Voittamisen taitoa etsimässä

17.1.2020

Jotta Titaanit löytää haussa olevan voittamisen taidon, on kuvan kaltaisesta tekopaikasta pistettävä jatkossa kiekko tylysti häkkiin maalivahdin suojien taikka muikkuverkon sijaan.
Jotta Titaanit löytää haussa olevan voittamisen taidon, on kuvan kaltaisesta tekopaikasta pistettävä jatkossa kiekko tylysti häkkiin maalivahdin suojien taikka muikkuverkon sijaan.

Suomi-sarjan runkosarja alkaa pikkuhiljaa vedellä viimeisiään ja paikat sekä ylemmässä että alemmassa jatkosarjassa varmistua. Neljä perättäistä tappiota vuodenvaihteen jälkeen kokeneen Kotkan Titaanien tie vie varmuudella alempaan jatkosarjaan, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, että pelien merkitys kevättä kohti mentäessä olisi yhtään aiempaa vähäisempi.

Titaanien marssitahti ei viime aikoina ole tulosten valossa kovin kaksinen ollut. Varsinkin vuodenvaihteen jälkeen pelatut neljä peliä ovat sujuneet punanutuilta mollivoittoisissa sävelissä, jotka viimeistään varmistivat sen, että kotkalaisten pelit jatkuvat runkosarjan päättymisen jälkeen alemmassa loppusarjassa.

Siitä huolimatta jäljellä olevat neljä runkosarja- edessä siintävät seitsemän jatkosarjapeliä ovat kaikki yhtä tärkeitä, sillä niistä on jaossa vielä yhteensä 33 pistettä, joiden avulla Suomi-sarjasopimuksen uusiminen kaudelle 2020–2021 voitaisiin varmistaa sekä samalla myös paikka kevään koviin karkeloihin eli pudotuspeleihin vielä lunastaa.

Nämä päämäärät tarkoittavat kuitenkin sitä, että Titaanien tulisi mitä pikimmiten taas löytää taito voittaa pelejä, sillä muuten edelliskevään karsintahaamut saattavat tulla ikävällä tavalla kummittelemaan punanuttusotureiden mieliin.

Kotkalaiset lähtevät edessä olevana viikonloppuna etsimään paluuta voittokantaan niin koti- kuin vieraskamppailun merkeissä, sillä Titaanit kohtaa ensiksi lauantaina KSOY Areenalle vieraaksi saapuvan Nokian Pyryn ja matkailee sunnuntain kunniaksi Kaariaan Tele1 Areenalle, jossa punanuttuja isännöi HCIK.

– Isot haasteet ovat jälleen edessä – Pyry ei turhaan ole sarjan terävimmän kärjen tuntumassa ja HCIK taas haluaa varmasti kuitata Kotkassa kärsimänsä tappion korkojen kera takaisin, toteaa Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

Varsinkin Kotkassa aika tarkkaan vuoden tauon jälkeen vieraileva Pyry on Titaaneille kova koetinkivi, sillä sarjataulukossa tällä hetkellä 3. sijalla olevat nokialaiset ovat päävalmentajansa Niko Raiskion ja ykkössentterinsä Markku Flinckin johdolla tehneet jälleen tasaisen vahvaa tulosta Suomi-sarjassa.

– Taitoa ja kokemusta löytyy nokilaisten riveistä todella paljon – heillä on myös yksi sarjan parhaimmista ellei jopa paras maalivahti, Iltola mietiskelee.

– Kyllä meidän pitää Pyryn kanssa olla erittäin tarkkana ja lukea koska voi prässätä sekä koska taas ottaa hieman rauhallisemmin keskialueen kautta.

Pyryn kestitsemisen jälkeen kotkalaisilla on edessään toinen visainen tehtävä suoritettavaksi Kaarinassa, jossa hieman puolenpäivän jälkeen kuullaan intiaanilauman sotahuuto punanuttujen päänmenoksi.

HC Indians Kaarina kun sattuu tällä hetkellä olemaan Titaaneille juuri se ehkäpä pahin vastustaja, sillä inkkarit kärkkyvät seitsemän pistettä punanuttujen takana ensimmäisenä joukkueena valmiina syöksemään karsintaviivan päällä olevat punanutut sen pahamaineisen peikon syleilyyn.

Lisävirtaa kaarinaisille tulee varmasti siitä, että Titaanit riepotti HCIK:ta juuri ennen joulutaukoa kotonaan maalein 6-3, joten kalavelat olisi oletettavasti mukavaa pistää maksuun.

– HCIK taistelee ja pelaa kaikki tilanteet aina loppuun asti – uskoisin, että kotikaukalossaan he yrittävät vielä kahta kauheammin, ”Illi” sanailee.

– Iso juttu tulee Kaarinan pienessä askissa olemaan se, löytyykö meiltä luonnetta kamppailla ja oikeasti mennä maalille hakkaamaan irtokiekkoja sisään.

Oman pikantin lisänsä sunnuntaiseen kamppailuun tuo se, että avauskiekko tosiaankin putoaa jäähän jo kello 13:30, joka on Suomi-sarjatasolla varsin poikkeuksellinen pelin aloittamisaika.

– Uskoisin sen olevan meille jopa pienimuotoinen etu, koska olemme aikaisesta saakka hereillä ja matkustamme pelipaikalle, joten olemme varmasti pidempään valmistautuneet itse otteluun kuin kotijoukkue, Iltola summaa.

Se on kuitenkin pläkkiselvää, että jos ja kun Titaanit haluaa edessä olevan viikonlopun aikana löytää voittamisen taidon, on sen niin tehtävä kuin estettävä kaveria tekemästä maaleja.

Nämä asiat ovat nimittäin olleet punanutuille varsinaista tervanjuontia edeltävissä koitoksissa.

– Maalintekotehokkuutemme ja vastavuoroisesti sen vastustajalta estäminen nousevat jälleen keskiöön, sillä ne ovat olleet aivan liian huonolla tasolla viime aikoina, myöntää kotkalaiskäskyttäjä Iltolakin.

– Joudumme tekemään todella paljon töitä yhden onnistumisen eteen ja omissa taas soi liian helposti – näihin vaivoihin pitää löytää lääkkeet, sillä muuten ei hyvä heilu.

Lauantainen kotiottelu on jo itsessään juhlan aihe, mutta lisää humun tunnetta siihen tuo se fakta, että punanuttua jo keväästä 2011 saakka ylpeästi päällään kantanut hyökkääjä Ville Myyryläinen saa Pyryä vastaan täyteen 200 titaanipaidassa pelattua sarjaottelua.

– Hienojahan tällaiset merkkipaalut aina ovat, varsinkin kun kyseessä on seuran oma kasvatti, joka aina kiekkokoulusta saakka on käynyt läpi junioripolkumme sekä noussut edustusjoukkueen pitkäaikaiseksi pelaajaksi, ”Illi” hymyilee.

Tähän mennessä pelaamissaan 199 kamppailussa yhteensä 138 (77+61) tehopistettä nakuttanut liukasliikkeinen laitahyökkääjä on kuluvalla kaudella noussut vihdoinkin titaanihyökkäyksen terävimpään kärkeen, johtaen tällä hetkellä punanuttujen sisäistä piste- ja maalipörssiä.

– Myyryläinen on kuluvalla kaudella aivan alkua lukuunottamatta pelannut illasta toiseen todella energisesti ja näyttänyt muille oivaa esimerkkiä kaukalossa, Iltola tokaisee ja jatkaa samaan hengenvetoon:

– Olen todella tyytyväinen Villen suorittamiseen, sillä tällä hetkellä hän pelaa jääkiekkoa erittäin hyvällä tasolla!

Minä, Me – Titaanit!

Kuten todettua, voidaan titaanileirissä keskittää kaikki voimavarat sarjapaikan säilyttämiseen sekä samalla sivusilmällä katsella myös mahdollisuutta pudotuspelijunan mukaan hyppäämiseen.

– Nyt voimme ihan oikeasti lopettaa puheet ylempään jatkosarjaan pääsystä ja keskittää kaikki voimavaramme jäljellä oleviin runkosarjan sekä alemman jatkosarjan peleihin, naulaa Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

– Jokaisen pelaajan on nyt viimeistään syytä unohtaa mitä minä voin saavuttaa ja alkaa ajattelemaan mitä me voimme joukkueena saavuttaa.

Iltolan mukaan suurin syy sille, ettei kunnian kukko ole viime kierrosten aikana liiemmin punanuttujen korviin lauleskellut, löytyy varsin yksinkertaisen tosiasian tiimoilta.

– Pelaamisemme on tällä hetkellä mielestäni ihan riittävän mallikasta, mutta se ei pysy kasassa täyttä 60 minuuttia – tasomme heittelee liikaa ottelun ja jopa yksittäisen vaihdonkin sisällä, Iltola harmittelee.

– Yksittäisten virheiden merkitys on erityisesti korostunut edeltävissä otteluissamme, emmekä niitä ikävä kyllä ole anteeksi vastustajilta saaneet.

Myös toinen nykylätkän lainalaisuus on iskenyt pahasti kotkalaisille päin pläsiä. Tasaiset ottelut kun ratkeavat hyvin pitkälti aina erikoistilanteissa.

– Erikoistilannepelaamisemme ei toimi alkuunkaan sillä tavalla, kuin mitä se vielä syksyllä toimi – alivoimamme sakkaa ja omissa soi aivan liikaa, emmekä myöskään ylivoimalla saa riittävästi tehoja aikaan, ”Illi” hymähtää.

– Kaipaan kumpaankin osa-alueeseen lisää terävyyttä sekä yksinkertaisuutta ja niitä olemme harjoituksissa kuluneella viikolla hakeneetkin.

Iltola tahtoo kuitenkin edelleen muistuttaa, että mikään asia ei muutu yhdessä yössä, vaan muutos vaatii aina toistoja ja yhteisiä kokemuksia.

– Meillä on Suomi-sarjatasolla kauttaaltaan sen verran nuori ja kokematon joukkue, jotta tässä on kokoajan käynnissä aikamoinen kasvuprosessi suurella osalla pelaajistossamme, punanuttuluotsi korostaa.

Titaanien ja Pyryn välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla lauantaina (18.1.) käyntiin kello 17:00 alkaen.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroaTERVETULOA!

Sunnuntaina (19.1.) punanutut puolestaan matkailevat HCIK:n vieraaksi Kaarinaan, jossa pelattava Suomi-sarjapeli pyörähtää Tele1 Areenalla käyntiin kello 13:30 alkaen.