Matkalla pohjoiseen

12.10.2018

Tyrät rytkyy ja tanner tömisee, kun nälkäinen titaanimiehistö suuntaa Pohjois-Suomeen viikonlopun viettoon!
Tyrät rytkyy ja tanner tömisee, kun nälkäinen titaanimiehistö suuntaa Pohjois-Suomeen viikonlopun viettoon!

Uuden sivun kuluvan kauden tarinassaan tiistaina kääntänyt Kotkan Titaanit suunnistaa edessä olevan viikonlopun kunniaksi kohti Suomi-neidon ”yläkertaa”. Punanuttujen kolmipäiväisen vieraspelireissun tarkoituksena on ottaa erää sekä Raahe-Kiekon että Laser HT:n kanssa, joten ei siis muuta kuin penkat pölisemään matkalla pohjoiseen!

Meneillään oleva kiekkoviikko on pitänyt näin titaaninäkökulmasta katsottuna sisällään kaikenlaisia tapahtumia.

Edellisen päävalmentajan otettua ja lähdettyä, remmiin astui kaikille kotkalaisille tuttu pääkäskijä, kun Titaanit keväällä 2016 takaisin Suomi-sarjaan nostanut Marko Oksanen tarttui muutaman vuoden tauon jälkeen ”härkää sarvista”, aikomuksenaan nostaa rakas seura takaisin jaloilleen.

Helppoon paikkaan Oksanen ja miehen uskollinen aseenkantaja, kakkosluotsiksi pestattu Janne Salmela, eivät totisesti hypänneet, sillä Titaanit oli ennen parivaljakon riviin astumista hävinnyt kaikki kuusi pelaamaansa runkosarjaottelua sekä saalistanut vain yhden vaivaisen sarjapisteen.

– Niin kuin muutama päivä takaperin tämän pestiin vastaanottaessani sanoin, onhan tämä haastava paikka ja sitä se on edelleenkin, Oksanen kommentoi.

– Valtava työsarka on edessä, jotta hommat saadaan loksahtamaan kohdilleen.

Kokenut kiekkovelho ei olisi kuitenkaan tarttunut toimeensa, jollei hän oikeasti uskoisi käsissään olevan pelaajamateriaalin pystyvän selkeästi nähtyä parempiin suorituksiin.

Se on kuitenkin pläkkiselvää, että tavoitteena oleva tuloksen teko tulee punanutuilta vaatimaan niin raakaa työtä, verta ja hikeä kuin varmasti muutaman kyyneleenkin.

– Ihan parin treenin jälkeen olen jo huomannut olemassa olevan mainion aihion ja sellaisia elementtejä löytyy, että siitä on hyvä lähteä rakentamaan tulevaa, Oksanen tokaisee.

– Maltti ja kova työnteko ovat nyt kuitenkin niitä valtteja, joihin meidän tulee tukeutua, jotta saamme hommat lutviutumaan.

– Erittäin luottavaisin mielin tässä voi kuitenkin mennä eteenpäin, sillä en epäile hetkeäkään, etteivätkö asiat alkaisi ennen pitkää osua kohdilleen, valaa titaanipiiskuri uskoa omiinsa.

Siinäkin mielessä paluu takaisin Titaanien vaihtopenkin taakse oli Oksaselle haastava, sillä kotkalaisjoukkueessa on tällä hetkellä miehelle entuudestaan tuttuja pelaajia vain vajaa 10 kappaletta.

Uusia kasvoja on siis varsin paljon, mutta se ei ole kuitenkaan estänyt sitä, etteivätkö miehen opit olisi alkaneet purra heti ensimmäisistä yhteisistä harjoituksista lähtien.

– On ollut hauska huomata, että joukkue on niin ikään ollut erittäinkin innokkaalla asenteella välittömästi liikenteessä ja pyrkinyt imemään sisuksiinsa kaiken heille jakamani opin, ”Ölle” hymyilee tyytyväisenä.

Jos tilanne on uusvanhalle valmennukselle vaativa, niin sitä se on myös pelaajille.

– Se on totta kai pelaajille haastavaa, että kesken kauden tulee uusi kaveri heitä ohjaamaan, jonka myötä aiemmin opitun tilalle pitäisi pystyä oppimaan jotain uutta, Oksanen mietiskelee.

– Uskon kuitenkin, että kunhan yhdessä vain jaksamme paiskia hommia, niin on odotettavissa hyvä lopputulema.

Kun nyt on taas päästy jutustelussa vauhtiin, on pakko kysyä, että minkälaista jääkiekkoa Titaanit tullee Marko Oksasen alaisuudessa jatkossa esittämään?

– Tarkoituksena on saada joukkue pelaamaan suhteellisen pelkistettyä ja yksinkertaista, mutta samalla myös tehokasta jääkiekkoa, Oksanen naulaa.

Eli toisin sanoen mitä edellä mainittu ihan käytännön tasolla tarkoittaa?

– Pyrimme vetämään viisikon tiiviiksi ja ruveta hyvän viisikkopelaamisen kautta voittamaan pelejä, punanuttupiiskuri selventää.

– Puolustamme ja hyökkäämme tiiviisti viisikoittain sekä liikumme aktiivisesti, kuitenkaan liiempiä höntyilemättä ja teemme paikoistamme maalit – eli pelaamme nykypäivän lätkää.

”Kuluva viikko on ollut vasta aikamoinen pintaraapaisu”

Titaanit hyökkää uuden valmennusjohtonsa opastamana edessä olevana viikonloppuna tien päälle, sillä punanutuilla on ohjelmassa vierasottelut niin Raahessa kuin Oulunsalossakin.

Matkaväsymystä ja legendaarisia ”bussijalkoja” välttääkseen kotkalaiset lähtevät liikenteeseen jo perjantai-iltana ja jalkautuvat ensiksi Jyväskylään yöpuulle, joten edessä on kolmipäiväinen rupeama, jonka aikana punanutuille tarjoutuu oiva mahdollisuus perinteisen hokielämän viettoon.

– Se on mielestänin vain hyvä asia, että lähdemme heti viikonlopun mittaiselle vierasreissulle, sillä sen aikana pystymme joukkueen kanssa tutustumaan toinen toisimme entistä paremmin, toteaa Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

– Pääsen myös keskustelemaan rauhassa ihan yksittäisten pelaajienkin kanssa, sillä tähän mennessä läpi käymäni asiat ovat tulleet käytännössä fläppitaulun, eikä harjoittelun ja toistojen kautta.

Oksanen näkee vieraissa pelaamisen helpottavan pelaajiensakin henkistä painolastia, sillä nyt kotkalaisjoukkue pääsee iskemään varsin paineettomassa tilassa Suomi-sarjan runkosarjapelejä isännöivien Raahe-Kiekon sekä Laser HT:n kimppuun.

– Pelaajien kannalta varmasti on helpompi aloittaa tämä ”uusi aika” vieraissa, sillä paineet ja odotukset ovat vieraspeleissä hieman pienemmät kuin kotona pelatessa, ”Ölle” puntaroi ja jatkaa:

– Kuluva viikko on ollut vasta aikamoinen pintaraapaisu, sillä olemme muutamassa päivässä yrittäneet käydä kaikki jääkiekkoilun eri osa-alueet läpi, eikä se ole ollut mikään maailman helpoin tehtävä.

Jyväskylästä hyvin nukutun yön jälkeen lauantaina kohti Raahea suunnistava Titaanit saanee vastaansa entisen punanuttusentteri Arto Ylisaaren mukavaan alkuliitoon ohjastaman Raahe-Kiekon, joka on kyennyt jo tähän mennessä osoittamaan aivan kaikille kuuluvansa oikeutetusti Suomen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Punanutuille ei siis mitään helppoa iltaa ole E. Helaakoski Areenalla luvassa.

– Sen verran olen videotallenteilta Raahe-Kiekon peliä tutkinut, että saamme vastaamme samanlaisen nuoren ja innokkaan joukkueen, kuin mitä mekin olemme, sanoo titaaniluotsi Oksanen.

– Meidän pitää sen myötä pystyä omalla kontrolloidulla ja viisaalla pelaamisellamme vastaamaan raahelaisten kotikaukalossaan ylläpitämään vauhtilätkään – jos ja kun siinä onnistumme, uskon meillä olevan oikein hyvät mahdollisuudet vierasvoiton ottamiseen.

Raahen huutomyrskystä ja isäntien järjestämästä ”lauantaisaunasta” selvittyään, on Titaaneilla heti perään toinen erittäin visainen tehtävä suoritettavana, sillä sunnuntaina kotkalaiset pääsevät taittamaan peistä Laser HT:n kanssa.

Oulunsalon jäähalli osoittautui jo viime kaudella vierailijoille pahaksi paikaksi pelata ja tuskinpa kyseinen asia on meneillään olevalle sesongille mihinkään muuttunut, kiitos Jari Lehdon valmentaman ja entisestään vahvistuneen kotijoukkueen.

– Laser HT on hieman samanlainen vastustaja kuin Raahe-Kiekkokin, sillä hekin pyrkivät pienessä kotikaukalossaan kovaan vauhdinpitoon, Oksanen kommentoi.

– Siihen päälle vielä oululaisilla on todella vahva ykköskenttä, joka takoo tulosta tilaa saadessaan, joten meidän pitää olla heidän kanssaan kärsivällisiä ja puolustaa säntillisesti.

Jos jo lauantaina avainasemaan nousee ”viisaus on valttia” –ajattelu, tulee se sitä olemaan myös kiekkoviikon päätöspäivänäkin.

– Se kumpi osapuoli pystyy fiksummin pelaamaan sunnuntaina, tullee poimimaan jaossa olevat pinnat omaan pussiinsa, Oksanen päättää tarinointinsa.

Titaanit matkustaa lauantaina (13.10.) Raaheen, jossa majaansa E. Helaakoski Areenalla pitävä Raahe-Kiekko isännöi kello 17:00 käyntiin polkaistavaa Suomi-sarjan runkosarjakoitosta.

Sunnuntaina (14.10.) punanutut puolestaan hyökkäävät Ouluun ja testaavat Oulunsalon jäähallissa vieraitaan kestitsevän Laser HT:n kotivireen kello 15:00 alkaen miteltävässä Suomi-sarjaottelussa.