Titaanit 2022–2023 – aktiivinen, työteliäs ja tilannekova

15.9.2022

Kuten kuvassa olevan titaanihyökkääjän Valtteri Tammisen silmistä on havaittavissa, suuntaavat punanutut katseensa perjantaina alkavassa Suomi-sarjan runkosarjassa kohti kärkihaminoita!
Kuten kuvassa olevan titaanihyökkääjän Valtteri Tammisen silmistä on havaittavissa, suuntaavat punanutut katseensa perjantaina alkavassa Suomi-sarjan runkosarjassa kohti kärkihaminoita!

Viime kaudesta varsin vähäisillä pelaajamuutoksilla selvinnyt Titaanit lähtee perjantaina käynnistyvässä runkosarjassa tavoittelemaan paikkaa Suomi-sarjan kärkihaminoissa. Helpolla kova tavoite ei tule täyttymään, mutta työntekoa sen eteen punanutut eivät tunnetusti päävalmentajansa Henri Holmströmin johdolla ole aiemminkaan pelänneet.

Titaanimiehistön pääkäskijänä kolmannen kautensa keväällä yhteisten kuivaharjoitusten myötä aloittanut Henri Holmström näkee kaitsemassaan joukkueessa suurimman muutoksen, sitten joulukuun 2020 ja miehen itsensä ensimmäisen kerran punanuttupurren kyytiin hyppäämisen, piilevän tällä haavaa varsin arkipäiväisessä, mutta sitäkin tärkeämmässä asiassa: työnteossa.

– Työnteon kulttuuri ja ymmärrys siitä, minkälaista titaanijääkiekon allekirjoittaneen alaisuudessa pitäisi olla – siinä ne päällimmäiset asiat, joissa näen tapahtuneen eniten muutosta, toteaa Holmström.

Titaanit on Holmströmin komennossa mennyt niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin tasaisen varmasti eteenpäin, sillä jos keväällä 2021 kotkalaisten tie päättyi 1-2-voitoin kärsittyyn tappioon pudotuspelien ”villi kortti” –kierroksella vastaan asettunutta Nokian Pyryä vastaan, venyivät punanutut keväällä 2022 jo puolivälieräsarjan ratkaisevaan viidenteen taistoon, järkyttäen varsin näyttävästi lopulta jatkoon painellutta Porvoon Huntersia.

– Olemme joukkueen rungon kanssa saaneet hyviä yhteisiä kokemuksia edeltävistä kausista ja etenkin kevään pudotuspeliväännöistä, ”Holle” tokaisee.

Keinot lienevät siis aikalailla samat, kuin mitä edeltävinä kausinakin, jotta pelaamisen kehitys sekä sitä lähes käsi kädessä seuraava menestyminen sarjassa jatkavat nousujohteisessa kurssissa, vai kuinka?

– Se sama prosessi on edelleen käynnissä, kuten edelliskausillakin – eikä se ole siitä mihinkään muuttunut, myöntää titaanipiiskuri auliisti.

– Nyt toki olemme siinä vaiheessa [prosessia], että meidän pitäisi pystyä napsimaan hieman enemmän voittoja tilillemme jo ennen joulua, kuin vaikkapa viime kaudella.

Jos ja kun Titaanit Holmströmin vaatimassa tempussa onnistuu sekä voittoja kertyy punanuttujen tilille aiempaa selkeästi rivakampaan tahtiin, on valmennuksen ja joukkueen yhteisesti asettama välitavoite, eli selviytyminen Suomi-sarjan runkosarjan jälkeen ylempään jatkosarjaan, täysin mahdollinen.

– Minimitavoitteemme on pääsy ylempään jatkosarjaan, Holmström naulaa.

– Pelien rullatessa tuloksellisesti haluamallamme tavalla, en tosin näe kotiedunkaan (l. sijoittuminen neljän parhaan joukkoon) saavuttamista pudotuspeleihin ollenkaan epärealistisena päämääränä.

Suomi-sarjan voimasuhdespekulaatiot käyvät tunnetusti aina kuumina kesän ja alkusyksyn aikana, mutta yhtälailla vasta pelit kertovat, missä oikeasti Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla oikeasti mennään.

Viime kauteen verrattuna näkyvimmät muutokset ovat hollolalaisen HC Giantsin ja oululaisen Laser HT:n vaihtuminen Lempäälän Kisaan sekä Lapuan Virkiään, unohtamatta myöskään hallisevan mestariyhdistelmän D-Kiekon elokuista šokki-ilmoitusta sarjapaikastaan luopumisesta.

Sen myötä maineesta ja kunniasta kilvoittelee Suomi-sarjassa kaudella 2022–2023 poikkeuksellisesti vain 13 joukkuetta, sillä Suomen Jääkiekkoliitto ei lähtenyt täydentämään joukkuemäärää enää kuukausi ennen runkosarjan aloitusta.

Vaikka joukkueita onkin kasassa legendaarisen ”epäonnen luvun” verran, ei se varmasti tahtia tule haittaamaan, vaan tarjoaa pikemminkin uusille ja uusvanhoille yrittäjille paikan tarrata kiinni siihen kirkkaimpaan eli mestaruuskannuun sekä sen mukanaan tuomaan Mestis-karsintamahdollisuuteen.

– Uskon sarjasta tulevan entisestään tasaisempi ja tiukempi – sellaista osviittaa ovat antaneet jo suomisarjalaisia (Hunters & Haukat) vastaan pelaamamme harjoitusottelut, jotka olivat jokainen maalin pelejä, ”Holle” aprikoi.

– Näin ennakkoon lähtisin heittämään suurimpia menestyspaineita Pirkanmaan suuntaan eli aina vahva Pyry ja kovia hankintoja tehnyt sarjanousija LeKi vaikuttavat omaan silmääni jykevimmiltä ryhmiltä ainakin paperilla.

”Olen erittäin tyytyväinen kasassa olevaan joukkueeseen”

Jos ovat Pyry ja LeKi titaaniluotsi Henri Holmströmin listoilla korkealla Suomi-sarjan kärkijoukkueiksi, uskoo hieman jo kotkalaistunut stadilainen vuorenvarmasti myös oman miehistönsä menestysmahdollisuuksiin.

Holmströmin hyvää ennakkofiilistä tulee se fakta, että Titaanit ei pre-seasonin aikana kokenut maalivahtiosastoaan lukuun ottamatta kovinkaan suuria muutoksia.

– Vaihtuvuus on ollut vähäistä, jollei maalivahtiosastoa oteta huomioon, joka meni täysin uusiksi – se on eittämättä hyvä juttu ja tietynlainen vahvuuskin, punanuttukäskyttäjä sanailee.

– Nuoret pelaajamme on jälleen vuoden vanhempia sekä kokeneempia – itseasiassa he näyttivät jo viime keväänä pystyvänsä uskottavasti pelaamaan tätä sarjaa ja haastamaan myös ne aivan terävimmän kärjenkin muodostavat vastustajat.

Tästä syystä Holmström onkin varsin levollisin mielin runkosarja-avauksen kynnyksellä, sillä 36-vuotiaan kotkalaiskoutsilla on omien sanojensa mukaan näpeissään todella toimiva titaanimiehistö.

– Olen erittäin tyytyväinen kasassa olevaan joukkueeseen ja olen niin ikään innolla sen kanssa lähdössä kohti Suomi-sarjan tarjoamia haasteita, ”Holle” myhäilee.

– Uskaltaisin jopa väittää, että nyt meillä on viime kautta selkeästi leveämpi ja jälleen piirun verran myös sitoutuneempi pelaajakatras – jokaisella kaverilla on tietty päämäärä, jota he tavoittelevat, eivätkä vain pelkästään pelaile omaksi huvikseen.

Nimiä katsottaessa täysin uudet kasvot punanuttujen edustusjoukkueessa ovat maalivahdit Atte Pulsa (KooKoo) ja Niko Tammi (Hunters), puolustajat Jaami Jokinen (Viikingit) ja Nico Vuorijärvi (HK Gladiators Trnava, SVK) sekä hyökkääjät Werner Vilkki (Ketterä), Henri Rahkonen (SaPKo) ja Jani Kari (Viikingit).

Kotkalaisjoukkueen riveistä poistuneita pelimiehiä ovat puolestaan maalivahdit Jakob Brandner (HK Celje, SLO) ja Niilo Pussinen (lopettanut) sekä hyökkääjät Santeri Salminen (JHT), Jesse Niinisaari (PEPO) ja Danil Yakimchuk (ei seuraa).

– Kokemusta ja tehoja lähti, mutta varsinkin Vuorijärven liittyminen ryhmäämme onneksi paikkaa jo varsin hyvin lähtijöiden jättämää kokemusvajetta nuoressa joukkueessamme, Holmström paaluttaa

– Olemme onnistuneet naaraamaan riveihimme juurikin meidän näköisiä työteliäitä pelaajia ja samalla täyttämään juuri niitä tarpeita, joissa havaitsimme edeltävän kauden aikana puutosta.

Jollei pelaajisto veskarit pois lukien ole juuri muuttunut, niin samaa ei voi sanoa punanuttujen valmennusryhmästä. Päävalmentaja Holmström nimittäin sai ValKin peräsimeen hypänneen Roope Lantan ja KooKoon junioripuolen maalivahtiguruksi lähteneen Tino Turkian tilalle oman luottomiehensä -ja ystävänsä, edeltävät vuodet Karhu-Kissojen junioreissa koutsanneen entisen liigajyrän Pasi Salosen.

– Onneksi sain houkuteltua vanhan tuttuni herra Salosen Kotkaan valmentamaan – olen hänen kanssaan tehnyt jo aiemmin hedelmällistä yhteistyötä samassa joukkueessa sekä tuntenut kaverin ihan pienestä pitäen, Holmström selventää.

– ”Paso” tuo Titaaneihin mukanaan rautaisen ammattitaidon valmennuksen saralla ja lisäksi hänellä on vyöllään sen verran kova pelaajatausta, että siitäkin tullee olemaan iso hyöty joukkueellemme.

– Maalivahtivalmentajankin olemme käytännössä jo hankkineet riveihimme, mutta kerrotaan kyseisen herran nimi julki vasta sitten, kun kaikki mahdolliset nyanssit on sovittu ja neuvottelut saatu maaliin saakka, titaanipiiskuri kommentoi salamyhkäisesti.

Peräpää pitää sekä antaa tukea hyökkäykselle

Titaanien nykyjoukkuetta sekä harjoitusotteluiden tuloksia ja tilastoja katsomalla, ei liene kovinkaan väärin sanoa, että käynnissä olevan kauden punanutturevohka tullee olemaan viheliäinen vastus kenelle tahansa kilpakumppanilleen.

Kotkalaisia vastaan pelatessa, kun tuntuu olevan vaikeaa tehdä maaleja, sillä sen verran hyvin punanuttuluotsi Henri Holmström on saanut iskostettua puolustuspelaamisen ja oman veräjän suojelun mentaliteetin miehistönsä selkäytimiin.

– Puolustuspelaaminen ja oman maalin varjelu sekä luonnollisesti myös työnteko ovat meille isoja arvoja – tapaa, jolla pyrimme pelaamaan tukee suuresti se, että veräjällemme meillä on asettaa hyvät maalivahdit, kehaisee Holmström veskaritrioaan Niko TammiAtte PulsaPietu Frondelius.

– Peräpää [maalivahti- ja puolustuspelaaminen] onkin eittämättä vahvin osa-alueelle ja hyvä selkänoja kaikkeen tekemiseemme.

Jos on kotkalaisilla kasassa ehkäpä koko viimeisimmän suomisarja-aikansa paras pakkikalusto, on se samalla myös monipuolinen kokonaisuus. Siinä missä jokaiselta punanuttujen yhdeksältä puolustajalta luonnistuu se pakkipelaaminen peruselementti eli puolustaminen, on heistä myös suurin osa kiekollisesti vahvoja karjuja.

– Pakistossamme on puolustusominaisuuksien ohella myös paljon kiekollista taitoa, joka auttaa todella paljon harjoittamaamme riistopelaamista sekä luonnollisesti hyökkäämistä ja miksei maalintekoakin, ”Holle” kommentoi.

Ihan jo sen myötä on Titaanien kannalta erinomainen asia, että joukkueen peräpää ei vuoda, sillä hyökkäämisen ja tilanteiden päättämisen kanssa on joukkueelle vielä nähdyn perusteella työmaata kerrakseen.

– Hyökkäyspelaamisemme ei ole vielä jiirissä ja se tulee hakemaan uomiaan varmasti runkosarjan avauskierroksillakin, nivoo kotkalaiskäskijä yksiin selkeän kehityskohteen omiensa pelaamisessa.

– Jääkiekko on kuitenkin loppupeleissä matematiikkapeli – tarpeeksi kun teemme kaukalossa oikeita asioita, niin palkinto työnteostamme tulee saletisti näkymään onnistumisten sekä maalien tekemisen muodossa.

– On hemmetin paljon helpompi voittaa pelejä, mikäli vastustaja onnistuu pelissä tekemään vain muutaman maalin – se kun tarkoittaa sitä, että meidän ei itse tarvitse tehdä aina neljää tai vaikkapa kuutta täysosumaa pelejä voittaaksemme, Holmström paaluttaa.

Eli siis typistettynä muutamaan nasevaan lauseeseen, minkälaista jääkiekkoa Titaanit tulee kaukaloissa eri puolella Suomenmaata esittämään?

– Aktiivinen, työteliäs ja tilannekova ovat ne adjektiivit, joilla kuvailisin titaanijoukkuetta kausimallia 2022–2023, toteaa punanuttupurren ohjastaja ykskantaan.

– Tarkoituksemme on repiä puseron sisältä illasta toiseen aivan kaikki esiin niin yleisölle kuin toisillemmekin – siinä on se ohjenuora, jonka avulla tulemme pääseemään sarjassa pitkälle.

Haukkatrilogian toinen ja kolmas osa

Titaanit kohtaa perjantaina kotikaukaloonsa vieraaksi saapuvan ja siellä jo viikko takaperin etukäteistunnusteluja tehneen Järvenpään Haukat.

Joukkueet kohtasivat toisensa treenipelien merkeissä kahdesti ja kumpikin osapuoli vei tiukkojen vaiheiden jälkeen kotiottelunsa omiin nimiinsä. Lienee siis sanomattakin selvää, että ennakkoon toisilleen erittäin tutut niput tullevat Suomi-sarjan avausviikonlopun (16.–17.9.) aikana vääntämään raivoisaa taistelulätkää vähintään 120 peliminuutin ajan, mikäli vain vanhat merkit pitävät paikkansa.

– Varmasti tuloillaan on kaksi hemmetin tiukkaa vääntöä, josta kumpikin osapuoli haluaa poistua kuusi pistettä rikkaampana, mietiskelee Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Ihan jo senkin takia täytyy kädet ristissä toivoa, että nyt kun aletaan taas pelata pisteistä, myös tuomarit olisivat yhtä hereillä ja pelin vaatimalla tasolla, kuin mitä pelaajatkin.

Viime perjantainen harjoituskahina antoikin jo varsin osuvaa osviittaa siitä, mitä niin Kotkan Vaasan Koulunäkki Areenalle kuin Järvenpään K-Rauta Areenallekin suuntaaville katsojille on kaukalossa tarjolla – ryminää, räiskettä, tunteita ja tuoksuja sekä varmasti myös maaleja.

– Oman titaanivalmennushistoriani aikana pelit Haukkoja vastaan ovat olleet kovia ja rehtejä vääntöjä, joten sellaiset tsembalot sieltä ovat hyvin suurella todennäköisyydellä tuloillaan, ”Holle” tuumailee.

Sen myötä olisikin toivottavaa, että yleisö löytäisi sankoin joukoin taas tiensä lehtereille, sillä mikäpä sen parempaa viihdettä onkaan, kuin kannustaa omaa suosikkijoukkuettaan äänijänteet hellänä lopputulosta jännittäen.

– Tiedän itsekin entisenä pelaajana, että mitä enemmän yleisöä ja sen myötä ääntä on hallissa, tuo se katsomon puolelta tuleva välittäminen ja kannustus viisi-kymmenen prosenttia enemmän omaan tekemiseen, kotkalaisluotsi selventää.

– Tästä syystä olen aivan satavarma, että pystymme joukkueena tarjoamaan uskollisille kannattajillemme sekä myös muille jääkiekkoa seuraaville juuri halutunlaisia elämyksiä, joista kannattaa katsomoihin tulla nauttimaan.

Ei liene väärin todeta, että halutunlainen elämys kotkalaisille kiekkofanille on Titaanien kotivoitto perjantain koitoksesta, joka samalla tietäisi sitä, ettei punanuttujen tappioton putki sarjapeleissä tulisi vieläkään tiensä päähän vuoden 2022 puolella.

– Pyrkimys siihen, että kotivoittojemme sarja jatkuisi mahdollisimman pitkään, on hemmetin kova, hihkaisee Holmström ennen hallilta suunnistamistaan kohti paikallista Karhulan Pizzeriaa!

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa starttaa kuluvan viikon perjantaina (16.9.), kun punanutut isännöivät Kotkaan vieraaksi saapuvia Järvenpään Haukkoja Vaasan Koulunäkki Areenalla kello 18:30 käynnistyvässä avauskoitoksessa.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa – alle 12-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.

Lauantaina (18.9.) Titaanit puolestaan maaseutumatkailee Haukkojen vieraaksi Järvenpäähän, jossa K-Rauta Areenalla miteltävässä sarjapelissä kiekko putoaa ensikerran jäähän kello 16:20 alkaen.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN TITAANIT KOTI- & VIERASVOITTOIHIN!
 

TITAANIEN KAUSIKORTIT OVAT MYYNNISSÄ KAUDELLE 2022–2023!

OLE NOPEA JA VARAA OMASI!