Oletus on kaikkien munausten äiti

15.2.2020

Oulun lauantai-iltainen peliesitys, siitä seurannut lopputulos ja luottopuolustaja Erkka Huttusen loukkaantuminen saivat titaanipiiskuri Mika Iltolan mietteliääksi.

Kun oletat, että saat jotain tavoittelemisen arvoista laittamatta kaikkea peliin, olet yleensä syvällä suossa. Näin kävi lauantaina Oulunsalon jäähallissa vierailleelle Kotkan Titaaneille, joka joutui täysin ansaitusti maistamaan tappion karvasta kalkkia, sillä kotijoukkue Laser HT oli Suomi-sarjan alemman loppusarjan koitoksessa lopulta oikeutetusti parempi maalein 6-4 (1-1, 2-1, 3-2).

Laser HT – Titaanit 6-4 (1-1, 2-1, 3-2)

03:06 0-1 Oskari Levänen (Panu Laitinen, Erkka Huttunen)
04:22 1-1 Eepi Ihme (Miska Padatsu, Mikko Tauriainen)
27:39 2-1 Harri Pälve (Joonas Jakola)
29:34 3-1 Joonas Jakola (Ville Rajala) YV
30:54 3-2 Santeri Kunttu (Santeri Salminen, Ville Myyryläinen)
43:20 3-3 Kalle Kolehmainen (Jere Koikkalainen, Santeri Kunttu)
49:32 3-4 Santeri Kunttu (Santeri Salminen, Ville Myyryläinen)

51:15 4-4 Antti Hellsten (Joonas Jakola, Eetu Määttä)
54:45 5-4 Ville Vittaniemi (Harri Pälve, Ville Rajala) VoM
59:38 6-4 Harri Pälve (Mikko Tauriainen, Topias Itämies) AV TM

Maalivahdit:

Laser HT – Topias Itämies 8+19+10= 37 torjuntaa
Titaanit – Santeri Levänen 17+9+9= 35 torjuntaa (poissa 58:56-59:38 & 59:41-60:00)

Jäähyt:

Laser HT 1 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 27min
Titaanit 3 x 2min= 6min

Kuluvan kauden neljännelle ”yön yli” –reissulleen lauantain aamuhämärissä startannut Kotkan Titaanit ei ollut Oulun kiekkoillassa läheskään sillä pelillisellä tasolla, jolla joukkue edeltävät viikot sekä ottelut oli Suomi-sarjan alempaa loppusarjaa voittoisasti harjannut.

Olivat punanuttujen pelillisen ja tuloksellisen notkahduksen syyt sitten loppupeleissä ihan mitkä tahansa, tulivat ne sarjatilanteen kannalta ehkäpä pahimpaan mahdolliseen saumaan, sillä kotkalaisten taistelu pudotuspelien ”villi kortti” –kierrokselle oikeuttavista sijoituksista vaikeutui merkittävästi, kiitos kovimman kilpakumppanin eli Karhu HT:n samanaikaisen voiton Muik Hockeysta.

Titaanien Oulunsalon jäähallissa kärsimästä 4-6-vierastappiosta teki vielä kirvelevämmän se, että punanutut johtivat peliä kahteen otteeseen, onnistuen muun muassa nousemaan kolmannen erän alussa kahden maalin takaa kuskin paikalle vain menettääkseen lopulta homman hanskoistaan reilut viisi minuuttia ennen kamppailun päätöstä.

Kotkalaisluotsi Mika Iltola olikin taiston tauottua harmissaan omiensa suorittamisen vaisuudesta sekä ennen kaikkea lopputuloksesta.

– Ottelu ei ollut mikään korkeatasoinen, mutta tämä on maalinteko- ja estopeli, jossa Laser HT oli meitä tänään parempi, Iltola perkasi tuntojaan.

– Emme olleet riittävän hyvin pelin ytimessä ja luistelu- sekä pelitempo eivät olleet sillä tasolla, kuin ne ovat aiemmissa otteluissa olleet.

Pitkä matkustaminen ja aamuvarhaisella herääminen eivät näkyneet Titaanien otteissa kamppailun ensiminuuteilla, sillä Oskari Levänen onnistui nopean vastahyökkäyksen jälkeen iskemään vieraat 0-1-johtoon Panu Laitisen loistotarjoilusta.

Kotijoukkue Laser HT kiri kuitenkin minuuttia myöhemmin pelin tasoihin, Eepi Ihmeen lapioitua Miska Padatsun viivakudin karat reppuun ohi voimattoman titaanivahti Santeri Leväsen.

– Avauserä oli meiltä juuri sellaista nöyrää vieraspelaamista, jota lähdimme hakemaankin ja vaikka Leväsellä oli 17 torjuntaa, niin suurin osa niistä tuli siniviivan pinnasta, totesi Iltola.

Titaanien kannalta yhdeksi lauantaisen taiston kulminaatiopisteeksi nousi toisen erän alussa tapahtunut tilanne, jossa aiemmin hyvässä maalinsa myötä mukana ollut Ihme kunnostautui tällä kertaa pahassa, miehen taklattua kiekkoa kuljettanutta kotkalaispuolustaja Erkka Huttusta käsivarrellaan suoraan kupoliin.

Ottelun päätuomari Samuli Orava ei epäröinyt hetkeäkään tuomiotaan, vaan passitti Ihmeen samantien isoista ovista pihalle niskassaan 5+20 minuutin rangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Jos loppui Ihmeen peli kuin seinään, niin sama kohtalo oli tällin vastaanottaneella Huttusella, jota ei myöskään enää loppukamppailun aikana kaukalossa nähty.

– Erkan loukkaantuminen oli meille paha takaisku, sillä hän oli siihen mennessä ollut erittäin hyvä, harmitteli ”Illi” luottopakkinsa ikävähköä riveistä putoamista.

Seurannut viiden minuutin ylivoima olikin sitten jotain sellaista, mitä ei soisi ikinä yhdeltäkään joukkueelta näkevänsä. Titaanien fokus pelaamiseen katosi aivan täysin ja helpotkaan syötöt eivät löytäneet joukkuekaverien mailojen lapoja.

Tästä syystä Laser HT tappoikin todella kivuttomasti koko rangaistuksen, sai siitä hengen päälle ja survaisi itsensä nopeaan tahtiin jäähyn päättymisen jälkeen kahden maalin karkumatkalle Harri Pälven ja Joonas Jakolan osumien myötä.

– Toisen erän ensimmäinen kymppi ja varsinkin se viiden minuutin ylivoimamme oli todella heikkoa suorittamista, kommentoi titaanipiiskuri Iltola päätään pyöritellen.

– Emme saaneet syöttöjä lapoihin ja ajatus puuttui pelaamisesta aivan täysin.

”Pitää yön pimeinä tunteina miettiä”

Laser HT:n mätkäistyä Joonas Jakolan toimesta kolmannen kerran kiekon titaanivahti Santeri Leväsen selän taakse, otti kotkalaisten päävalmentaja Mika Iltola välittömästi aikalisän ja pyrki herättämään omansa jälleen taistoon mukaan.

– Aikalisän jälkeen saimme taas pelistä kiinni ja nopean kavennuksen, joka entisestään antoi lisää uskoa homman kääntämiseen, Iltola tokaisi.

Titaanit tosiaankin iski välittömästi aikalisänsä pitäminen jälkimainingeissa pelin 3-2-lukemiin, kun Santeri Salmisen taidokas syöttö tavoitti ylivoimahyökkäyksen päätteeksi Santeri Kuntun, jonka suora jatko ei jättänyt oululaishäkkäri Topias Itämiehelle saumoja torjuntaan.

Kalle Kolehmaisen tasoitettua puntit päätöserän alkajaisiksi ja Kuntun osuttua hetken päästä toistamiseen, ehti jo hetken aikaa näyttää siltä, että kotijoukkueen pelihuumori loppuu siihen paikkaan.

Toisin kuitenkin kävi, sillä Laser HT onnistui iskemään nopean kuitin hieman liian ahnaasti lisäosumia hakeneiden punanuttujen verkkoon, oululaiskippari Antti Hellstenin suoranaisesti survottua vastahyökkäyksen päätteeksi pelivälineen punanutturysään.

Kun vielä Ville Vittaniemi pommitti ajassa 54:45 juuri ylivoimapelin päätteeksi lukemiksi 5-4, alkoi hiekka valua uhkaavalla tavalla loppuun kotkalaisten tiimalasista.

– Se mikä tässä eniten mieltä kirvelee ja suoraan sanottuna vituttaa, on se, että onnistuimme täysin omilla ansioillamme siirtymään pelissä uudemman kerran johtoon, mutta emme sen jälkeen taas pysyneet pelisuunnitelmassamme, manasi Iltola.

Titaanit haki vielä pelin päätösminuuteilla rohkeasti tasoitusmaalia vetämällä Leväsen vaihtoaition puolelle sekä rynnimällä kohti Laser HT:n maalia kuuden kenttäpelaajan voimin, mutta se ei enää auttanut, koska Harri Pälve pääsi viimeistelemään tapahtumarikkaan kamppailun 6-4-päätöslukemat tyhjään maaliin.

– Lopussa meillä oli vielä omat paikkamme pelin tasoittamiseen, mutta hassasimme ne liialliseen kiekon ja vastuun siirtelyyn pelaajalta toiselle, ”Illi” mietiskeli.

Punanuttujen tappio merkitsi sarjatilanteen kannalta sitä, että Muik Hockeyn vieraissa voittanut Karhu HT porhalsi kotkalaisten ohi kahden pisteen karkumatkalle, joten sunnuntaisesta Uusikaarlepyyn vierailusta tuli näin ollen entistä kriittisempi.

Kotkalaiskäskijä Iltola olikin aloittanut lähes välittömästi päätössummerin soimisen jälkeen ajatustyön tulevaa peliä silmällä pitäen, sillä mikään puolivillainen saati uninen peliesitys ei tulisi myöskään Komarov Arenalla riittämään yhtikäs mihinkään.

– Kyllä tässä pitää yön pimeinä tunteina miettiä tiettyjä pelillisiä asioita ja millä ne saadaan korjatuksi sunnuntaiksi, Iltola selvensi.

Pelillisten asioiden ohella punanutut joutuvat pakon sanelemina korjailemaan pelaavaa kokoonpanoaakin uuteen uskoon, sillä tällin päähänsä ottanut Erkka Huttunen on suurella todennäköisyydellä sivussa tositoimista Muik Hockey-ottelussa.

– Tuskinpa Erkka huomenna on pelikuntoinen, joten [Johannes] Hakuli nousee mukaan pelaavaan kokoonpanoon ja muitakin muutoksia on kentällisiin tulossa, ”Illi” murahti ennen linja-auton suojiin siirtymistään.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan alemmassa loppusarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (16.2.), kun punanutut matkustavat Uusikaarlepyyhyn, jossa majaansa pitävä Muik Hockey isännöi Komarov Arenalla kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.