Tuskien taival sai jatkoa

26.1.2019

Karhu HT:n Samuli Virkkusen voittolaukauskilpailussa sivaltama 5-6-ratkaisuosuma on juuri nähnyt päivänvalonsa.
Karhu HT:n Samuli Virkkusen voittolaukauskilpailussa sivaltama 5-6-ratkaisuosuma on juuri nähnyt päivänvalonsa.

Kun ennakkoasetelmana on lähestulkoon pakkovoiton ottaminen, voi sellainen vetää vähän salakavalastikin pienoisen kipsin päälle. Näin kävi lauantai-iltaista Suomi-sarjan alemman loppusarjan kamppailua isännöinneelle Kotkan Titaaneille, joka joutui lyhyen ajan sisään toistamiseen tunnustamaan porilaisen kilpaveljensä Karhu HT:n paremmakseen, tällä kertaa lopulta aina voittolaukauksille venyneessä taistossa maalein 5-6 vl (1-2, 3-3, 1-0, 0-0).

Titaanit – Karhu HT 5-6 vl (1-2, 3-3, 1-0, 0-0)

01:02 0-1 Mikko Kaunisto (Niclas Kiviö, Esko Gröhn)
06:22 0-2 Jami Koivuniemi (Samuli Virkkunen)
15:45 1-2 Marko Puhakka (Petja Summanen, Tomi Keijonen) YV
21:20 1-3 Samuli Virkkunen (Esko Gröhn, Niklas Stenroos) YV
21:53 2-3 Panu Laitinen (Erkka Huttunen, Elmeri Kotro)
24:10 3-3 Petja Summanen (Elmeri Kotro, Panu Laitinen)

24:56 3-4 Mikko Kaunisto (Samuli Virkkunen)
30:05 3-5 Kasperi Nuto RL
32:04 4-5 Roope Lantta (Petja Summanen, Teemu Toriseva)
41:20 5-5 Teemu Toriseva

65:00 5-6 Samuli Virkkunen VL VoM

Maalivahdit:

Titaanit – Santeri Levänen 10+5+8+2= 25 torjuntaa
Karhu HT – Eero Korsi 9+15+15+4= 43 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min= 8min
Karhu HT 4 x 2min + 2 x 10min= 28min

Kahdeksan sarjapisteen takamatkalta lauantaiseen vastustajaansa ja ensimmäisellä suoran säilyjän paikalla loikoilleeseen porilaisvieraaseensa nähden Suomi-sarjan alempaan loppusarjaan startannut Titaanit ei tosiaankaan saanut selviytymistaistelulleen sellaista alkua, kuin mitä kotkalaiset olivat suunnitelleet.

Punanuttujen pelaamisessa näkyi läpi koko kamppailun valtava pakkovoiton mukanaan tuoma tuska, jonka myötä kotijoukkueen pelaaminen meni heti ensikättelyistä lähtien aikamoiseksi pakottamiseksi ja ajoittain jopa suoranaiseksi sekoiluksi.

Kun siihen vielä kruununa Karhu HT kävi ensimmäiseen kymppiin iskemässä kaksi todellista onnenkantamoisosumaa Mikko Kauniston ja Jami Koivuniemen toimesta, olivat ainekset erittäin vaikeaan kamppailuun näin titaaninäkökulmasta katsottuna kasassa.

– Ottelun alku oli meidän kannaltamme aivan karmea, huokaisi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

– Tokihan ne vastapuolen osumat olivat aikamoisia lahjoja, jotka kuitenkin olivat seurausta huonosta peliin lähdöstämme, puolustuspelaamisestamme sekä kurittomuudestamme.

Vieraat meinasivat sössiä hyvän aloituksensa hermokontrollin totaaliseen pettämiseen ja toinen toistaan typerämpiin rangaistuksiin avauserän jälkimmäisellä puoliskolla, mutta Titaanien ei onnistunut kuin kertaalleen käyttää tarjottu sauma hyödykseen Marko Puhakan lakaisen 1-2-kavennusmaalin muodossa.

Karhu HT kuitenkin kuittasi heti toisen erän alkuun oman ylivoimansa turvin eron jälleen kahteen, kun Samuli Virkkunen pääsi lataamaan täysin vapaasti pelivälineen ohi kotkalaisrysää vartioineen Santeri Leväsen.

Punanuttujen onnistui iskeä välittömästi 1-3-osuman jälkeen ”vastapalloon”, sillä Panu Laitinen karkasi laidasta läpi ja tulitti tarkalla rannekudilla kumimuikun nuottaan yli KHT-veskari Eero Korren olkapään.

Kun vielä Petja Summanen nuiji pelin tasalukemiin vain reilut kaksi minuuttia myöhemmin, oletti vajaa 300-päinen kotiyleisö Titaanien menevän pelissä menojaan.

Toisin kuitenkin kävi, sillä punanuttujen innostuttua hieman liiaksi hyökkäämään perättäisten onnistumisten myötä, avautui joukkueen puolustuspaketti kohtalokkain seurauksin ja Karhu HT kiitti sekä kuittasi puolustajajärkäle Kaunisto illan toisella pussilla itsensä jälleen johtoasemaan.

– Pelin edetessä pääsimme jollain tapaa mukaan voittotaisteluun, mutta siitä huolimatta samat virheet toistuivat pelaamisessamme jatkuvalla syötöllä, Oksanen totesi päätään pyöritellen.

Yksi tällainen virhe johti myös vieraiden 3-5-johtomaaliin, kun titaanihyökkääjien heikon hyökkäyssiniviivapelaamisen myötä pakit joutuivat ajamaan liiaksi vastaan ja se avasi paikan Karhu HT:n pörssikärki Kasperi Nutolle läpiajoon.

Nuton takaapäin kiinni luistellut Erkka Huttunen onnistui horjuttamaan porilaishyökkääjän menoa sen verran, että veto jäi piippuun, mutta tilanteesta tuomittiin kuitenkin rangaistuslaukaus täysin oikein perustein.

Rankkaria vetämään asettunut Nuto malttoi mielensä, liukui tarpeeksi lähelle titaanimaalia ja sai pienellä harhautuksella Leväsen puikot auki, josta mies ujutti taidokkaasti karkin reppuun.

Lähes hawaiji-kiekkoilumaisen toisen erän paketoi lopulta ajassa 32:04 pitkästä aikaa nimensä maalintekijöiden kirjaan sorvannut kotkalaiskapteeni Roope Lantta, joka pääsi ensimmäisenä käsiksi porilaismaalin edustalla pyörineeseen irtokiekkoon, nekaten sen rystyllä häkkiin.

”Voittamisen tuska on tällä hetkellä aivan järkyttävän suuri”

Maalin takaa-ajoasemasta päätöserään lähtenyt Titaanit ei kovin kauaa joutunut tappiolla olemaan, sillä kuluvan kauden pistetilinsä Roope Lantan kavennuksen myötä syötön ominaisuudessa avannut Teemu Toriseva päätti, että nyt pistetään kuparinen rikki myös osumien saralla.

Titaanien vahvan myllytyksen päätteeksi kiekko ajatui siniviivan kulmassa päivystäneelle Torisevalle, joka otti pari potkua eteenpäin sekä piiskasi vulkaanisen kuminpalasen klassisen ”putoavan lehden” muodossa matkaan ja niin vain peliväline putosi juuri oikeassa kulmassa ilmasta alaspäin, painuen vastustamattomasti täydellisessä maskissa olleen Eero Korren selän taakse.

Uudemman kerran pelin tasoihin saanut kotijoukkue intoutui jälleen 5-5-maalin jälkeen hyökkäämään entistä hanakammin ja hakemaan silmissään siintänyttä johto-osumaa, mutta uhrautuvaisesti taistellut Karhu HT kuitenkin kesti punanuttujen antaman paineen osin tuurin, osin maalivahtinsa Korren sekä mitä suuremmilta osin Titaanien heikon viimeistelytaidon ansiosta.

Varsinkin kolmannen erän toiseksi viimeisellä minuutilla paraatipaikalta tälläämään päässyt Tomi Salovaara sekä jatkoajalla vuorollaan sankarin viitan asettelua harteilleen yrittämään päässeet Lantta, Santeri Suikkanen ja Elmeri Kotro miettivät varmasti vielä maanantainakin, mikä meni mönkään, kun kiekko ei tietään verkkoon saakka löytänyt.

Koska voittajaa ei saatu selville normaalilla peliajalla saati viiden minuutin mittaisella jatkoajalla, oli vuorossa voittolaukauskilpailu.

Titaaneilta kyseisessä koitoksessa kävivät vuorollaan maalintekoa yrittämässä Petja Summanen, Tomi Keijonen, Niklas Malinen, Tino Hovi ja viimeisenä yrittäjänä Panu Laitinen, mutta kun kukaan kotkalaisviisikosta ei onnistunut kiekkoa porilaisrysään painamaan, riitti Karhu HT:lle Samuli Virkkusen tarkalla rannelaukauksella tolpan kautta sisään ampuma osuma pelin lopulliseen paketoimiseen.

Punanutuille 5-6-lukemin tullut voittolaukaustappio oli todella karvas, sillä Karhu HT onnistui täten ottamaan pisteen verran lisäeroa kotkalaisiin.

– Aiemmin mainitsemiini virheisiin, kun lisättiin vielä jälleen päälle se vanha tuttu vitsauksemme eli maalien tekemisen sietämätön vaikeus, oli lopputulos nähdyn kaltainen, kommentoi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

Peräti 11. perättäisen tappion hetkellä herää ensimmäisenä mieleen se, miten on mahdollista, että Titaanien peliin valmistautuminen ja siihen päälle vielä ihan peruspelaaminen voivat mennä noinkin pahasti vihkoon, kuin mitä ne lauantaina KSOY Areenalla nähdyssä ottelussa menivät?

– Hyvä kysymys, sillä olemme käyneet asioita todella paljon läpi niin jäällä harjoitellen kuin pelaajienkin kanssa jutellen, vastasi kotkalaiskäskyttäjä Oksanen.

– Teoria ei vain tässä kohtaa näy siirtyvän käytäntöön peleissä, vaikka mitä tekisimmekin.

Mikäli tahti ei pikkuhiljaa ala Titaaneilla muuttua, voi jopa sarjapaikka olla ihan pelillisinkin perustein keväällä vielä vaarassa.

– Syitä tähän nykytilanteeseen on olemassa varmasti monia, mutten lähde niitä sen suuremmin tässä avaamaan – nyt näyttää vain yksinkertaisesti siltä, ettemme millään pääse samalle sivulle pelillisten asioiden kanssa, ”Ölle” mietiskeli.

– Voittamisen tuska on tällä hetkellä aivan järkyttävän suuri.

Karhu HT:n puraistua punanuttuja takapuolesta ja S-Kiekonkin kammettua alkuvaikeuksien jälkeen Seinäjoella vieraillut Raahe-Kiekko kumoon, karkasi karsintaviiva kotkalaisilta entistä kauemmaksi.

Titaaneilla on alemmassa loppusarjassa jäljellä vielä seitsemän ottelua ja jaossa on täten 21 sarjapistettä, joista nykytahdilla olisi poimittava omaan pussukkaan melkein jokainen, jotta punanutut onnistuisivat vielä nousemaan suoraan kuiville.

– Laskimme etukäteen, että vähintään kuusi peliä meidän pitää tässä alemmassa loppusarjassa voittaa, jotta voimme edes haaveilla suorasta säilymisestä, Oksanen selvensi.

– Varsinkin Karhu HT meidän olisi pitänyt voittaa normaalilla peliajalla, mutta kun se voitto jäi nyt tulematta, kasvoivat haasteemme entisestään.

– Nyt näyttää jo siltä, ettei se kuusi voittoakaan enää riitä, sillä Karhu HT:n pitäisi hävitä vähintään kolme peliä, jollei jopa enemmänkin ja S-Kiekon vielä useammin, kun hekin menivät tänään voittamaan oman ottelunsa, titaaniluotsi pyöritteli.

Tuleva viikonloppu tulee näillä näkymin olemaan Titaaneille todellinen vedenjakaja, sillä jos Seinäjoelta ja Raahesta ei pistepussiin lisätäytettä tule isolla kädellä, voivat kotkalaiset jo käytännössä alkaa keskittyä alemman loppusarjan jälkeiseen playout-vaiheeseen.

Titaanileirissä sana luovuttaminen ei tule kysymykseenkään.

– Ei tässä mitään kirvestä olla edelleenkään kaivoon heittämässä, vaikka hommat menivätkin entistä vaikeammiksi, Oksanen tokaisi.

– Meidän pitää vain pystyä ensi viikonloppuna vieraskaukaloissa jatkamaan sitä samaa perustekemistämme sekä parantamaan ihan jokaisella pelin eri osa-alueella.

– Pyrimme löytämään tulevien vastustajien heikkoudet ja iskemään niihin omilla vahvuuksillamme sekä sitä kautta heidät kaatamaan, punanuttupiiskuri paalutti.

Ottelun nälkäisimmät titaanipelaajat: # 28 Teemu Toriseva & # 77 Roope Lantta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Titaanien taisteluaan Suomi-sarjan alemmassa loppusarjassa jatkuu tasan viikon päästä lauantaina (2.2.), kun punanutut matkustavat Seinäjoelle, jossa Jouppilanvuoren jäähallissa majaansa pitävä S-Kiekko isännöi kello 18:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.