Loppu hyvin, kaikki hyvin!

30.3.2019

Karsintasarjassa välillä päälläänkin seisseen Santeri Leväsen ilmeestä näkee, että Titaanien kausi päättyi lopulta onnellisten tähtien alla.
Karsintasarjassa välillä päälläänkin seisseen Santeri Leväsen ilmeestä näkee, että Titaanien kausi päättyi lopulta onnellisten tähtien alla.

Kotkan Titaanien koettelemusten kausi 2018–2019 päättyi lopulta onnellisten tähtien alla, jonka myötä punanutut nähdään Suomi-sarjassa myös tulevalla sesongilla. Asia varmistui lauantai-iltana KSOY Areenalla 472 katsojan edessä mitellyssä putoamiskarsintojen 2. vaiheen ottelussa, jonka Titaanit vei lopulta nimiinsä maalein 3-1 (0-0, 1-0, 2-1), vaikka Kotkassa vieraillut Lapuan Virkiä pistikin täydet 60 minuuttia pirun kovaa isännilleen kampoihin.

Titaanit – Virkiä 3-1 (0-0, 1-0, 2-1)

20:42 1-0 Roope Lantta
47:30 2-0 Ville Myyryläinen (Petteri Paajanen, Elmeri Kotro) VoM
48:20 3-0 Jere Koikkalainen (Arttu Räisänen, Panu Laitinen) YV

55:14 3-1 Joonas Pohjasmäki (Joshua Kossila, Antti Hirsimäki) IM

Maalivahdit:

Titaanit – Santeri Levänen 11+19+14= 44 torjuntaa
Virkiä – Aapo Sario 15+10+17= 42 torjuntaa (poissa 51:22-51:48, 54:38-55:14, 55:28-55:47 & 57:16-60:00)

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min= 8min
Virkiä 5 x 2min= 10min

Kuten jo aiemmin on tullut todettua, oli lauantai-illan kupletin juoni jo etukäteen kaikille asianosaisille ja näytelmää seuraamaan saapuneille harvinaisen selvä.

Mikäli Titaanit voittaa kauden viimeisen kotiottelunsa, säilyttävät punanutut paikkansa Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Vieraaksi saapuneen Virkiän tulisi taas kepittää kotkalaiset normaalin peliajan puitteissa, jotta lapualaisten unelma Suomi-sarjaan noususta säilyisi hengissä.

Pelin isot panokset näkyivätkin selkeästi enemmän ja hieman jopa yllättäenkin isäntien otteissa, sillä Titaanit jäi jokseenkin lähes täydellisesti telineisiin ottelun päätuomarina toimineen Jani Luoma-ahon pudotettua kiekon jäähän kamppailun alkamisen merkiksi.

Virkiä hyökyi punanuttujen päälle kuin yleinen syyttäjä ja oikeastaan vain rouva Fortunan pyllistykset sekä titaanivahti Santeri Leväsen torjunnat pitivät maalilukemat avauserän aikana muuttumattomina.

– Virkiä on todella energinen joukkue ja varsinkin ensimmäisessä erässä he saivat meidät ajoittain kovaan pinteeseen, myönsi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

Vaikka maalivahtien torjunnat menivätkin ensimmäisen erän osalta Virkiä-vahti Aapo Sarion eduksi lukemin 15-11, onnistuivat vieraat luomaan parhaimmat tekopaikat sekä kilauttelemaan maalirautoja pariin otteeseen Joshua Kossilan sekä Matias Kangaskosken toimesta.

Titaanit taas ei tuntunut saavan millaan omaa kiekollista pelaamistaan saati aggressiivista karvaustaan toimimaan ja tästä syystä 472-päinen kotiyleisö saikin huokailla helpotuksesta vastapuolen missaamien tekopaikkojen ansiosta.

– Virkiän onnistui pitää kiekkoa liian paljon meidän näkökulmastamme katsottuna, sillä kova prässipelaamisemme ei oikein lähtenyt kulkemaan haluamallamme tavalla ja olimme kokoajan hieman myöhässä tilanteista, titaanipiiskuri selvensi.

Kun punanuttujen peli ei lähtenyt rullaamaan Iltolan haluamalla tavalla, päätti kokenut kotkalaiskäskyttäjä hieman sekoittaa pakkaa ja muuttaa joukkueensa pelisysteemiä ensimmäisen erätauon aikana.

Uudenlaiset kärmeskeitot pelaajistolleen syötettyään Iltola saikin varsin nopeasti huomata, että hitto vie sehän tepsi kuin se kuuluisa lämmin veitsi voihin, sillä pelin hallinta siirtyi Titaanien haltuun sekä poiki myös ottelun avausmaalin.

Kyseisen osuman syntymiseen tosin tarvittiin Virkiä-sentteri Sampo Kettusen kaatuminen Jere Koikkalaisen ahdistelujen seurauksena juuri sopivaan kohtaan ja irtokiekkoon sännänneen Roope Lantan maltti sekä tarkka kuti aivan vasempaan yläkulmaan, joka pölisyttikin lapualaisten maaliverkkoa varsin komealla tavalla.

– Vaihdoimme toiseen erään taktiikkaa ja siirryimme 1-2-2-systeemiin, jonka avulla sitten onnistuimme saamaan kiekkoa enemmän haltuumme sekä viemään peliä, Iltola myhäili.

Kotkalaiskippari-Lantan omilleen näyttämän esimerkin voimalla Titaanit ehti jo lähes vääntää eteläpohjalaisvieraansa näin painitermejä käyttäen kutakuinkin siltaan, mutta sitten kotijoukkue sortui jälleen kerran rangaistusvaikeuksiin ja tarjosi näin ollen Virkiälle oivan sauman nousta takaisin mukaan voittotaisteluun.

– Rangaistukset meinasivat taas sotkea tekemistämme, mutta niistä myös näki, että joukkueella on kova tunnetila päällä, ”Illi” mietiskeli.

Vierasjoukkue ei kuitenkaan onnistunut juonimaan reilun minuutin mittaisen kahden miehen ylivoimansa aikana kiekkoa punanuttujen rysään, sillä koko karsintojen ajan jumal-moodissa ollut Levänen oli päättänyt pistää luukut klassisesti kiinni.

”Nyt tuntuu kieltämättä erittäin hyvältä”

Maalin johtoasemassa kohtalontaiston päätöserään suunnistanut Titaanit oli päättänyt näyttää joukkuetta läpi tuulisen ja tuiverruksia sisällään pitäneen kauden tukeneille kannattajilleen, että tosipaikassa punanutut eivät omiaan petä.

Kotkalaiset tulivat sen verran rajulla tappomentaliteetilla pukuhuoneesta takaisin kaukaloon, että nyt viimeistään Virkiä sai huomata isäntiensä olevan vain yksinkertaisesti parin napsun verran vieraitaan parempia.

KSOY Areena saikin tämän myötä revetä liitoksistaan kahteen otteeseen vain 50 sekunnin sisään, kun ensiksi Ville Myyryläinen pääsi lapioimaan syötönkatkon keskialueella ottaneen ja vauhdilla takaisin hyökkäysalueelle ajaneen Petteri Paajasen laukauksen riparikiekon ohi Virkiä-vahti Aapo Sarion.

Hetkeä myöhemmin samanlainen tyhjä maali pedattiin puolestaan Jere Koikkalaiselle, joka sai nautiskella Panu Laitisen herkullisesta tarjoilusta lukemat jo 3-0:aan kotkalaiskannattajien luoman infernaalisen älämölön siivittämänä.

Kolmen maalin karkumatka ja samaan aikaan tieto siitä, että Karjalan Kopla oli hetkeä aiemmin kaatanut Uusikaarlepyyssä mitellyssä karsintaistossa Titaanien pahimman uhkaajan Muik Hockeyn normaalilla peliajalla antoivat punanuttupiiskuri Mika Iltolan mukaan vain entisestään lisää tuulta kotkalaisten purjeisiin.

– Kävimme muun valmennuksen kanssa viimeisellä erätauolla ennen koppiin astumistamme läpi sen, että kerromme joukkueelle miten Muik Hockeyn ja Karjalan Koplan välinen peli on päättynyt, Iltola kertasi.

– Ajattelimme sillä ehkäisevämme johtoasemassa turhien riskien ottamisen sekä ylihyökkäämisen ja siinä myös onnistuimme, sillä niitä ei kolmannessa erässä tapahtunut.

Titaanit ei tosiaankaan viimeisen kaksikymppisen aikana juuri hölmöjä liikkeitä kapeassa kotikaukalossaan tehnyt ja kun Santeri Levänen jatkoi siitä mihin kahdessa aiemmassa erässä jäi, alkoivat Virkiän haaveet vierasvoitosta valua pikkuhiljaa viemäriin lapualaismiehistön kärkipelaajien kovan kuorman alla vuodattamien hikikarpaloiden tavoin.

– Levänen oli niin tänään kuin koko karsintasarjassakin aivan uskomattomassa torjuntavireessä, ”Illi” suitsutti taiston aikana yhteensä 44 kertaa kiekon tielle venynyttä kumiukkoaan.

Vieraiden tiedettyä pelin hengen eli vain kolmen pisteen voitto pitäisi nousutoiveen hengissä, päätti lapualaisluotsi Pete Suonpää pitää aikalisän jo ajassa 51:22 ja ottaa sen jälkeen rohkeasti maalivahti Sarion pois tolppien välistä.

Virkiän uhkapeli kantoikin ansaitun hedelmän vajaat viisi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Joonas Pohjasmäki pääsi kovan pyörityksen päätteeksi lataamaan liikkuvat taakse ja tulittamaan titaaniveskari Leväsen nollapelin romukoppaan 3-1-kavennuksensa seurauksena.

Pohjasmäen onnistuminen jäi kuitenkin vieraiden hurjasta yrityksestä huolimatta illan viimeiseksi maalimerkinnäksi ja näin ollen summerin pärähdettyä kolmannen kerran Kotkan lauantaissa, pääsi riemu valloilleen niin Titaanien vaihtoaitiossa kuin KSOY Areenan katsomonkin puolella.

Titaanien 3-1-kotivoitto kun merkiksi sitä, että koettelemusten Suomi-sarjakausi mallia 2018–2019 oli sittenkin saanut onnellisen lopputuleman eli sarjassa säilymisen.

– Eiväthän nämä mitään mukavia pelejä ole missään nimessä pelata, mutta nyt tuntuu kieltämättä erittäin hyvältä, kommentoi selkeästi liikuttuneessa mielentilassa ottelun päättymisen jälkeen median tentattavaksi astellut punanuttupiiskuri Iltola.

Pitkän päivätyön kotkalaisen jääkiekkoilun eteen ensiksi pelaajana ja sittemmin valmentajana tehneelle Iltolalle Titaanien edustusjoukkueen pitäminen sarjassa oli jo uran kolmas kerta, kun karsintojen päätteeksi ei tarvinnut pettymyksen kyyneliä vuodatella.

– Kun astuimme Kari Mehtosen kanssa mukaan remmiin, aloimme välittömästi muuttaa vähän kaikkea mahdollista joukkueen tekemisessä, totesi Iltola helmikuun alusta aina maaliskuun viimeiseen päivään kestäneestä ”pelastusoperaatiotaan”.

– Pelaajat selkeästi ottivat onkeensa siitä rehellisyydestä, joukkueesta välittämisestä, energiasta sekä vaatimustasosta, jonka iskimme tullessamme pyötään ja lopputulema oli kaikkien kannalta onnellinen.

Vaikka Iltola, Mehtonen ja valmennusryhmän kolmantena lenkkinä läpi kauden töitä paiskinut Tino Turkia saivatkin joukkueen pelaamaan yhtenäistä jääkiekkoa tärkeimmällä mahdollisella hetkellä, halusi ”Illi” siitä huolimatta kääntää valokeilan niiden miesten ylle, jotka Titaanien Suomi-sarjapaikan lopulta kaukalon puolella esittämillään otteilla säilyttivät.

– Iso kiitos koko joukkueelle – tämä kaksikuukautinen matka oli kaikkinensa mahtava kokemus!

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 24 Joonas Eväkoski.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Iso kiitos kuluneesta kiekkokaudesta 2018–2019 kaikille titaanikannattajille ja
yhteistyökumppaneille sekä joukkueen parissa töitä paiskineille tahoille!