Tohelointi kostautui karusti

12.1.2019

Titaanien kotivoiton haku päättyi lauantai-iltana täydelliseen mahalaskuun.

Pelejä ei totutusti rangaistusaitiosta voiteta ja myös yhdellä tehdyllä täysosumalla harvoin kamppailua kykenee nimiinsä viemään. Näiden kuluneiden kiekkoviisauksien Kotkan Titaanit sai lauantaisessa kotiottelussaan huomata pitävän edelleen kutinsa, kun KSOY Areenalla vieraillut HCIK nousi päätöserän ”rykäisynsä” voimalla punanuttujen kannalta lopulta erittäin kitkerän makuiseen vierasvoittoon maalein 1-3 (0-0, 1-0, 0-3).

Titaanit – HCIK 1-3 (0-0, 1-0, 0-3)

25:08 1-0 Miikka Hakala (Joonas Eväkoski, Niklas Malinen)
45:53 1-1 Otto Rehelmä
51:39 1-2 Jesse Lindsten (Simo Pasonen, Toni Nurmi) YV VoM
58:32 1-3 Waltteri Saaristo (Toni Nurmi, Vilho Virmavirta)

Maalivahdit:

Titaanit – Santeri Levänen 13+11+7= 31 torjuntaa (poissa 59:20-59:46)
HCIK – Kalle Hokkanen 2+17+13= 32 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 9 x 2min= 18min
HCIK 3 x 2min + 1 x 10min= 16min

Titaanit hyökkäsi lauantai-iltana pitkästä aikaa kotiyleisönsä muutamien pelillisten pääteemojen siivittämänä: helppous, nöyryys, kurinalaisuus, kamppailupelaamisen ja hermokontrollin merkitys.

Harmi vain, että punanutut kykenivät toteuttamaan edellä mainittuja asioita vain yhden erän verran, joka ei tälläkään kerralla riittänyt himoittuun voittoon asti.

Reilulla kolmella kentällisellä matkassa ollut HCIK nimittäin jaksoi kuin jaksoikin puristaa itsestään kaikki mehut irti ja punnersi näin ollen kolmannessa erässä suorittamansa ”rykäisyn” voimalla maalin takaa-ajoasemasta varmasti makeaan 1-3-vierasvoittoon, joka samalla varmisti kaarinalaisten paikan Suomi-sarjan ylemmässä jatkosarjassa.

Titaanien asema sarjataulukon tyvessä meni entistä tukalammaksi, sillä eilen oman ottelunsa voittanut ja karsintaviivan päällä killuva Haukat teki pesäeron punanuttuihin jo seitsemän pisteen mittaiseksi.

Kotkalaisjoukkueen päävalmentaja Marko Oksasen nieleskeli tappion karvasta kalkkia pitkään ottelun päättymisen jälkeen, ennen kuin avasi sanaisen arkkunsa omiensa illan peliesityksen tiimoilta.

– Tuollaisella jäähymäärällä sekä samaten yhdellä tehdyllä maalilla on yleensä erittäin vaikea peliä voittaa, Oksanen pyöritteli.

Titaanit poimi tosiaankin kamppailun aikana peräti yhdeksän kahden minuutin rangaistusta, joilla punanutut pilasivat eritoten avaus- kuin myös kolmannen erän pelaamisensa lähestulkoon täydellisesti.

Varsinkin taiston ensimmäisen kaksikymppisen aikana kotkalaiset olivat täysin tuuliajolla, kun jo heti ensimmäisissä vaihdoissa alkanut jäähysuma sekoitti punanuttujen paletin aivan täysin ja vain maalivahti Santeri Leväsen loistavat otteet maalinsa suulla pitivät lukemat muuttumattomina.

– Avauserän heikkouden meidän osaltamme selittää osittain se, että otimme heti alkuun jo ison tukun rangaistuksia, joiden selvittämisen jälkeen meillä kesti todella pitkään päästä peliin kunnolla sisään, myönsi Oksanen.

Titaanit kuitenkin selvisi ensimmäisestä erästä kuin ihmeen kaupalla kuivin jaloin tauolle, jonka jälkeen osat kaukalossa vaihtuivatkin, punanuttujen ottaessa tahtipuikon tiukasti haltuunsa.

Siinä missä isännät olivat aiemmassa erässä lähes täydellisesti ottavana osapuolena, oli nyt vuorostaan HCIK aika tukeutua omaan veskariinsa Kalle Hokkaseen, joka onnistuikin torjumaan punanuttujen lähentelyt yhtä Miikka Hakalan suoraan poikittaissyötöstä laukomaa kutia lukuunottamatta.

Hakalan ajassa 25:08 tulittama 1-0-osuma jäi kuin jäikin toisen erän ainoaksi kotkalaisonnistumiseksi, vaikka muun muassa Panu Laitisella, Ville Myyryläisellä, Erkka Huttusella ja Marko Puhakalla oli toinen toistaan paremmat tekopaikat punalampun sytyttämiseen.

– Meillä oli saumat ratkoa peli nimiimme toisessa erässä – loimme ison läjä maalipaikkoja, joita emme kuitenkaan hyödyntäneet, harmitteli titaaniluotsi Oksanen.

– Tuhlailu tekopaikoissa on koko kuluvaa kautta vaivannut ongelma ja se vain näyttää jatkuvan pelistä toiseen, vaikka olemme maalintekoa paljon harjoitelleet ja vielä erikseen painottaneet.

Klassinen ratkaisu

Yhden maalin johtoasemassa lopullista niskalaukausta HCIK:lle kolmannessa erässä antamaan lähtenyt titaanimiehistö joutui jälleen pettymään erittäin karvaasti.

Siinä missä punanutut tuhlasivat omat paikkansa maalintekoon, iskivät vieraat vauhtiin päästyään todella kovalla prosentilla pelivälinettä Santeri Leväsen selän taakse.

Varsinkin Otto Rehelmän laukoma 1-1-tasoitus söi kotijoukkuetta ja siihen mennessä maagisesti torjunutta Levästä rotan lailla, sillä kaarinalaishyökkääjän laukaus painui pienestä kulmasta punanuttupussarin patjojen välistä verkon perukoille.

Tuomiopäivän kellot alkoivat lopulta kumahdella kotkalaisille päätöserän puolenvälin krouvin tietämillä, kun isäntien väärän vaihdon turvin miesylivoimaa pelaamaan päässyt HCIK sai vihdoin ja viimein askelmerkkinsä kohdilleen.

Pitkän pyörityksen päätteeksi Jesse Lindstenille pelattiin väylä uida kiekko lavassa p-pisteen kaarelle sektoriin ja tulittaa telkkä pönttöön ohi vahvassa maskissa olleen Leväsen.

Titaaneille jäi kaarinalaisten 1-2-johtomaalin jälkeen aikaa tasoituksen tekoon reilut kahdeksan minuuttia, mutta HCIK oli päättänyt iskeä luukkunsa kiinni ja puolustaa punanutut aseettomiksi keinolla millä hyvänsä.

Tässä vieraat myös onnistuivat, sillä Titaanien hermokontrolli ei kestänyt koventunutta peliä ja kotkalaiset hölmöilivät itsensä jälleen rangaistusvaikeuksiin.

Lopullinen niitti punanuttujen tasoitushaaveille tuli vajaat puolitoista minuuttia ennen täyttä aikaa, kun HCIK pääsi iskemään hanakasti hyökänneiden isäntiensä selustaan, jonka jälkeen Toni Nurmi tarjoili maalin eteen liukuneelle Waltteri Saaristolle paikan, josta tämä nosti todella taidokkaasti rystyllä kiekon aivan kotkalaisrysän ylähyllylle.

Tokihan Titaanit yritti vielä maalivahtinsa Leväsen vaihtoaitioon ottamalla hakea kavennusta kuudella kenttäpelaajalla, mutta sauma siihenkin kuivui kokoon väärästä vaihdosta tulleen joukkuerangaistuksen myötä.

Kun HCIK ei ollut enää halukas sen enempää isäntiään nöyryyttämään, kiekkoiltiin jäljelle jääneet sekunnit digitaaleista sopuisasti pois, jonka jälkeen päästiin toteamaan kaarinalaisten viedän kaikki kolme sarjapistettä mennessään maalein 1-3.

– Peli meni juuri niin klassisesti kuin se vain voi mennä, kun et itse käytä omia tilaisuuksiasi hyödyksi, lyö vastapuoli paikoistaan kiekot häkkiin, totesi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen vakavailmeisenä.

Suuri määrä rangaistuksia ja etenekin niiden tappaminen söi sen verran paljon punanuttujen voimavaroja, ettei kotkalaisilta löytynyt enää tappioasemaan jouduttuaan kunnolla paukkuja pelin tasoittamiseen.

– Tarjosimme jäähyilyllämme kaverille paikat ratkoa peli ja sen he käyttivät tylysti hyödykseen, Oksanen kommentoi.

– Alivoimapelaaminen ja siinä oman maalin puolustaminen kuormittavat aina sen verran paljon, että se on suoraan pois hyökkäyspelaamisen terävyydestä, joka meillä oli kolmannessa erässä kateissa.

Seitsemäs perättäinen tappio ei ole mieltä ylentävä kolme sanaa sisällään pitävä fakta, mutta se punanuttujen on vain hyväksyttävä ja pyrittävä saamaan kyseinen putki katkaistua.

Oiva paikka siihen tarjoutuu nopeaan tahtiin, sillä Titaanit on uudelleen tulessa vain noin 22 tuntia lauantai-iltaisen pelin päättymisestä, kun Karhu HT isännöi kotkalaisia legendaarisessa Isomäki Areenassa kiekkoviikon päättymisen kunniaksi.

Titaanipiiskuri Oksanen käänsikin varsin nopeasti katseet kohti sunnuntaita ja Porissa odottaa lätkätsembaloa.

– Niin se vain on tehtävä ja lähdettävä taas päät pystyssä tappelemaan jaossa olevista tärkeistä sarjapisteistä, ”Ölle” tokaisi.

– Pori ei todellakaan ole helppo paikka pisteitä hakea, mutta lähdetään katsomaan mihin meidän eväät huomenna lopulta riittävät.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 91 Niklas Malinen.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (13.1.), kun punanutut matkustavat Poriin, jossa majaansa pitävä Karhu HT isännöi Isomäki Areenalla kello 17:30 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.