Pitkä piina päätökseen

2.2.2019

Titaanit onnistui omalta osaltaan pilaamaan S-Kiekon lauantaiset 40-vuotisjuhlat ja päättämään samalla kaksi kuukautta kestäneen voitottoman piinansa makealla tavalla.

Kotkan Titaanit päätti lauantaina Seinäjoella kaksi kuukautta kestäneen piinansa, punanuttujen käytyä omalta osaltaan pilaamassa S-Kiekon 40-vuotisjuhlat. Kotkalaiset nimittäin onnistuivat värikkäiden vaiheiden jälkeen kepittämään isäntänsä maalein 4-5 (0-2, 2-1, 2-2) ja latistamaan heidän juhlatunnelmansa aivan täysin.

S-Kiekko – Titaanit 4-5 (0-2, 2-1, 2-2)

10:17 0-1 Erkka Huttunen (Miikka Hakala)
16:44 0-2 Petja Summanen (Elmeri Kotro, Tomi Keijonen) YV

21:48 1-2 Janne Pirttimäki (Eppu Oksanen, Joona Putkonen)
26:01 2-2 Santeri Luostarinen (Jesper Peltola, Eemeli Pöytälaakso)
26:33 2-3 Samu Hulkko (Jere Koikkalainen, Niklas Malinen)
42:59 2-4 Elmeri Kotro (Roope Lantta) YV

48:14 3-4 Eppu Oksanen (Petteri Hanka, Janne Pirttimäki)
48:59 3-5 Elmeri Kotro (Roope Lantta, Petteri Paajanen) VoM
54:29 4-5 Johannes Pinta (Petri Viitamäki, Petteri Hanka) AV

Maalivahdit:

S-Kiekko – Juho Niku 14+9+12= 35 torjuntaa (poissa 58:26-60:00)
Titaanit – Niilo Pussinen 13+17+10= 40 torjuntaa

Jäähyt:

S-Kiekko 7 x 2min + 1 x 5min + 1 x 10min + 1 x 20min= 49min
Titaanit 5 x 2min= 10min

Titaanien kulunut viikko oli jo ennen viikonlopun vieraskiertuetta jokseenkin värikäs, sillä kotkalaiset tiedottivat ensiksi uusineensa valmennusryhmäänsä jo toistamiseen kuluvan Suomi-sarjakauden aikana sekä vähän sen jälkeen punanuttujen parhaan maalintekijän ja pistemiehen Panu Laitisen joutuvan hetkeksi sairastuvan puolelle.

Kotkalaiset eivät kuitenkaan antaneet näiden myllerrysten vaihtopenkin saati pelaavan kokoonpanon puolella mustata mieliään ja se näkyi Seinäjoella lauantai-iltana mitellyssä S-Kiekon 40-vuotisjuhlaottelussa.

Tuoreen päävalmentajansa Mika Iltolan johdolla kotijoukkueen rohkeasti haastamaan lähtenyt Titaanit sai pitkästä aikaa askelmerkkinsä osumaan oikeisiin kohtiin siinä tärkeimmässä eli maalinteossa ja se merkitsi lopulta sitä, että punanutut onnistuivat päättämään piinaavan sekä tasan kaksi kuukautta kestäneen voitottoman jaksonsa riemukkaaseen 4-5-vierasvoittoon.

– Jääkiekossa on kilpatasolla aina voittamisesta kysymys, joten eipä tämä yhteinen taipaleemme paljon parempaa lähtölaukausta olisi voinut saada, myhäili Iltola taiston tauottua.

– Joukkue osti kolmessa jääharjoituksessa sisäänajamani pelitavan lähes 100-prosenttisesti, niin ei tässä voi muuta kuin tyytyväinen olla.

Titaanit hyökkäsi Seinäjoelle rohkealla taktiikalla, jossa ei sanoja peruuttelu saati varmistelu liiemmin tunnettu. Se tepsikin kotijoukkue S-Kiekkoon lähes täydellisesti, sillä kotkalaiset onnistuivat lyömään jauhot sarjataulukossa ylempänä olevien seinäjokisten suuhun kamppailun ensimmäisessä erässä lähes täydellisesti.

Punanutut nimittäin karkasivat Erkka Huttusen titaaniuran ”esikoisella” ja Petja Summasen ylivoimalla ampumalla rysällä kahden maalin karkumatkalle, saaden niin kotijoukkueen kuin vajaan 450-päisen yleisönkin hämilleen.

– Avauserä oli meiltä hyvä – teimme niitä asioita, joista olimme etukäteen sopineet eli löimme kiekkoa päätyyn ja annoimme rohkeasti painetta S-Kiekon pakeille, Iltola kommentoi.

Titaanien 0-2-vierasjohto vaihtui kuitenkin nopeassa tahdissa 2-2-tasalukemiin, kun toisen erän alkuun tarvittavan energia- ja itseluottamusbuustin pukuhuoneensa puolelta löytänyt S-Kiekko onnistui löytämään kaksi reikää kotkalaisveskari Niilo Pussisen suojuksista.

Vieraiden kannalta harmillista sekä Janne Pirttimäen että Santeri Luostarisen osumissa oli se, että Titaanit oli kummallakin kerralla vähällä itse tehdä toisessa päässä nyytin, mutta siinä epäonnistuttuaan, pääsivät seinäjokiset iskemään kuollettavasti vastaan.

– Meille kävi vähän klassisesti kummassakin S-Kiekon toisen erän alun osumassa, sillä molempia edelsi luomamme tekopaikka, josta kaveri käänsi tehokkaasti pelin toiseen päähän, ”Illi” sanaili.

Luostarisen tasoituksen jälkeen ehdittiin kuitenkin pelata vain 32 sekuntia, kunnes punavalo vilkkui jälleen S-Kiekon maalia vartioineen Juho Nikun selän takana.

Titaanien 3-2-johtomaalin värkkäsi läpi kamppailun vahvaa duunia tehnyt punanuttujen nelosvitja, jonka vasen laita Samu Hulkko sai kunnian lapioida Nikun selkänsä taakse pudottaman kiekon väkisin verkon perukoille.

Uudemman kerran johtoon päästyään kotkalaiset ottivat pelin jälleen ronskisti ohjaksiinsa, mutta seinäjokishäkkäri Nikun loistotorjunnat sekä hieman liian epätarkka viimeistely estivät lisäosumien synnyn.

– Toisen erän jälkimmäinen puolisko oli täysin meidän – olisimme paremmalla viimeistelyllä voineet johtaa peliä jopa neljälläkin maalilla, titaaniluotsi Iltola mietiskeli.

”Tunnelma oli jokseenkin vapautunut”

Punanuttujen maalin johdosta päätöserään startannut S-Kiekon 40-vuotisjuhlaottelu sai arvolleen sopivan värikkään ja tunnepitoisen päätöksen.

Titaanien onnistuttua heti kolmannen kaksikymppisen alkajaisiksi siirtymään Elmeri Kotron taidokkaan yksilösuorituksen siivittämänä 2-4-johtoasemaan, ei S-Kiekko kuitenkaan suostunut antautumaan ja lopulta ajassa 48:14 rävähti kotkalaisille erittäin tutun pelimiehen toimesta.

Seinäjokiset saivat pitkän pyörityksen aikaiseksi titaanipäätyyn ja lopulta puolustaja Petteri Hanka sai ladata sydämensä kyllyydestä kiekon siniviivan tuntumasta kohti maalia.

Kuin parahiksi sota-alueelle liukunut ex-titaanisentteri Eppu Oksanen sai mailansa joukkuetoverinsa painavan kudin tielle, ohjaten kiekon vahvassa maskissa olleen kotkalaisvahti Niilo Pussisen ulottumattomiin.

S-Kiekon ilo kavennuksesta jäi kuitenkin taas todella lyhytaikaiseksi, sillä Titaanien onnistui kuitata vain 45 sekunnin päästä maaliero jälleen kahteen.

Petteri Paajanen piti taidokkaasti viivan luistimella kiinni ja sai pelattua limpun Roope Lantalle, joka veivasi yhden seinäjokisen vipuun ja vapautti jo kertaalleen aiemmin onnistuneen Kotron nokikkain isäntien maalivahti Juho Nikun kanssa.

Kotro ei taaskaan jättänyt mitään mahdollisuuksia Nikulle torjuntaan, vaan sujautti tarkalla rannekudilla kumimuikun oikeaan alakulmaan sekä siirsi Titaanien 3-5-johtoasemaan.

Lisää väriä taistoon saatiinkin sitten ajassa 50:12, kun kotijoukkueen maalin takana alkanut S-Kiekon Eemeli Alasen ja Titaanien Tomi Salovaaran välinen nokkapokka sai päätuomari Harri Perämäen nostamaan kätensä kohti Jouppilanvuoren jäähallin kattoa rangaistusten merkiksi.

Perämäki vihelsi tämän jälkeen pilliinsä ja kertoi selväsanaisesti kummallekin pukarille, että nyt tuli boxia kakkosen verran väkivaltaisuudesta.

Salovaara hyväksyi heti tuomion ja lähti jo luistelemaan kohti rangaistujen aitiota, kun Alanen lähti jostain käsittämättömästä syystä täysin irti henkseleistään ja keihästi erittäin raukkamaisesti titaanihyökkääjää selkään suoraan päätuomarin valvovan katseen alla.

Lopputuloksena tästä Alanen ajettiin välittömästi pihalle 2+5+20 minuutin rangaistus niskassaan ja Salovaaran selvitessä pelkällä pikkukakkosella, tarjoutui Titaaneille pitkä ylivoima pelin lopulliseen ratkaisuun.

S-Kiekon leirissä tunteet ottivat pelaamisesta vallan vielä tämänkin jälkeen, sillä vain 19 sekuntia edellisestä isosta rangaistuksesta, päätti yleensä lähinnä tuppea vaihtoaitiossa imevä isäntien Janne Parkkali taklata törkeästi selästä titaanipuolustaja laitaan, selviten tempustaan kuitenkin vain 2+10 minuutin jäähyllä.

Titaaneille tarjoutui näin ollen kotijoukkueen hölmöillessä täysi kahden minuutin 5-3-ylivoima, mutta maalia punanuttujen pakkopeli ei kuitenkaan onnistunut taikomaan.

– Kaverin hermokontrolli petti päätöserässä, mutta se meinasi myös kääntyä meitä vastaan, kun lähdimme kahden miehen ylivoimalla hakemaan vähän liian varmaa maalipaikkaa, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

Hommat meinasivat totisesti heittää kotkalaisten kannalta ikävästi häränpyllyä, sillä S-Kiekko pääsi kuin varkain iskemään alivoimalla 4-5-kavennuksen Johannes Pinnan toimesta.

Titaanien onneksi päävalmentaja Iltola oli kirvelevän takaiskun jälkeen hereillä, alkaen systemaattisesti tsemppaamaan pelaajiaan hurjaan lopputaisteluun ja oman pään varjeluun.

– Tottahan toki sitä ajoittain joutui pelaajia tsemppaamaan vaihtoaitiossa, mutta tänään aivan kaikki laittoivat itsensä täysillä likoon joukkueen puolesta, myönsi kotkalaiskäskyttäjä hymynkare suupielessään.

Punanutut alkoivatkin pelata lähinnä hiekkaa pois S-Kiekon tiimalasista yrittämättä oikeastaan mitään sen suurempaa kiekon kanssa ja tämä taktiikka toimi, sillä kotijoukkue ei tuntunut saavan juuri minkäänlaista loppukiriä aikaiseksi.

– Korostin ottelun lopussa sitä, ettei meidän tarvitse voittaa kuin viivat ja lyödä kiekkoa laitojen kautta pois omista, kertasi Iltola teesejään lopun puolustustaistelussa.

S-Kiekko otti reilut puolitoista minuuttia ennen kamppailun päätöstä aikalisän ja samalla maalivahtinsa Juho Nikun pois veräjänsä suulta, mutta edes kuusi kenttäpelaajaa ei kyennyt tasoittamaan peliä.

Kun vielä summerin soimisen päätteeksi saatiin vielä Titaanien puolustusalueen kulmaukseen oikein kunnon poikapainihalailut aikaiseksi, voitiin yksissä tuumin todeta, että punanutut olivat onnistuneet täydellisesti tavoitteessaan, joka oli päävalmentaja Iltolan mukaan Seinäjoen talvisten tangomarkkinoiden pilaaminen.

Titaanien pukuhuoneessa ei pelin päättymisen jälkeen juuri suu mutrulla olleita henkilöitä näkynyt, sillä niin makealta kahden kuukauden voitottoman jakson päättyminen kotkalaisten suissa maistui.

– Kyllähän se [l. voitto] näkyi ja kuului pukukopissa aika selkeästi – tunnelma oli jokseenkin vapautunut ja jopa riehakas, ”Illi” naurahti.

Nyt on siis jo selvää, että tyhjin taskuin ei Titaanit Pohjanmaalta kotiin palaa, mutta lisää nannaa olisi vielä sunnuntaina otettavissa, sillä punanutut iskevät viikon päätteeksi yhteen viime aikoina vahvasti esiintyneen Raahe-Kiekon kanssa.

Titaaniluotsi Iltola ehtikin jo aisaparinsa Kari Mehtosen kanssa kääntää omat ajatuksensa varsin nopeasti kohti huomista, sillä nyt jos koskaan olisi tärkeää saada samanlainen tahtotila ja nälkä takaisin voitosta huumaantuneiden kotkalaispelaajien otteisiin.

– Suurin haaste on nyt se, miten saamme ”Kapon” kanssa pumpattua joukkueen huomiseksi taas samanlaiseen iskuun, Iltola tokaisi.

– Saamme Raahessa todella hyvän joukkueen vastaamme ja vierasvoitto vaatii meiltä todella isoa ponnistusta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanien taisteluaan Suomi-sarjan alemmassa loppusarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (3.2.), kun punanutut matkustavat Raaheen, jossa E. Helaakoski Areenalla majaansa pitävä Raahe-Kiekko isännöi kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.