Kohtalon kamppailut käynnistyvät

22.3.2019

Hellurei, hellurei... vääntö on hurjaa – ja sitä se totisesti tulee lauantaina käyntiin polkaistavissa Suomi-sarjakarsinnoissa olemaan!
Hellurei, hellurei... vääntö on hurjaa – ja sitä se totisesti tulee lauantaina käyntiin polkaistavissa Suomi-sarjakarsinnoissa olemaan!

Kotkan Titaanit aloittaa lauantai-iltana Joensuussa viimeisen puristuksensa kuluvalla kiekkokaudella, jonka avulla punanutut pyrkivät saamaan uuden leimausmahdollisuuden Suomi-sarjasopimukseensa. Helppoa kyseisen tempun tekeminen ei todellakaan tule olemaan, sillä yksinkertaisena pelattavasta karsintasarjasta vain voittajalle tarjoutuu tilaisuus lisenssiehdot täyttäessään Suomi-sarjapaikan anomiseen.

Titaanien kausi jääkiekkoilun Suomi-sarjassa on ollut pitkä ja täynnä toinen toistaan kirvelevämpiä kompurointeja.

Viimeisin niistä oli putoamiskarsintojen playout-vaiheessa HC Giantsille kärsitty tyylipuhdas 0-3-tappio otteluvoitoissa, joiden myötä kotkalaisten via dolorosaan kirjoitetaan vielä yksi lisäluku karsintasarjan myötä.

Mollivoitoisesti kuluneesta taivalluksesta huolimatta punanuttuleirissä ei ole suostuttu työntämään päätä puskaan, vaan titaanimiehistö on aina jostain kaivanut päävalmentajansa Mika Iltolan mukaan uskoa parempaan huomiseen.

– Sanoin jo tuoreeltaan playout-sarjan jälkeen, että sen tappiota on turhaa jäädä kovinkaan pitkäksi aikaa murehtimaan, sillä se ei tulosta enää muuksi muuta, Iltola kommentoi.

Viimeisen HC Giants-koitoksen jälkeen Titaaneilla on ollut yhteensä kaksi viikkoa aikaa nuolla haavojaan, parannella vaivojaan sekä hioa omaa pelaamistaan entistä ehommaksi ja tästä Iltola näkeekin olleen suuren avun omalle miehistölleen.

– Olemme tässä koittaneet ladata akkuja pitämällä muun muassa neljän päivän täysvapaan jääkiekosta sekä myös totta kai harjoitelleet, jotta olisimme niin henkisesti kuin fyysisestikin valmiita karsintojen alkaessa, ”Illi” sanailee.

Henkinen puoli nouseekin tulevissa kohtalon kamppailuissa arvoon arvaamattomaan, sillä juuri se joukkue on vahvoilla, joka kestää parhaiten tiukan paikan mukanaan tuomat paineet.

Titaanipiiskuri Iltolan mukaan pelien panokset ja tärkeys tiedostetaan, mutta niistä ei ole ehdoin tahdoin lähdetty ottamaan kovinkaan kummoista mentaalipuolen painolastia kotkalaisjoukkueen keskuudessa.

– Olemme keskittyneet olennaiseen sekä antaneet muiden jauhaa turuilla, toreilla ja eri medioissa kaikenlaisista pakkovoittopaineista, punanuttupiiskuri tokaisee.

– Joukkueen keskuudessa pelien tärkeys ei ole näkynyt minkäänlaisena epäolennaisuuksiin keskittymisenä, vaan on vallalla rento ja keskittynyt ilmapiiri, mutta voihan sinne tietysti aina pelipäivän lähestyessä pientä jännitystilaa tulla.

Titaanien pelaaminen on kokeneen ja lähestulkoon kaiken mahdollisen kotkalaisessa kiekkoilussa nähneen Iltolan ohjauksessa ollut ihan kelvollisella tasolla, mutta muutama selkeä korjauskohdekin löytyy.

Yksi tällainen oli etenkin playout-sarjassa vaivannut hieman hitaahko pelin päälle pääsy otteluiden aluissa, jonka myötä punanutut kykenivät iskemään parastaan pöytään vasta toisissa ja kolmansissa erissä.

– Ei otteluihin lähtömme huonoa ole mielestäni ollut, mutta se on totta, että olemme selkeästi nostaneet pelaamisemme tasoa mitä pidemmälle peli on aina edennyt, ”Illi” mietiskelee.

– Ehkäpä se koneen tietynlainen yskiminen otteluiden avauserissä on johtunut jopa ihan suoraan siitä, ettemme ole kyenneet tekemään luomistamme maalipaikoista niitä aina lisäbuustia pelaamiseen tuovia täysosumia.

Niin... maalinteon sietämätön vaikeus, se Titaaneita koko kauden vaivannut vitsaus vaikuttanee siis hyvin pitkälti kaikkeen tekemiseen ja lutviutumiseen kaukalossa.

– Kokonaisvaltainen pelaamisemme on ollut ihan tyydyttävällä tasolla – maalinteko on oikeastaan ollut se juttu, mistä homma loppu viimeksi on kiikastanut, Iltola toteaa.

Nyt on kuitenkin pläkkiselvää, että maalinteonkin on vihdoin ja viimein alettava titaanipelaajien taholta sujua, sillä muuten punanutuille ei kunnian kukko tule laulamaan yksinkertaisena läpi vietävässä karsintasarjassa.

Iltolan mukaan jokaisella pelillä on valtava merkitys, mutta kotkalaisilla ei edelleenkään ole varaa jäädä voivoittelemaan mahdollisia takaiskuja, mikäli sellaisia hektisessä karsinnassa eteen ilmaantuu.

– Oli ottelun tulos minkälainen tahansa, niin tässä on vain mentävä koko ajan eteenpäin ja pidettävä fokus oikeissa asioissa, koska sarja on sen verran lyhyt ja tiivis, ”Illi” naulaa.

Mitä taas tulee tämänvuotisen karsintasarjan hienoista parranpärinää aiheuttaneeseen pelaamistapaan, ei Iltola näe siinä sen suurempaa ongelmaa.

– Pelaamistapa on kaikille sama ja turha siitä on sen suurempaa numeroa tehdä – liiton herrat päättävät ja me pelaamme, kotkalaiskäskyttäjä tuumii.

”Yksikään joukkue tässä sarjassa ei ole meille helppo pala purtavaksi”

Viime viikonloppuna Suomen Jääkiekkoliiton taholla arvottu Suomi-sarjan karsintojen otteluohjelma heitti Titaaneille avauskierrokselle vieraspelin ja suunnaksi Joensuun.

Legendaarisessa Mehtimäen jäähallissa, joka nykyisellä sponsorinimellään tunnetaan PKS Areenana, miteltävä lauantai-iltainen kamppailu tulee näyttämään suuntaa sille, mihin punanutut ovat näissä karkeloissa menossa, sillä vastustajaksi asettuu ei enempää, eikä vähempää kuin koko karsintasarjan suurin voittajasuosikki Karjalan Kopla.

Entisellä NHL-hyökkääjä Pavel Brendlillä sekä Liigassa vajaat 500 ottelua kiekkoilleella Petri Lammassaarella juuri ennen siirtojen takarajaa vahvistunut joensuulaisnippu marssi vakuuttavalla tavalla Savo-Karjalan alueen 2. divisioonan voittoon, joka oli kuitenkin vain välietappi Sami Puruskaisen luotsaamalle ja sarjanousua himoitsevalle pohjoiskarjalaisjoukkueelle.

– Saamme vastaamme joukkueen, joka on tottunut voittamaan ja kaipa he sen myötä ovat ennakkosuosikkeja koko karsintasarjan voittajiksi, Titaanien päävalmentaja Mika Iltola kommentoi.

Titaanileirissä totta kai tiedostetaan avausvastuksen vaarallisuus, kokemuspatteristo ja tulivoima, mutta samalla myös muistetaan visusti se, ettei lätkäpelejä edelleenkään ratkota paperilla, vaan kaukalon puolella.

Kaukalon, joka on Joensuussa selkeästi suurempi kuin Kotkassa ja juuri siksi punanutut ovatkin pyrkineet valmistavissa harjoituksissaan laittamaan hieman uusiksi liikeratojaan, ajoituksiaan sekä pelitapaansa.

– Se on selvää, että kaukalon koko tulee Joensuussa asettamaaan meille omat haasteensa – meidän ei todellakaan kannata lähteä lauantaina höntyilemään ja pelaamaan itseämme jatkuvalla syötöllä ulos tilanteista, Iltola aprikoi.

– Ajoitukset pitää niin ikään saada kohdilleen, sillä ne korostuvat erityisesti, kun siirrytään pienestä askista suureen kaukaloon – joudumme aika varmasti etsimään rytmin pelaamiseemme puolustuksen kautta.

Kaikki haasteet on kuitenkin tehty voitettaviksi ja niin ajattelee myös itsensä täyteen taisteluvalmiuteen ladannut punanuttumiehistö.

– Suurin juttu Joensuussa on se, että meidän tulisi pystyä pitämään tekemisemme taso sen verran korkeana, että luistelu- ja pelitempo sekä aktiivisuus kääntäisivät homman lopulta nimiimme, ”Illi” selventää.

Oli sitten ottelun lopputulema mikä tahansa, ei se ratkaise vielä yhtikäs mitään, sillä yhdellä voitolla ei karsintasarjaa tule yksikään siihen osallistuva joukkue omiin nimiinsä viemään.

– Voittamalla saat tietysti etulyöntiaseman illan vastustajaan nähden, mutta senkin jälkeen on vielä kaksi peliä jäljellä, eikä mitään ole lopullisesti ratkaistu, myöntää titaanipiiskuri Iltola.

Karjalan Koplan asettaman haasteen jälkeen Titaanit pääsee varsin nopealla syklillä palaamaan takaisin kapeaan ja selkeästi pienempään kotikaukaloonsa, sillä kotkalaiset kohtaavat sunnuntai-iltana KSOY Areenalle vieraaksi saapuvan Muik Hockeyn.

Uusikaarlepyyläiset ovatkin punanutuille koko karsintasarjan tutuin vastus, sillä Marcus Ittosen johtamien joukkojen kanssa kotkalaiset ovat ehtineet jo kuluvan Suomi-sarjakauden aikana taittaa peistä kolmeen eri otteeseen.

– Yksikään joukkue ei ole tässä sarjassa meille helppo pala purtavaksi ja vaikka Muik Hockey näistä tutuin vastustaja onkin, emme voi lähteä heitäkään vastaan pelaamaan löysin rantein saati rallatellen, Iltola toteaa ykskantaan.

– Saamme kotikaukalossa vastaamme yritteliään, työteliään, nöyrästi puolustavan sekä vahvasti vastaiskuihin ja trap-pelaamiseen luottavan vastustajan, joka ei luovuta koskaan.

Sen Titaanit kuitenkin tietää, että Muik Hockey on kaadettavissa omalla hyvällä pelaamisella, josta saatiinkin oiva osoitus alemman loppusarjan paketoineessa ja lopulta punanuttujen 4-1-voittolukemiin päättyneessä kohtaamisessa.

– Pelasimme taannoin hyvän pelin Muik Hockeyta vastaan, jossa paineistaminen, tilan kaverilta pois ottaminen ja pelin rytmittäminen oli tältä joukkueelta parasta minun aikanani – samaan meidän tulisi siis pystyä myös sunnuntaina, kotkalaiskäskyttäjä paaluttaa.

Isoista asioista, tässä tapauksessa sarjapaikasta, pelattaessa kannattajien omilleen tarjoama tuki noussee jälleen arvoon arvaamattomaan.

Titaanit kuluvan kauden viimeiseen kiirastuleen ohjastava Mika Iltola odottaakin kotkalaisen kiekkoyleisön löytävän nyt viimeistään sankoin joukoin tiensä sekä äänijänteet valmiiksi vetreytettyinä KSOY Areenan lehtereille, sillä punanutut tulevat tarvitsemaan uskollisten kannattajiensa tarjoaman ”selkänojan” Suomi-sarjapaikasta taistelussa.

– Joukkue tarvitsee nyt viimeistään kaiken mahdollisen tuen kannattajilta, jotta tavoitteena oleva sarjapaikan säilytys kävisi toteen, ”Illi” tunnelmoi ja iskee sen jälkeen pöytään saletisti paikkansa pitävän lupauksen:

– Sen voin luvata, että jokainen punanutun näissä peleissä päälleen pukeva pelimies tulee jättämään kaukaloon aivan kaiken mitä suinkin vain jätettävissä on ja sitä taistelua kannattaa ehdottomasti tulla paikan päälle katsomaan!

Punanutut matkustavat lauantaina (23.3.) Joensuuhun, jossa kello 17:00 alkavassa Suomi-sarjan putoamiskarsintojen 2. vaiheen koitoksessa vastaan asettuu PKS Areenalla majaansa pitävä Karjalan Kopla.

Sunnuntaina (24.3.) Titaanit puolestaan testaa kotoisalla KSOY Areenallaan vieraaksi saapuvan Muik Hockeyn pelivireen Suomi-sarjan putoamiskarsintojen 2. vaiheen ottelussa, joka polkaistaan käyntiin kello 17:00 alkaen.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa TERVETULOA!