Takaa on tunnetusti hyvä tulla

17.1.2019

Punanuttupuolustaja Teemu Toriseva haluaa nähdä tulevana viikonloppuna kaukalossa parempia pelisuorituksia niin itseltään kuin omalta joukkueeltaankin.
Punanuttupuolustaja Teemu Toriseva haluaa nähdä tulevana viikonloppuna kaukalossa parempia pelisuorituksia niin itseltään kuin omalta joukkueeltaankin.

Kotkan Titaanit pelaa edessä olevana viikonloppuna viimeiset Suomi-sarjan runkosarjan alkusarjaottelunsa, kun punanutut iskevät yhteen ennakolta erittäin vahvojen Kiekko-Espoon ja Pyryn kanssa. Sarjataulukossa täysin toisessa päässä kotkalaisiin verrattuna olevat ryhmät eivät ole mitään helppoja paloja purtaviksi, mutta niinhän sitä sanotaan, että takaa on tunnetusti hyvä tulla.

Titaanit on hyvästä uuden kiekkovuoden aloituksesta huolimatta ajautunut jälleen piinaavaan tappiokurimukseen. Kotkalaiset ovat ottaneet perätysten kuokkaan nyt jo kahdeksassa ottelussa, joista vain Hokilta on tarttunut piste mukaan.

Punanuttuleirissä ei ole hankalasta tilanteesta huolimatta suostuttu edelleenkään pistämään päätä pensaaseen, sillä Titaanit on jo osoittanut kuluvan kauden aikana, että synkimmästäkin alhosta on mahdollista nousta takaisin auringonpaisteeseen.

– Uusimmasta tappioputkesta huolimatta, on joukkueen yhteishenki säilynyt hyvänä – pelaajat ovat ymmärtäneet sen, että kaikille asioille ei vain mahda mitään, toteaa Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

Kyseinen asia, jolle kotkalaiset eivät totisesti ole mahtaneet yhtikäs mitään on joukkuetta jo pitkään otteessaan pitänyt flunssa-aalto, joka ei ota millään talttuakseen.

– Olemme olleet valtaisassa sairastelukierteessä viimeiset puolitoista kuukautta ja se on käytännössä syönyt pohjan pois pelaamiseltamme, Oksanen huokaisee.

– Välissä oli jo pieniä merkkejä paremmasta ja saimme muun muassa pohjoisen kiertueelta raavittua Hokilta yhden pisteen matkaamme, mutta flunssaepidemia ryöpsähti sitten viime viikon aikana uudelleen silmillemme, jonka myötä paras puhti katosi jälleen pelaamisestamme.

Toivoa paremmasta huomisesta titaanimiehistölle antaa kuitenkin se tosiasia, että terveenä ollessaan kotkalaiset ovat kyenneet pelaamaan Suomi-sarjatasolle vaadittavaa jääkiekkoa sekä niputtamaan myös aivan terävimpään kärkeen kuuluvia vastustajia.

– Tiedostamme sen, että kunhan vain saamme kutakuinkin täyden ryhmän kehiin, kykenemme aivan varmasti taistelemaan tasapäin kenen kanssa vain pisteistä tässä sarjassa, sanoo titaaniluotsi Oksanen.

– Meidän materiaalimme ei kuitenkaan ole niin kova, että pystyisimme voittamaan pelejä sellaisella kokoonpanolla, josta puuttuu liiaksi tärkeitä pelimiehiä.

Toivoa siis sopii, että Titaanit on saanut kuluneen viikon aikana miehiä terveiksi, jotta niin Kiekko-Espoota kuin Pyryäkin vastaan kaukalossa nähtäisiin hyvävoimainen ja lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan operoiva punanutturevohka.

– Meillä on kummassakin tulevassa kamppailussa omat mahdollisuutemme, kunhan vain saamme iskettyä täyden täyden kokoonpanon taas askiin, Oksanen tokaisee.

– Olemme ylempänä sarjataulukossa olevia vastustajia vastaan pelanneet altavastaaja-asemassa nöyrästi omaa peliämme, joka on toiminut tähän mennessä varsin hyvin.

Sen Titaanit joka tapauksessa tiedostaa erittäin hyvin, että ilman pisteitä ei alkusarjan päätöskoitoksista tulisi jäädä, sillä muuten takamatka karsintaviivan päällä oleviin voi osoittautua alemman loppusarjan aikana liian pitkäksi.

– Kumpikin tulevan viikonlopun otteluista on meille äärimmäisen tärkeä ja niistä olisi lähes keinolla millä hyvänsä kairattava pisteitä mukaan, jotta pystyisimme kaventamaan eroa karsintaviivaan, ”Ölle” paaluttaa.

Lisätukea lauantaiseen Pyry-kohtaamiseen punanutut ovat saamassa katsomon puolelta käsin, sillä kyseessä on opiskelijaottelu, johon XaMK:n opiskelijat pääsevät opiskelijakorttiaan vilauttamalla ilmaiseksi peliä seuraamaan.

– Eiköhän sieltä ole hyvätasoinen sekä vauhdikas kiekkomatsi tuloillaan, joten toivoa sopii, että yleisöä on reilusti katsomossa ja se antaisi meille tarvittavan ylimääräisen potkun, jolla tapella pisteistä, Oksanen sanailee.

”Tuli hieman mietittyä, että mitähän tästä oikein tulee”

Titaanit ilmoitti viime vuoden elokuun päätösviikolla solmineensa yksivuotisen pelaajasopimuksen Teemu Torisevan kanssa.

Tampereen Ilveksessä kiekko-oppinsa saanut ja edeltävät kaudet Kooveen sotisopaa niin junioreissa, miesten 2. divisioonassa kuin Suomi-sarjassakin kantanut puolustaja lähti innolla kohti uusia haasteita, sillä miehen mukaan vaihtelu virkistää ja antaa uusia virikkeitä.

– Halusin nähdä vähän erilaista meininkiä kiekkoilun saralla, sillä koko aiempi urani ehti kuluva Tampereella, Toriseva selventää.

– Kun Titaaneista otettiin kesän lopulla yhteyttä, olin heti kiinnostunut tarjotusta mahdollisuudesta, enkä totuuden nimissä ole missään kohtaa katunut ratkaisuani.

Eikö edes kauden alun 12:sta ottelun tappioputki tai nykyinen kahdeksan perättäistä koitosta käsittävä voitoton jakso ole saanut miestä murehtimaan päätöstään Titaaneihin siirtymisestä?

– Kausi on tähän mennessä sujunut niin joukkueelta kuin itseltänikin vähän niin ja näin, mutta siitä huolimatta hyvä fiilis tässä on kaikkiseltaan päällä – meidän on vain parannettava pelaamistamme kautta linjan, niin hyvä tästä vielä tulee, ”Torime” toteaa ykskantaan.

Muutto reilut 230 000 asukkaan Suomi-kiekon Mekasta Tampereelta noin 50 000 asukkaan Kotkaan, joka on paremmin tunnettu kori- ja jalkapallokaupunkina oli aluksi Torisevalle pienoinen šokki.

– Kyllä sitä ensimmäiset pari viikkoa tuli hieman mietittyä, että mitähän tästä oikein tulee ja mihin on tullut lähdettyä, mutta varsin nopeasti kuitenkin kotiuduin Kotkaan, jossa on mukavan leppoisa ilmapiiri.

Sen myötä ajoittaiset vierailut kotikaupunkiin ovatkin olleet titaanipuolustajalle mieluisia ja toisaalta taas ei niin mieluisia kokemuksia.

– Ensimmäisen kerran kun menin syksyllä käymään Tampereella, alkoivat kaikki liikenneruuhkat ja lukuisat liikennevalot ärsyttää oikein huolella, sillä Kotkassa ei moisista tarvitse liiemmin kärsiä, Toriseva naurahtaa.

Pelaaminen on kuitenkin se asia, jonka vuoksi 24-vuotias pelimies tuli Kotkaan ja Titaaneihin, joten lienee aiheellista kysyä, että mikä oikein mättää, kun punanutut ovat koko kauden ajan killuneet Suomi-sarjataulukon väärässä päässä.

– Niin... se on erittäin hyvä kysymys, vahvalla Tampereen murteella kommunikoiva Toriseva aprikoi.

– Emme vain yksinkertaisesti ole olleet tarpeeksi hyviä – kaippa se vain ihan siitä kiikastaa.

Entäpä mikä sitten miehen oman suorittamisen laita, onko se tyydyttänyt tähän mennessä 18 Suomi-sarjatasolla punanutun päälleen pukenutta ja ”kiikaritehoilla” (0+0) operoinutta Torisevaa?

– En ole alkuunkaan tyytyväinen omaan pelaamiseeni, sillä parantamisen varaa on todella paljon, ”Torime”  antaa itselleen sanallista rapaa.

– Tehopisteiden teosta en kuitenkaan ota turhia paineita, sillä itselleni riittää se, että oma pää pysyy puhtaana. Jos jokaisen pelin jälkeen tehotilastossa komeilisi merkintä +1, niin se olisi mielestäni varsin hyvä juttu.

173-senttinen ja 79-kiloinen puolustaja on viime ajat muodostanut hyvin yhteen pelaavan pakkiparin isokokoisen (189cm/100kg) Markus Salmisen kanssa. ”Majakka ja perävaunu” –duon työnjako onkin Torisevan mukaan erittäin mutkatonta, kiitos viilipyttymäisen vierustoverin.

– Olen tykännyt todella paljon pelata joukkueen nallekarhun kanssa – yhteispelimme on mielestäni toiminut erittäin hyvin, Toriseva hymyilee.

– ”Manen” pelaaminen on todella selkeää, enkä miehen pakkiparina toimiessa ole liiemmin joutunut sydämentykytyksiä kokemaan, sillä hän pelaa erittäin yksinkertaista jääkiekkoa, eikä edes pyri soveltamaan mitään omiaan.

Torisevan ja Salmisen vankkaa yhteispeliä Titaanit totisesti kaipaa viikonlopun kamppailuissaan, sillä niin perjantaina Espoossa kuin lauantaina Kotkassakin punanuttujen puolustuspelaaminen tulee näyttelemään todella suurta roolia otteluiden lopputulosten kannalta.

”Torimella” on mielessään selkeä sapluuna sille, millä keinoilla kotkalaiset tulevat vierastaistostaan ottamaan mukaan muutakin kuin sitä kuuluisaa kokemusta.

– Lyödään peli heti alkuun 0-1-tilanteeseen ja puolustetaan sen jälkeen niin samperin tiiviisti, titaanipuolustaja naulaa.

– Kova paikkahan meillä on perjantaina edessämme, sillä Kiekko-Espoo tullee aika varmasti pienessä kotikaukalossaan alusta lähtien lujaa päälle, joten on selvää, että maalivahti- ja puolustuspelimme pitää onnistua lähes täydellisesti samaten kuin paikoista on tehtävä voittoon tarvittavat täysosumat.

Kotikamppailussa Toriseva taas lupailee kaukalossa nähtävän ilkeä punanuttumiehistö, joka ei tule antamaan KSOY Areenalla vierailevalle Pyrylle yhtikäs mitään ilmaiseksi.

– Pyry on äärimmäisen taitava ja kiekkoa rakastava joukkue, jonka ihon alle pitää pyrkiä pääsemään kovalla taklauspelaamisella sekä sopivanlaisella ärsyttämisellä, nokialaisvieraat hyvin jo Kooveen paidassa pelaamiensa kausien aikana oppimaan tuntenut Toriseva kommentoi ja jatkaa samaan hengenvetoon:

– Olemme kauden aikana kärkijoukkueita jo aiemminkin kaataneet, joten miksemme onnistuisi siinä myös tulevana viikonloppuna?

Titaanien pitää siis Torisevan mukaan olla viikonloppuna nöyrä, työtelias, periksiantamaton, taisteleva ja sopivalla tavalla santapaperimainen eli aivan kuin eräs pelimies, jota punanuttupuolustaja vinkkaa omista joukkuekavereistaan ”sillä silmällä” seurattavaksi.

Tino Hovi on viime aikoina ollut varsin nousujohteisessa vireessä ja hän jopa itseasiassa muistuttaa hieman nuorta Pavel Burea, sillä sen verran velmu kaveri on kyseessä, ”Torime” naurahtaa.

– ”Japi” huijaa vastustajia sekä kaukalossa että korttipöydässä sen verran suurella antautumuksella, että lienee vain ajankysymys, koska onnistumisia alkaa peleissä syntyä aiempaa kovempaan tahtiin!

Punanutut matkustavat perjantaina (18.1.) Espoossa sijaitsevaan Espoonlahden jäähalliin, jossa kello 18:20 alkavassa Suomi-sarjapelissä vastaan asettuu kotijoukkue Kiekko-Espoo.

Lauantaina (19.1.) Titaanit puolestaan testaa KSOY Areenalla Nokian Pyryn vireen Suomi-sarjan runkosarjaottelussa, joka polkaistaan käyntiin kello 17:00 alkaen.

Lauantaisen taiston otteluisäntänä toimii Oy Hacklin Bulk Boys Ltd ja kyseessä on samalla opiskelijaottelu, jonka myötä XaMK:n opiskelijakortilla pääsee peliin ilmaiseksi sisään.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa TERVETULOA!