Nousujohteinen esitys palautti punanutut pistekantaan

16.2.2019

Kuvassa kumimuikkua kohti Riemu-rysää tulittava Arttu Räisänen takasi Jyväskylän lauantaitsembaloissa syntyneellä 2-2-osumallaan punanuttujen paluun takaisin pistekantaan.
Kuvassa kumimuikkua kohti Riemu-rysää tulittava Arttu Räisänen takasi Jyväskylän lauantaitsembaloissa syntyneellä 2-2-osumallaan punanuttujen paluun takaisin pistekantaan.

Kapuloita Riemu-merkkisen pudotuspelijunan rattaisiin lauantaina iskemään lähtenyt Kotkan Titaanit lähestulkoon onnistui sotasuunnitelmassaan, jääden siitä lopulta vain yhden vaivaisen tolppalaukauksen päähän. Todella vahvasti kamppailun alkuun iskeneet jyväskyläläisisännät kykenivät kuitenkin venymään pitkän kaavan mukaan mitellyn päiväpelin voittoon, oltuaan punanuttuja etevämpiä voittolaukauskilpailun jälkeen maalein 3-2 (2-0, 0-1, 0-1, 0-0).

Riemu – Titaanit 3-2 vl (2-0, 0-1, 0-1, 0-0)

02:04 1-0 Markus Rämä YV
04:08 2-0 Mikko Hyvönen (Kalle-Veikko Koivisto, Markus Rämä)
24:21 2-1 Jere Koikkalainen (Roope Lantta, Elmeri Kotro) YV
57:06 2-2 Arttu Räisänen (Miro Mänttäri)

65:00 3-2 Otto Jääskeläinen VL VoM

Maalivahdit:

Riemu – Henri Tikkanen 10+13+9+3= 35 torjuntaa
Titaanit – Santeri Levänen 12+17+13+4= 46 torjuntaa

Jäähyt:

Riemu 3 x 2min= 6min
Titaanit 6 x 2min= 12min

Viikon ainoaan Suomi-sarjan alemman loppusarjan otteluunsa Jyväskylän LähiTapiola Areenalle jo kukonlaulun aikaan suunnanneiden Titaanien tarkoituksena oli ensisijaisesti paluu takaisin voittojen tielle sekä samalla taistoa isännöinneen Riemun pudotuspelijunan mukaan pyrkimisen hankaloittaminen.

Kyseinen taktiikka toimikin varsin mukavasti, jos ja kun punanuttujen peliesityksestä napsaistaan pois kamppailun ensimmäiset 10 minuuttia, joiden aikana kotkalaisvieraat olivat aivan täysin telineissä.

Titaanien päävalmentaja Mika Iltola olikin syystä näreissään omiensa peliin valmistautumisen mentyä vihkoon, sillä Riemu pääsi lähes ilmaiseksi kahden maalin karkumatkalle ex-titaanihyökkääjä Markus Rämän ja jyväskyläläiskippari Mikko Hyvösen osumilla.

– Pallon pompottelu lämmittelynä ei tällä tasolla pelkästään riitä – jokaisen pitäisi pitää huoli siitä, että jalat ovat vetreinä ja psyyke kunnossa heti ottelun alusta lähtien, Iltola manasi.

Titaanien onneksi Riemu taisi kuitenkin jollain tapaa täyttää mahansa kahden nopeasti syntyneen täysosumansa myötä ja kun kotkalaisetkin alkoivat parantaa pelaamistaan, kuin se kuuluisa sika juoksuaan, tasoittuivat tapahtumat kaukalossa varsin silmiinpistävällä tavalla.

Suurin yksittäinen syy tähän oli se, että titaanipelaajat alkoivat oikeasti pistää kroppaa likoon, menemään ensimmäisenä kiekkoon ja paiskimaan hartiavoimin töitä, jolla vieraat saivat peliä paremmin hallintaansa.

– Riemu tuli todella lujaa ottelun alkuun, jonka myötä hävisimme aivan jokaisen kaksinkamppailun varsinkin laidoissa ja käytännössä sen seurauksena jouduimme sitten kahden maalin takaa-ajoasemaan, totesi titaanipiiskuri Iltola.

– Ensimmäisellä erätauolle painotin joukkueelle, että meidän pitää alkaa voittaa taistoja myös laidoilla, jotta pääsisimme isolle jäälle tekemään peliä ja ohjeet näyttivät menneen perille.

Ohjeiden perille meno näkyi ensimmäisen kerran heti toisen erän alussa, kun Titaanit pakotettu Riemun rikkomaan ja rakennettua siitä seuranneella ylivoimallaan 2-1-kavennuksen.

Elmeri Kotro voitti kiekon itselleen kotijoukkueen maalin takana ja syötti sen välittömästi laidassa päivystäneelle Roope Lantalle.

Lantta malttoi juuri sopivalla tavalla mielensä ja odotti keskelle aukeavaa tilaa, johon juuri parahiksi Jere Koikkalainen liukui, ennen kuin heitti syötön suoraan ketjukaverinsa lapaan.

Paraatipaikalta maalintekoa yrittämään päässyt Koikkalainen ei tässä kohtaa jättänyt enää mitään arvailujen varaan, vaan kiskaisi ranteella telkän pönttöön, Riemu-vahti Henri Tikkasen haroessa epätoivoisesti tyhjää.

”Eittämättä voitettu piste”

Tulostaululle maalienkin muodossa päästyään Titaanit alkoi entistä hurjemmin ajaa takaa Riemun johtoa ja peli saikin sen myötä aimo annoksen lisää kipinää.

Otteiden koventuessa ja taistelun tiivistyessä varmasti kumpikin osapuoli odotti, että ottelun tuominnut Juuso Aaltonen olisi linjatuomariensa avustuksella pyrkinyt pitämään ohjat hallussaan, mutta toisin kuitenkin kävi.

Niin pää- kuin linjatuomareiltakin meni selviä jäähyjen arvoisia rikkeitä, vääriä vaihtoja, paitsioita sekä pitkiä kiekkoja läpi sormien, jotka kuumensivat molempien joukkueiden pelaajien ja toimihenkilöiden tunteita oikein huolella.

– Tuomarityöskentely oli tänään heikkoa ja siitä kärsivät molemmat joukkueet, me ehkä jopa hitusen enemmän, mutta sitä on turha enää jälkikäteen jossitella, murahti Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

Pillipiipareiden toimista huolimatta joukkueet jatkoivat kaukalossa tiivistä taisteluaan ottelun voitosta ja pitkään ehtikin jo näyttää siltä, että Titaanit ei hurjasta yrityksestään huolimatta onnistu iskemään kiekkoa toistamiseen Henri Tikkasen selän taakse Riemun rysään.

Kova työ kuitenkin palkittiin vajaat kolme minuuttia ennen täyttä aikaa, kun punanutut onnistuivat kehittelemään oivan vastahyökkäyksen, jonka jälkimainingeissa rävähti.

Ville Myyryläinen sai pelattua pelivälineen sisään hyökkäysalueelle, jossa sen sai haltuunsa hyökkäystä rohkeasti pakin paikalta tukemaan lähtenyt Arttu Räisänen.

Pienikokoinen kotkalaispuolustaja heitti poikittaissyötön läpi keskustassa teutaroineen pelaajamassan p-pisteelle liukuneelle Miro Mänttärille, joka puolestaan uskalsi odottaa ratkaisevan ajan, jotta Räisänen ehti luistella sota-alueelle.

Miehen päästyä tontille, passasi Mänttäri nautinnollisen kovan syötön jäitä pitkin, johon ei tarvinnut pistää kuin lapa väliin ja näin ollen verkko pöllysi iloisesti kotijoukkueen päädyssä.

Räisäsen kuluvan kauden avausosuma siivitti pelin lopulta jatkoajalle, mutta Riemu ja maalivahti Tikkanen saavat vielä ensi viikon alussakin kiitellä maalirautoja, sillä 2-2-tasoitusta seuranneessa vaihdossa Titaanien Tino Hovi kilautti terävällä rannelaukauksella kiekon tolppaan sekä siitä väljemmille vesille.

Sentti vasemmalle ja Riemun taistelu seurahistorian ensimmäisestä pudotuspelikeväästä Suomi-sarjassa olisi vaikeutunut huomattavasti.

Kun vauhdikas, hivenen lisää parranpärinää puolin ja toisin viheltämättä jääneiden rikkeiden myötä sekä muutaman loistavan maalipaikan sisältänyt viiden minuutin mittainen jatkoaika ei tuonut ratkaisua, oli edessä voittolaukauskilpailu.

Kyseisen ”arpapelin” onnistumiset avasi jo normaalilla peliajalla maalin teossa onnistunut Markus Rämä, jonka tarkka kuti ei jättänyt titaanimaalilla vahvasti esiintyneelle Santeri Leväselle mahdollisuuksia torjuntaan.

Titaanit kuitenkin tasoitti puntit heti seuraavan laukojan toimesta, joka oli niin ikään jo kertaalleen aiemmin maalannut Jere Koikkalainen. Kovan vauhdin ottanut punanuttuhyökkääjä viritti jälleen sellaisen rannekudin, että Tikkanen Riemu-maalissa pystyi vain toteamaan katseellaan verkon valittavan selkänsä takana.

Ratkaisu saatiin lopulta viidennen parin jälkimmäisen yrittäjän toimesta, kun Riemun Otto Jääskeläinen onnistui uittamaan kumimuikun Leväsen puikoista häkkiin ja varmistamaan näin jyväskyläläisille 3-2-kotivoiton.

Punanuttujen pääpiiskuri Iltolaa luonnollisesti harmitti tappio, mutta sen karvautta pehmensi todella tärkeä ja ennen kaikkea ansaittu piste, joka lähti kotkalaisten matkaan nousujohteisen peliesityksen seurauksena.

– Eittämättä voitettu piste – avauserän jälkeiseen pelaamiseemme olen erittäin tyytyväinen, ”Illi” kommentoi.

Iltolan mielttä lämmitti pistekantaan paluun ohella se, että harjoituksissa tehdyt asiat alkavat hiljalleen näkyä Titaanien suorittamisessa pelitilanteissa.

– Pelaamisemme on tässä pikkuhiljaa nopeutunut, eivätkä pakit jää enää makaamaan päätyyn, vaan lähtevät ripeästi luomaan peliä kiekon saadessaan.

– Vielä kun saamme hyökkäyspelaamiseemme lisää suoraviivaisuutta, niin hyvä tästä tulee.

Riemulta ryöstetty piste nosti Titaanit jälleen 15. sijalle sarjataulukossa ja samalla taas kiinni playout-vaiheen kotietuun. Titaaniluotsi Iltola ei vielä tässäkään kohtaa halunnut alkaa miettiä liiemmin tulevaa, vaan painotti jo aiemmin tutuksi tullutta mantraansa.

– Voitoistahan tässä pelataan ja voittamaan me lähdemme jokaista jäljellä olevaa peliämme, kotkalaiskäskyttäjä tokaisi.

– Joukkueella on potentiaalia sekä eväitä vieläkin parempaan suorittamiseen, joten se pitää vain pumppata siitä esiin.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan alemmassa loppusarjassa jatkuu ensi viikon keskiviikkona (20.2.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu Järvenpään Haukat.

Ottelu alkaa KSOY Areenalla kello 18:30 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!