Kiekkoympyrät ja Titaanit torjumassa nuorten päihdeongelmaa

31.8.2015

Kiekkoympyrät ja Titaanit jatkavat yhteistyönsä kehittämistä torjumalla nuorten päihdeongelmaa.
Kiekkoympyrät ja Titaanit jatkavat yhteistyönsä kehittämistä torjumalla nuorten päihdeongelmaa.

Haminan Kiekkoympyrät ja Kotkan Titaanit ovat tarjoutuneet lahjoittamaan tuotot Haminan jäähallissa kuluvan viikon perjantaina (4.9.) järjestettävästä jääkiekko-ottelustaan Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle Haminan nuoriin kohdistuvaan ehkäisevään päihdetyöhön.

Viime kevään ja kesän aikana paikallislehdissä on käyty paljon arvokasta keskustelua Haminan nuorten joukossa lisääntyneestä päihteiden ja huumeiden käytöstä. Keskustelu herätti huomiota Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä, joka tekee alkoholiin, tupakkaan, huumeisiin ja pelihaittoihin liittyvää ehkäisevää päihdetyötä ympäri Suomea kaikenikäisten parissa.

Jo kesän alussa kunnan eri sektoreiden, seurakunnan, etsivän nuorisotyön, ja muiden järjestöjen muodostama yhteistyöryhmä kokoontui pohtimaan erilaisia keinoja vaikuttaa haminalaisten nuorten päihdekulttuuriin.

EHYT ry:n esittelemä HUBU-menetelmä herätti yhteistyöryhmässä laajaa kiinnostusta. Vuodesta 2004 käytössä ollut menetelmä tarjoaa välineitä ongelman laajuuden kartoittamiseen, huolestuneiden vanhempien kohtaamiseen, henkilöstön kouluttamiseen ja aiheen käsittelyyn nuorten kanssa.

Haminan koulutuspalveluiden kokonaisuuteen ovat jo aikaisemmin kuuluneet erilaiset ehkäisevät toimintamallit, joita HUBU menetelmänä täydentää erinomaisesti. HUBU on opetusryhmille suunnattu, kattava päihteisiin liittyvä tieto- ja keskustelupaketti, jossa nuoret vastaavat nimettömästi päihdeaiheisiin kysymyksiin.

Tuloksista keskustellaan yhdessä HUBU-kouluttajan johdolla. Kokonaisuuteen kuuluu nuorten päihdekasvatustunnin lisäksi vanhempaintilaisuus sekä koulun henkilöstökoulutus. Lisäksi voidaan järjestää erillisiä yleisötilaisuuksia kuntalaisille ja koulutusta kunnan henkilöstölle.

–  Kunnan viranomaisten, poliisin, EHYT ry:n ja muiden järjestöjen välisen yhteistyön avulla monilla paikkakunnilla kärjistyneet päihdeongelmat on saatu ratkaistua. Ajan myötä nuorten päihteidenkäyttö ja kiinnostus päihteisiin on vähentynyt, ja se on näkynyt myös HUBU-kyselyjen tuloksissa, kertoo asiantuntija Tuomas Rouvila EHYT ry:n koulutyöstä.

Kaakon kiekkoseurat yhdistävät voimansa hyvän asian puolesta

Samanaikaisesti historiallisen yhteistyösopimuksen solmineet Haminan Kiekkoympyrät ja Kotkan Titaanit etsivät syksyllä järjestettävälle hyväntekeväisyysottelulleen sopivaa lahjoituskohdetta.

Kiekkoympyrät ja Titaanit halusivat suunnata ottelunsa avulla keräämänsä varat paikalliseen toimintaan. Päihdeasioiden noustua julkiseen tietoisuuteen sekä Kiekkoympyröiden toiminnanjohtaja Kai Saarainen että Titaanien manageri Petteri Lehti pitivät varainkeruuta nuorten ehkäisevään päihdetyöhön luonnollisena ratkaisuna.

– Hyväntekeväisyysottelut ovat hyvä tapa nostattaa tiimihenkeä joukkueen kesken. Haluamme osallistua toimintaan hyvän asian puolesta ja olla esimerkkinä muille järjestöille toimimalla yhteisvastuullisesti, lahjoitusta ehdottanut Saarainen kertoo.

EHYT ry:n asiantuntijoihin on tehnyt vaikutuksen se, että kaupunki ja urheiluseurat ovat lähteneet yhdessä taklaamaan ongelmaa, ja että idea toiminnan järjestämisestä tuli jääkiekkoseuroilta.

Perjantaina 4.9.2015 Haminan jäähallissa kello 19:00 alkaen pelattavan hyväntekeväisyysottelun tuotto käytetään Haminassa tehtävään nuorten ehkäisevään päihdetyöhön.

– On hienoa, että myös vapaa-ajan toimijat ovat lähteneet mukaan tekemään ehkäisevää päihdetyötä. Harrastuksilla on merkittävä osa nuorten elämässä. Urheilijat ovat nuorten esikuvia ja heidän esimerkillään on vaikutusta myös nuorten elämään ja valintoihin. EHYT ry:n historiassa vastaavanlaista yhteistyötä ei ole aiemmin tehty, kertoo Rouvila.

– Haminassa yhteistyö eri tahojen kanssa sujuu mutkattomasti, ja talkoohenki elää vahvana.

– Haasteidenkin edessä on upeaa nähdä toimijoiden tiivistävän rivejään ja tarjoavan apuaan yhteisen asian puolesta, kertoo yhteistyöverkostoa koordinoiva toisen asteen koulupsykologi Elise Wass.

Haminan Kiekkoympyrät ja Titaanit ovat avanneet varainkeruuta varten erillisen tilin, jonka avulla EHYT ry:n HUBU-päihdekasvatustunteja järjestetään laajasti eri-ikäisille haminalaisnuorille aina peruskoulun 5. luokkalaisista yläasteikäisiin sekä lukiolaisiin ja ammattiopistolaisiin.

– Haluamme tarjota yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteisöille mahdollisuuden osallistua tärkeän asian tukemiseen. Erillisen tilin avaaminen varoja varten oli tärkeää, jotta toiminta olisi mahdollisimman avointa ja läpinäkyvää, kertoo Saarainen.

Nuorten kyselytulokset käsitellään vanhempaintilaisuuksissa ja koulujen henkilöstön koulutuksissa. Nuorilta kysytään muun muassa päihteidenkäyttöön, mutta myös harrastuksiin, kaverisuhteisiin ja yleiseen hyvinvointiin liittyviä asioita ja tunneilla keskustellaan aiheisiin liittyen.

Tulokset koko Haminan alueelta saadaan kokoon toivottavasti jo helmikuussa 2016. Kyselyjen tuloksia on tarkoitus hyödyntää alueellisen ehkäisevän päihdetyön kehittämisessä. Toiveissa on, että vastaavanlaista toimintaa olisi mahdollista järjestää jatkossa myös Kotkassa.
 

Toimintaa voi halutessaan tukea lahjoituksella Haminan nuorten päihdevastainen työ –nimiselle tilille: FI10 1005 3500 1443 70.

 

LISÄTIETOJA:

Kai Saarainen,
Haminan Kiekkoympyrät ry:n toiminnanjohtaja
puh. +358 40 587 8313
Tuomas Rouvila,
EHYT ry:n asiantuntija
puh. +358 50 576 6486
Heli Vaija,
EHYT ry:n Etelä-Suomen aluekoordinaattori
puh. +358 44 510 0228
Elise Wass,
Haminan kaupungin toisen asteen koulupsykologi
puh. +358 40 199 1599