nikita Puzakov) VoM
48:45 3-4 Jesse Niinisaari (Vertti Vuoksiala, Erkka Huttunen)
51:43 3-5 Alex Jaakkola (Leevi Leipijärvi, Joseph-Kenji Hawkins-Kinebuchi)

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 6+12+10= 28 torjuntaa (poissa 57:58-58:04)
Haukat – Benjamin Kallio 9+11+11= 31 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 9 x 2min + 1 x 10min= 28min
Haukat 6 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 37min

Kolmen kamppailun raskaan ”härkäviikon” päätös ei sujunut etenkään avauserän osalta punanuttujen haluamalla tavalla, jonka Järvenpäästä vieraaksi saapunut Haukat käyttikin häikäilemättä hyväkseen.

– Meillä oli jokaisessa tämän viikon pelissä vähän samanlainen trendi ja tänään kaveri sitten nakutti alun paikoistaan kiekkoa sisään kovalla prosentilla, mietiskeli Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Ei tuo joukkue kuitenkaan niin nuori ja kokematon ole, etteivätkö pelaajat tietäisi miten peleihin pitää valmistautua ja kroppaa herätellä.

Kolmen maalin takaa-ajoasema oli lopulta Titaaneille liian korkea vuori kiivettäväksi, joka tiesi sitä, että punanuttujen saldoksi kuudesta pelatusta harjoitus- ja Suomen Cup-taistosta jäi yksi jatkoaikavoitto sekä viisi suoraa tappiota.

– Olisihan se aina kivempi voittaa kuin hävitä, mutta treenipelit ovat aina vain treenipelejä ja yhtäkään sarjapistettä ei ole vielä jaettu, Holmström kommentoi.

– Eivätkä nämä tuloksellisesti mollivoittoisesti sujuneet harjoitusottelut ole tämän joukkueen uskoa omaan tekemiseensä horjuttaneet yhtikäs mihinkään.

Vaikka Titaanit joutuukin lähtemään Suomi-sarjan runkosarjan alkuun kolmen perättäisen tappion putkessa, ei se mieliä punanuttuleirissä ole juurikaan masentanut – oikeastaan pikemminkin päinvastoin.

– Saimme kuluneen viikon aikana hyvää dataa pelaajista ja varsinkin siitä, että kuka pystyy pelaamaan kun on vähän enemmän kuormaa päällä sekä mieli ja kroppa eivät aivan tuoreimpina ole, ”Holle” tokaisi ja jatkoi samaan hengenvetoon:

– Mieltäni lämmittää eritoten se, minkälainen välittämisen ja yhteen hiileen puhaltamisen tunne tuolta pukuhuoneen puolelta pelaajiston taholta meille valmennukselle välittyy – se tulee kantamaan meitä vielä pitkälle tällä kaudella.

”Matkamme on vasta aluillaan ja sitä on vielä paljon edessä”

Haukat tuli Kotkan perjantai-iltaan kuin tuulispää, kun taas punanutut tyytyivät lähinnä katselemaan vierestä sekä osin jopa syöttelemään vieraille paikkoja maalintekoon.

Ei ollutkaan ihme, että Titaanien päävalmentaja Henri Holmström turvautui jo ajassa 5:22 aikalisään, sillä niin purjeessa punanuttulaiva järvenpääläisten järjestemässä kolmen täysosuman karusellissa oli.

– Aivan järkyttävää paskaa – muuta kommentoitavaa minulla ei avauserän pelaamisestamme, eikä eteenkään peliin lähdöstämme ole, puuskahti Holmström.

– En nyt näin äkkiseltään tiedä mistä alun aneemisuus johtuu, mutta siihen tulee kyllä aivan varmasti muutos, kun sarjapelit alkavat!

Omalla tekemisellään tai pikemminkin tekemättä jättämisellään ja vastavuoroisesti haukkahyökkääjien Nikita Puzakovin, Alex Jaakkolan sekä Veeti Soilan valppaudella aikamoisen mäen kiivettäväkseen rakentanut Titaanit onnistui kuitenkin ensimmäisellä erätauolla kokoamaan rivinsä.

Kaukaloon kun luisteli täysin erilaisella spiritillä pelannut kotijoukkue, joka laittoi vieraat pitkäksi ajaksi selkä seinää vasten.

Titaanien vahva vaihe poiki myös kaksi kavennusmaalia, kun ensiksi Chris Corgan luikerteli Kim Nordströmin syötöstä paraatipaikalle sekä piiskasi pelivälineen haukkaveskari Benjamin Kallion kainalosta häkkiin ja muutamaa hetkeä myöhemmin puolestaan Valtteri Tamminen päätti vastahyökkäyksen vihaiseen kutiin, jota Kallio ei kyennyt liimaamaan, vaan pomputti kumimuikun epäonnekseen nuottansa perukoille.

– Itselleni on iso arvo se, että asenne on aina kunnossa sekä myös pelaajien itsensä näyttämä esimerkki jäällä – menet väleihin, ajat maalille, vedät taklaukset loppuun asti eli jääkiekon ihan perusasiat, ”Holle” totesi.

– Ne asiat kun teet hyvin, niin peli rupeaa aivan varmasti rullaamaan – aivan kuten tänään toisessa erässä näimme.

Punanuttujen vahva vaihe lopahti kuitenkin kuin seinään kamppailun puolivälin krouvin jälkeen, kun rajusti vierasrysälle ajanut Tuomas Lyytikäinen aiheutti oikein kunnon hässäkän, josta loppujen lopuksi tuomittiin titaanihyökkääjälle kakkonen väkivaltaisuudesta sekä miestä ojentaneella haukkapakki Matti Raskille 5+20 minuutin rangaistus niin ikään väkivaltaisuudesta.

Titaaneille tarjoutunut pitkähkö ylivoimamahdollisuus ei kuitenkaan poikinut yhtikäs mitään ja miesvajauksella pelaamisen kestettyään Haukat iskikin jääkaappipakastimen kokoisen Sasu Heleniuksen nousun myötä jälleen luun isäntiensä kurkkuun 2-4-osuman myötä.

– Se pisti harmittamaan, että isomman kahinan ja siitä saadun pitkän ylivoiman myötä tunteemme tekemisestä kaikkosi ja aivan kuin kirkonmenoja olisi vaihtopenkillä seurannut, Holmström harmitteli.

– Vuoristoratamaisuus pelin sisällä pitää ehdottomasti saada pois, mikäli haluamme taistella illasta ja ottelusta toiseen voitoista Suomi-sarjassa.

Vaikka Titaanit taiston päätöserässä korjasikin taas kurssiaan ja värkkäsi Jesse Niinisaaren toimesta kauniin 3-4-kavennuksen, eivät punanutut enää kunnolla voittotaisteluun kyenneet nousemaan.

Syynä tähän toimivat Haukkojen ”tuplamaalari”-Jaakkolan välittömän kuitin tuonut 3-5-maali sekä titaanipelaajien hölmöt rangaistukset, jotka viimeistään vesittivät haaveet kunnollisesta loppukiristä.

– Matkamme on vasta aluillaan ja sitä on vielä paljon edessä – tuskin aivan kaikkia pelillisiä juttuja sarja-avaukseen mennessä saamme korjattua, mutta uskon vakaasti siihen, että jouluun mennessä meillä on ihan mukava määrä pisteitä plakkarissamme, titaaniluotsi rupatteli 3-5-tappioon päättyneen kahinan jälkimainingeissa.

Viikon päästä on selvääkin selvempää, että pelkkä katselu ja pelipaikalle saapuminen eivät riitä yhtikäs mihinkään, vaan silloin pitää jokaisen titaanipaidan tai toimihenkilötakin päälleen vetävän pystyä lyömään parasta pöytään.

– Olen itse aina jo pelaajauraltani lähtien luottanut siihen, että huono kenraali tietää aina helkkarin hyvää ensi-iltashow’ta, ”Holle” naurahti loppukaneetikseen.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa alkaa ensi viikon perjantaina (17.9.), kun punanutut kun punanutut matkustavat Hollolaan, jossa majaansa pitävä HC Giants isännöi HAT-areenalla kello 18:30 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.