Kirvelevä rankkaritappio

13.1.2024

Kaikkinensa 46 kertaa kiekon tielle Uudenkaarlepyyn lauantai-iltaisessa jännitysnäytelmässä venynyt titaanivahti Niilo Pussinen oli yksi pitkästä aikaa erittäinkin mallikkaan vieraspelin pelanneen punanuttumiehistön johtohahmoista.

Kuluvan viikonlopun mittainen Pohjanmaan valloitus alkoi Titaanien taholta toiveita herättävän pirteästi, kääntyen kuitenkin lopulta kirvelevään rankkaritappioon. Komarov Arenallaan lauantaista Suomi-sarjan runkosarjataistoa isännöinyt Muik Hockey onnistui nimittäin nousemaan punanuttujen toisessa erässä vääntämästä sillasta takaisin tolpilleen ja kirimään kolmen maalin takaa vuorenvarmasti maistuvaan 5-4 (1-2, 2-2, 1-0, 0-0) –kotivoittoon.

Muik Hockey – Titaanit 5-4 vl (1-2, 2-2, 1-0, 0-0)

11:40 0-1 Simo Kauppinen (Eppu Oksanen, Miika Herrala) YV
16:47 0-2 Michael Pereira (Rene Hiekkataipale, Santeri Salminen)

17:20 1-2 Linus Vesterlund (Christoffer Seppelin)
32:27 1-3 Michael Pereira (Eppu Oksanen) YV
34:26 1-4 Rene Hiekkataipale (Simo Kauppinen, Jaami Jokinen)

35:09 2-4 Kasper Holm (Arttu Kiviluoma, Juho Arminen) YV
38:43 3-4 Joel Jääskeläinen (Christoffer Seppelin, Felix Nyfors) YV
53:51 4-4 Christoffer Seppelin (Felix Nyfors)

Titaanit 4 x 2min= 8min

Kaksi perättäistä kotivoittoa vyöllään kohti viikonlopun mittaista Pohjanmaan valloitusreissua lauantaina aamukuudelta Vaasan Koulunäkki Areenan pihamaalta startannut Titaanit ei lopulta kovin kauas jäänyt kivikovana kotijoukkueen tunnetun Muik Hockey kaatamista.

Punanutut ehtivät tiukan ja hyvätunnelmaisen kamppailun aikana käväistä hetkellisesti jo kolmen maalin karkumatkallakin, mutta niin vain tillilihamaisen sitkeä uusikaarlepyyläiskotijoukkue hinkkasi itsensä vielä väkisin tasoinen kolmannen erän jälkimmäisellä puoliskolla sekä puristi myös sen ”yliajalla” aina tarjolla olevan lisäpisteen itselleen, oltuaan vieraitaan himppasen verran etevämpi peräti 10. pariin edenneessä voittolaukauskilpailussa.

– Harmittava tappio kaikkinensa, sillä enemmänkin olisi toden totta ollut tänään tarjolla, tokaisi Titaanien päävalmentaja Max Walther verekseltään 5-4-tappiolukemiin päättyneen kahinan jälkimainingeissa.

– Yksi piste totta kai lämmittää tietyllä tavalla, mutta kyllähän se sitten taas syö myös rotan lailla mieltä kun tiedostaa, että ne kolmekin olisi eittämättä ollut otettavissa.

Edeltävissä vieraspeleissään kehnohkosti esiintynyt Titaanit oli saanut pitkän kotipelijaksonsa aikana selkeästi lisää ryhtiä tekemiseensä myös reissun päällä pelattaviin kamppailuihinsa, aivan kuten kotkalaisluotsi Walther ennakoikin.

– Kokonaisuutena tämä oli mielestäni yksi parhaimpia vieraspelejämme, varsinkin kun ottaa huomioon, että tässä on jätkillä työ- ja opiskeluviikkoa alla sekä siihen päälle pitkä matkustaminen linja-autolla pelipaikalle, ”Mäkkäri” totesi ykskantaan.

Titaanien suorituksen arvoa päävalmentajansa silmissä nosti ennen kaikkea se, että vastaan asettunut Muik Hockey on ihan jo tilastollisestikin yksi Suomi-sarjan parhaimmista kotijoukkueista, joka ei varsinkaan äänekkään kannattajalaumansa edessä anna edes sitä kuuluisaa tuumaakaan periksi taistelussa otteluiden voitoista.

– Yleisilmeseen, työmoraaliin, kiekkojen blokkaamiseen sekä kamppailupelaamiseen olen todella tyytyväinen – tämä oli, kuten osasimme odottaakin, erittäin fyysinen ottelu ja pystyimme siinä hyvin Muik Hockeylle kyllä vastaamaan sekä selvittämään vaikeat jaksot pois päiväjärjestyksestä, Walther kehaisi omiaan.

”Harmi, ettei onnemme ollut siinäkään kisailussa tänään myöden”

Lauantaisen runkosarjaottelun alku ei kyllä vieraille paljoa luvannut. Titaanien valmistautuminen ei ollut nimittäin osunut oikein ollenkaan nappiin, kun taas Muik Hockey vyöryi heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien innolla ja suoranaisella raivolla punanuttujen päälle.

Sen myötä olikin suoranainen ihme, ettei kotkalaisten maaliverkko venynyt kertaakaan pelin avauskympin aikana, sillä niin kovaa ja ahnasta isäntien painostusta se kauttaaltaan oli.

– Epäonnistuin joukkueen valmistamisessa pelin avauserään – emme mielestäni olleet valmiita pelaamaan kiekon pudotessa jäähän, mutta kiitos Niilo Pussisen erinomaisten torjuntaotteiden säilyimme hengissä ensimmäisen kymmenminuuttisen ajan, summasi Titaanien päävalmentaja Max Walther näköhavaintonsa.

Pussinen tosiaankin seisoi välillä kirjaimmelisesti päällään, pitäen vartioimansa titaaniveräjän tyhjillään vulkaanisesta kumista ja se omalta osaltaan valoi uskoa myös muuhun kotkalaisjoukkueeseen.

Kun vielä Titaanit värkkäsi heti ensimmäisestä ylivoimastaan ottelun avausmaalin Simo Kauppisen toimesta, alkoi vaakakuppi kääntyä vähän jopa yllättäenkin vierasjoukkueen suuntaan.

Uusikaarlepyyläiset kyllä yrittivät kovan sekä ajoittain hieman sääntöjen rajamaillakin olleen kontaktipelaamisen avulla murentaa punanuttujen moraalia, mutta Titaanien onnistui vastata tähän mitä parhaimmin Michael Pereiran täräyttämällä 0-2-osumalla vähän kuin salamana kirkkaalta taivaalta.

Kahden maalin johtoasema ei kuitenkaan kovin pitkään ehtinyt killua Komarov Arenan valotaululla, sillä Muik Hockey onnistui vihdoin ja viimein pääsemään mukaan maalintekotalkoisiin, kun nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Linus Vesterlund sai tökättyä maalin eteen liruneen pelivälineen ohi poikittaisliikkeeseen joutuneen titaaniveskari Pussisen.

Ensimmäisen erän loppuun syntynyt 1-2-kavennus ei lamaannuttanut punanuttuja, vaan pikemminkin löi lisää bensiiniä kotkalaisten liekkeihin.

Tauolta takaisin askiin hyppäsi nimittäin todella nälkäinen ja kostonhaluinen vierailija, joka onnistuikin iskemään isäntänsä lähestulkoon siltaan, kiitos jo toistamiseen maaliverkkoa taidokkaiden veivailujen jälkeen heilutelleen Pereiran sekä tyylipuhtaan yläkulmakudin suorasta luistelusta täräyttäneen Rene Hiekkataipaleen perättäisten onnistumisten.

– Pystyimme nostamaan tasoamme pelin edetessä ja varsinkin toisessa erässä olimme todella tehokkaita, kotkalaiskäskyttäjä Walther kommentoi.

Ajassa 34:26 syntyneen neljännen titaanirysän jälkeen kotiyleisö ehti varmasti mielissään jo hetken aikaa miettiä, että vad helvete?! – mitä tästä oikein seuraa, mutta ystävällismielisenä vierailijana punanutut päättivät omalla tekemisellään päästää niin isäntäjoukkueensa kuin kannattajansakin piinasta.

Titaanit otti nimittäin toisen erän loppuun kaksi varsin hölmöä rangaistusta, joista kumpikin johti Muik Hockeyn tekemään ylivoimamaaliin. Kotkalaisten kolmen maalin karkumatka oli näin ollen taittunut toiselle erätauolle lähdettäessä vain yhteen, Kasper Holmin sekä Joel Jääskeläisen täysosumien myötä.

– Kärsivällisyytemme petti 4-1-johtoasemassa ja rupesimme tekemään kiekolla vääriä valintoja sekä ratkaisuita, josta koitui meille sitten roppakaupaulalla ongelmia eritoten rangaistusten muodossa, ”Mäkkäri” harmitteli.

– Käytännössä siis päästimme omilla töppäilyillämme Muik Hockeyn kaventamaan ja hankkiutumaan jälleen mukaan pelin voittotaisteluun.

Odotetusti karmean energiapiikin kahdesta kavennuksestaan saanut kotijoukkue oli kolmannessa erässä ottelun hallintakapulan tiukasti käsiinsä ja rummutti vaihto toisensa jälkeen kiekkoa sekä pelin painopistettä lähemmäs Niilo Pussisen vartioimaa titaanimaalia.

Muik Hockeyn myllyttäminen näytti jo pitkään jäävän täysin torsoksi, sillä punanutut kykenivät puolustamaan omaa maaliaan riittävän hyvin, vaikkei sitten taas toiseen suuntaan pelaaminen luonnistunut alkuunkaan.

Kuitenkin rapiat kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa Titaanien puolustusmuuri petti ja läpi kamppailun terävästi hyökkäillyt Christoffer Seppelin pääsi käyttämään tarjoutuneen sauman hyväkseen sekä laukomaan kotkalaispuolustajan jaloista kumimuikun ohi voimattoman Pussisen.

Seppelinin täräyttämän 4-4-tasoituksen jälkeen tuntui, että Komarov Arenan katto lentää ilmaan, sillä sen verran kovan mökän kotiyleisö ja Muik Ultras-kannattajaryhmä saivat aikaiseksi.

– Olemme kuluvalla kaudella pelanneet paljon hyviä kolmansia eriä, mutta tällä kertaa paine oli yksinkertaisesti vain liikaa, Walther mietiskeli.

– 20 minuuttia on todella pitkä aika vain puolustaa, emmekä sen aikana muutenkaan päässeet enää kunnolla pelirytmiin kiinni ja touhu meni lähes täydelliseksi selviytymiseksi.

Normaalia peliaikaa seuranneella viiden minuutin jatkoajalla halliin tuli hetkellisesti hiljainen ja jännittynyt ilmapiiri, kun Titaanit pääsi hakemaan Joel Jääskeläisen poikittaisesta mailasta ottaman pikkukakkosen aikana miesylivoimalla pelille lopullista ratkaisua.

Punanuttujen pakkopelaaminen ratkaisupaikassa oli kuitenkin todella mielikuvituksetonta ja hidasta, eikä Elias Lindvall kotijoukkueen uunissa joutunut juurikaan venymään, pitääkseen maalinsa puhtaana.

Lopullisesti haaveet voittomaalin teosta jatkoajalla vesittyivät Michael Pereiran kasetti pettämiseen, jonka ansiosta kanadalaishyökkääjä passitettiin niin ikään rangaistujen penkille. Kun Muik Hockeykaan ei onnistunut omalla ylivoimallaan lyömään kiekkoa vieraiden häkkiin, oli edessä voittolaukauskilpailu.

Ensimmäisten viiden parin aikana kumpikin joukkue (Arttu Kiviluoma & Simo Kauppinen) sai tehtyä yhden maalin, joten lisää tarvittiin. Muik Hockey meni 6. parissa Joakim Lindqvistin toimesta johtoon, mutta Kauppinen pisti välittömästi puntit tasoihin.

Ratkaisu nähtiin lopulta 10. laukojaparissa, kun Kasper Holm onnistui rystyltä ohittamaan titaanimaalia koko voittolaukauskilpailun ajan vartioineen Niko Tammen.

Punanuttujen taholta Simo Kauppinen ei kuitenkaan enää kolmatta kikkaa pussukastaan löytänyt rankkariosuman tekoon, joten näin ollen peli päättyi uusikaarlepyyläisten 5-4-kotivoittoon.

– Meillä oli jatkoajalla ylivoiman turvin paikka pistää peli pakettiin, muttemme kuitenkaan siinä onnistuneet ja sitä seuranneet rankkarit nyt on ovat ihan aina täyttä arpapeliä, sanaili titaaniluotsi Max Walther.

– Harmi, ettei onnemme ollut siinäkään kisailussa tänään myöden ja Muik Hockey onnistui kuin onnistuikin kääntämään pelin lopulta sen avulla omiin nimiinsä.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (14.1.), kun punanutut matkustavat Lapualle, jossa Lapuan Energia Areenalla majaansa pitävä Virkiä isännöi kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.