Tasoero kävi selväksi – punanuttujen Cup-taival päätökseen

7.9.2019

Titaanien Suomen Cup-taival tuli lauantai-iltana maalillaan hurjasti taistelleen Niilo Pussisen 51 torjunnasta huolimatta päätökseensä.
Titaanien Suomen Cup-taival tuli lauantai-iltana maalillaan hurjasti taistelleen Niilo Pussisen 51 torjunnasta huolimatta päätökseensä.

KSOY Areenalla mitelty jääkiekkoilun Suomen Cupin 3. kierroksen lohkovaiheen ratkaisuottelu ei jättänyt kotijoukkue Titaaneille minkäänlaisia jossittelun aiheita. Kotkassa muutaman vuoden tauon jälkeen vieraillut hallitseva Mestis- sekä Suomen Cup-mestari Imatran Ketterä oli juuri niin kova kuin odottaa vain saattoi ja kampesi isäntänsä kumoon lopulta varsin kivuttomasti selkein 1-8 (0-1, 0-4, 1-3) –lukemin.

Titaanit – Ketterä 1-8 (0-1, 0-4, 1-3)

05:00 0-1 Valtteri Lipiäinen (Roope Mäkitalo, Kasperi Torikka)
26:00 0-2 Roope Mäkitalo (Henry Maarnela, Arttu Rämö) YV VoM
30:15 0-3 Arttu Rämö (Valtteri Lipiäinen, Samuli Tanhua)
35:16 0-4 Jesse Hallikas (Saku Forsblom)
39:51 0-5 Henry Karjalainen SR
41:38 0-6 Arttu Rämö (Valtteri Lipiäinen, Joel Olkkonen)
45:05 1-6 Santeri Salminen (Erik Naroma, Petteri Paajanen) YV
52:16 1-7 Roope Mäkitalo RL
56:26 1-8 Valtteri Lipiäinen (Arttu Rämö, Roope Mäkitalo) YV

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 15+19+17= 51 torjuntaa
Ketterä – Santeri Lipiäinen 6+3+2= 11 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min= 8min
Ketterä 3 x 2min= 6min

Titaanit ja Ketterä, nuo vanhat sekä toisilleen niin rakkaat kiistakumppanukset kohtasivat lauantai-iltana KSOY Areenalla reilun kahden vuoden tauon jälkeen, kun imatralaiset saapuivat Kotkassa miteltyyn jääkiekkoilun Suomen Cupin 3. kierroksen lohkovaiheen ratkaisukoitokseen hakemaan itselleen etukäteen varmana pidettyä jatkopaikkaa puolivälieriin.

Kyllähän Ketterä myös kyseisen piljetin liikkeellä olevaan Cup-junaan lunasti, mutta Titaanien onnistui varsinkin pelin avauserässä pistää kapuloita vieraiden rattaisiin sekä taistella miehekkäästi 235 katsojan edessä isompaansa vastaan.

– Tarkoituksemme oli lähteä rohkeasti haastamaan Ketterää ja päästä samalla aistimaan kuinka kova pelitempo on sarjaporrasta ylempänä sekä saada kokemusta oikeasti kivikovaa joukkuetta vastaan pelaamisesta, kommentoi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

Kokemusta punanutut saivatkin, vaikka ottelun lopputulos repsahtikin kotkalaisten näkökulmasta katsottuna tasaisesti edenneen avauserän jälkeen varsin suurinumeroiseksi tappioksi.

Titaaniluotsi Iltola ei 1-8-lukemiin päättyneen kamppailun jälkeen lähtenyt selittelemään yhtikäs mitään, sillä tasoero Suomi-sarjan oletetun keskikastin joukkueen ja Mestiksen terävimmän kärjen välillä kävi harvinaisen selväksi.

– Olihan tämäniltainen peli meille kauttaaltaan varsin selkeä puolustuspeliharjoitus, ”Illi” tokaisi ja jatkoi:

– Puolustussapluunamme toimi avauserässä mielestäni erittäin mallikkaasti ja ainoa takaiskukin syntyi nukahduksestamme vaihtotilanteessa, jonka Ketterä käytti armotta hyödykseen.

Tokihan imatralaiset hallitsivat kenttätapahtumia heti ensivaihdoista lähtien ja keskittivät rumputulensa Niilo Pussisen vartioimalle titaanimaalille, mutta punanutut kestivät hienosti vastapuolen lähentelyt Valtteri Lipiäisen nopeasti vastaiskusta syntynyttä 0-1-takaiskua lukuun ottamatta.

Isäntien hurja tsemppaus ja kova taistelu alkoivat sen sijaan hiipua mitä pidemmälle ottelun toinen erä eteni, sillä jatkuva oman maalin puolustaminen imi pikkuhiljaa kotkalaisten energiavarastot loppuun.

Ketterän onnistuikin tasaisella vyörytyksellä väsyttää punanutut ja iskeä sen myötä pelin selväksi jo ennen toisen erän päätössummerin soimista.

Varsinkin imatralaisten kakkosvitja Arttu RämöRoope Mäkitalo – Lipiäinen koulutti kovalla kädellä titaanipelaajia, kahden ensin mainitun laukoessa ketjun kolmannen lenkin tapaan kumimuikun punanuttuhäkkäri Pussisen selän taakse.

Kun vielä Jesse Hallikas onnistui tekemään 0-4- ja ex-titaani Henry Karjalainen läpiajonsa päätteeksi 0-5-osuman, ei ottelun voittajasta ollut enää minkäänlaista epäselvyyttä.

Kotkalaiskäskyttäjä Iltolan mukaan Titaanit olisi voinut pyrkiä erilaisella pelisuunnitelmalla pitämään tappiolukemat nähtyä pienempänä, mutta se ei pitkässä juoksussa olisi palvellut joukkuetta tipan vertaa.

– Mikäli olisimme lähteneet rakentamaan kaukaloon jos jonkinlaista risuaitaa sun muuta sumppua, niin ehkäpä pelin tempo olisi ollut hieman toisenlainen, mutta mitä olisimme siitä kostuneet, Iltola aprikoi.

”Joukkueen pelilliseen ilmeeseen olen todella tyytyväinen”

KSOY Areenan valotaululla kahden erän jälkeen seisoneesta 0-5-tilanteesta pystyi ihan jokainen hallissa peliä seuraamassa ollut ja kaukalossa logon puolesta taistellut pelimies vetämään omat johtopäätöksensä sen suhteen, minkälainen näytös viimeisestä kaksikymppisestä oli luvassa.

Ketterän suurin himo maalintekoon oli jo kaikonnut ja se näkyi parhaiten siinä, että nyt myös Titaanit pääsi pitämään kiekkoa itsellään sekä vyöryttämään hyökkäyksiä Santeri Lipiäisen vartioimalle imatralaisveräjälle.

Vieraat tosin ehtivät niitata illan kuudennen täysosumansa ajassa 41:38, kun komean kuvion päätteeksi Arttu Rämö sai laukoa parhaalta maalintekosektorilta telkän pönttöön ohi voimattoman titaanivahti Niilo Pussisen.

Rämön illan toisen henkilökohtaisen onnistumisen jälkeen Ketterä keskittyi tovin ajan jäähyilyyn ja se avasikin punanutuille saumat päästä mukaan maalintekotalkoisiin.

Tämän tilaisuuden Titaanit myös käytti hyväkseen ja osuma oli myös erittäin komea, kun pakkopelin päätteeksi Petteri Paajanen sekä Erik Naroma sahasivat imatralaisten alivoimanelikon halki, poikki ja pinoon, petaamalla maalin takakulmalla väijyneelle Santeri Salmisen sellaisen tontin, ettei siitä voinut enää erehtyä.

Kotiyleisön huutaessa antaumuksella kannustusta omiensa tyylikkäälle suoritukselle, terästäytyi Ketterä selkeästi vielä sen verran, että imatralaiset kävivät vähän kuin kostoksi uittamassa limpun kahdesti Titaanien maaliverkkoon.

Asialla olivat ketkäpäs muut kuin vieraiden kakkosvitjan taiturit Roope Mäkitalo ja Valtteri Lipiäinen, joista Mäkitalo ampui pelivälineen rangaistuslauksesta kliinisesti häkkiin sekä Lipiäinen taas sai nautiskella komean ylivoimakuvion päätteeksi kiekon tilanteessa hyvin mukana olleen Pussisen osittaisesta torjunnasta huolimatta verkon perukoille.

Loppulukemat 1-8 tiesivät sitä, että Titaanit taivallus Suomen Cupissa päättyi tältä erää 3. kierrokselle, kun taas Ketterä jatkaa Cup-mestaruuden puolustamista seuraavaksi puolivälierissä, joissa imatralaisten vastustajaksi seuloitui Heinolan Peliitat.

Titaanien päävalmentaja Mika Iltola oli suurinumeroisesta tappiosta huolimatta varsin rennolla tuulella ja mies analysoikin varsin seikkaperäisesti suurimmat syyt sille, miksi Ketterä oli juurikin seitsemän täysosuman verran punanuttuja edellä.

– Pelin edetessä näki selkeästi mikä ero on ammattimaisesti harjoittelevalla ja amatööripohjalla harjoittelevalla joukkueella – meiltä loppui kovassa puristuksessa vähän puhti kesken, mutta silti taistelimme hienosti loppuun asti, antoi Iltola tunnustusta niin omilleen kuin vieraillekin.

– En ihmettele yhtään, että Ketterä on tässä syksyn aikana laittanut liigaporukoita ahtaalle, sillä joukkueen tilannekovuus, luistelu- ja pelitempo ovat todella ihailtavaa katsottavaa.

Vaikkei Titaanit lopulta kyennytkään isompaansa sen suuremmin horjuttamaan jakoi punanuttupiiskuri siitä huolimatta kehuja pelaajilleen.

– Joukkueen pelilliseen ilmeeseen olen todella tyytyväinen, sillä se säilyi täyden 60 minuutin ajan, vaikka maalilukemat repesivätkin nähdynlaisiksi, ”Illi” suitsutti.

Iltolan mukaan Ketterän antamasta selkäsaunasta oli toivon mukaan myös tietynlaista hyötyä.

– Toivottavasti meidän pelaajamme saivat tästä omanlaisensa herätyksen, jonka avulla he jatkossa tietävät kuinka paljon se vaatii työntekoa ja harjoittelua, jotta taso voisi joskus olla Suomi-sarjan sijasta Mestis, kotkalaisluotsi totesi.

Mitä taas tuli Titaanien koko Suomen Cup-taipaleeseen, oli Iltola niin ikään tyytyväinen sen kokonaisantiin.

– Kyllä tästä ihan hyvä maku jäi, sillä pääsimme kohtaamaan erilaisia vastustajia ja pelaamaan niiden myötä erilaisia pelejä, jotka antoivat meille paljon oppia alkavaa sarjakautta silmällä pitäen, ”Illi” sanaili.

Cup-junan mentyä menojaan, on Titaaneilla jäljellä vielä yksi harjoitusottelu, ennen kuin punanutut pääsevät jälleen taistelemaan verissä päin jaossa olevista Suomi-sarjapisteistä.

Kyseisessä treenipelissä vastaan asettuu jo kertaalleen valmistautumisjakson aikana kohdattu Porvoon Hunters, joka jatkaa juuri sopivalla tavalla kovien vihulaisten kanssa käytävien vääntöjen sarjaa.

– Hommia on vielä paljon tehtävänä, jotta olisimme parin viikon päästä edessä olevassa sarja-avauksessa valmiita taistelemaan jaossa olevista pisteistä, Iltola mietiskeli.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanit paketoi harjoitusottelurupeamansa ensi viikon torstaina (12.9.), kun punanutut matkaavat Porvooseen ja iskevät Kokonniemen nuorisojäähallissa poikkeuksellisesti majaansa pitävän Huntersin kanssa yhteen kello 18:30 alkaen.