Ei auta itku markkinoilla – putoamiskarsintojen 2. vaihe kutsuu

9.3.2019

Toisen ilo on jääkiekkoilussa tunnetusti toisen suru.
Toisen ilo on jääkiekkoilussa tunnetusti toisen suru.

KSOY Areenalla lauantai-iltana mitelty Suomi-sarjan playoutien 3. osaottelu tarjosi paikalle saapuneille 325 katsojalle samanlaista draamaa sekä rytinää kuin edeltäjänsäkin, ollen myös niin ikään tiukka ja tasainen vääntö aina alusta loppuun asti. Kotkan Titaanien kannalta oli kuitenkin harmillista, että voittajaksi selviytyi jälleen vierasjoukkue HC Giants, joka onnistui hiljentämään äänekkään kotiyleisön ja lähettämään punanutut 1-2 (0-0, 0-2, 1-0) –tappion siivittämänä putoamiskarsintojen 2. vaiheeseen.

Titaanit – HC Giants 1-2 (0-0, 0-2, 1-0)

30:19 0-1 Erik Naroma (Juho Veneskari, Niko Kosonen) YV
30:52 0-2 Juho Veneskari (Kim Ranta-aho, Erik Naroma) YV VoM
43:48 1-2 Santeri Suikkanen (Panu Laitinen, Teemu Toriseva)

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 12+8+9= 29 torjuntaa (poissa 58:54-60:00)
HC Giants – Joonas Tiippana 11+12+15= 38 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 9 x 2min + 1 x 10min= 28min
HC Giants 9 x 2min= 18min

Putoamiskarsintojen arvoista tiukkaa ja tulista taistelulätkää kannattajilleen esittäneet Titaanit ja hollolalainen HC Giants tuskin jättivät playout-sarjan lopulta ratkaisseessa 3. osaottelussakaan ketään paikalla ollutta kylmäksi.

Taisto oli jo Suomi-sarjan runkosarjasta lähtien totutuksi tullutta hurjaa vääntöä, jossa ei armoa liiemmin annettu saati myöskään pyydetty.

Kamppailua isännöineiden Titaanien kannalta oli kuitenkin harmillista, että vieraat onnistuivat jälleen kaivamaan itsestään esiin hivenen isäntiään vahvemman tahtotilan ja pistämään sen avulla lopulta viihdyttävän ottelusarjan pakettiin.

Ratkaisutaiston tauottua kotkalaisten 1-2-tappiolukemiin oli luonnollista, että punanuttuleirissä eivät tunnelmat olleet lähelläkään sitä mitä ne olivat muutaman metrin päässä sijainneessa hollolalaisten pukuhuoneessa.

– Kyllähän tämä tappio harmittaa ja samalla myös huolestuttaa todella paljon, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola verekseltään pelin päättymisen jälkeen.

Iltolan huolestuneisuuden ymmärtää, sillä punanutut eivät olleet lauantai-iltana oikeastaan kuin vasta ottelun päätöserässä sillä mentaliteetilla liikenteessä, että tälle ottelusarjalle tehdään nyt tosissaan vielä jatkoa.

– Toisen erätauon aikana kysyin kopissa, haluaako joukkue edes voittaa tätä peliä, Iltola selvensi.

– Asennetta pumpattiin voimalla esiin ja se lopulta myös löytyi, mutta yksi tehty maali ei odotetusti riittänyt voittoon asti – on suorastaan kummallista, että tällaisessa pelissä joutuu noin paljon pelaajia erikseen herättelemään.

Kokeneen kotkalaiskäskyttäjän mukaan nyt jos koskaan sen heräämisen todellisuuteen pitää tapahtua ihan jokaisen titaanipelaajan kohdalla, sillä muuten edessä on putoaminen ”Rautaliigana” tunnettuun 2. divisioonaan.

– Osa joukkueesta kantaa ottelusta toiseen todella ison vastuun pelaamisesta ja on kokoajan ytimessä, kun taas osa ei ole henkisesti läsnä saati valmis hoitamaan omaa ruutuaan, ”Illi” mietiskeli.

– Painotan tällä avautumisellani nyt ihan suoraan pelaajan vastuuta – kaikkien pitää joukkueessa olla samalla sivulla sekä matkassa mukana, sillä tulevassa taistelussa tarvitsimme ihan kaikkia.

”Miksei se myllytys voisi alkaa jo ensimmäisestä erästä?”

Ottelun panokset näkyivät varsinkin sen avauserässä todella tarkkana ja hieman jopa hermostuneenakin pelaamisena.

Oikein kumpikaan osapuoli ei halunnut ottaa hallintakapulaa haltuunsa, vaan tyytyi lähinnä seuraamaan mitä vastapuoli tekee ja pelaamaan idioottivarmaa peliä eritoten omalla kenttäpuoliskollaan.

Oman osansa ensimmäisen erän tapahtumiin toi päätuomari Antti Nurmela ja miehen harrastama mielenkiintoinen sekä ajoittain erittäin häilyvä vihellyslinja, joka aiheutti täysin ansaittua polemiikkia kummankin joukkueen aitiossa sekä myös KSOY Areenan lehtereillä.

Vaikka niin Titaaneille kuin HC Giantsillekin tarjoutui sen myötä lukuisia paikkoja miesylivoiman turvin tehdä ottelun avausmaali, eivät kiistakumppanit siihen kyenneet ja kuvaavaa olikin, että erän parhaat tekopaikat olivat lopulta Tomi Salovaaran ja Kim Ranta-ahon läpiajot, jotka päättyivät maalivahtien torjuntoihin.

Taistelun tiivistyessä ja tunteiden lämmetessä keskimmäisen kaksikymppisen aikana, alettiin pelin ratkaisua myös pikkuhiljaa kyhätä kasaan.

Suureen rooliin astui jälleen päätuomari Nurmela, joka iski ensiksi Titaaneille todella kyseenalaisen rangaistuksen väärästä vaihdosta ja ”nostatti” hetki sen jälkeen tunnelmaa vielä lisää antamalla isäntien Miro Mänttärille peräti 14 minuutin edestä kakkua näkemiensä kahden eri rikkeen myötä.

Kun vielä tähän päälle lisättiin aivan naurettava rangaistus Panu Laitiselle kampituksesta, hollolalaispelaajan sukellettua jäähän kuin uimahyppääjä konsanaan, sai HC Giants käteensä niin tuhdin nipun ratkaisuavaimia, ettei lopputulemaan voinut ennustaa millään keinolla väärin.

Vieraat rakentelivatkin rauhassa pitkän 5-3-pakkopelinsä aikana paikan takatolpalle hiipineelle Erik Naromalle, jolle jäi lopulta helppo työ lakaista Juho Veneskarin taidokas poikittaissyöttö tyhjiin ohi voimattoman titaanivahti Niilo Pussisen.

HC Giantsin 0-1-johtomaalista ehti tämän jälkeen kulua aikaa vain 33 sekuntia, kunnes jälleen verkko pöllysi kotkalaisuunissa. Tällä kertaa maalintekijänä kunnostautui aiemman syöttänyt Veneskari, jolle nappipassin kutakuinkin identtiseen ylivoimaosumaan tarjoili Ranta-aho.

– Pelin ratkaisu oli Mänttärin saama 2+2+10 minuutin rangaistus, jonka päälle päätuomari meni vielä halpaan HC Giantsin teatteritemppujen kanssa, puhisi Nurmelan toimiin erittäin tyytymättömänä kantaa ottanut Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

Titaanit oli näin ollen joutunut nopeassa ajassa kahden maalin takaa-ajoasemaan, josta nouseminen koituikin kotkalaisille lopulta liian vaikeaksi tehtäväksi, vaikka kotkalaisvalmennus saikin puhallettua voimakkain sanankääntein toisella erätauolla pukuhuoneessa pitämänsä juttutuokion aikana lisää ponttaa omiensa otteisiin.

Titaanien onnistuikin heti päätöserän alkajaisiksi iskeä maaliero yhteen, kun Laitinen pääsi syöttämään juuri ylivoimapelin päätteeksi Santeri Suikkasen sellaiseen kutipaikkaan, josta mies ei enää erehtynyt, vaan piiskasi voimalla vulkaanisen kuminpalasen hollolalaisvahti Joonas Tiippanan ulottumattomiin.

Punanuttujen päästyä jälleen iskuetäisyydelle vastustajastaan, meni pelaaminen odotetusti siihen, että Titaanit alkoi hallita tapahtumia ja HC Giants pyrki lähinnä vain purkamaan kiekkoa omista pois.

Tässä vieraat onnistuivatkin lähes mestarillisesti ja kun vielä päätuomari Nurmela jatkoi siitä mihin oli kahdessa aiemmassa erässä jäänyt eli täysin linjatonta viheltelyään, ei Titaanit saanut edes tuomariston taholta apuja, vaikka olisikin tapahtumien perusteella ollut siihen täysin oikeutettu.

Hiekan valuessa vähiin isäntien tiimalasista alkoi paine kotkalaisleirissä kasvaa entisestään, kun taas vastapuolella usko sarjan katkaisusta kohosi entistä korkeampiin sfääreihin.

Titaanit yritti vielä kamppailun lopussa kaikki mahdolliset kommervenkit aina maalivahti Pussisen veräjältään pois ottamisesta aikalisään saakka, mutta niin vain KSOY Areenan digitaalit raksuttivat aikaa 60:00, jonka myötä summerin pärähdys päästi ilon valloilleen HC Giantsin osalta.

Titaanien taholla taas ilmeet olivat odotetusti todella surkeat, mutta minkäpä teet, kun et kiekkoa täyden peliajan puitteissa kykene riittävän montaa kertaa iskemään vastapuolen maaliverkkoon.

– Meillä oli pelissä muun muassa kolme hukattua läpiajoa sekä muita hyviä maalipaikkoja, joissa ratkaisut olivat kuitenkin lähes järjestään veto suoraan veskarin syliin, kommentoi Iltola.

Lauantai-illan 1-2-lopputuloksen myötä putoamiskarsintojen 1. vaiheen playout-sarja meni näin ollen tyylipuhtaasti hollolalaisten nimiin voitoin 0-3, joten titaanileiriin ei liiemmin nokan koputtamisen aiheita jäänyt.

– Ottelusarja oli erittäin kiihkeää kamppailujääkiekkoa, jonka halukkaampi osapuoli lopulta ansaitusti voitti – rehdit onnittelut HC Giantsille, ”Illi” sanaili.

HC Giants aloitti Suomi-sarjapaikkansa varmistamisen myötä Kotkasta pitkän kesäloman, kun taas Titaaneilla pelit jatkuvat aina arvaamattomissa putoamiskarsintojen 2. vaiheen otteluissa.

Titaaniluotsi Iltolan mukaan joukkue aloittaa tulevalla viikolla valmistautumisensa kohti tulevaa, pyrkien samalla kasaamaan rivinsä mahdollisimman tiiviiksi kokonaisuudeksi.

– Jatkamme harjoittelua normaaliin tapaan ja alamme valmistautua karsintojen seuraavaan vaiheeseen, johon toivon mukaan saamme lisää miehiä sairastuvalta mukaan taistoon, punanuttupiiskuri tokaisi.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 28 Teemu Toriseva.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan putoamiskarsintojen 2. vaiheessa alkaa vajaan kahden viikon päästä 23.–24.3.2019, jolloin myös nousuhalukkuutensa esittäneet 2. divisioonan lohkovoittajat ovat selvillä.