Olipahan tivoli

2.10.2020

Panu Laitinen siivitti kahdella onnistuneella rankkarillaan Titaanit maukkaaseen 6-3-voittoon KSOY Areenan lämpöisessä Suomi-sarjataistossa vieraana olleista Haukoista.
Kotiottelun 2.10.2020 Warrior –tähtipelaajat.

Jos jääkiekko-ottelu pitää sisällään samanlaisen tapahtumien kirjon, jollainen perjantai-iltana KSOY Areenalla nähtiin, voi sitä ihan hyvällä omallatunnolla kutsua aikamoiseksi tivoliksi. Parranpärinää puoleen jos toiseen aiheuttanut kamppailu Kotkan Titaanien ja Järvenpään Haukkojen välillä päättyi lopulta ensin mainitun maukkaaseen 6-3 (2-1, 0-2, 4-0) –kotivoittoon, jonka ansiosta punanutut parantelivatkin melkoisesti asemiaan tasaisessa Suomi-sarjataulukossa.

Titaanit – Haukat 6-3 (2-1, 0-2, 4-0)

01:10 1-0 Santeri Salminen (Mikke Lempiäinen, Ville Myyryläinen)
15:09 2-0 Panu Laitinen RL

17:02 2-1 Joseph Hawkins-Kinebuchi (Jani Könönen, Nikita Kochubeinik)
22:48 2-2 Andre Linde (Jani Könönen, Jere Manninen)

Titaanit – Jakob Brandner 12+10+9= 31 torjuntaa
Haukat – Wouter Peeters 10+13+11= 34 torjuntaa (poissa 58:43-59:07)

Jäähyt:

Titaanit 7 x 2min= 14min
Haukat 6 x 2min + 2 x 5min + 2 x 10min + 2 x 20min= 82min

Titaanien ja Haukkojen välille oli kylvetty jo aiemmasta keskinäisestä kohtaamisesta pieni eripuran täyttämä siemen, joka räjähtikin Kotkassa perjantai-iltana mitellyssä taistossa oikein kunnolla kaikkien KSOY Areenalla peliä todistamassa olleiden silmille.

Ottelussa päätuomarin virkaa toimittanut Juha Pulliainen ei nimittäin päässyt iltapuhteestaan kovin helpolla, sillä mies joutui jakamaan 60 minuuttia kestäneen kamppailun aikana peräti kolme rangaistuslaukausta ja vieläpä kaikki kotijoukkue Titaaneille sekä yhteensä 96 minuuttia rangaistuksia, joista järvenpääläisvieraat puolestaan kuittasivat tililleen leijonanosan.

Ei siis ollut kovin suuri ihme, että tunteet kävivät eri tapahtumien johdosta varsin kuumina puolin sekä toisin ja aiheuttivat vielä taiston päättymisen jälkeen spontaaneja tunteenpurkauksia kummassakin leirissä.

– Tämä oli todella tärkeä voitto ja sen mukanaan tuomat kolme sarjapistettä, tokaisi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola verekseltään päätössummerin soitua punanuttujen 6-3-kotivoiton merkiksi.

Titaanien tavoite oman orastavan tappioputken katkaisussa onnistui täydellisesti, vaikkei peli itsessään mikään maailman paras suoritus kotkalaisilta kokonaisuudessa ollutkaan.

– Tässä kun pelataan vain kerran viikossa, tuppaa pelaamisen taso heilahtelemaan aika paljon, koska pelituntumaa on vaikea näin harvalla tahdilla pitää yllä, mietiskeli Iltola perimmäistä syytä omiensa peliotteiden ailahtelulle.

Iltolan mainitsemalle ailahtelulle olikin varsin kuvaavaa, että punanutut pelasivat oikein mallikelpoisen ensimmäisen erän, aivan umpisurkean toisen kaksikymppisen ja saivat taas punaisesta langasta kiinni kolmannessa sekä rallattelivat lopulta komeaan voittoon.

– Saimme hyvän lähdön otteluun aikaisen avausmaalin myötä ja pelasimme mielestäni muutenkin vahvan ensimmäisen erän, vaikka jouduimme sen aikana tappamaan pois monta alivoimaa, ”Illi” perkasi taiston tapahtumia.

Titaanien 1-0-osuman sivalsi vain reilun minuutin pelaamisen jälkeen laitahyökkääjiensä nappipassien seurauksena Santeri Salminen, jolle jäi varsin helppo työ ohittaa haukkamaalia vartioinut Wouter Peeters.

Kotkalaisten onnistui avauserässä lisätä johtoaan Panu Laitisen toimesta, joka teki sen mihin Tuomas Pekkonen ei hetkeä aiemmin ollut kyennyt – sivaltamaan rangaistuslaukauksesta pelivälineen verkon perukoille.

Vaikka Titaanit pystyikin selvittämään ensimmäisessä erässä yhteensä kuusi minuuttia alivoimaa, eivät punanutut päässeet tauolle kahden maalin karussa, sillä Haukat onnistui kaventamaan aivan erän loppuun Joseph Hawkins-Kinebuchin todellisella kanuunalämärillä.

Järvenpääläisten yhdysvaltalaisjapanilaisen puolustajan titaanimaalia vartioineen Jakob Brandnerin selän taakse tinttaama 2-1-maali oli lopulta vain alkusoittoa vieraiden rynnistykselle, joka meinasikin suistaa punanutut todelliseen suohon.

Hyvän tatsin pelaamiseensa päälle saanut Haukat tuli pelissä heti toisen erän alkajaisiksi 2-2-tasalukemiin, kun kovan härdellin päätteeksi Andre Linde pääsi tuikkaamaan Brandnerin torjunnasta maalialueelle pudonneen irtokiekon tyhjään reppuun.

Titaanit ei puolestaan kyennyt esittämään keskimmäisen kaksikymppisen aikana yhtikäs mitään järkevää jääkiekkoiluun liittyvää asiaa, vaikka isännät saivatkin pelata pitkiä toveja miesylivoimalla, kiitos Haukkojen Jani Könösen myöhästyneestä taklauksesta ajassa 31:56 saaman ulosajon.

Pakkopelaamisesta ei kuitenkaan tullut edes sitä kuuluisaa lasta saati *piip* ja kas kummaa, se olikin lopulta juuri vierasjoukkue, joka näytti erän lopulla esimerkin siitä miten kiekko toimitetaan ylivoimalla maaliin.

Kotkalaiset joutuivat sen seurauksena poistumaan toiselle erätauolle varsin apeissa tunnelmissa, kun taas haukkaleirissä Niko Lottasen 2-3-johtomaali otettiin riemunsekaisella juhlinnalla kernaasti vastaan.

– Toisen erän aloitus oli meiltä aivan karmea, eikä se meno paljoa parantunut loppuakaan kohden – Haukat käyttikin saamansa mahdollisuuden sen seurauksena surutta hyödykseen, huokaisi titaaniluotsi Iltola.

– Jos nyt sanon ihan suoraan, niin olimme toisessa erässä aivan täysiä bambeja.

Nyt meni hermot, ja sen kyllä huomaa...

Toisella erätauolla kotkalaisvalmennus mietti päänsä puhki sen suhteen, millä keinoilla oma joukkue olisi vielä herätettävissä mukaan tulikuumaksi lopulta äityneeseen voittotaisteluun.

– Kyllä siinä toisella erätauolla oli itselläkin aika hiljainen fiilis ja tuli mietittyä, että minkähänlaista soppaa pelaajille oikein lähtisi syöttämään, jotta tekeminen palaisi takaisin raiteilleen, myönsi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola.

Onneksi kuitenkin kokeneen kotkalaispiiskurin ja apuvalmentaja Kari Mehtosen kikkapankeista löytyivät ne tarvittavat keinot, joilla titaanimiehistön mieli saatiin kevyeksi ja näyttämisen halu oikein kunnolla esiin.

– Kehotimme ensiksi ”Kapon” kanssa jokaista ottamaan hieman happea ja sen jälkeen totesimme lähes yhteen ääneen, että meidän pitää saada liike- ja pelitempo sekä kiekkokontrolli takaisin avauserän tasolle, Iltola sanaili.

– Lisäksi korostimme yksinkertaisuutta ja suoraviivaisuutta – maalille pitää mennä sekä ennen kaikkea laukoa paikan osuessa eteen.

– Painottamamme asiat sitten näkyivätkin lopulta aika selkeästi pelaamisessamme kolmannessa erässä, titaanipiiskuri myhäili.

Oman osansa Titaanien nousulle kuilun partaalta tarjoili Haukat, joka alkoi hölmöillä oikein uralla. Toki vieraiden puolustukseksi on sanottava, ettei kamppailun päätuomari Juha Pulliainen heille edes oikein muita vaihtoehtoja tuomioillaan tarjonnut, kuin kuupan kuumenemisen yli kiehumispisteensä.

Järvenpääläisten hermojen kestävyys joutui äärimmilleen vain 55 sekunnin taistelun jälkeen, kun vieraiden siniviivalla yhteentörmänneet Titaanien Tuomas Pekkonen ja Haukkojen Hendrik Paul Laosma kaatuivat jäähän ensin mainitun jäädessä kasan alimmaiseksi.

Päätuomari Pulliainen ei tähän reagoinut vielä mitenkään, mutta kuitenkin nosti lopulta kätensä katsomon mylvintöjen myötä ylös rangaistuksen merkiksi, Pekkosen jäätyä tuskaisena makaamaan jäänpintaan.

Pienen torikokouksen ja tuomarikeskustelujen jälkeen Laosma ohjattiin niin ikään aikaistetulle suihkukomennukselle 5+20 minuutin rangaistus palkintonaan poikittaisesta mailasta, jonka seurauksena haukkaleiri lähti kaikista henkseleistään lopullisesti irti.

Titaanit piti tässä kohtaa puolestaan päänsä kylmänä ja värkkäsikin tilannetta seuranneen pitkän ylivoimansa aikana kaksi maalia, siirtyen näin vähän kuin tyhjästä jälleen johtajan pukille.

Punanuttujen tasoituksen sivalsi ovelasti mukaan hyökkäykseen pakin paikalta sännännyt Leevi Laine, jonka jäänuoliainen yllätti pahanpäiväisesti haukkaveskari Wouter Peetersin ja lisää vettä kiukaalle vihmoi hetkeä myöhemmin Pekkonen, joka väänsi väellä sekä voimalla maalinedustalla pyörineen irtomunkin pussiin.

Haukkojen keskittyessä 4-3-osuman jälkeenkin vielä kaikkeen muuhun paitsi itse jääkiekon pelaamiseen onnistui Titaanien kasvattaa vielä lisää johtoaan, kun Panu Laitinen oli jälleen terävänä ja iski ajassa 51:39 jo illan kolmannesta punanutuille tuomitusta rangaistuslaukauksesta kotkalaiset kahden maalin karkumatkalle.

Laitisen namuttelun myötä Titaanit sai sopivanlaisen selkänojan lopun puolustustaistelulleen, jonka aikana isännät selvittivät vielä muutaman alivoimankin sekä laittoivat viimeisen naulan järvenpääläisten avoimena ammottaneeseen arkkuun Santeri Salmisen tyhjiin laukomalla 6-3-nyytillä.

Titaanikäskyttäjä Iltola oli voiton ohella erittäin hyvillään oman joukkueensa hermokontrollin kestävyyteen, varsinkin kun kyseisestä asiaa oli vielä etukäteen korostettu punanuttumiehistön keskuudessa.

– Hermokontrolli nousi jälleen suureen rooliin ja tällä kertaa pelin ratkaisuhetkillä se piti meillä selkeästi vastapuolta paremmin, ”Illi” totesi tyytyväisenä.

Sen sijaan kotkalaisten ylivoimapelaaminen keräsi mieheltä pyyhkeitä, vaikka kiekko kahdesti pakkopelien aikana Haukkojen verkkoon tiensä löysikin.

– Ylivoimilla suurin ongelmamme tällä hetkellä on se, että ammumme aivan liian vähän, sillä ilman laukauksia ei oikein maalejakaan voi tehdä, Iltola kommentoi.

– Alivoimapelaamisemme oli sitä vastoin todella mallikelpoista – olimme aktiivisia ja aggressiivisia sekä iskimme kiinni aina paikan tullen.

Vaikka voitto ja sen mukanaan tuomat tärkeät lisäpisteet sarjataulukkoon mieltä titaanileirissä lämmittivätkin, tuli pelin tuoksinassa myös ikävää jobinpostia luottopuolustaja Erkka Huttusen loukkaantumisen myötä.

– ”Huden” putoaminen riveistä heti ensimmäisen erän alussa oli meille huono juttu ja täytyy toivoa, ettei hän olisi saanut mitään kovin vakavaa vammaa, päätti Iltola perjantai-illan juttutuokionsa.

Ottelun nälkäisin Players Sports Bar-pelaaja: # 14 Panu Laitinen.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu reilun viikon päästä lauantaina (10.10.), kun punanutut matkustavat Nokialle, jossa majaansa pitävä Pyry isännöi Nokian jäähallissa kello 17:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.