”Jäimme vähän telineisiin”

3.12.2016

Forssassa nähty peliesitys jätti titaanivalmennukselle paljon mietittävää.
Forssassa nähty peliesitys jätti titaanivalmennukselle paljon mietittävää.

Edellisiltana ehkäpä kauden parhaan pelinsä pelannut Titaanit ei saanut yhden nukutun yön ja Forssaan suuntautuneen linja-automatkan jälkeen parastaan itsestään irti. Punanuttujen pelaaminen oli FPS:n vieraana hieman liian varovaista ja tämä sopi isännille, jotka pitivät lopulta kaikki kolme sarjapistettä itsellään 4-2 (2-0, 2-0, 0-2) –lukemin.

FPS – Titaanit 4-2 (2-0, 2-0, 0-2)

04:33 1-0 Teemu Karjalainen (Jukka-Pekka Kurtelius, Eetu Moberg) YV
07:14 2-0 Samuli Virtanen (Joni Vuorela)
26:51 3-0 Matej Baca VoM
27:58 4-0 Eetu Moberg (Antti Salonen, Eetu Salmela)
54:03 4-1 Ville Myyryläinen (Aapo Lampinen, Eppu Oksanen)
56:42 4-2 Joni Jokila (Ville Äijälä, Marko Puhakka) SR


Maalivahdit:

FPS – Henri Viitala 12+8+10= 30 torjuntaa
Titaanit – Joel Luhtanen 13+7+9= 29 torjuntaa (poissa 58:27-59:04)

Jäähyt:

FPS 5 x 2min= 10min
Titaanit 6 x 2min= 12min

Jääkiekko on siitä mielenkiintoinen peli, että yhtenä iltana saatat olla aivan täysi kurko ja toisena taas hiljainen takarivin hiihtelijä.

Titaaneille kävi lauantaina Forssassa juuri näin, sillä vajaat 22 tuntia aiemmin Huntersin yli luistelleesta punanuttujyrästä ei ollut FPS:n vieraana nähtävissä oikeastaan jälkeäkään.

Kotkalaiset aloittivat pelin todella puolivillaisesti, eikä seitsemän ottelun voittoputken mukanaan tuoman loistavan flow-tilan omannut kotijoukkue jättänyt käyttämättä vieraidensa vaisuutta hyväkseen.

Isännät ehtivät, punanuttujen tyytyessä lähinnä katsellemaan sivusta vihreäpaitojen menoa, siirtyä kamppailussa ennen ensimmäistä kymppiä jo kahden maalin karkumatkalle.

Teemu Karjalainen naulasi ensiksi ylivoimalla taiston avausosuman ja hetkeä myöhemmin vuoron sai Samuli Virtanen, joka tulitti kiekon viivasta uudemman kerran titaanivahti Joel Luhtasen selän taakse.

– Painotimme eritoten lentävän lähdön merkitystä ja sitä, että valmistautuminen peliin olisi kohdillaan, kertasi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen ennen pelin alkua joukkueen kanssa läpikäytyjä asioita.

– Siitä huolimatta emme ensimmäisessä erässä olleet selvästikään valmiita pelaamaan ja kamppailemaan – jäimme vähän telineisiin.

FPS:n päästyä mukavanlaiselle karkumatkalle, alkoi Titaanitkin saada pikkuhiljaa pelin juonesta kiinni sekä kehitellä omia iskunpaikkojaan.

Lauantai ei selvästikään ollut Titaanien päivä, sillä eilen tehokkaana maalintekotilanteissa olleet punanutut tyytyväit nyt lähinnä vain tuhlailemaan niitä.

Oma suuri osansa vieraiden tehottomuuten oli totta kai FPS-vahti Henri Viitalalla, joka nollasi muun muassa läpiajoon päässeen Ville Myyryläisen yrityksen sekä ehti kuin ihmeen kaupalla läheltä puolityhjää maalia kohti laukoneen Aapo Lampisen kudin tielle.

– Pelaamisestamme puuttui röhkeys – emme olleet omalla saati vastustajan maalilla riittävän tylyjä, harmitteli Piispanen.

– Se on myös huomionarvoista, että kun vähän varovaisesti lähdet pelaamaan, loistaa omissa maalipaikoissa tarvittava päättäväisyys usein poissaolollaan.

FPS lisäsi pökköä pesään toisessa erässä iskemällä jälleen kaksi kumimuikkua Luhtasen vartioimaan titaanirysään.

3-0-osuma syntyi selkeän pitkäkiekko-tilanteen viheltämättä jättämisen seurauksena tulleesta sekaannuksesta, jonka ansiosta FPS-karvaajien painostuksesta heitti titaanipuolustaja kohtalokkaan harhasyötön suoraan parhaalle maalintekosektorille.

Paikalle porhaltanut Matej Baca otti pelivälineen haltuun, katsoi rauhassa ja pommitti hurjan lämärin aivan kotkalaismaalin oikeaan yläkulmaan, ilman että Luhtanen ehti kunnolla edes kissaa sanoa.

Kotiyleisö ei ollut kunnolla ehtinyt toipua vielä slovakkipuolustajan pommista, kun vierasmaalin verkko heilui jälleen.

Isäntien Eetu Moberg karkasi punanuttujen vaihtovirheen seurauksena läpiajoon, eikä mies jättänyt titaanivahdille mitään mahdollisuuksia torjuntaan, vaan ampui limpun tarkasti ranteella samaan koloon, kuin Baca vain hetkeä aiemmin.

Neljännen takaiskun jälkeen Titaaneille avautui jälleen muutamia hyviä paikkoja pelin kaventamiseen, mutta forssalaishäkkäri Viitala ja maalivahdin paras kaveri – tolppa – estivät Myyryläisen sekä Roope Lantan maalinteon.

Titaanit heräsi liian myöhään

4-0-tilanteesta päätöserään startannut kamppailu ei enää miksikään suureksi spektaakkeliksi noussut. FPS oli selvästi tyytyväinen saavuttamaansa johtoasemaan ja se lähtikin turvaamaan sitä fiksulla sekä nöyrällä pelaamisella.

Kun Titaanitkaan ei osoittanut suurempaa intoa todelliseen loppukiriin, näytti pitkään siltä, että kotkalaiset jäävät kuluvan kauden aikana toisen kerran ilman yhtään tehtyä täysosumaa.

Ilmeisesti FPS:kin tuudittautui tähän, sillä viimeisen vitosen aikana joukkueen puolustusmuuri aukeni ja vieraat pääsivät iskemään nopean vastahyökkäyksen avulla Henri Viitalan nollahaaveet tuhannen pirstaleiksi.

Illan ensimmäisen titaanirysän sai kunnian viimeistellä kahdessa aiemmassa erässä tekopaikkoja tuhlaillut Ville Myyryläinen, joka polki tilanteessa päättäväisesti maalille ja sai napauttaa Aapo Lampisen oikea-aikaisen poikkikentänsyötön ohi Viitalan.

Titaanileirissä heräsi pieni toivonkipinä vajaata kolmea minuuttia myöhemmin, kun Joni Jokila lirutti siirretyn rangaistuksen aikana pelivälineen uudemman kerran Viitalan suojien alta maaliviivan yli, tuoden punanutut kahden maalin päähän forssalaisista.

– Päätimme toisella erätauolla, että lataamme kaiken peliin viimeisessä erässä ja saimmekin sitten muutaman onnistumisen aikaan, mutta aika loppui ikävä kyllä kesken, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Tuikku sammui kuitenkin hyvin nopeasti uudelleen, sillä Titaanien hakiessa lisäkavennusta kuudella kenttäpelaajalla nousi Elmeri Kotron maila laitatilanteessa epäonnisesti FPS-pelaajan kasvoihin ja peli oli sitä myöten selvä.

4-2-tappio veti mielet titaanileirissä luonnollisesti matalaksi. Punanuttuluotsi Piispasen mieltä painoi erityisesti se, ettei Titaanit ollut Forssan jäähallissa alkuunkaan se sama energinen ja taisteleva jengi, kuin edeltävänä iltana kotoisalla Ilona Areenalla.

– En tiedä onko nuorella miehistöllämme vieraspeleissä pientä arkuutta ilmassa, sillä emme ole kuluvan kauden aikana kovin monesti onnistuneet olemaan riittävän rohkeita saati intensiivisesti pelissä mukana, mietiskeli Piispanen.

– Olemme useasti lähteneet vähän kuin katselemaan mitä kaukalossa tapahtuu ja päässeet sen myötä vasta pelin edetessä mukaan.

Piispanen ottikin joukkueensa heikon peliin lähdön täysin omaan piikkiinsä ja lupasi samaan hengenvetoon, että kyseiseen epäkohtaan tulee jatkossa muutos.

– Kyllä tässä on mietintämyssy pistettävä päähän – se on nimenomaan valmennuksen työ keksiä ne keinot, millä tarvittavat muutokset saadaan aikaan, ”Pise” aprikoi.

– Emme voi missään nimessä jatkaa tällä tavalla, että otamme vieraissa joka kerta avauserässä muutaman maalin verran tukkaan ja lähdemme sitä sitten kuromaan umpeen – se on pitkässä juoksussa erittäin raskas tie kulkea.

Titaanit pääsee Forssassa kärsityn tappion jälkeen vetämään hetken happea, sillä seuraava jääharjoituskset jatkuvat vasta itsenäisyyspäivän jälkeen.

Punanuttujen onkin harjoittelun kautta syytä saada itsensä jälleen kunnon tikkiin, jotta Ilona Areenalle ensi viikonloppuna vieraaksi saapuva S-Kiekko sekä Titaaneita isännöivä Kiekkokopla saavat tuta kotkalaisten mahdin.

– Ei meillä voi olla mitään muuta tavoitetta, kuin ottaa kuusi pistettä tulevasta viikonlopusta, naulasi Piispanen.

– Tappelemme S-Kiekon kanssa samoista sarjasijoituksista, joten kyseessä on jälleen todella iso peli – meidän pitää pystyä pitämään kotikaukalomme sellaisena paikkana, ettei sinne ole vierailijan kiva tulla.

– Se on myös selvä juttu, että Joensuussa meitä odottaa iso haaste piristyneen Kiekkokoplan vieraana. Sinne meidän pitää ehdottomasti saada toisenlainen lähtö peliin, kuin tänään, päätti titaanipiiskuri.

Ottelun lehdistötilaisuus on katsottavissa FPS:n Youtube-kanavalta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa FPS:n Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu tasan viikon päästä lauantaina (10.12.), kun punanuttujen vieraaksi Ilona Areenalle kello 17:00 alkavaan otteluun saapuu S-Kiekko. Liput kamppailuun maksavat 8 ja 5 euroaTERVETULOA!