Niin lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana

25.2.2017

Lauantaina Ilona Areenalla mitelty puolivälierätaisto tarjosi 659-päiselle kiekkoyleisölle jännittävää ja tapahtumia täynnä ollutta pudotuspelikiekkoa mitä parhaimmissa määrin.
Lauantaina Ilona Areenalla mitelty puolivälierätaisto tarjosi 659-päiselle kiekkoyleisölle jännittävää ja tapahtumia täynnä ollutta pudotuspelikiekkoa mitä parhaimmissa määrin.

Pudotuspelit ovat tunnetusti pienten marginaalien taistoja, jotka saattavat ratkea yhteen ainoaan tilanteeseen. Kotkassa lauantai-iltana mitelty Titaanien ja Ketterän välisen puolivälieräsarjan 2. osaottelu oli juurikin tällainen koitos, sillä vieraat ratkaisivat kamppailun nimiinsä Jesse Juntheikin avauserän 0-1 (0-1, 0-0, 0-0) –osumalla ja puolustivat sen jälkeen säntillisesti omaa maaliaan koko loppupelin ajan punanuttujen vimmatusta tasoitusyrityksestä huolimatta.

Titaanit – Ketterä 0-1 (0-1, 0-0, 0-0)

12:01 0-1 Jesse Juntheikki (Jarno Lippojoki, Joona Jääskeläinen) VoM

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 13+20+9= 42 torjuntaa (poissa 59:09-60:00)
Ketterä – Santeri Lipiäinen 8+10+17= 35 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 6 x 2min= 12min
Ketterä 6 x 2min= 12min

Jos joskus voi sanoa jääkiekko-ottelun olleen viihdyttävä yhdestä vaivaisesta täysosumasta huolimatta, niin sitä totisesti voi käsi sydämellä sanoa lauantai-iltana Ilona Areenalla mitellystä Titaanien ja Ketterän välisen puolivälieräsarjan 2. osa-ottelusta.

Kuluvan kauden ennätysyleisön (659 katsojaa) edessä väännetty 60-minuuttinen tarjosi kaikki ne elementit, jotka viihdyttävän ja kovatasoisen Suomi-sarjan pudotuspelitaiston kuuluukin pitää sisällään.

Oli taistelua, taklauksia, maalipaikkoja, torjuntoja, vääntöä ja kääntöä sekä yksi kunnon mähinäkin, joka nosti tunteet pintaan niin kaukalossa, katsomossa kuin vaihtoaitioissakin.

Tiukan ja lämpöisen kamppailun arvolle sopivaa täten olikin, että se ratkesi lopulta yhden onnistumisen erolla ja vaikka pelin ratkaisun taituroikin imatralaisten ykkössentteri Jesse Juntheikki, ei titaanimiehistön pidä missään nimessä olla pettynyt omaan suoritukseensa väkivahvaa vierailijaa vastaan.

Samaa mieltä oli verekseltään 0-1-tappion jälkeen median tenttiin yhytetty Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen, joka kehui vuolain sanankääntein oman miehistönsä upeaa taistelua.

– Kyllähän minulla on aivan huikea joukkue valmennettavanani – jokainen antoi tänään ihan kaikkensa, suitsutti Piispanen.

– Voimme jälleen kerran olla erittäin ylpeitä siitä, että pystyimme järjestämään maalin marginaalin pelin Ketterän kaltaista paperilla vahvaa vastustajaa vastaan.

Ottelu oli kauttaaltaan hurjaa, pudotuspeleille ominaista taistelulätkää, jossa armoa ei annettu saati pyydetty. Kumpikin kapeassa kaukalossa operoinut joukkue pisti koko sydämensä ja osaamisensa likoon voiton puolesta, jonka ansiosta peli oli yksi parhaista mitä kuluvalla kaudella Kotkassa on mitelty.

Varsinkin kotijoukkue Titaanit todisti toistamiseen aivan kaikille Suomi-sarjaa ja kotimaista jääkiekkoa seuraaville, etteivät kotkalaiset suostu ehdoin tahdoin Ketterän talutusnuorassa kulkijaksi, vaan tappelevat tosissaan aina viimeiseen pillin vihellykseen asti oli vastustaja sitten ihan kuka tahansa.

– Todistimme tällä tempulla jälleen kerran sen, että nämä pelit pitää oikeasti pelata, ennen kuin voittaja voidaan julistaa, totesi Piispanen.

Pelin avauserä oli ehdottomasti sen tapahtumarikkain. Kumpikin joukkue piti heti alusta alkaen päällä sellaista peli- ja luistelutempoa, että heikkopäisempää olisi voinut jopa alkaa hirvittää.

Kunnollisia maalipaikkoja kova meno ei kuitenkaan tuonut, sillä niin Titaanit kuin Ketteräkin sai puolustettua oman päänsä sen verran tiukasti, jottei edes puolittaisi tilanteita päässyt kunnolla syntymään.

Vasta avauserän puolivälin krouvin taituttua, pääsi Ketterä ykskaks yllättäen 3-1-ylivoimahyökkäykseen, joka päättyi kuitenkin pienimuotoisen syöttösahauksen jälkeen Samuli Vuokniemen rystykutiin ja titaanivahti Niilo Pussisen näyttävään venytykseen.

Ketterä sai tästä kuitenkin sen verran lisää höökiä otteisiinsa, että se pystyi heti seuraavassa vaihdossa ahdistamaan purkua omista hakeneen titaanipuolustajan virheeseen ja sitä seuranneen pyörityksen aikana rakentamaan punanuttuhyökkääjän löysän oman miehen pelaamisen avulla ykkössentteri Juntheikille väylän ajaa kiekon kanssa sektoriin sekä tulittaa peliväline vapaasti ohi titaanimaalia vartioineen Pussisen.

Ajassa 12:01 syntynyt 0-1-osuma sai kotkalaisluotsi Piispanen raapimaan päätään, sillä hän oli ennen taiston alkua pitämässään palaverissa nimenomaan terottanut omilleen pienten asioiden tärkeyttä ja keskittymisen merkitystä.

– Taitavaa vastustajaa vastaan ei tarvitse tulla kuin pieni parin sekunnin herpaantuminen ja se yleensä maksaa kalliisti, ”Pise” mietiskeli.

Titaanit ei avauserässä juuri Ketterä-vahti Santeri Lipiäisen mielenrauhaa päässyt häiritsemään, mutta muun imatralaisjoukkueen aina valmennusjohtoa myöten punanutut sitä vastoin lämmittivät aivan tulikuumaksi.

Tilanne eskaloitui oikein vanhanliiton mähinäksi, kun Titaanien Joni Jokila taklasi kovalla vauhdilla kiekkoa oman siniviivan alla kuljettanutta Ketterän Rudolfs Maslovskisia.

Pienikokoinen latvialaishyökkääjä ehti sivusilmällään nähdä Jokilan tulevan, tehden vaistomaisen väistöliikkeen ennen törmäystä ja aiheuttaen näin pelaajien jalkojen kopsahtamisen yhteen.

Maslovskisin jäätyä tällin jälkeen tuskaisena jäähän makaamaan, hyökkäsi koko Ketterä muu kaukalossa ollut nelikko Jokilan kimppuun, saaden seuraa titaanipelaajista.

Hetken aikaa jäällä vallitsikin aivan täysi sekasorto kaikkien mäiskiessä toisiaan sen minkä kerkesivät. Kaukalossa nähdyn hulabaloon täydensi kovaääninen sanailu joukkueiden vaihtoaitioiden välillä, Ketterän päävalmentaja Jarno Mensosen kyseltyä Titaanien virkaveli Mika Piispaselta vakioveikkausvinkkejä illan futiskierrokselle.

Tilanne raukesi lopulta Janne Lyyran johtaman tuomarikolmikon väliintuloon, jonka jälkeen alettiin pienen neuvonpidon myötä jakaa rangaistuksia.

Titaaneilta boxiin lähtivät 2+2 minuutin jäähyn saanut Jokila sekä miestä nenähommissa avuliaasti auttaneet ja tästä syystä kakkoset saaneet Tomi Salovaara sekä Tino Hovi.

Ketterän rangaistujen penkille komennettiin puolestaan pikkukakkosen saanut Renars Demiters sekä 2+2 minuutin jäähyn napannut, mutta samassa hötäkässä lopulta pelin kesken mitä ilmeisimmin alarajaavamman takia jättänyt Joni Suutari.

Kyseinen rähäkkä ei ihme kyllä poikinut tunteiden rauhoittumisen jälkeen enää lisäepisodeja, sillä kumpikin osapuoli halusi selkeästi keskittyä pelaamiseen ja jättää hulinoinnin pois repertuaaristaan.

Yritystä ei palkittu

Tasaväkisen ensimmäisen erän jälkeen moni odotti taistelun entisestään tiivistyvän, joukkueiden marssiessa keskimmäisen kaksikymppisen aloitukseen.

Sitähän se eittämättä toki tekikin, mutta se oli niin ikään selkeä juttu, että Ketterä otti pelin hallintakapulan käskyvaltansa alle.

Titaanit rimpuili kuitenkin hienosti mukana, eikä päästänyt vieraitaan rellestämään mitenkään kummoisesti, mutta virheitä kotkalaisten otteisiin tuli rutkasti avauserää enemmän.

Imatralaiset loivatkin punanuttujen tössien ansiosta ison kasan aivan loistavia maalintekopaikkoja, mutta vieraat joutuivat kerta toisensa jälkeen pettymään, sillä jumalmoodin päälle laittanut titaaniveskari Niilo Pussinen oli päättänyt, ettei yksikään vulkaaninen kuminpalanen menee enää hänen selkänsä taakse.

Pussinen ryösti muun muassa avauserässä kipeää koipeensa ottaneen, mutta siitä takaisin pelikuntoon toipuneen Rudolfs Maslovskisin pariinkin otteeseen ja näytti närhen munat myös aivan maalin edestä tulittamaan päässeelle Tomi Iso-Mustajärvelle.

21-vuotias kumiukko keräsikin ansaitut kehut Titaanien päävalmentaja Mika Piispaselta työntäyteisen iltapuhteensa tiimoilta.

– Tottahan toki koko meidän joukkueemme pelasi tänään hienosti, mutta jos joku pitää erikseen esiin nostaa, niin illan ykköstähti oli ehdottomasti nuori herra Pussinen maalinsa suulla – on äärimmäisen hienoa, että tällaisissa ratkaisupeleissä meiltä löytyy maalista iso vastuunkantaja, tokaisi Piispanen painokkaasti.

– ”Nipa” piti torjunnoillaan meitä kriittisillä hetkillä pystyssä ja antoi täten omilleen mahdollisuuden taistella ottelun voitosta sen loppuun asti.

Ketterän myllyttäessä kotkalaisten päädyssä, sai Pussisen kollega Santeri Lipiäinen olla jälleen suhteellisen rauhassa oman uuninsa edustalla.

Muutaman vaaranpaikan Titaanit kuitenkin toisessakin erässä kykeni kehittelemään, mutta Aapo Lampisen p-pisteen kaarelta lähettämä kuti kopsahti Lipiäisen olkapäähän ja Santeri Kuntun puolittainen läpiajo jäi puolestaan laukauksen osalta torsoksi, imatralaishäkkärin saatu mailansa titaanihyökkääjän harhautuksen tielle.

– Nämä ovat pienten marginaalien pelejä, joissa ei montaa tekopaikkaa tule, mutta ne pitäisi siitä huolimatta pystyä kovalla prosentilla käyttämään hyödyksi, titaanipiiskuri Piispanen pyöritteli.

Ketterän jäätyä nuolemaan toisen erän rynnistyksensä jälkeen näppejään, vaihtuivat roolit päätöserässä aivan totaalisesti.

Toki tähän oli hyvin vahvasti syynä se, että vieraat olivat mitä ilmeisimmin toisella erätauolla päävalmentajansa Jarno Mensosen käskystä vaihtaneet taktiikkaansa, joka piti ratkaisuerän aikana sisällään tiivistä viisikkopuolustamista punaviivalta aina omalle maalille asti.

Ketterä vältteli myös selkeästi riskien ottamista, sillä joukkue ei enää kovin hanakasti kahdella miehellä lähtenyt karvaamaan Titaanien alueelle, vaan tyytyi ottamaan punanutut yhtenä rintamana vastaan viimeistään keskialueella.

Titaanit saikin näin ollen pelin haltuunsa ja alkoi vyöryttää hyökkäyksiä kohti Ketterän kenttäpäätyä.

Tarjoiltiinpa aktiivisille kotkalaisille päätöserässä muutamaan otteeseen pakkopelinkin mahdollisuutta, mutta ylivoimien aikana kaukalossa kulloinkin olleiden titaanipelaajien aatokset eivät aivan täydellisesti kohdanneet ja vieraat kykenivät täten tappamaan alivoimasekunnit pois kellosta.

Hiekan valuessa vääjäämättä hukkaan punanuttujen tiimalasista, kannusti kotkalaiskäskyttäjä Piispanen omiaan menemään välillä jopa kolmellakin pelaajalla syvälle päälle Ketterän lähtiessä käynnistämään omia hyökkäyksiään.

Tämä keino tepsikin, sillä Titaanit sai useaan otteeseen karvattua kiekon itselleen ja pistettyä myllymatin käyntiin, mutta aivan tuhannen taalan tonteille isännät eivät hurjasta yrityksestä huolimatta syöttelemällä päässeet.

Pelin ehdottomasti paras maalipaikka kotkalaisnäkökulmasta katsottuna vaatikin lopulta pienen pomppukiekon ja siitä monen pelaajan ohi huitomisen, kunnes peliväline ohjautui maalin eteen liukuneen Ville Myyryläisen ulottuville.

Titaanihyökkääjä ei tässä kohtaa ja vielä vahvasti ahdistettuna lähtenyt liiemmin asettelemaan, vaan tempaisi suoraan pyörivään kiekkoon, mutta miehen veto suuntautui todella harmittavasti muutamia senttejä Santeri Lipiäisen vartioimaan Ketterä-veräjän yli päädyn muikkuverkkoihin.

Kun ottelua oli jäljellä tasan 100 sekuntia, otti Titaanit aikalisän ja pyrki sen avulla juonimaan vielä vihonviimeiset kärmeskeitokset tasoitusmaalin tekoon.

Punanutut nappasivat siihen päälle vielä maalivahtinsa Pussisen vaihtoaition puolelle ja hakivat rohkeasti onnistumista kuudella kenttäpelaajalla. Kunnon painetta kotkalaiset eivät kuitenkaan enää onnistuneet vieraspäätyyn luomaan ja näin ollen summerin törähdys päästi Ketterän piinasta.

Titaaniluotsi Piispanen ei lähtenyt liiemmin selittelemään, vaan kommentoi varsin pelkistetysti syyn sille, miksi puolivälieräsarja on lauantai-illan jälkeen Ketterän hyväksi voitoin 2-0.

– Nolla tehtyä maalia kuvastaa hyökkäyspelaamisessamme sen, mikä siitä jäi viime kädessä uupumaan, ”Pise” kommentoi.

– Emme aivan kyenneet tarvitulla intensiteetillä ja halulla menemään sinne ”sota-alueelle” hakkaamaan tarjolla olleita kakkoskiekkoja häkkiin.

Päätöserän vahva pelaaminen sai luonnollisesti kotkalaisvalmentajan tyytyväiseksi, mutta palkinnon puuttuminen kovasta työstä totta kai harmitti.

– Saimme päätöserässä luotua mylläköitä Ketterän päätyyn ja aivan lopussa, jopa mahtavan tasoituspaikan, mutta ”Myyrän” veto suuntautui siinä kohtaa hivenen yli maalin, puntaroi Piispanen.

Ketterän karattua jo kahden voiton karkumatkalle ”paras viidestä” –tyylillä pelattavassa Suomi-sarjan puolivälieräsarjassa, tietää se sitä, että Titaanien on voitettava jok’ikinen jäljellä olevista kolmesta pelistä, mikäli kotkalaiset mielivät jatkaa kauttaan välierävaiheessa.

Kinkkisestä tilanteesta huolimatta, kirves ei ole vielä lentänyt titaanimiehistön taholta kaivoon. Punanutut aikovatkin yrittää täysillä niin kauan, kuin luoja siihen mahdollisuuden vain suo.

– Olemme tässä kohta vuoden yhdessä pelaajien kanssa tehneet töitä ja kaikki tietävät, että sunnuntaina on Imatralla edessä todellinen ”elämän ja kuoleman peli”, Piispanen sanaili.

– Sen myötä meille ei todellakaan tuota minkäänlaisia vaikeuksia asennoitua huomiseen taistoon sen vaatimalla tavalla ja kyllä me yksissä tuumin joukkueen kanssa lähdemme siitä liikkeelle, että tämä ottelusarja palaa ensi tiistaina takaisin Kotkaan.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 35 Niilo Pussinen.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan pudotuspeleissä jatkuu heti huomenna sunnuntaina (26.2.), kun punanutut matkustavat Imatralle, jossa Ketterä isännöi Spa Arenalla kello 16:00 alkavaa 3. puolivälieräkoitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit katsoa kamppailua Fanseat-palvelun avulla.

Taiston tapahtumia voit seurata myös Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.