Titaaneilta paloi käämi – Ketterä korjasi voiton

11.1.2017

Titaanit pisti sarjakärki-Ketterän ajoittain todella ahtaalle Ilona Areenalla mitellyssä Kaakkois-Suomen herruustaistossa.
Titaanit pisti sarjakärki-Ketterän ajoittain todella ahtaalle Ilona Areenalla mitellyssä Kaakkois-Suomen herruustaistossa.

Kaakkois-Suomen neljäs herruustaisto Suomi-sarjan runkosarjassa oli kauttaaltaan tasaisin Titaanien ja Ketterän välillä mitelty koitos. Punanutut onnistuivat tosissaan horjuttamaan nimivahvaa sarjakärkeä erityisesti kamppailun toisessa erässä, mutta lopulta imatralaiset väänsivät pelin väkisin nimiinsä ja veivät kolme sarjapistettä mukanaan Vuoksen partaalle 4-7 (0-1, 3-4, 1-2) –lopputuloksen kera.

Titaanit – Ketterä 4-7 (0-1, 3-4, 1-2)

14:57 0-1 Toni Jalovaara (Tomi Iso-Mustajärvi, Jesse Juntheikki) YV
25:27 0-2 Rudolfs Maslovskis (Tomi Iso-Mustajärvi, Juho Mättö)
31:10 1-2 Jesse Peltonen (Kalle Kolehmainen, Aapo Lampinen)
32:41 1-3 Ondrej Mikula (Jarno Lippojoki, Jesse Juntheikki) YV
33:15 1-4 Tomi Iso-Mustajärvi (Toni Jalovaara, Renars Demiters) YV
34:36 2-4 Santeri Kunttu (Juho Saarilehto, Jesse Hurme)
35:17 3-4 Aapo Lampinen (Panu Laitinen)

36:10 3-5 Tomi Iso-Mustajärvi (Rudolfs Maslovskis, Joni Suutari) VoM
43:34 3-6 Samuli Vuokniemi
46:37 3-7 Joni Suutari (Jarno Lippojoki, Ville-Oskari Heikkilä)
57:36 4-7 Elmeri Kotro (Jesse Peltonen, Marko Puhakka)

Maalivahdit:

Titaanit – Otto Vehviläinen 16+13+14= 43 torjuntaa
Ketterä – Aleksi Hohti 12+10+6= 28 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 5 x 2min + 1 x 10min + 2 x 20min= 60min
Ketterä 1 x 2min= 2min

Tammikuu on tunnetusti talvi-ihmisen juhla-aikaa. Sitä samaa se on jääkiekkoilun ystäville, sillä mikäpä sen parempaa onkaan kuin, että ulkona paukkuu muutaman asteen lempeä pakkanen ja jäähallin sisuksissa puolestaan poskenpäitä lämmittää mukavasti kuumana käyvä kiekkotaisto.

Kun näihin tekotarpeisiin päästään vielä päälle iskemään seitsemän kotivoiton putkessa sarjakärkeä haastamaan lähtenyt Titaanit ja punanuttujen vieraaksi peräti 14 ottelun yhtäjaksoisen voittosarjan kera matkannut Ketterä, oli kuluvan Suomi-sarjakauden neljännestä Kaakkois-Suomen herruustaistosta lupa odottaa hienoa spektaakkelia.

Sellainen siitä totisesti tulikin, sillä niin koti- kuin vierasjoukkuekin esittivät Ilona Areenalle saapuneille 423 silmäparille tulisen ja tiukan kamppailun, joka ratkesi lopullisesti vasta päätöserän avauspuolikkaan aikana tulleisiin Ketterän 3-6- ja 3-7-osumiin.

Vaikka Titaanit onnistui vielä lopussa kertaalleen kaventamaan, ei maalein 4-7 päättyneen taiston jälkeen ollut juuri epäselvyyttä siitä, menikö voitto lopulta oikeaan osoitteeseen.

Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen oli tappiosta huolimatta tyytyväinen omiensa esityksestä.

– Kyllähän tämä oli meiltä ehdottomasti paras esitys näistä neljästä pelatusta Ketterä-pelistä, Piispanen tokaisi.

– Meillä oli pelin alusta asti oikeanlainen kiima päällä ja haimme kokoajan tosissamme voittoa sarjakärjestä.

Kotkalaiset tosiaan näyttivät, että pitkän sarjakauden aikana oppi on mennyt perille ja viime aikojen hyvät otteet sekä voitot eivät totisesti ole mitään pullalla napattuja merkintöjä.

– Pelissä oli paljon signaaleja sen suhteen, että seitsemän ottelun mittaiseksi venynyt kotivoittoputkemme olisi ollut ihan realistisesti jatkettavissa, Piispanen kommentoi.

– Varsinkin 5-5-pelissä olimme kahden erän jälkeen keulilla, mutta erikoistilanteissa Ketterä oli maineensa veroinen.

Ottelun avauserä oli lähes koko sen keston ajan todella tasaista ja vauhdikasta vääntöä, jossa pääosaan pääsivät astumaan kummankin joukkueen maalivahdit.

Titaanien veräjällä debytoinut Peliitat-laina Otto Vehviläinen sekä Ketterän uunia tukkinut Aleksi Hohti pitivät kenttäpelaajat tasakentällisin pelattaessa aisoissa, poimimalla varmaotteisesti kohti tulleet laukaukset suojiensa uumeniin.

Ylivoimalla sitä vastoin rävähti. Ketterä petasi nopeiden siirtojen jälkeen tekopaikan Toni Jalovaaralle, jonka pienestä kulmasta ylös lähtenyt laukaus yllätti Vehviläisen ja vei vieraat 0-1-johtoon.

Osuma hyväksyttiin tosin vasta hetken empimisen jälkeen, sillä vain toinen linjamies näki mielestään kiekon käyneen yläriman alla olevassa läskissä, eikä tulleen ulos itse putkesta.

Jos ensimmäinen kaksikymppinen oli tilastomerkintöjen valossa varsin rauhallinen, heittivät asetelmat lähes täydellisesti häränpyllyä kamppailun toisessa erässä.

Kumpikin joukkue innostui oikein tosissaan mättämään maaleja ja kun päätuomari Mikko Rautio sekä linjuripari Jere PussinenOskari Virolainen eivät halunneet jäädä pelkiksi statisteiksi, alkoi kiuas kuumeta etenkin Titaanien vaihtoaitiossa oikein huolella.

Ketterä ehti tosin ensiksi karata jo kahden maalin karkumatkalle Rudolfs Maslovskisin seurattua Tomi Iso-Mustajärven epäonnistuneen läpiajon ja taiteiltua kiekon häkkiin ohi voimattoman Vehviläisen.

Titaanit kuitenkin kavensi hetkeä myöhemmin, kun vahvan myllytyksen päätteeksi Jesse Peltonen onnistui lyömään Hohdin torjunnan paluukiekon ilmasta reppuun.

1-2-tilanteessa olikin sitten päätuomari Raution vuoro näytellä pääosaa, sillä mies tuomitsi lyhyessä ajassa Titaaneille kaksi pikkukakkosta, joista Ville Äijälän puhtaasta lonkkataklauksesta saama leikkaus-tuomio kuumensi aivan totaalisesti punanuttujen tunteet.

Hampaiden kiristely ei Titaaneita kuitenkaan auttanut, sillä Rautio oli päätöksensä tehnyt ja antanut näin ollen aivan ilmaiseksi Ketterälle avaimet käteen lisämaalien tekoa varten.

Vieraat onnistuivatkin lyömään kiekon kahdesti punanuttujen maaliin, joista Ondrej Mikulan napauttamassa 1-3-osumassa ei ollut mitään purnattavaa, mutta sitä vastoin Tomi Iso-Mustajärvelle merkitty 1-4-maali haiskahti päivänselvältä korkealta mailalta.

Rautio ei kuitenkaan nähnyt tässäkään tilanteessa pienen neuvonpidon jälkeen lopulta mitään sääntöjen vastaista ja niin vain Ketterä oli hetkessä siirtynyt kenttätapahtumiin nähdeen epäoikeudenmukaisesti kolmen maalin johtoasemaan.

– Se tapa, jolla Ketterä ylivoimansa sai, pisti kieltämättä mielen eniten matalaksi, mietiskeli titaaniluotsi Piispanen apeana.

”Olemme tehneet asioita oikein”

Titaanit ei kuitenkaan vieläkään suostunut lannistumaan, vaikka se joutuikin kaukalossa taistelemaan kahta vastustajaa vastaan. Punanutut sitävastoin tuntuivat imevän asetelmasta entistä enemmän raivoa ja oikeanlaista näyttämisenhalua, jotka konkretisoituivatkin lopulta kahtena komeana kavennusmaalina.

Ketterä ei ollut vielä kunnolla ehtinyt lopettaa neljännen maalinsa juhlintaa, kun Aleksi Hohdin takana helähti. Titaanit punnersi painopisteen hullunraivolla vieraiden päähän ja survoi pelivälineen väkisin imatralaismaaliin.

2-4-kavennuksen isäksi merkittiin Santeri Kunttu, joka mitä ilmeisimmin onnistui maalin edessä kamppaillessaan ohjaamaan Juho Saarilehdon viivasta lähettämän kumimuikun nuottaan.

Seuraavassa vaihdossa Ilona Areenan yleisö sai uudelleen koetella äänijänteitään, kun punanutut mylläsivät jälleen todella vahvasti Ketterän alueella ja petasivat paikan Aapo Lampiselle, jonka tarkka ja tulinen puolilämäri lennätti telkän pönttöön.

3-4-maalin jälkeen Titaanien liiallinen innokkuus kuitenkin kostautui karulla tavalla, kun lepsusti omissa puolustaneet kotkalaiset pääsivät lähinnä katseillaan seuraamaan kuinka vapaaksi keskustaan itsensä järjestänyt Tomi Iso-Mustajärvi sai naulata Ketterän taas kerran kahden maalin karkumatkalle.

– Anteeksiantamattoman löysä pelaaminen omassa päässä katkaisi meidän hyvän nosteemme aivan täysin, manasi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen 3-5-takaiskuun johtanutta tilannetta.

Tapahtumia täynnä ollut toinen erä sai vielä yhden lisäluvun, kun punanuttujen pistekärki Juho Luukkonen tulistui tuomarikolmikon viheltämisiin ja viheltämättä jättämisiin sekä puhui hetki Ketterän maalin jälkeen itsensä suihkuun.

Luukkosen tulistumisen, kymppitilin täyttymisen sekä sitä automaattisesti seuraavan pelikiellon ohella lisää harmaita hiuksia kotkalaisleiriin tuli välittömästi kolmannen erän alkajaisiksi, kun Ketterän Samuli Vuokniemi karkasi läpiajoon ja laukoi tilanteeksi 3-6.

– Yritimme takaa-ajosasemassa totta kai taistella sen minkä pystyimme, mutta ehkäpä se 3-6-osuma katkaisi meidän osaltamme kamelinselän sekä teki jäljelle jääneistä minuuteista puolin ja toisin nähdynkaltaista pelailua, ”Pise” sanaili.

Vuokniemen onnistuminen oli omalta osaltaan sinetti voittotaistelulle, mutta maalit eivät vielä suinkaan jääneet tähän.

Ketterän onnistui ensiksi tekaista Joni Suutarin toimesta ottelun kymmenes täysosuma ja viimeisen niitin tarjoili puolestaan Jesse Peltosen näyttävien kikkojen jälkeen täysin tyhjänä ammottaneeseen imatralaisveräjään vulkaanisen kuminpalasen upottamaan päässyt Elmeri Kotro.

Summerin lopulta soidessa vähän iltayhdeksän jälkeen Ilona Areenalla, voitiin hallin valotaululta todeta Ketterän vieneen nimiinsä myös kauden neljännen Kaakkois-Suomen herruustaiston lukemin 4-7.

Tappio merkitsi samalla sitä, että Titaanien reilun kahden kuukauden ja seitsemän kotivoiton putki meni poikki, kun taas Ketterän onnistui komistaa omaa saldoaan jo 15:sta perättäisellä voitolla.

Häviö ei ikinä aiheuta hurraa-huutoja, mutta punanuttuleirissä karvaan kalkin pureskelu oli selvästi helpompaa, kuin aiempien Ketterä-taistojen jälkeen.

– On aina miellyttävää kuulla, kun sarjakärjen valmennusjohto antaa kamppailun päättymisen jälkeen tunnustusta hyvästä taistelusta ja peli-ilmeestä, totesi Piispanen.

– Tämän illan suoritus oli vahva merkki siitä, että olemme tehneet nousujohteisesti asioita oikein.

Imatralaisten taholta saatujen kehujen vastapainoksi kotkalaiskäskyttäjä Piispanen halusi vielä kommentoida illan tuomaritoimintaa, joka jätti paljon parantamisen varaa.

– Jokaisessa Suomi-sarjapelissämme on tähän mennessä aina ollut kolme henkilöä, jotka jakavat oikeutta – valitettavasti tänään sellaisia ei kaukalosta löytynyt, punanuttupiiskuri sivalsi.

– Harmittaa, että kyseinen pillipiiparitrio pilasi hyvän pelin.

Hetken tunteita viilenneltyään Piispanen käänsi kuitenkin katseensa jo sunnuntaina edessä olevaan Koovee-koitokseen.

Titaaniluotsin mukaan muutoksia pelaamisessa ei liiemmin tarvitse tehdä, sillä punanuttujen pelillinen anti riittää aivan varmasti haastamaan kovana kotijoukkueena tunnetun Kooveen kunnolliseen taisteluun ottelun voitosta.

– Ei siihen mitään taikatemppuja lähdetä kehittelemään, ”Pise” puntaroi.

– Huomisen otamme huilin kannalta ja perjantaina sekä lauantaina harjoittelemme normaalisti, jotta olemme valmiita taistelemaan voitosta, kun kiekko putoaa sunnuntaina Tampereella jäähän.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 7 Ville Äijälä.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu kuluvan viikon sunnuntaina (15.1.), kun punanutut matkustavat Tampereelle, jossa majaansa pitävä Koovee isännöi Hakametsän kakkoshallissa kello 17:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.