Koikkalaisen ”kaaliperhonen” kruunasi kiekkotrillerin!

24.3.2019

Sunnuntai-illan kiekkotrilleri päättyi lopulta titaanihyökkääjä Jere Koikkalaisen jatkoajalla laukomaan 3-2-voittomaaliin. © Tuuli Niemelä – https://tuuliniemela.kuvat.fi/kuvat/
Sunnuntai-illan kiekkotrilleri päättyi lopulta titaanihyökkääjä Jere Koikkalaisen jatkoajalla laukomaan 3-2-voittomaaliin. © Tuuli Niemelä – https://tuuliniemela.kuvat.fi/kuvat/

Sunnuntai-iltana KSOY Areenalla saatiin jälleen kerran todistaa sitä tosiasiaa, että jääkiekko on isojen tunnetilojen peli. Suomi-sarjan putoamiskarsintojen 2. vaiheen taistoa isännöinyt Kotkan Titaanit otti lopulta äärimmäisen tärkeän 3-2 (1-0, 0-0, 1-2, 1-0) –jatkoaikavoiton Jere Koikkalaisen osumalla vierasjoukkue Muik Hockeysta, vaikka kolmannessa erässä ehtikin jo hetken aikaa näyttää siltä, että punanutut joutuvat poistumaan kotikaukalostaan kallella kypärin.

Titaanit – Muik Hockey 3-2 ja (1-0, 0-0, 1-2, 1-0)

08:01 1-0 Panu Laitinen (Roope Lantta, Lauri Kuusisto)
41:25 1-1 Felix Nyfors (Reinis Lejnieks)
47:41 1-2 Reinis Lejnieks (Erik Backlund) YV
55:04 2-2 Ville Äijälä (Tomi Salovaara, Joonas Eväkoski)
62:26 3-2 Jere Koikkalainen (Arttu Räisänen) VoM


Maalivahdit:

Titaanit – Santeri Levänen 13+14+14+1= 42 torjuntaa
Muik Hockey – Mathias Biskop 13+8+7+2= 30 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 33min
Muik Hockey 3 x 2min= 6min

Nousut ja putoamiset ovat tunnetusti yksi jääkiekkoilun suurimmista suoloista, joiden mukanaan tuomien tunnetilojen vaihteluiden vuoksi lajiin yleensä niin palavasti rakastutaan.

Kotkassa sunnuntai-iltana mitelty Suomi-sarjan karsintasarjakoitos Titaanien ja vieraaksi saapuneen uusikaarlepyyläisen Muik Hockeyn välillä oli oikein malliesimerkki edellä mainitusta, sillä lopulta reilut 62 minuuttia kestänyt kamppailu piti sisällään todella värikkäitä juonenkäänteitä, joista paikalle saapuneet 392 katsojaa saivat täysin rinnoin nautiskella.

Äänekkäästi omiaan tukeneen kotiyleisön suureksi riemuksi peli paketoitiin punanuttujen toimesta jatkoajan kolmannella peliminuutilla, kun puolustaja Arttu Räisänen lähetti tarkalla syötöllä hyökkääjä Jere Koikkalaisen läpiajoon, josta tämä iski epäonnistuneella laukauksella kiekon häkkiin ja 3-2-äkkikuolemaosuman myötä valtaisat titaanijuhlat KSOY Areenalla käyntiin.

–”Ardelle” erittäin iso plussa ja hatunnosto, että hän malttoi jatkoajalla katsoa sekä odottaa, että ”Jermu” ehti hakea paikan läpiajolle, tokaisi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola verekseltään taiston tauottua.

Jatkoaikavoiton mukanaan tuomat kaksi sarjapistettä nostivat Titaanien kokonaispistemäärän kahden pelatun ottelun jälkeen jo viiteen ja varmistivat näin sen, että säilymisoven aukaisevat avaimet ovat tiukasti kotkalaisten omissa näpeissä ennen viimeistä, ensi viikon lauantaina pelattavaa, kotiottelua.

– Säilyminen Suomi-sarjassa on nyt aivan täysin omissa käsissä, mutta panokset ovat silti edelleen todella kovat, eikä meidän ole varaa alkaa yhtään leijumaan, viestitti Iltola omille joukoilleen.

Mitä taas itse sunnuntai-iltaiseen otteluun tulee, oli Iltolalla siitä varsin yksiselitteinen näkemys.

– Tämä oli todella kova peli ja vaikkei se mitään ihan maailman kauneinta jääkiekkoa ollutkaan, niin siitä huolimatta se piti sisällään tunteita laidasta laitaan, ”Illi” mietiskeli.

– Karsintapelit ovat aina tunnepuolen osalta yhtä taiteilua helvetin ja taivaan välillä.

Vaikeuksien kautta voittoon

Vaikka Titaanit onnistuikin toisena ilta perätysten tekemään ottelun avausmaalin, ei ottelun alku mennyt todellakaan punanuttujen etukäteissuunnitelmien mukaan.

Muik Hockey oli heti ensimmäisessä vaihdossa lähellä jo tehdä punanuttupelaajan heikon purkukiekon jälkimainingeissa maalin, mutta täysin tyhjiin laukomaan päässyt Yuto Osawa kilautti pelivälineen harmikseen kotkalaisveräjän tolppaan ja siitä väljemmille vesille.

Titaanien päävalmentaja Mika Iltolan mukaan kotkalaiset selkeästi jännittivät kotiyleisön edessä pelattua tärkeää ottelua.

– Ottelun tärkeys näkyi otteissamme, sillä alussa meillä hieman puntti tutisi, Iltola selvensi näkemystään.

– Saimme kuitenkin pikkuhiljaa otteen pelistä ja olimme jo käytännössä kääntämässä koko homman täydellisesti nimiimme, kunnes jouduimme rangaistusvaikeuksiin.

Titaanit tosiaankin ehti johtaa peliä pitkään Panu Laitisen ajassa 8:01 taituroimalla 1-0-osumalla ja luoda kosolti lisääkin maalipaikkoja, onnistumatta kuitenkaan lisämaalien teossa.

Peli näytti pitkään siltä, että alakynnessä kenttätapahtumien perusteella ollut ja hieman vajavaisella ryhmällä liikenteessä ollut Muik Hockey ei yksinkertaisesti jaksa puristaa enää voittotaisteluun mukaan, mutta maalivahtinsa Mathias Biskopin antaman esimerkin sekä Titaanien läjäpäin toisen erän lopulta lähtien tarjoamien ylivoimien ansiosta voimasuhteet heittivät klassisesti häränpyllyä.

Punanutut napsivat nimittäin aikavälillä 34:18–46:35 yhteensä neljä rangaistusta ja peräti 11 minuuttia alivoimaa, kun Miikka Hakalalle, Samu Hulkolle ja Tomi Salovaaralle tuomittiin peräkanaa pikkukakkoset sekä vieraiden japanilaissentteri Osawaa murjoneelle Markus Salmisen 5+20 minuutin penaltti laitataklauksesta.

Uusikaarlepyyläiset kiittivät saamistaan mahdollisuuksista ja kuittasivat käytännössä kaksi ylivoimaosumaa Felix Nyforsin ja Reinis Lejnieksin toimesta, sillä Nyforsin 1-1-maali syntyi vain yhdeksän sekuntia sen jälkeen, kun titaanipelaaja oli vapautunut rangaistusaitiosta takaisin kaukaloon.  

– Pelasimme toisen erän lopussa ja kolmannen alussa melkein yhtä soittoa peräti 11 minuuttia vajaalla, joten kaveri pääsi sen myötä takaisin peliin mukaan, harmitteli titaanipiiskuri Iltola.

– Ei ollut ihme, että he myös tekivät maaleja, sillä kyllähän tuollaisella ylivoimamäärällä jo yleensä tulostakin saa aikaiseksi.

Muik Hockey siirryttyä vähän varkain pelissä 1-2-johtoasemaan lamaantui Titaanit reiluksi viideksi minuutiksi varsin totaalisesti ja hiekka näyttikin hupenevan punanuttujen tiimalasista uhkaavasti kohti loppuaan.

Kotkalaisten onneksi joukkueen vaihtopenkillä tapahtui tällaisissa tilanteissa juurikin odotetunlainen ratkaisu, sillä niin valmennus kuin kokeneemmat pelaajat Joni Jokilan johdolla saivat pumpattua kovaäänisellä kannustamisella ilmapalloon lisää ilmaa takaa-ajon käynnistämiseksi.

Kyseinen takaa-ajo tuotti myös ansaitun tuloksen vajaat viisi minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä, kun Titaanit teki varakapteeni Jokilan vaihtopenkillä karjuman ”nyt mennään väkisin sinne kaverin maalille ja hakataan ihan kaikki liikkuva sisään”-tyylisen sekä kamppailun 2-2-lukemiin tasoittaneen täysosuman.

Hauska yksityiskohta kyseisessä nyytissä oli vielä se, että sen värkkäsi nimenomaan punanuttujen ”Legioona”-nimellä tunnettu vitja Jokila – Salovaara – Tino Hovi, jonka vahvan karvaus- ja päätypelaamisen ansiosta kiekko saatiin pelattua viivaan Ville Äijälän ulottuville.

Normaalisti Äijälä olisi varmasti painanut paineen alla kiekon rumpuun, mutta nyt mies päätti ottaa ratkaisun omiin käsiinsä ja lähti painamaan niska kyrmyssä laidanvierusta pitkin kohti kulmaa.

Vahvan syöksynsä aikana Äijälä ohitti kaksi Muik Hockeyn pelaajaa ja jatkoi sen jälkeen menoaan röyhkeästi maalin eteen, saaden aikaiseksi myös laukauksen, jonka uusikaarlepyyläishäkkäri Biskop torjui vain vaivoin eteensä.

Biskopin torjunnan jälkeen kaaos maalinedustalla oli valmis, jonka tiimellyksessä peliväline pyörähti yhtäkkiä ulos lihamyllystä, Joonas Eväkosken päästyä laukomaan sen uudemman kerran kohti maalia.

Eväkosken harmiksi kiekko tärähti maalialueella painineen Tomi Salovaaran selkään, josta se putosi viivan tuntumaan vapaaksi riistaksi.

Ensimmäisenä irtokiekkoon onnistui lopulta iskemään mailansa lavan niin ikään hässäkkään osallistunut Äijälä, joka sai toimitettua kumimuikun nuottaan jäähän heittäytyneen uusikaarlepyyläispelaajan luistimen kautta ja räjäyttämään titaanikannattajat suoraan huutoon.

Koko hulabaloota paraatipaikalta seurannut päätuomari Jan Nordström näytti välittömästi maalia, eikä pyörtänyt päätöstään Muik Hockeyn pelaajien voimakkaasta protestoinnista huolimatta.

– Saimme 1-2-tilanteessa pienen suvantovaiheen jälkeen rytmin takaisin pelaamiseemme ja sen myötä duunariketjumme iski erittäin arvokkaan tasoitusmaalin, Iltola myhäili.

Tasalukemiin päästyään Titaanit kehitteli vielä ennen summerin soimista yhden loistavan ratkaisupaikan, mutta Santeri Suikkanen ei onnistunut ampumaan telkkää pönttöön Joni Jokilan tarjoiltua miehelle tontin parhaalle mahdolliselle laukaisusektorille.

Jatkoaikaa edeltäneen kolmen minuutin huilitauon titaanivalmennus käytti hyödykseen valamalla entisestään lisää uskoa omaan joukkueeseensa ja teroittamalla kiekossa pysymisen sekä liikkumisen tärkeyttä.

Punanutut toteuttivatkin tätä ohjetta säntillisesti, eivätkä antaneet vieraiden kuin ajoittain koskea pelivälineeseen.

Kamppailun ratkaisu saatiin lopulta aikaiseksi varsin perinteisellä tyylillä, kun ensiksi Muik Hockey pääsi 2-1-hyökkäykseen, joka päättyi Carl-Axel Braskénin epäonnistuneeseen syöttöön suoraan takakarvanneen Arttu Räisäsen mailanlapaan.

Räisänen polkaisi limpun haltuunsa saatuaan itsensä vapaampaan tilaan, huomaten samalla vaihtoaitiosta kaukaloon hypänneen Jere Koikkalaisen hiipivän koko uusikaarlepyyläispaletin taakse läpiajoa väijymään.

Pienikokoinen titaanipuolustaja malttoi mestarillisesti mielensä, jotta Koikkalainen ehtii oikeaan kohtaan, jonka jälkeen miehen lavasta lähti millimetrin tarkka syöttö siniviivan tuntumassa kärkkyneelle kotkalaishyökkääjälle.

Koikkalainen porhalsi välittömästi syötön napsahdettua lapaa sisään hyökkäysalueelle ja päästyään nokikkain Muik Hockey-vahti Mathias Biskopin kanssa, päätti hän yrittää suoralla kudilla ratkaisua.

Veto kuitenkin epäonnistui, mutta ehkäpä juuri siksi ”kaaliperhoseksi” muuttunut kiekko painuikin Biskopin kainalosta reppuun, nostaen samalla KSOY Areenan kattoa muutaman metrin kohti taivasta.

Koikkalaisen tuulettaessa villisti onnistumistaan, hyökkäsi koko muu titaanimiehistö ratkaisijan kimppuun, saaden samalla huikean ilomylvinnän aikaiseksi niin kotijoukkueen vaihtopenkillä kuin hallin katsomossakin.

Tähän mennessä kuluvan kiekkokauden tärkein titaanimerkkinen täysosuma nosti Titaanit yksin karsintasarjan kärkeen. Mitään ei ole kuitenkaan vielä ratkaistu lopullisesti, sillä Kotkassa 3-2-jatkoaikatappion kokeneella Muik Hockeylla on edelleen saumat piikkipaikalle, mikäli punanutut häviävät päätöspelinsä Virkiän isäntänä.

Tästä syystä punanuttukäskyttäjä Mika Iltola halusikin edelleen pitää keskittymisen olennaisessa, vaikka miehen sisällä myllersikin varmasti rajusti tuikitärkeän voiton mukanaan tuoma helpotuksen tunne.

– Meidän on alkavalla viikolla tarkoitus vetää lyhyitä harjoituksia ja pitää niiden avulla vire sekä rentous yllä, jotta olemme ensi lauantaina valmiita vielä yhteen isoon puristukseen käynnissä olevan sesongin osalta, ”Illi” puki sanoiksi kuluvan kiekkokauden viimeisen viikon teesinsä.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 44 Jere Koikkalainen.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Tuuli Niemelän kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan karsintasarjassa saa päätöksensä vajaan viikon päästä lauantaina (30.3.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu Lapuan Virkiä.

Ottelu alkaa KSOY Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!