”Meidän pitää olla kotikaukalossa se, joka määrää pelitempon”

1.10.2020

Mika Iltola lupaa perjantaina KSOY Areenalle vieraaksi saapuvan Haukkojen isäntänä nähtävän loppuun asti taistelevan ja sopivalla tavalla ”munakkaan” titaanimiehistön.
Mika Iltola lupaa perjantaina KSOY Areenalle vieraaksi saapuvan Haukkojen isäntänä nähtävän loppuun asti taistelevan ja sopivalla tavalla ”munakkaan” titaanimiehistön.

Vahvan sarja-avauksen jälkeen hivenen vaikeampia aikoja niin kokoonpanonsa kuin pelattujen Suomi-sarjakamppailujen lopputulosten suhteen elänyt Kotkan Titaanit lähtee perjantai-iltana kääntämään kurssiaan takaisin voittojen tielle. KSOY Areenalle vieraaksi saapuva Järvenpään Haukat aiheutti punanutuille vajaat pari viikkoa takaperin kirvelevän tappion omassa kotikaukalossaan, joten kotkalaisilla luulisi olevan kalavelka jos toinenkin takaisinmaksettavanaan.

Titaanit on luiskahtanut Suomi-sarjan runkosarja-avauksesta nappaamansa komean voiton jälkeen hieman sivuraiteelle.

Loukkaantumisten sekä muiden poissaolojen kanssa eteenpäin luovineet punanutut eivät kahdessa edeltävässä vierasottelussaan saaneet itsestään irti parasta mahdollista puristusta, joka näkyikin suoraan niiden lopputuloksissa sekä eritoten vastapuolen veräjänverkon heilumattomuutena.

– Järvenpäässä loimme vielä maalipaikkoja, muttemme kuitenkaan onnistuneet laittamaan niistä kiekkoa sisään, kun taas Porvoossa emme saaneet kunnolla edes tekopaikkoja aikaiseksi, toteaa Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

– Meiltä puuttui se viimeinen puristus, joka maalintekoon aina tarvitaan ja näen sen johtuneen hyvin pitkälti pienellä ryhmällä operoinnista seuranneesta väsymyksestä.

Oli kyseessä sitten väsymys tai mikä tahansa tulisi pelitilanteissa kaukaloon jättää aina aivan kaikki, mitä suinkin jätettävissä on, jottei jälkikäteen tarvitsisi harrastaa turhaa jossittelua.

Porvoossa punanuttujen 0-4-vierastappioon päättyneessä taistossa näin ei pääpiiskuri Iltolan mukaan tapahtunut kuin ajoittain.

– Olen aina sanonut, että kun voitat kaksinkamppailun, autat sillä omaa joukkuettasi – kamppailupelaamisemme oli Huntersia vastaan pelkkää mailalla tökkimistä, jolla ei pitkälle ikinä pötki, ”Illi” täräyttää.

– Tästä syystä peräänkuulutankin perjantaina kotikaukalossa jok’ikiseltä pelipaidan päälleen pukevalta titaanipelaajalta nimenomaan ahnasta pelaamista ja kaksinkamppailujen voittamista, sillä silloin olemme aivan varmasti edellä vastustajaa.

Eli Huntersia vastaan varsinkin kamppailun jälkimmäiset 40 minuuttia esitettyä puolivillaista menoa kokenut kotkalaiskäskijä ei siis missään nimessä halua omiltaan enää nähdä, vai kuinka?

– Jos lähdemme samanlaisella meiningillä pelaamaan ja kamppailemaan kuin mitä Porvoossa, niin silloin joukkue, joka tulee hallitsemaan kiekkoa sekä määräämään pelin tahdin, on Haukat, Iltola lataa suoraan kysyjää vastapalloon sen suurempia miettimättä.

– Se ei tietäisi meidän kannaltamme katsottuna yhtikäs mitään hyvää ja tarjoaisi vastustajalle lähestulkoon ilmaiseksi avaimet käteen ottelun voittotaistelussa.

Kosto on suloinen?

Sekä Haukkoja että Huntersia vastaan vieraskaukaloissa vain kolmella kentällisellä esiintynyt Titaanit on vihdoin ja viimein saamassa poissaolijoiden listansa tyhjäksi, sillä enää kyseisellä osastolla ei pitäisi majailla kuin pelikieltoaan kärsivä puolustaja Aleksi Kivi sekä jo pidempään sivussa tositoimista ollut hyökkääjä Rene Hiekkataipale.

– Olemme joutuneet harjoittelemaan ja pelaamaan viimeisimmät viikot varsin pienellä ryhmällä, jonka myötä tekemisestämme on tietynlainen tuoreus puuttunut – se on näkynyt suoraan tuloksissa, kommentoi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

– Nyt kuitenkin olemme päässeet koko viikon harjoittelemaan lähes täydellä ryhmällä ja saamme myös peliin täyden orkesterin jalkeille, joten eivätköhän energiat ole taas tapissa.

Pitkästä aikaa siis täydellä neljällä hyökkäysvitjalla ja kolmella pakkiparilla vastustajansa kimppuun hyökkäävien punanuttujen on myös näytettävä sekä peliä seuraamaan saapuville katsojille että vieraaksi Kotkaan lennähtävälle haukkaparvelle, mikä joukkue KSOY Areenalla oikeasti käskee.

– Meidän pitää olla kotikaukalossa se, joka määrää pelitempon, Iltola paaluttaa.

Korkean peli- ja luistelutempon ylläpitäminen otteluissa toi harjoituspeleissä hyviä tuloksia, joten miksi sama ei toimisi myös sarjassa?

– Nopeat ja suoraviivaiset ratkaisut etenkin hyökkäyspelaamisessa nousevat tärkeään asemaan, ”Illi” tokaisee ja jatkaa:

– Miestä maalille sekä vetoja viivasta – niistä tulevat karakiekot on sitten vain ronskisti hakattava sisään, sillä maaleista valtaosa tehdään nimenomaan ykkös- ja kakkosalueilta.

Titaaneille kuluvan kauden avaustappion Suomi-sarjan runkosarjassa pari viikkoa takaperin aiheuttanut ja muutaman sijan sarjataulukossa tällä hetkellä kotkalaisten yläpuolella majaileva Haukat osoitti niin punanutuille kuin muillekin kilpakumppaneilleen heti kärkeen, ettei se todellakaan ole mikään pelkkä pala kakkua.

Aiemmista kausista selkeästi pelaajistoaan nuorentanut ja lisää jalkaa sekä intoa pelaamiseensa saanut järvenpääläismiehistö tuskin haluaa ottaa ehdoin tahdoin punanutuilta erääntyneitä kalavelkoja vastaan.

Sen seurauksena onkin jopa oletettavaa, ettei Jarmo Räihän luotsaama haukkaparvi tule Kotkaan esittämään mitään yleisöystävällistä jääkiekkoa, vaan hakemaan tiiviin puolustus- ja maalivahtipelaamisen avulla tarjolla olevaa ryöstösaalista.

– Haukat on erittäin perinteinen suomisarjajoukkue, joka puolustaa tiiviisti viisikkona ja pyrkii sulkemaan keskustan sekä sumputtamaan oman maalinsa edustan tukkoon, analysoi titaanikäskyttäjä Iltola perjantaina vastaan asettuvaa vihulaista.

– Juuri tästä syystä meidän hyökkäyspelaamisemme pitää olla nopeaa ja yksinkertaisen suoraviivaista, jotta pääsemme iskemään ennen kuin vastustaja ehtii saada puolustusrivistönsä kunnolla järjestykseen.

Joukkueiden edellinen Järvenpäässä mitelty kamppailu äityi ajoittain hieman normaalia lämpöisemmäksi ja johti rangaistuksiin, joista varsinkin Titaanien takaa-ajo kärsi huomattavissa määrin.

– Hermojen pitää olla rautaa ja pienet tökkimiset sun muut on vain kestettävä, eikä missään nimessä alettava hölmöillä, sillä se johtaa aina rangaistuksiin, ”Illi” ohjeistaa isällisesti omaa joukkuettaan.

– Jäähyaitiosta ei pelejä edelleenkään voiteta – jäähyjen tappamisilla vain hassataan täysin turhaan omia voimavaroja.

Jotta punanuttujen tavoitteena oleva paluu takaisin voittojen tielle onnistuisi, tarvitsevat kotkalaiset totutusti taakseen äänekkäiden kannattajiensa tarjoaman selkänojan, jonka siivittämänä Haukoille olisi mahdollista tarjota erittäin hikinen ja epämukava iltapuhde.

Titaanipiiskuri Iltolan mukaan pari perättäistä tappiota ei toivottavasti ole katsojille syy jäädä kotiin, sillä nyt jos koskaan nuori kotkalaisjoukkue tarvitsee omiensa vankkumattoman tuen taakseen.

– Jokaisella joukkueella tulee jossain vaiheessa se vaikeampi jakso ja aika harvinaista on myös se, että pitkä sarjakausi sujuisi ilman loukkaantumisia, Iltola kommentoi.

– Tavoitteeni valmentajana on aina se, että marssitan jäälle loppuun asti taistelevan titaanimiehistön, jolta löytyy myös tarvittavaa ”munaa” hoitaa homma kotiin ja niin tulee olemaan myös perjantai-iltana!

Titaanien ja Haukkojen välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla perjantaina (2.10.) käyntiin kello 18:30 alkaen.

Liput kamppailuun maksavat 12 ja 8 euroaTERVETULOA!