”Olimme tänään hieman varkaita”

7.2.2020

Erkka Huttusen tarkka sivallus perjantaisen ottelun jatkoajalla sinetöi punanutuille lopulta todella tärkeän 3-2-kotivoiton.
Erkka Huttusen tarkka sivallus perjantaisen ottelun jatkoajalla sinetöi punanutuille lopulta todella tärkeän 3-2-kotivoiton.
Kotiottelun 7.2.2020 Warrior –tähtipelaajat.
Kotiottelun 7.2.2020 Warrior –tähtipelaajat.

Suomi-sarjassa pitää kaikki totutusti ansaita. Kotkan Titaanit sai tästä viisaudesta erittäin hyvän muistutuksen perjantaina KSOY Areenalla, jossa vieraillut Järvenpään Haukat onnistui melkein yllättämään hivenen liian pitkään vaihde vapaalla pelailleen kotijoukkueen. Punanuttujen onneksi ottelu kestää aina niin kauan aikaa, kunnes viimeinen pillinvihellys kuuluu ja tänään kyseinen ”vihellys” oli maalitorvi, joka törähti kamppailun 62. minuutilla Erkka Huttusen ammuttua äkkikuolemaratkaisun tuoneen 3-2 (1-0, 0-2, 1-0, 1-0) –osuman!

Titaanit – Haukat 3-2 ja (1-0, 0-2, 1-0, 1-0)

13:55 1-0 Mikke Lempiäinen (Oskari Levänen, Petteri Paajanen)
32:37 1-1 Niko Lottanen (Leevi Leipijärvi, Tuomas Tilli) YV
37:44 1-2 Joonas Rinnetmäki (Juuso Miettunen, Niko Lottanen)
45:29 2-2 Elmeri Kotro (Roope Lantta, Ville Myyryläinen)
61:56 3-2 Erkka Huttunen (Roope Lantta, Santeri Salminen) VoM


Maalivahdit:

Titaanit – Santeri Levänen 12+14+11+0= 37 torjuntaa
Haukat – Samu Mäkinen 10+10+10+1= 31 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 2 x 2min= 4min
Haukat 3 x 2min= 6min

Titaanileirissä osattiin odottaa perjantaiselta Haukkojen isännöinniltä vaikeaa iltapuhdetta, sillä arkipelit sekä erityisesti vailla paineita pelanneen vihulaisen kohtaaminen eivät mitään maukkainta herkkua yleensä ole.

Tämä oletus kävi myös toteen, sillä järvenpääläisvieraat olivat oikeasti tulleet KSOY Areenalle lyömään parhaan peliesityksensä pöytään ja iskemään isäntänsä kanveesiin, sillä sen verran sutjakkaasti haukkaparvi kaukalossa kirmasi sekä taisteli.

Titaanit sitä vastoin oli lähtenyt peliin päävalmentajansa Mika Iltola varoitteluista huolimatta sillä asenteella, että nyt mäiskitään kiekkoja vastapuolen reppuun muusta suuremmin välittämättä ja tämä etukäteiskäsitys meinasikin lopulta kostautua kotkalaisille varsin karulla tavalla.

Onneksi kuitenkin punanutut löysivät viimeisellä mahdollisella hetkellä nöyryyden takaisin pelaamiseensa ja se palkittiin ajassa 61:56 syntyneellä 3-2-jatkoaikaosumalla, jonka sivalsi reppuun tarkalla rannelaukauksella puolustaja Erkka Huttunen.

– Pelitapahtumiin nähden olimme tänään hieman varkaita ja saimme enemmän kuin ansaitsimme, puhalteli titaanipiiskuri Iltola helpottuneena taiston tauottua.

Vaikka Titaanit tärkeästä kotikamppailustaan lopulta suhteellisen kuivin sukin selvisivätkin ja nappasivat siinä sivussa plakkariinsa kaksi arvokasta pistettä, ei joukkueen pelillinen puoli antanut kotkalaisvalmennukselle liiemmin aihetta hurraa-huutoihin.

– Olemme aikaisempia Haukat-kohtaamisia vieneet pelillisesti lähes mennen tullen, mutta tänään kaveri oli todella energinen ja pelasi rohkeaa jääkiekkoa, totesi Iltola.

– Meillä näytti pääajatus olevan, että teemme tänään paljon maaleja – ja se näkyi eritoten kahdessa ensimmäisessä erässä kurittomana pelaamisena, josta puuttui nöyryys aivan täydellisesti.

Ensimmäisessä erässä nähty ja Mikke Lempiäisen läpiajosta taituroima 1-0-maali jäi kuitenkin Titaanien ainoaksi onnistumiseksi ja mikäli kotkalaiset olisivat jatkaneet samanlaista menoa jäällä koko pelin ajan, olisi kyseinen täysosuma saattanut olla myös koko perjantai-illan ainut punanuttutäysosuma.

Titaanien pelaamisesta kun puuttui ensimmäisten 40 minuutin aikana lähestulkoon kaikki ne elementit, joilla kotkalaiset olivat edeltävissä kamppailuissaan pistäneet nippuun Pyryn, HCIK:n, D-Kiekon sekä S-Kiekon.

Ei ollutkaan ihme, että pääluotsi Iltolakin ehti omiensa ”vaihde vapaalla” –pelaamista seuratessa palata muistoissaan alkukauden mollivoittoiselle taipaleelle.

– Mieli palasi hetkeksi synkkään jaksoomme marras-joulukuun ajalle, sillä pelaamisemme oli lähestulkoon samanlaista kuin silloin, ”Illi” huokaisi.

Titaaneille oli siis käydä kotiottelussaan se perin klassinen temppu, jossa takki auki ennakkoon heikompaa vastustajaa vastaan lähtevä joukkue mätkähtää itse yllätyksestä persauksilleen jäähän, kun se vastapuoli ei suostukkaan kiltisti ottamaan aiottua tukkapöllyä vastaan.

– Vaikka kuinka yritätkin etukäteiskoutsata ja pyrit pitämään pelaajien jalat maassa, niin ei se vain aina onnistu, Iltola mietiskeli.

– Toki se on myös inhimillistä, että nuori joukkue menee välillä ajatuksissa liiaksi eteenpäin.

Läheltä liippasi...

Siinä missä Titaanit keskittyi vain lähinnä olemaan läsnä kaukalossa ja pelailemaan kuin pihahöntsyissä, painoi Kotkaan vieraaksi saapunut Haukat tallan pohjaan sekä taisteli sen minkä suinkin vain pystyi.

Ottelun voimasuhteet alkoivatkin kääntyä mitä pidemmälle toinen erä eteni ja lopulta ajassa 32:57 myös vieraat saivat nimensä maalitilastoon, kun Niko Lottanen sai kunnian täräyttää komean ylivoimakuvion päätteeksi pelivälineen titaanimaalia vartioineena Santeri Leväsen ulottumattomiin.

Kun vielä hetkeä myöhemmin punanuttujen oman pään sekoilun seurauksena Haukat kykeni pelaamaan Joonas Rinnetmäen vapaaseen tekopaikkaan, jota tämä ei jättänyt käyttämättä, olikin kamppailun voimasuhde heittänyt lähes täydellisesti häränpyllyä.

Tappioasemasta päätöserään suunnannut titaanimiehistö saikin toisella erätauolla päävalmentaja Mika Iltolalta selväsanaisen viestin, jossa ei asioita liiemmin kaunisteltu, vaan puhuttiin niiden oikeilla nimillä.

– Totesin toisella erätauolla joukkueelle, että kun olemme napit auki peliin lähteneet, on sitä takkia todella vaikea napittaa enää kiinni asti, Iltola kertasi.

– Vaadin jokaiselta pelaajalta tasonnostoa, sillä en voi istuttaa kaikkia samalla kertaa täkkiin.

Niin kotkalaisvalmennuksen kuin taistoa seuraamaan saapuneiden vajaan 300 katsojan onneksi punanutut ottivat onkeensa Iltolan neuvoista ja ei aikaakaan, kunnes peli oli jälleen tasalukemissa Elmeri Kotron päästessä ohjaamaan Roope Lantan viivakudin ohi haukkarysää vartioineen Samu Mäkisen.

– Viesti meni perille ja kolmas erä sekä jatkoaika olivatkin sitten totaalisesti meidän heiniämme, vaikka meinasimmekin normaalin peliajan lopussa sössiä koko homman, kun nöyryytemme katosi taas hetkeksi kokonaan tekemisestämme.

Kotron 2-2-tasoituksen jälkeen Titaanit ottikin sitten taas oikein kunnolla pelin hallintakapulan omiin hyppysiinsä ja kaikki odottivat jo sitä ”armonlaukausta” vieraiden niskaan, mutta Haukkojen uhrautuva taistelu Mäkinen viimeisenä lukkona pitivät lukemat muuttumattomina.

Lopulta maaliverkko meinasikin soida toisessa päässä kaukaloa, sillä järvenpääläiset kehittelivät varsinaisen peliajan parille viimeminuutille sellaisen show’n, ettei paremmasta väliä.

Kotiyleisö sai kerta toisensa jälkeen haukkoa henkeään, kun kiekko pyörähteli titaanimaalin edessä ja vain maalivahti Santeri Leväsen huikaisevat torjunnat pitivät isäntien päät pinnalla sekä pelastivat kotkalaiset jatkoajalle.

– Iso kiitos ”Leksalle” – hän antoi torjunnoillaan meille mahdollisuuden taistella voitosta, kiitteli Iltola yhteensä 37 koppia napsinutta häkkäriään.

Leväsen hoidettu oman leiviskänsä silloin kun joukkue sitä tarvitsi, oli jatkoajalla sitten vuoro Erkka Huttusen astua estraadille.

Titaanien pidettyä koko jatkoajan kiekkoa hallussaan, hyppäsi Huttunen toiseen vaihtoon jäälle, kelasi omalta kenttäpuoliskolta vauhdin päälle ja sai lopulta haltuunsa Santeri Kuntun rystysyötön hyökkäysalueella.

Tämän jälkeen mies otti pari potkua eteenpäin, veti liikkuvat taakse ja täräytti todella tarkalla sekä tulisella rannekudilla kumimuikun aivan haukkarysän vasemman yläristikon kautta sisään, villiten niin kotiyleisön kuin omat joukkuekaverinsakin voittojuhliin nyrkki kohti KSOY Areenan kattoa ratkaisuaan tuulettaen.

Huttusen iskemän 3-2-jatkoaikamaalin myötä Titaanit käytännössä väisti kohti ammutun luodin ja nappasi haltuunsa tarvitsemansa voiton sekä sen mukanaan tuomat kaksi arvokasta sarjapistettä, jotka nostivat kotkalaiset Suomi-sarjan alemmassa loppusarjassa 2. sijalle ohi viikolla oman ottelunsa hävinneen Karhu HT:n.

– Joukkue osoitti luonteensa ja tahtonsa lujuuden, eikä suostunut häviämään, ”Illi” myhäili tyytyväisenä.

– Tässä tilanteessa tärkeintä oli loppuviimeksi voitto ja siitä tulleet kaksi pistettä – olisi se kolmaskin tosin maistunut.

Titaanien voiton arvoa tosiaan nosti se seikka, että nyt kaikki valtit pudotuspelien ”villi kortti” –kierrokselle pääsyyn ovat kotkalaisjoukkueen omissa käsissä, eikä jatkossa tarvitse liiemmin katsella mitä muut kilpakumppanit omissa otteluissaan tekevät.

Näitä valtteja punanutut pääsevät iskemään pyötään vajaan 20 tunnin päästä, kun Liikunnan Riemu saapuu Jyväskylästä testaamaan oppivatko titaanipelaajat tänään yhtikäs mitään asenteen saati nöyryyden merkityksestä.

– Se on selvää, että meidän pitää parantaa helvetisti huomiselle, mikäli mielimme jatkaa voittojen tiellä, päätti kotkalaiskäskyttäjä Iltola oman puheenvuoronsa.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan alemmassa loppusarjassa jatkuu heti huomenna lauantaina (8.2.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu jyväskyläläispumppu Riemu.

Ottelu alkaa KSOY Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!