Operaatio ”kahdeksassa kahinassa kuiville” käynnistyy

25.1.2019

Titaanit lähtee maali- ja pistepörssinsä kärkinimi Panu Laitisen johdolla metsästämään Suomi-sarjan alemmasta loppusarjasta  tililleen suoran säilyjän paikkaa.
Titaanit lähtee maali- ja pistepörssinsä kärkinimi Panu Laitisen johdolla metsästämään Suomi-sarjan alemmasta loppusarjasta tililleen suoran säilyjän paikkaa.

Suomi-sarjan alempi loppusarja polkaistaan edessä olevan viikonlopun aikana käyntiin kuudella eri paikkakunnalla. Kotkan Titaaneille se merkitsee ensimmäisellä suoran säilyjän paikalla olevan Karhu HT:n kohtaamista, joten on sanomattakin selvää, että lauantaina KSOY Areenalla pelataan todellinen ”kuuden pisteen kamppailu”.

Lyödäänpä heti faktat tiskiin. Titaanit päätti Suomi-sarjan runkosarjan alkusarjan 10 ottelun mittaiseen tappioputkeen, joka suisti kotkalaiset sarjataulukossa 15. sijalle ja sen myötä alempaan loppusarjaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että punanutuilla on kahdessassa edessä olevassa ottelussa mahdollisuus kasvattaa pistepussiaan yhteensä 24 pisteellä, jotka kaikki itselleen poimimalla tietäisi tavoitteena olevan sarjapaikan säilytystä ilman playout- tai karsintapelejä.

Hommasta kimurantin tekee toki se, että myös muut kahdeksan alempaan loppusarjaan osallistuvaa joukkuetta haluavat voittaa kaikki pelinsä, joten mitään paraatimarssia Uralille ei siis ole kotkalaisten osalta odotettavissa.

Kuten todettua Titaanien kristallinkirkas päämäärä on päättää kausi alemman loppusarjan viimeiseen otteluun. Se vaatisi sitä, että punanutut jättäisivät edellä olevista kilpakumppaneista vähintään kaksi taakseen.

Lähimpinä sarjataulukossa ovat 14. sijaa miehittävä Haukat (31p), 13. sijalla oleva Karhu HT (32p) sekä 12. sijalla lepäävä S-Kiekko (32p). Kun Titaaneilla on itsellään hallussa 24 pistettä, tulisi kotkalaisten kerätä kahdeksan ottelun aikana käytännössä yhdeksän pistettä enemmän kuin kovimmat kilpakumppaninsa.

Ei kovin pehmeä pala purtavaksi, muttei myöskään mahdoton.

– Eihän se helppo tehtävä missään nimessä ole, etenkin kun katsoo miten kausi on tähän mennessä meiltä sujunut, toteaa Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

– Uskoa emme kuitenkaan ole vieläkään menettäneet suoran säilymisen suhteen, mutta se on selvää ettemme voi alemmassa loppusarjassa kovin montaa peliä hävitä, mikäli aiomme siitä kuivin jaloin selvitä.

Oksanen ja muu titaanimiehistö tietävät, että homman toimiessa kuten marras-joulukuun vaihteessa, on punanutuilla hyvät mahdollisuudet rakentaa vaikka minkälainen voittoputki tahansa.

Ilman työntekoa ja sitoutumista yhteisen hyvän eteen voittoputken saati edes yhden voiton ottaminen ei kuitenkaan tule onnistumaan, joten nyt jos koskaan katsotaan mistä peli-iltoina titaanipaidan päälleen vetävät pelimiehet on loppuviimeksi tehty.

– Käytännössä käsillä ovat nyt ne kuuluisat viimeiset hetket alkaa pelata taas voittavaa jääkiekkoa, sanoo Oksanen painokkaalla äänellä.

– Mikäli joukkue ei vielä tässä kohtaa ole sisäistänyt sitä millä panoksilla nyt oikein pelataan, niin sitten on parempi kääntää katseet suoraan jo kohti playout-vaihetta.

Jotta Titaanit pystyy pistämään poikki jo lähes nälkävuoden mittaisen tappioputkensa ja aloittamaan heti perään tarvittavan voittojen sarjan, on punanuttujen karattava esiin samanlainen peli-ilme, jolla syksyn aikana ovat kaatuneet muun muassa Hunters, Kiekko-Espoo sekä D-Kiekko.

– Meidän pitää kaivaa se samanlainen kurinalaisuus ja nöyryys otteisiimme, jolla olemme Suomi-sarjan kärkiporukoita vastaan tällä kaudella pääosin pelanneet, kotkalaiskäskyttäjä Oksanen tokaisee.

– Eivät nämä alempaan loppusarjaan meidän lisäksemme jääneet joukkueet nimittäin niin huonoja ole, että voisimme niitä vastaan pelattavissa otteluissa suhtautua pelaamiseen millään muotoa eri tavalla.

– Valmennus ja pelaajisto ovatkin viime päivinä keskittyneet juuri siihen, että saisimme asenteen sekä fokuksemme sille tasolle, jotta pystymme illasta toiseen voitoista taistelemaan, ”Ölle” selventää.

Titaanien urakka alkaa siis lauantaina (26.1.) kotikaukalossa, jossa vastaan luistelee juurikin ensimmäisellä suoran säilyjän paikalla sarjataulukossa majaileva ja ex-punanuttuvalmentaja Kari Makkosen luotsaama porilaisrevohka Karhu HT.

Punanutuilla on varsin tuore muisto mielissään siitä, miltä tuntuu kun karhun kämmen lyö, sillä porilaiset kampittivat kaksi viikkoa takaperin omassa kotiluolassaan vierailleet kotkalaiset tylysti kumoon ja sujahtivat samalla Titaanien edelle suoran säilyjän paikoista taisteltaessa.

– Karhu HT on vastustajana aina pienimuotoinen mysteeri, kun ei oikein ikinä ennakkoon tiedä minkälaisen miehityksen he saavat peleihin jalkeille, Oksanen kommentoi.

– Se on kuitenkin selvää, ettei heitä vastaan voi lähteä yksikään palttoonnappi auki pelaamaan, sillä silloin käy kylmät.

Titaanien on totta kai pyrittävä pelaamaan ennen kaikkea sitä omaa peliään, mutta samalla vihulaista ja muutamia tiettyjä porilaispelaajia on syytä kohdella erityisellä huolenpidolla.

Nämä ovat Karhu HT:n pistekärjet Kasperi Nuto ja Julius Harttunen sekä kokenut maalipyssy Samuli Virkkunen, jotka käytännössä kolmestaan iskivät punanutut viimeksi siltaan järjestelemillään täysosumilla.

Sen myötä kurinalaisuus nousee arvoon arvaamattomaan, sillä nyt Titaaneilla ei ole missään nimessä varaa kuluttaa edeltävien otteluiden tapaan jäähyaition penkkiä saati saranoita.

– Karhu HT:lla on riveissään sopivassa määrin kokemusta ylemmiltä sarjatasoilta sekä taitoa erityisesti ylivoimalla pistää kiekko häkkiin, joten turhia jäähyjä emme voi heitä vastaan liiemmin ottaa, punanuttupiiskuri Oksanen mietiskelee.

Koska Titaanien ja Karhu HT:n ero sarjassa on tällä haavaa kahdeksan pistettä, eikä pelejä ole siis kummallakaan alemmassa loppusarjassa kuin kahdeksan pelattavaksi, lienee sanomattakin selvää, että punanutuille ei lauantaisesta taistosta kelpaa käytännössä mikään muu lopputulema, kuin voitto normaalilla peliajalla.

Tätä tavoitetta täyttämään koko kotkalaisjoukkue toivoo valmennuksensa suulla kovaäänisen kotiyleisön, joka omalla kannustamisellaan puhaltaisi punanuttujen palkeisiin aimo annoksen lisää tehoa.

– Kyseessä on vähintään kuuden pisteen peli, jollei jopa enemmänkin, joten nyt jos koskaan tulemme tarvitsemaan kannattajiemme tuen katsomon puolelta taistelumme selkänojaksi, ”Ölle” paaluttaa.

”Meillä on ihan hyvät saumat voittaa vaikka kaikki pelimme!”

Jos uskoo titaanivalmennus omiinsa, niin sama luotto on päällä myös pelaajiston taholla.

Punanuttujen tämänhetkinen maali- ja pistepörssin kärkinimi Panu Laitinen ei joukkueensa tukalasta tilanteesta huolimatta edes yritä liiemmin nöyristellä, vaan lataa suoraan tiskiin pääkoppansa sisällä vellovat aatokset.

– Ei se piste-ero sarjataulukossa edellä oleviin vielä liian suuri ole, mutta meidän pitää nyt vain alkaa voittaa pelejä, Laitinen naulaa.

– Saamme nyt tasaisesti vastaamme kutakuinkin samantasoisia joukkueita kuin itse olemme, joten meillä on ihan hyvät saumat voittaa vaikka kaikki pelimme tässä alemmassa loppusarjassa!

Sanoista tekoihin, eli toisin sanoen millä keinoilla pelit tullaan jatkossa kääntämään voitollisiksi?

– Meidän on ennen kaikkea laitettava perusasiat pelaamisessamme kuntoon ja keskityttävä siinä ohella parantamaan heikkouksiamme, ”Banjo” kommentoi.

– Maalintekoa pitää ehdottomasti terävöittää sekä saada lisää järkeä varsinkin oman päämme puolustuspelaamiseen, joka on ajoittain ollut aikamoista sekoilua.

Pyhässä yksinkertaisuudessaan siis oma pää tukkoon ja kumimuikkua nuottaan – juuri ne teesit, joilla jääkiekkopelejä yleensä pitkässä juoksussa voitetaan.

Omat mausteensa Laitisen prinsiippeihin tullee alemman loppusarjan otteluissa lyömään myös miehen itsensä johtama hyökkäysketju, joka on viime aikoina vastannut mitä suurimmissa määrin kotkalaisjoukkueen tehoista.

Varakapteeni Elmeri Kotron ja maaliahneen Santeri Suikkasen välissä operoivan Laitisen mielestä vitja kykenee vielä rutkasti parantamaan pelaamistaan sekä saamaan lisää onnistumisia aikaiseksi.

– Onhan siinä kieltämättä kasassa ihan hyvä hyökkäysvitja, mutta kuten jo aiemmin sanoin, niin sama maalinteko-ongelma on vaivannut aika ajoin myös meitä, titaanisentteri tuumii.

– Pyrimme sitä eritoten parantamaan kevään peleissä ja painamaan vaihdosta toiseen niska limassa hommia joukkueen eteen.

Troika Laitisen olisikin syytä olla tikissä lauantaina, sillä ”kuuden pisteen ottelussa” vastaan asettuva Karhu HT ei tule kaatumaan pelkällä hyvällä hengellä.

– Karhu HT on todistetusti meille vaikea vastustaja, josta löytyy riittävästi taitoa pelien voittamiseen, eikä sitä sovi missään mielessä etukäteen aliarvioida tipan vertaa, ”Banjo” sanailee.

– Jos ja kun laitamme jalkamme liikkeelle heti pelin alusta lähtien sekä kaikkemme likoon täyden 60 minuutin ajan, niin uskon vahvasti, että pisteet jäävät meidän haltuumme KSOY Areenalle.

Laitinen heittää kuin huomaamattaan pienimuotoisen lupauksen ilmoille, mietiskellessään katsojien kannalta seuraamisen arvoisia pelaajia.

– Laitahyökkääjäni Suikkanen ja Kotro ovat viime peleissä olleet ihan mukavassa iskussa, joten suosittelen seuraamaan kyseistä parivaljakkoa, ketjun keskusmies naurahtaa.

–”Sunelle” ja ”Epelle” voin näin mediankin kautta lähettää sellaisia terveisiä, jotta pitäkääpä pojat lavat jäässä ja mielet kirkkaina, niin täältä kyllä lauantaina tulee sen verran tarkkoja syöttöjä, että niitä on sitten kiva oikein urakalla lapioida verkon perukoille!

Titaanien ja Karhu HT:n välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla lauantaina (26.1.) käyntiin kello 17:00 alkaen.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa TERVETULOA!