Taistelu ”paikasta auringossa” tiivistyy

22.11.2019

Titaanikäskijä Mika Iltola haluaa lauantaina nähdä omalta miehistöltään kärsivällistä, päämäärätietoista ja ennen kaikkea tuloksekasta jääkiekkoa.
Titaanikäskijä Mika Iltola haluaa lauantaina nähdä omalta miehistöltään kärsivällistä, päämäärätietoista ja ennen kaikkea tuloksekasta jääkiekkoa.
Otteluisäntänä lauantaisessa (23.11.) kamppailussa toimii K-Supermarket Hyvätuuli!
Otteluisäntänä lauantaisessa (23.11.) kamppailussa toimii K-Supermarket Hyvätuuli!

Suomi-sarjan runkosarja on kutakuinkin ylittänyt jo puolivälin krouvinsa ja se tietää yleensä sitä, että taistelu paikoista ylempään jatkosarjaan tiivistyy äärimmilleen. Kotkan Titaanien kohdalla se merkitsee sitä, että orastava tappioputki tulisi pistää mitä pikimmiten poikki, jottei muun muassa lauantaina KSOY Areenalle saapuva S-Kiekko saisi otettua punanutuista haluamaansa niskalenkkiä.

Käynnissä oleva vuoden synkin ajanjakso eli marraskuu ei ole sujunut Titaanien näkövinkkelistä katsottuna parhaalla mahdollisella tavalla.

Vaikka punanutut edelleen pitävätkin hallussaan Suomi-sarjan ylempään jatkosarjaan oikeuttavaa 7. sijaa sarjataulukossa, on kotkalaisjoukkueen tuloksellinen pelaaminen ollut Muik Hockeysta muutama viikko takaperin otetun komean kotivoiton jälkeen laskeva.

Suurin yksittäinen syy siihen, että Titaanit on tällä haavaa ajautunut kolmen ottelun mittaiseen orastavaan tappioputkeen, on lyhyessä yksinkertaisuudessaan se, etteivät punanutut ole kyenneet viimeisimmissä otteluissaan lyömään limppua riittävän kovalla tahdilla vastapuolen uuniin.

Kyseisen pelillisen ongelmakohdan on totta kai huomannut myös kotkalaismiehistön pääpiiskuri Mika Iltola, jonka mukaan maaleja pitää ennen kaikkea haluta tehdä, eikä vain toivoa niiden syntymistä.

– Muutamalla tehdyllä maalilla on tässä sarjassa vaikea pelejä voittaa – meillä ei viime viikon otteluissamme ollut tarpeeksi menijöitä ”sota-alueelle”, josta niitä osumia yleensä tehdään, Iltola tokaisee.

– Tehdystä maalista pitää aina maksaa omanlaisensa hinta ja sitä hintaa emme jostain syystä olleet riittävän usein valmiita maksamaan.

Haukoille ja HC Giantsille kärsittyjen äkkikuolemahäviöiden sekä viikkoa aiemmin Kiekko-Espoolta otetun selkäsaunan myötä Titaanien tehtyjen maalien lukema ottelua kohden on täten lyhyen otannan myötä 2,3 osuman luokkaa, kun taas oma rysä on samaan aikaan heilunut 4,7 osuman edestä.

Sen myötä Iltolan jääharjoitusten sisältö kuluneen viikon osalta onkin ollut varsin selkeää pässinlihaa – jos haluat pizzaa, menet pizzeriaan, jos taas haluat tehdä maalin, menet maalille.

– Olemme keskittyneet erityisesti niin hyökkäys- kuin puolustuspään maalineduspelaamiseen, sillä juuri niillä osa-alueilla meidän pitää olla jatkossa aiempaa selkeästi kovempia ja päättäväisempiä, ”Illi” sanailee.

– Mustelmia pitää sekä antaa että ottaa, mikäli tahtoo maaleja tehdä ja vastavuoroisesti omaa veräjäänsä parhaalla mahdollisella tavalla suojata.

Jääkiekossa tunnetusti enemmän maaleja tehnyt ja vähemmän niitä päästänyt voittaa pelin, mutta Titaanien murheina on viime aikoina maalien tekemisen sekä estämisen ohella ollut myös pelaajistoon liittyviä asioita.

– Pelaamiseemme on tuonut omanlaisiaan haasteita kokoonpanon liiallinen eläminen erinäisten loukkaantumisten, sairastumisten, siviilitöiden ja opiskeluista johtuneiden poissaolojen vuoksi, selventää Iltola suomisarjalaisten arkeen vaikuttavia muuttujia.

– Näkyvimmin poissaolot ovat heijastuneet etenkin ylivoimapelaamiseemme [toim. huom. vain yksi tehty ylivoimamaali viimeisessä kuudessa ottelussa], jota emme ole samoilla miehillä päässeet harjoittelemaan kuin ajoittain.

Ei ole siis kovin suuri ihme, että punanuttujen tehtyjen maalien ja sitä myöten voittojenkin määrä on ollut laskusuunnassa, sillä nykylätkässä pelit ratkotaan hyvin pitkälti juuri erikoistilanteiden avulla.

”Kyseessä eittämättä kummallekin osapuolelle todella iso peli”

Kuten todettua, tarvitsee Titaanit vielä aimo läjän lisää pisteitä plakkariinsa, jotta joukkueen tavoitteena oleva paikka Suomi-sarjan ylemmässä jatkosarjassa varmistuisi.

Punanuttujen kiusaksi samaa ajattelee myös moni muukin tällä hetkellä viivan yllä sekä alla oleva joukkue, joista yksi on lauantaina Kotkaan ja KSOY Areenalle vieraaksi saapuva ja sarjataulukossa 8. sijalla majaileva Seinäjoen ylpeys – S-Kiekko.

Seinäjokiset ovat Titaanien tavoin tiukasti mukana taistelussa ylemmän jatkoajan paikoista ja itseasiassa pelanneet yhtä suuren määrän otteluita (15) sekä keränneet niin ikään identtisen summan pisteitä (22). Joukkueita erottaakin tällä hetkellä vain maaliero, joka on kotkalaisilla muutaman pykälän parempi.

– Näkisin, että lauantaina vastakkain asettuu kaksi varsin samantyylistä ja -tasoista joukkuetta, toteaa Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

– Kyseessä eittämättä kummallekin osapuolelle todella iso peli, sillä olemme tasapisteissä sarjassa ja taistelemme samoista paikoista ylempään jatkosarjaan sekä pudotuspeleihin.

Titaaneille omanlaisensa lisäkipinän otteluun tuo se, että S-Kiekko nuiji punanuttukasvatti Eppu Oksasen johdolla lakeuksilla vierailleet kotkalaiset reilu kuukausi takaperin tylysti kumoon maalein 6-2, joten punanutuilla on nyt klassinen kalavelkojen takaisin maksun paikka.

Se kuitenkin vaatii sitä, että Titaanit hyydyttää Oksasen maestroiman seinäjokisten hyökkäyskaluston sekä on ennen kaikkea valmis pelaamaan ja pohojalaasittain painimaan täydet 60 minuuttia yhteisen hyvän eteen.

– Emme olleet Seinäjoella pitkän matkustamisen jäljiltä täysin pelivalmiita ja hakkasimme koko pelin ajan päätä S-Kiekon träppinsä avulla keskialueelle muodostamaan seinään, ”Illi” muistelee aiempaa kohtaamista.

Eli toisin sanoen ex-liigajyrä Pasi Määttäsen luotsaaman vierailijan vahvuudet ja heikkoudet ovat erittäin hyvin nälkäisten punanuttujen tiedossa, jotta niihin kyetään nyt vastaamaan sekä iskemään.

– S-Kiekko on juurikin vahvan träppi- ja keskialueen puolustuspelaamisensa myötä todella inhottava vastustaja – lisäksi he pyrkivät pelaamaan nopeaa ja yksinkertaista suunnanmuutoslätkää sekä reagoivat todella energisesti irtokiekkoihin, Iltola kommentoi.

– Kyllähän meidän pitää kotikaukalossamme olla selkeästi paremmin pelin ytimessä heti alusta lähtien, kuin mitä Seinäjoella olimme ja puolustaa kokoajan erittäin tarkasti täyden viisikon voimin.

– Totta kai tärkeää on myös, että pyrimme ennen kaikkea pelaamaan omilla vahvuuksillamme, emmekä heti ala turhautua, mikäli hommat eivät lähde toimimaan tiiviisti puolustavaa vastustajaa vastaan, kotkalaiskäskyttäjä opastaa omiaan.

Kun jaossa on kolme tuikitärkeää pistettä ja vastakkain asettuu kaksi samoista sijoista sekä ”paikasta auringossa” taistelevaa joukkuetta, lienee luvassa varsin räiskyvä kiekkoehtoo Kotkan lauantai-illassa?

– Kova vääntö voitosta on aivan varmasti tulossa ja se osapuoli, joka pystyy säilyttämään paremmin fokuksen omassa tekemisessään, tullee kärsivällisyydestään saamaan ansaitsemansa palkinnon, ”Illi” naulaa.

Titaanien ja S-Kiekon välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla lauantaina (23.11.) käyntiin kello 17:00 alkaen.

Otteluisäntänä toimii K-Supermarket Hyvätuuli.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa TERVETULOA!