Loistava taistelu, suolainen lopputulos

6.10.2019

Ottelun ratkaisijaksi kahdella onnistumisellaan noussut pyryhyökkääjä Jesse Kalliosalo on juuri naulannut voittomaaliksi Nokian sunnuntai-illassa jääneen 3-2-osuman. © Harri Hedman – https://hedman.kuvat.fi/kuvat/
Ottelun ratkaisijaksi kahdella onnistumisellaan noussut pyryhyökkääjä Jesse Kalliosalo on juuri naulannut voittomaaliksi Nokian sunnuntai-illassa jääneen 3-2-osuman. © Harri Hedman – https://hedman.kuvat.fi/kuvat/

Eilisestä Seinäjoen kamppailusta täydellisesti kasvonsa pessyt Kotkan Titaanit esitti Nokialla sunnuntai-iltana hienon 60-minuuttisen. Punanutut joutuivat kuitenkin hurjasta taistelustaan huolimatta taipumaan todella suolaiselta maistuneeseen tappioon, sillä kotijoukkueena esiintynyt Pyry vei päätöserän osumiensa turvin pelin lopulta nimiinsä lukemin 4-2 (1-1, 1-1, 2-0).

Pyry – Titaanit 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)

04:19 0-1 Anton Hyvärinen (Erik Naroma, Elmeri Kotro)
14:49 1-1 Jesse Kalliosalo (Waltteri Selimgerei, Ossi Pellinen) YV
21:29 2-1 Markku Flinck (Waltteri Selimgerei, Joni Mäkelä) YV
23:58 2-2 Erik Naroma (Anton Hyvärinen, Elmeri Kotro)
46:50 3-2 Jesse Kalliosalo (Aleksi Niemi) VoM
52:46 4-2 Niklas Murto (Ville Lehtonen)

Maalivahdit:

Pyry – Tomi Risteli 16+17+8= 41 torjuntaa
Titaanit – Niilo Pussinen 13+12+9= 34 torjuntaa (poissa 58:00-60:00)

Jäähyt:

Pyry 6 x 2min= 12min
Titaanit 5 x 2min= 10min

S-Kiekolta saamansa tukkapöllyn ja Kuortaneen urheiluopistolla viettämänsä lepohetken jälkeen kohti Nokiaa suunnistanut Titaanit esiintyi täysin erilaisella peli-ilmeellä Pyryn vieraana, kuin mitä punanutut tekivät seinäjokisten kestitsemänä.

Suomi-sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutunut Pyry oli suoranaisesti nesteessä ensimmäiset 40 minuuttia ahnaasti päälle käyneiden ja pelivälinettä hallinneiden kotkalaisten kanssa sekä selvisivät vain vaivoin kuivin jaloin toiselle erätauolle.

Punanuttujen suureksi harmiksi isäntiensä rutiini ja kylmäpäisyys nousivat ratkaisevaan asemaan viimeisen kaksikymppisen aikana, jonka Pyry kairasi plakkariinsa kahden maalin marginaalilla ja vei täten koko kamppailun nimiinsä maalein 4-2.

Vaikka kirvelevä tappio korvensikin Titaanien päävalmentaja Mika Iltolan mieltä, antoi hän siitä huolimatta vuolaat kehut omalle miehistölleen.

– Joukkueelta iso tasonnosto eilisestä – pelaajat vastasivat loistavasti valmennuksen huutoon ja pelasivat sekä taistelivat todella hienosti täydet 60 minuuttia, Iltola suitsutti.

– Se ei kuitenkaan hirväesti lämmitä, kun tuollaisen pelaamisen jälkeen käteen ei jää yhtikäs mitään.

Jos oli Titaanit lauantaina jo valmiiksi voittajafiiliksissä, niin nyt kotkalaisilla oli kulmapaitojen ja suorien housujen sijasta päällään likaiset työhaalarit.

Kotijoukkue Pyry ei selkeästi ollut odottanut vieraidensa tulevan yleisen syyttäjän lailla päälle heti ensi vaihdoista lähtien ja se näkyi selkeästi ottelun luonteessa.

Punanutut veivät peliä selkeästi terävämmän liikkeensä ja kovemman taistelumentaliteettinsa ansiosta ja Pyry taas tyytyi lähinnä pysyttelemään parhaansa mukaan taistossa mukana.

Titaanien hurja painostus poiki lopulta vain yhden osuman avauserään, kun Anton Hyvärinen iski vieraat 0-1-johtoon Elmeri Kotron ja Erik Naroman tarjoilusta, mutta Pyryn onnistui tasoittaa puntit ylivoimalla Jesse Kalliosalon päästyä naulamaan vulkaanisen kuminpalasen ohi titaanimaalia vartioineen Niilo Pussisen.

Samat sävelet olivat vallalla myös toisessa erässä, joskin nyt nokialaiset siirtyivät ensiksi johtoasemaan Markku Flinckin aivan jäätävän upealla rannelaukauksella, joka yllätti pakkopelin päätteeksi todella pienestä kulmasta hyvin tilanteessa mukana olleen Pussisen.

Kotkalaiset kuitenkin kirivät vain hetkeä myöhemmin tasoihin, Naroman toimiessa nyt maalarina Hyvärisen sekä Kotron tekemän esityön seurauksena.

Totuuden nimissä on sanottava, että Titaanien olisi kahden erän tahkoamisen jälkeen pitänyt johtaa peliä ainakin kolmella, jossei neljälläkin osumalla, sillä niin tuhottoman paljon hyviä tekopaikkoja punanutut hukkasivat joko heikkoon viimeistelyyn tai mainiosti pyryrysällä torjuneen Tomi Ristelin suojiin.

– Meidän etsikkoaikamme oli kahdessa ensimmäisessä erässä, joita kumpaistakin hallitsimme selkeästi ja pidimme kiekkoa sekä loimme maalipaikkoja, mutta verkkoon saakka emme pelivälinettä riittävän useasti saaneet toimitettua, ”Illi” totesi hienoinen turhaumisen mukanaan tuoma sointu äänessään.

– Oliko se tehottomuus sitten vastustajan maalivahdin hyvyyttä vaiko meidän viimeistelyn huonoutta, tiedä häntä, mutta tällä tavalla meidän pitäisi joka tapauksessa tulevissa peleissä jatkaa pelaamista.

Kalliosalo nousi ratkaisijaksi

Tasalukemissa päätöserään edennyt taistelu kääntyi kuin kääntyikin ottelua seuraamassa olleiden 465 silmäparin suureksi riemuksi kotijoukkue Pyryn hyväksi, kun jo kertaalleen titaanivahti Niilo Pussisen yllätämään onnistunut Jesse Kalliosalo toisti temppunsa ajassa 46:50 syntyneellä täysosumallaan.

Toistamiseen johtoon päästyään nokialaiset terästivät selkeästi puolustuspelaamistaan, eivätkä enää antaneet punanuttujen huseerata yhtä vapaasti alueellaan ja kun siihen päälle vielä Tomi Risteli hoiteli maalitolppien välissä oman leiviskänsä, alkoi hiekka valua uhkaavalla tavalla hukkaan kotkalaisten tiimalasista.

Titaanit kuitenkin jaksoi yrittää tasoitusmaalin tekoa sen minkä palkeistaan vain irti suinkin sai, mutta kun onnikaan ei ollut enää myöden, räpsähti maaliverkko kesken painostuksen kotkalaisten omassa päässä.

Erik Naromalla oli ensiksi huippupaikka iskeä kumimuikku Pyry-nuottaan, mutta Risteli torjui, jonka jälkeen kotkalaispelaaja pyllähti ratkaisevalla tavalla siniviivan tuntumassa ja avasi näin kotijoukkueelle paikan vastaiskuun.

Kyseisen sauman Pyry myös käytti tylysti hyväkseen, kun mukaan hyökkäykseen noussut puolustaja Niklas Murto täräytti tarkalla rannekudilla pelivälineen Pussisen ulottumattomiin ja nokialaiset 4-2-johtoon.

Murron pyryuran ”esikoinen” oli Titaaneille henkisesti todella paha isku ja se puhalsikin osaltaan suurimmat ilmat pois punanuttujen ilmapallosta.

Tokihan vieraat vielä lopussa yrittivät kaikin keinoin pelin kavennusta ja tasoitusta, mutta edes maalivahti Pussisen vetäminen vaihtoaitioon sekä kuuden kenttäpelaajan voimin juonittu häsmäkkä eivät enää maalilukemia muuttaneet suuntaan tai toiseen ja näin ollen kotkalaisten oli taipuminen kuluvan viikonlopun toiseen tappioonsa.

Titaanien kannalta harmillisiin 4-2-lukemiin päättyneen kamppailun jälkeen tuntojaan purkanut Titaanien päävalmentaja Mika Iltola oli tyytyväinen oikeastaan aivan kaikkeen muuhun, paitsi lopputulokseen ja omiensa viimeistelytehokkuuteen.

– Sanoi kuka sitten ihan mitä tahansa, niin faktahan on se, että tällaiset pitkät viikonlopun mittaiset vierasreissut ja matkustamiset syövät jalkaa, ”Illi” totesi ykskantaan.

– Se on kuitenkin ollut positiivista huomata, että me olemme kovasta rasituksesta huolimatta jaksaneet kakkospäivän peleissäkin luistella ja taistella kiitettävällä asenteella.

Viiden perättäisen vieraspelin jälkeen tulevana viikonloppuna jälleen KSOY Areenalle ja intohimoisesti omiaan tukevien kannattajiensa eteen palaavat punanutut saavat nyt vajaan viikon verran aikaa pistää maalintekonsa kuosiin, sillä Kotkaan saapuvien Kiekko-Espoon ja Laser HT:n kanssa ei pelkkä oman pään turvaaminen tule hedelmää kantamaan.

– Suurin juttu meillä on tällä hetkellä se, miten saamme muutettua pelillisen hallintamme mukanaan tuomat maalipaikat täysosumiksi, kotkalaiskäskyttäjä Iltola summasi.

– Minun pitää valmentajana miettiä siihen vaivaan sopiva lääke, jotta jatkossa emme kaatuisi tehottomuuteemme.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Pyryn Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Harri Hedmanin kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu ensi viikon perjantaina (11.10.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu kivikova Kiekko-Espoo.

Ottelu alkaa KSOY Areenalla kello 18:30 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!