”Ihan eri pelejä runkosarjaan verrattuna”

28.2.2019

Titaaneita edessä olevissa Suomi-sarjan putoamiskarsinnoissa kipparoiva Roope Lantta luottaa punanuttujen vievän homman nimiinsä yhtenäisen, taistelevan ja työntekoa pelkäämättömän joukkuepelaamisen avulla.
Titaaneita edessä olevissa Suomi-sarjan putoamiskarsinnoissa kipparoiva Roope Lantta luottaa punanuttujen vievän homman nimiinsä yhtenäisen, taistelevan ja työntekoa pelkäämättömän joukkuepelaamisen avulla.

Kun otteluissa tulee tiukkoja tilanteita, kääntyvät muun joukkueen katseet useasti niin sanottuihin johtaviin pelaajiin, joilta käytännössä aina vaaditaan esimerkin näyttämistä sekä jäänkylmiä ratkaisuja. Kotkan Titaanien kapteenina kolmatta perättäistä kauttaan toimiva Roope Lantta on yksi tällaisista pelimiehistä, jolta punanuttuyhteisö odottaa edessä olevissa putoamiskarsinnoissa ennen kaikkea kokemuksen mukanaan tuomaa rauhallista johtajuutta.

Kun kuluva Suomi-sarjakausi 2018–2019 pyörähti syyskuun lopulla käyntiin, povasi moni Titaanien taistelevan jälleen paikasta pudotuspeleihin ja jopa hivenen petraavan kahden edelliskauden sijoitustaan.

Toisin kuitenkin kävi, sillä punanuttupursi lähti heti kättelyssä seilaamaan väärään suuntaan, eikä kyseistä kurssia kääntänyt edes valmentajan vaihtuminen Marko Syköstä etunimikaima Marko Oksaseen.

Tappioiden seuratessa toistaan muuttui Titaanien haaveilu pudotuspeleistä selviinjäämistaisteluksi, jossa sarjapaikan pelaamalla säilyttäminen Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla nousi keskiöön.

Yksi koko meneillään olevan Via Dolorosan läpi käyneistä kotkalaispelaajista on kolmatta kautta putkeen kapteenin C-kirjainta pelipaitansa rintamuksessa kantava Roope Lantta, joka huokaa syvään ennen vastaamistaan kysymykseen, millainen kuluva kausi on joukkueen näkökulmasta katsottuna ollut.

– Henkisesti varmasti tähän mennessä raskain kausi ikinä ihan jokaisen titaanipelaajan, -valmentajan ja -taustatoimijan mielestä, Lantta hymähtää.

– Onhan se ollut aikamoista vuoristorataa... ylämäkeä ja alamäkeä, enimmäkseen tosin alamäkeä.

Titaanit onnistui lopulta kaikkinensa 40 ottelua käsittäneiden Suomi-sarjan runkosarjan alku- ja loppusarjojen aikana keräämään tililleen vain 10 voittoa, joiden avulla kotkalaiset onneksi nappasivat lopulta haltuunsa kotiedun putoamiskarsintojen 1. vaiheeseen.

Aiemmalla urallaan KooKoo-65:sen, Hydraulic Oilersin sekä Kiekkokoplan kanssa vastaavassa tilanteessa kevään korvilla ollut titaanikippari antaa ison arvon viimeisimpänä kotkalaisjoukkueen valmennusvastuuseen hypänneille Mika Iltolalle ja Kari Mehtoselle, jotka yhdessä Tino Turkian kanssa ovat määrätietoisella työllä saaneet joukkueen pelaamaan aiempaa yksinkertaisemmin ja nopeammin sekä ennen kaikkea uskomaan itseensä.

– Onneksi olemme onnistuneet virittämään itsemme valmennuksen johdolla varsin hyvää vireeseen juuri kauden tärkeimmällä hetkellä, josta ovat osoituksena edellisviikolla ottamamme sekä erityisesti itseluottamustamme nostattaneet tärkeät voitot, Lantta selventää.

– Olisi ollut todella vaikeaa lähteä karsintoihin, mikäli alla olisi ollut pelkkiä tappioita toisensa perään.

Jos on Titaanit alkanut pelillisesti ja tuloksellisesti heräillä niin sanotusti kreivin aikaan, niin mitäpä mieltä 27-vuotias keskushyökkääjä on omasta panoksestaan punanuttujen hyväksi eritoten tuloksen teon kannalta katsottuna?

– En ole todellakaan tyytyväinen omaan saldooni, sillä mahdollisuudet olisivat olleet paljon muhkeampaankin pistemäärään, toteaa pelaamissaan 32 kamppailussa tehot 6+19 tilastoinut Lantta painokkaalla äänellä.

– En kuitenkaan arvota omaa pelaamistani oikeastaan ollenkaan tehopisteiden kautta, sillä ne ovat mielestäni pelkkä bonus hyvin menneestä iltapuhteesta – kokonaisuus on se mikä ratkaisee ihan aina.

Aikanaan KooKoosta liikkeelle lähtenyt Lantta on ehtinyt tähän mennessä kerätä vyölleen vajaat 200 Suomi-sarjaottelua sekä siihen päälle vielä nelisenkymmentä pudotuspeli- ja karsintakoitosta.

Sen myötä hän onkin varsin oikea kaveri kertomaan miten keväisin väännettät pudotuspeli- ja karsintakahinat eroavat normaaleista runkosarjataistoista?

– Kyllähän nämä ovat ihan eri pelejä runkosarjaan verrattuna, titaanikippari kommentoi.

– Jossain runkosarjapelissä olet voinut jättää jonkun tilanteen pelaamatta loppuun saakka, mutta nyt se ei ole enää edes vaihtoehtona.

– Jokaiseen tilanteeseen pitää mennä sata lasissa mitään säästelemättä, sillä pienet asiat ratkaisevat näitä pelejä, eikä sen takia ole vara antaa yhtään siimaa vastustajalle, Lantta paaluttaa.

Jokipojissa Suomi-sarjan mestaruutta kauden 2014–2015 päätteeksi juhlinut ja Titaaneissakin kahtena edelliskeväänä pudotuspelejä tahkoamaan päässyt pelimies näkee kyseisessäkin tohinoissa myös selkeän eron verrattuna karsintoihin.

– Pudotuspeleissä ei ole kuin voitettavaa, mutta karsinnoissa se on taas ihan päin vastoin, Lantta sanailee.

– Suurin ero pudotuspeleihin verrattuna on häviämisen pelko, joka on varmasti erittäin suuri jokaisella tähän Suomi-sarjakarsintojen avausvaiheeseen osallistuvalla joukkueella.

– Ratkaisevaan asemaan nouseekin se, miten onnistut kyseisen asian käsittelemään oikealla tavalla ja samalla muodostamaan siitä itsellesi voittoihin tarvittavan voimavaran, kotkalaiskapteeni mietiskelee.

Kolmella voitolla kesäloman viettoon

Aina kun aletaan pelata isoista ja tärkeistä asioista, on kokemus ehkäpä suurin käytössä oleva valtti. Joukkuelajeissa kokeneimmat pelaajat kuuluvat yleensä järjestään siihen ryhmään, joka johtaa joukkoja läpi tuulen ja tuiverruksen kapteeninsa näyttämän esimerkin johdolla.

Titaanimiehistö kipparoivalla Roope Lantalla on miehen omien sanojen mukaan onni matkassa, sillä adjutantteina toimivat Elmeri Kotro ja Marko Puhakka sekä joukkueen ikänestori Joonas Eväkoski antavat tarvittavaa ”tulitukea”, kun muuta joukkuetta pitää tiukoilla hetkillä tsempata parhaimpaansa.

– Oma tekeminen on aina kaiken perusta ja sillä pystyy helposti näyttämään esimerkkiä muulle joukkueelle, kertoo Lantta.

– Tarkoitus onkin sen myötä tässä kuluvan viikon aikana saada ”Epen”, ”Makon” ja ”Evän” kanssa pumpattua sellainen raivo päälle koko miehistöön, että kiekon pudotessa lauantai-iltana KSOY Areenan jäähän, ei vastapuolella ole paljoa nokan koputtamista sen suhteen kumpi osapuoli kaukalossa marssitahdin määrää.

Niin... se Titaanien vastustaja edessä olevassa putoamiskarsintojen avausvaiheessa. No mikäpä muukaan, kuin jo syksyllä 2015 ensimmäisen kerran silloisessa 2. divisioonassa kohdattu hollolalainen HC Giants.

Sittemmin kuluvaksi kaudeksi Suomi-sarjaan nousseet ja monien entisten titaanipelaajien johdolla operoivat ”Jätit” ovat varmasti jo ihan siinä mielessä suotuisa vastustaja Titaaneille, sillä Kotkan ja Hollolan välinen ajomatka ei ole kuin vajaat 130 kilometriä.

– Ainakaan minulle sillä ei ollut ainakaan minulle mitään väliä, kuka vastustajaksemme loppupeleissä tuli, koska meillä on nyt niin hyvä draivi päällä, että pätkimme ihan kenet vain, joka uskaltautuu kanssamme samaan kaukaloon, Lantta tokaisee.

Pelillisesti taas muun muassa Joonas Tiippanan, Niko Kososen, Mikko Hyyryläisen, Juho Veneskarin ja Tomi Inkisen taitoihin luottava vastustaja on ollut punanutuille kova pala purtavaksi, sillä käynnissä olevan kiekkosesongin voitot on tähän mennessä kirjattu päijät-hämäläisten nimiin lukemin 2-1.

– Onhan se ihan hauska lisä näihin karsintoihin, että vastassa on iso joukko vanhoja joukkuekavereita, mutta se oli mielestäni enemmän meidän huonoutta, kuin HC Giantsin paremmuutta, että kokonaisvoitot menivät runkosarjassa heidän nimiinsä, punanuttupurren kapteeni painottaa.

Se on kuitenkin pläkkiselvää, että luulemalla Titaanit ei tule voittamaan ensimmäistäkään ottelua. Työhaalarit on syytä iskeä heti ensimmäisestä pelisekunnista alkaen päälle sekä pyrittävä väellä ja voimalla kampeamaan yllätysvalmis hollolalaisvihulainen siltaan.

Titaanileirissä onkin jo varsin antautumuksella tutkittu vastapuolen pelaamista sekä löydetty paikkoja, joihin iskemällä Jesper Jalosen luotsaama jättirevohka on kaadettavissa.

– Pakisto on ehdottomasti se HC Giantsin suurin heikkous, johon meidän on iskettävä yksinkertaisella pelaamisen avulla sekä riittävän kovalla voimalla, suostuu Lantta paljastamaan yhden vastapuolelta löytyvän heikon kohdan.

”Paras viidestä” –menetelmällä pelattavasta Suomi-sarjan putoamiskarsinnan 1. vaiheesta selviää siis kuiville ja säilyttää samalla Suomi-sarjapaikkansa se joukkue, joka onnistuu ensimmäisenä kirjaamaan nimiinsä kolme osaotteluvoittoa.

Titaanit tähtäimessä on tuon kolmen voiton nappaaminen, mutta ilman yhtä tiettyä tekijää ja sen antamaa ”selkänojaa” ei kyseinen päämäärä tule täyttymään. Kyseessähän ovat aina kovaäänisesti punanuttuja tukevat kotkalaiskannattajat.

– Se on totta kai iso tuki meille, kun lehterit ovat täynnä äänekästä titaanikannattajakuntaa ja toivoa sopii, että se suunnitteilla oleva fanimatkakin Hollolaan toteutuisi, sillä muuten siellä hiljaisessa hallissa on kolkkoa pelata, kotkalaiskapteeni Lantta toteaa ykskantaan.

Loppuun vielä perinteinen kysymys sen suhteen, miten Titaanien ja HC Giantsin välinen putoamiskarsintasarja tulee loppupeleissä päättymään?

– Lähdemme peli kerrallaan menemään tätä sarjaa eteenpäin ja uskon vakaasti siihen, että se on kolmessa ottelussa ohi – eli puhtaasti 3-0 meidän hyväksemme, päättää Lantta juttutuokionsa.

GAME ON – IT’S PLAYOUT TIME, BABY!