”Pistekin on ihan jees”

25.9.2016

Ville Väinölän kolmannessa erässä laukoma ja ”änärityyliin” veskarin juomapullon Karhu HT-maalin katolta ilmaan lennättänyt 4-4-tasoitusosuma on juuri nähnyt päivänvalon.

Suomi-sarja on siitä todella opettavainen sarjataso, ettei räikeitä virheitä kovin usein saa anteeksi. Titaanit makseli juuri tästä syystä karvaalla tavalla oppirahoja sunnuntaisessa kotikamppailussaan, kun isäntien puolustuspään uinahduksista tasaisesti kuittaillut Karhu HT kävi hakemassa voittolaukauskilpailun jälkeen mukaansa kaksi arvokasta pistettä lukemin 4-5 vl (2-2, 1-2, 1-0, 0-0).

Titaanit – Karhu HT 4-5 vl (2-2, 1-2, 1-0, 0-0)

01:32 0-1 Niko Kivinen (Juha Lehtinen, Ville Oksa)
08:19 0-2 Samuli Virkkunen (Ville Valli, Robin Leppänen) YV
17:39 1-2 Roope Lantta (Aapo Lampinen, Kalle Kolehmainen)
18:05 2-2 Jesse Hurme (Ville Myyryläinen, Jere Kola)

20:17 2-3 Ville Valli (Samuli Virkkunen, Robin Leppänen)
24:58 3-3 Aapo Lampinen (Roope Lantta, Joel Luhtanen) YV
32:29 3-4 Toni Nurmi (Roope Elonen)
48:34 4-4 Ville Väinölä (Jere Lifländer, Jesse Peltonen)

Karhu HT 7 x 2min= 14min

Eipä onnistunut Titaanit tavoite, joka eilisen kirvelevän tappion jälkeen oli seuraava: pitää pelaamisen taso yhtä korkeana kuin Pyryä vastaan, jatkaa samaa säntillistä puolustuspelaamista sekä iskeä paikoista riittävän usein kiekko vastapuolen verkkoon kotivoiton takaamiseksi.

Kyllähän punanutut Ilona Areenalla peliä seuranneen 420-päisen yleisön riemuksi neljästi vihulaisen maaliverkkoa pöllytti, mutta kun vieraisilla käynyt Karhu HT onnistuisi samassa asiassa yhden kerran useammin, lähti porilaisrevohkan matkaan voiton lisäksi kaksi tuikitärkeää sarjapistettä.

Voittolaukauskilpailun päätteeksi aikakirjoihin merkitty 4-5-tappio otti odotetusti aivoon kotkalaisleirissä.

– Emme ansainneet tänään enempää – pelaamisemme ei ollut sellaista mitä sen Suomi-sarjassa pitäisi lähes poikkeuksetta olla, mikäli ottelun haluaa voittaa, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

– Vaikka hävisimmekin lauantaina Nokialla jo normaalin peliajan puitteissa, pelasimme siellä mielestäni paremmin kuin tänään.

Titaaniluotsi korpesi etenkin tapa, jolla kotkalaisjoukkue tuli otteluun ja se millä tavoin vierailijan kutakuinkin jokaisen osuman synty sai alkunsa.

– Meillä meni aivan liian pitkään siihen, että heräsimme mukaan tämän päivän peliin – minun pitää nyt yhdessä muun valmennuksen kanssa miettiä miksi näin pääsi käymään, Piispanen murahti happamana.

– Karhu HT teki oikeastaan jokaisen maalinsa tänään aivan liian helpolla ja osumia edelsi meidän aivan selkeä merkkausvirhe oman pään puolustuspelaamisessa.

Titaanit sai tosiaankin todella heikon lähdön otteluun, kun Karhu HT naulasi jo toisessa vaihdossa kiekon Niko Kivisen toimesta ohi kotkalaisveräjää tilkinneen Joel Luhtasen.

Uneliasta alkua ja aikaista takaiskua seurasivat peräperään tulleet kaksi typerähköä titaanijäähyä, joista jälkimmäisen vieraat käyttivät armotta hyväkseen.

Pitkästä aikaa Kotkassa vastapuolen nutussa esiintynyt Ville Valli tarjoili kovan poikittaissyötön alivoimaneliön läpi ja paraatipaikalla toisella puolella lapa pystyssä seissyt Samuli Virkkunen tälläsi niin, että maaliverkko huusi hetken aikaa hoosiannaa Luhtasen selän takana.

Peliä oli tässä vaiheessa pelattu rapiat päälle kahdeksan minuuttia, eikä Titaanit ollut päässyt alkuunkaan mukaan kaukalon tapahtumiin oman lepsuilunsa takia.

Punanutut alkoivat pikkuhiljaa kuitenkin heräillä, kun Karhu HT joutui rangaistusvaikeuksiin avauserän jälkimmäisellä puoliskolla.

Isäntien ylivoima oli kuitenkin järjestään liiallista kiekonsiirtelyä, eikä porilaisuunia vartioinut Niklas Lehti joutunut suuresta torjuntamäärästä huolimatta venymään kovinkaan ihmeellisiin suorituksiin.

Titaanit tarvitsikin lopulta pienimuotoista tuuria maalintekoonsa, sillä erän lopulla tasavajaalla pelatussa tilanteessa Aapo Lampisen kuti kimposi sitä peittämään tulleesta nallepakista suoraan Roope Lantalle, jolla oli lopulta helppo työ napauttaa kumimuikku vieraiden nuottaan.

1-2-kavennus ehti vanhentua Ilona Areenan valotaululla vain 26 sekuntia, kunnes rävähti uudemman kerran Karhu HT:n päädyssä.

Tällä kertaa touhun alullepanijana toimi vahvasti karvannut Ville Myyryläinen, joka riisti maalin takana pelivälineen porilaispuolustajalta, kiepsautti itsensä vapaaksi ja tarjoili Jesse Hurmeen sellaisen tontin, ettei siitä voinut enää erehtyä.

Hurjaan vauhtiin päästyään isännät tekivät omasta mielestään vielä kolmannenkin maalin hetkeä ennen summerin soimista, mutta tuomarikolmikon mukaan Jere Lifländerin ampuma kiekko tuli pehmusteen sijaan takaisin kaukaloon ylärimasta.

Vahva erän lopetus valui kuitenkin viemäriin välittömästi kiekon pudottua tauon jälkeen jäähän. Titaanit sekoili kohtalokkaasti omissa ja päästi ”oman koiran”, Vallin, puraisemaan itseään.

Ajassa 20:17 syntyneessä 2-3-osumassa entinen titaanihyökkääjä täräytti ketjukaverinsa Virkkusen tarjoilemana p-pisteiden välistä nopean kudin, jonka voimasta kiekko sujahti punanuttuvahti Luhtasen suojien kautta verkon perukoille.

– Emme olleet riittävän pelivalmiita ensimmäisen erän avauskympin aikana ja sama toistui heti toisenkin erän alussa, manasi punanuttupiiskuri Piispanen.

Enemmänkin olisi ollut tarjolla

Kotkalaisvalmennusta -ja miehistöä selkeästi kaivertanut takaisku kuittaantui muutamaa minuuttia myöhemmin komealla tavalla.

Ensiksi Karhu HT:n Roope Elonen pääsi alivoimalla heittämään purkukiekon kohti kotkalaisvahti Joel Luhtasta, joka kuitenkin rähmi helpolta näyttäneen roikun lähes omaan maaliin.

Luhtasen pyörittyä jäässä ja etsittyään hukkaamaansa pelivälinettä, sen onneksi löysi ensimmäisenä Aapo Lampinen, joka käänsi pelin välittömästi vastahyökkäykseksi.

Kokenut titaanihyökkääjä käytti limppua välissä Roope Lantalla ja naulasi lopulta tarkalla suorasta hyökkäyksestä lähteneellä rannekudilla kumimuikun nuottaan ohi voimattoman Karhu HT-häkkäri Niklas Lehden.

3-3-tasoituksen jälkeen kotkalaisvaihtoaitiossa ohjeet satelivat sinne ja tänne, joskin niiden pääsanoma oli, että nyt ei anneta enää yhtään ”ilmaista maistiaista” vastapuolelle.

Titaanien onnistuikin toteuttaa tätä ohjenuoraa reilun seitsemän minuutin ajan, mutta sitten yksi hieman lepsu syöttö omissa tiesi sitä, että Karhu HT pääsi jatkotilanteen päätteeksi nostamaan joukolla kädet kohti hallin kattoa.

Vieraiden johto-osumasta entistä harmittavamman teki se, että Elosen tarjoilusta iskenyt Toni Nurmi sai aivan rauhassa ohjata syötön lähes titaanimaalin viivalta tyhjiin ilman yhdenkään vieressä seisseen kotkalaispelaajan häirintäyritystä.

Karhu HT:n siirryttyä täten jo kolmannen kerran johtoon ottelun aikana, lamaantui punanuttujen pelaaminen hetkellisesti aivan täysin ja oikeastaan oli vain hyvä, että summeri päästi joukkueet tauolle, sillä etenkin Titaanit tarvitsi riittävästi aikaa sekä omaa rauhaa neuvonpidolleen.

Kopissa valmennuksen sekä pelaajiston halki puhumat asiat tepsivät, kuin se kuuluisa lämmin veitsi voihin, sillä päätöserään luisteli täynnä tulta ja tappuraa ollut kotijoukkue.

Ensimmäinen välähdys punanuttujen tulemisesta nähtiin ajassa 45:40, kun titaaniuransa 100. ottelua pelannut Ville Myyryläinen repi ja raastoi itsensä väkisin kahden porilaispuolustajan välistä läpiajoon, tullen lopulta takaapäin rikotuksi rangaistuslaukauksen arvoisesti.

Ovelan harhautuksen yrityksessään esittänyt Myyryläinen ei kuitenkaan saanut kiekkoa nousemaan riittävän ylös ja patjansa eteen venyttänyt porilaisveskari Lehti pelasti omansa ”kylmältä suihkulta”.

Titaanit kuitenkin pumppasi entisestään lisää raivoa omaan tekemiseensä ja se kannatti, sillä pitkän painostusjakson päätteeksi Ville Väinölä viritti viivasta ”änärityylisen” kudin, jonka voimasta kiekko pölähti voimalla vierasveräjän vasempaan yläkulmaan pölläyttäen samalla juomapullon kaaressa ilmojen teille.

Tässä kohtaa myös kotkalaiskatsomo ulvahti oikein kunnolla riemusta, sillä toiveet kotivoitosta heräsivät ensimmäisen kerran kunnolla henkiin.

Lähempänä voittoa normaalilla ajalla oli lopulta kuitenkin Karhu HT, joka pääsi jauhamaan lähes peräkanaa kuusi pitkää minuuttia pakkopeliä titaanipäädyssä.

Kertaalleen porilaiset jo ehtivät tuulettaa maalin syntyä, mutta tuomaristo tulkitsi jälleen kiekon tulleen takaisin peliin ylärimasta.

Totuuden nimissä on kuitenkin myönnettävä, että Jesse Laaksosen täydestä luistelusta tälläämä kiekko otti kimmokkeen titaaninuotan yläläskistä, mutta jollei ilman videotarkistuksia pelattavissa sarjoissa tuomari näe osuman syntyä, ei hän sitä voi hyväksyä.

Näin ollen taistelu siirtyi jatkoajalle, jossa ei kovasta yrityksestä huolimatta saatu oikein mitään mainittavaa aikaiseksi.

Äkkikuolemaa seurannut voittolaukauskilpailu oli ohi kolmen yrittäjän jälkeen, kun ainoana kuudesta laukojasta munkin pussiin tuuppasi Karhu HT:n Riku Väkiparta, jonka nimiin merkityn 4-5-ratkaisuosuman myötä kaksi sarjapistettä lähti Poriin ja yksi jäi Titaanien hoteisiin Kotkaan.

– Sanoin joukkueelle ottelun jälkeen pukukopissa, että tämänpäiväisellä esityksellä pistekin on ihan jees, kommentoi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Toisen perättäisen tappion syy oli Piispaselle jälleen harvinaisen selvä – liian heikko viimeistelyprosentti pelin aikana siunaantuneissa tekopaikoissa.

– Loimme jälleen riittävän määrän paikkoja ottelun voittaaksemme, mutta niin teki myös kaverikin, sillä tolpat, ylärimat ja lasit kolisivat molemmissa päissä kaukaloa ihan riittämiin, ”Pise” mietiskeli.

– Tämä oli ihan suoraa jatkumoa eiliseltä – kun et käytä omia paikkojasi hyväksesi, niin hyvin usein lopputulos ei ole suotuisa.

Tiukoissa ja tasaisissa peleissä rutiini sekä sen merkitys nousevat ratkaisuhetkillä aina suureen rooliin.

Tästä syystä, muutamia pelaajia lukuunottamatta, ensimmäisiä luistimenpiirtojaan Suomi-sarjassa polkeva titaanimiehistö joutuu makselemaan suolaisia oppirahoja, kokeneempien joukkueiden näyttäessä punanutuille mallia maalipaikkojen hyödyntämisessä.

– Joukkueemme on yksi nuorimmista sekä kokemattomimmista tässä sarjassa, joten on ihan selvä, että jokainen päivä on meille kasvamista Suomi-sarjan vaatimalle tasolle, myönsi kotkalaiskäskyttäjä Piispanen.

– Meidän pitää tappioidenkin hetkellä vain uskoa vakaasti omaan tekemiseemme ja paiskia pitkäjänteisesti töitä, jotta saavuttaisimme tarvittavan vaatimustason.

Titaanit pääsee testaamaan oppimiaan asioita seuraavan kerran vajaan viikon päästä niin kotona kuin vieraissa, sillä kotkalaisilla on jälleen edessä kaksi tiukkaa kamppailua sisältävä kiekkoviikko.

– Kyllähän se on selvä juttu, että voittaminen on tämänkin lajin suola, ”Pise” sanaili.

– Sen takia kaikki tulee taas kerran ensi viikon harjoituksissa tähtäämään siihen, että olemme tulevana viikonloppuna valmiina niitä voittoja itsellemme napsimaan.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 6 Aapo Lampinen.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu vajaan viikon päästä perjantaina (30.9.), kun punanutut matkustavat Porvooseen, jossa majaansa pitävä Hunters isännöi Kokonniemen jäähallissa kello 19:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.