Väriä yli omien tarpeiden

23.10.2020

Kuvassa 0-3-maalia tuulettava Haukat onnistui aiheuttamaan Titaaneille kolmannen perättäisen tappion Suomi-sarjan runkosarjassa.
Kotiottelun 23.10.2020 Warrior –tähtipelaajat.

Kotkan Titaanien ja Järvenpään Haukkojen välinen kuluvan Suomi-sarjakauden kolmas runkosarjataisto tuskin jätti yhtäkään KSOY Areenalla perjantai-iltana peliä seuraamassa ollutta kylmäksi. Joukkueet nimittäin tarjoilivat jälleen sellaisen kiekkoshow’n, ettei paremmasta väliä. Punanuttujen kannalta oli kuitenkin todella harmillista, että vieraat kykenivät viemään lopulta aina voittomaalikilpailuun venyneen kamppailun nimiinsä 4-5 (0-2, 3-2, 1-0, 0-0) –lukemin, eikä Titaanit saanut täten palkintoa komealle nousulleen.

Titaanit – Haukat 4-5 vl (0-2, 3-2, 1-0, 0-0)

08:43 0-1 Jani Könönen AV
12:46 0-2 Nikita Kochubeinik (Matti Rask, Niko Lottanen)
23:45 0-3 Niko Lottanen (Samu Öystilä, Antti Rantsi) YV
23:55 1-3 Jesse Niinisaari AV
27:57 1-4 Samu Öystilä (Antti Rantsi, Niko Lottanen)
32:17 2-4 Santeri Salminen (Kalle Kolehmainen, Samuli Niinisaari) AV
35:56 3-4 Samuel Funtek (Ville Myyryläinen, Jere Koikkalainen)
55:43 4-4 Leevi Pekkarinen (Jesse Niinisaari) YV

65:00 4-5 Nikita Kochubeinik VL VoM

Maalivahdit:

Titaanit – Jakob Brandner 7+11+7+1= 26 torjuntaa
Haukat – Niku Halla-aho 12+7+0+0= 19 torjuntaa (vaihto 35:56 / 3-4)
Haukat – Wouter Peeters 0+1+14+7= 22 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 7 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min + 1 x 25min= 64min
Haukat 11 x 2min + 1 x 10min= 32min

Kuten oli ennakoitavissa, ei Titaanien ja Haukkojen kohtaamisesta taaskaan väriä puuttunut. Joku voisi jopa sanoa, että sitä oli ajoittain hieman liikaakin, sillä tunteiden palo oli muutamaan otteeseen lähellä lähteä aivan täysin ottelun päätuomarina toimineen Antti Nurmelan hyppysistä.

Punanutuille pelillä oli ihan jo oman henkisen hyvinvoinnin kannalta todella suuri merkitys, sillä orastavan tappioputken ei olisi saanut missään nimessä antaa kasvaa kahta ottelua suuremmaksi.

Toisin kuitenkin kävi, sillä varsinkin taiston alkuun selkeästi paremmalla asenteella ja yrityksellä tullut haukkaparvi onnistui lopulta voittomaalikilpailun turvin anastamaan kaksi pistettä mukaansa ”liidolleen takaisin kotipesäänsä”, isäntien jäädessä harmittelemaan suurta rangaistusmääräänsä sekä kolmannen erän lopussa ja jatkoajalla hukkaamiaan mahdollisuuksia voitto-osuman tekoon.

– Täytyy nostaa hattua pelaajille, että 0-3- ja 1-4-tilanteista huolimatta pystyimme kampeamaan pelin vielä lopussa tasoihin, kommentoi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola 4-5-lukemiin päättyneen kahinan tauottua.

Vaikka Iltolan mieltä punanuttujen tilille löpsähtänyt yksi arvokas sarjapiste jollain tapaa lämmitti, totesi kokenut kiekkomies enempäänkin olleen mahdollisuuksia.

– Totta kai piste tyydyttää nähdynlaisen nousun jälkeen mieltä, vaikka voittomaalikilpailun ”arpajaisissa” lopulta turpaan tulikin, ”Illi” sanaili.

– Se on kuitenkin fakta, että meillä oli täydet eväät voittaa tämä peli.

Edellä mainitussa toteamuksessa titaaniluotsi oli täysin oikeassa, mutta ihan jo senkin myötä oli erittäin harmillista, etteivät kotkalaiset olleet alusta lähtien valmiita laittamaan kaikkeaan peliin ja antoivat näin ollen Haukoille täysin turhaan etumatkaa maalintekokilpailussa.

Tokihan Titaaneilla oli kamppailun avauserässä omat hetkensä kahden 5-3-ylivoiman aikana iskeä pikkumusta haukkaveskari Niku Halla-ahon selän taakse, mutta ratkaisut pakkopelien tiimellyksessä jäivät puolittaisiksi, eikä Halla-aho joutunut kunnolla edes venymään pitääkseen maalinsa puhtaana.

Vieraat sitä vastoin iskivät kovalla prosentilla omista tonteistaan verkkoa kireälle toisessa kenttäpäädyssä, joista varsinkin Jani Könösen alivoimalla taituroima 0-1-maali syntyi punanuttujen suosiollisella avustuksella.

Kun vielä vahvan iltapuhteen pelannut Nikita Kochubeinik räväytti tiukalla rannekudilla hetkeä myöhemmin kiekon jo toistamiseen titaanivahti Jakob Brandnerin ohi häkkiin, oli odotettavissa, että kotkalaiskäskijä Iltola availee sanaista arkkuaan oikein huolella pukuhuoneen suojissa.

– Vaadin ensimmäisellä erätauolla lisää tunnetta jokaiselta pelaajalta sekä käskin heidän menevän itseensä ja alkavan kantaa vastuunsa kaukalossa, Iltola kertasi ”rupattelutuokionsa” sisältöä.

Upea nousu ei saanut ansaitsemaansa huipennusta

Iltolan haluama tunne ei varmasti purkautunut miehen haluamalla tavalla titaanimiehistön tekemiseen, sillä oikeastaan koko toinen erä oli yhtä punanuttualivoimaa.

Titaanit nimittäin tappoi toisessa erässä reilun 15 minuutin edestä aikaa pois KSOY Areenan digitaaleista miesalivoimaisena, kiitos kahden ulosajoon johtaneen rangaistuksen sekä sitä höystäneiden pikkukakkosten.

Varsinkin ajassa 22:44 tapahtunut tilanne, josta kotkalaispuolustaja Petteri Paajanen palkittiin lopulta 5+20 minuutin rangaistuksella, aiheutti aikamoista polemiikkia, sillä Paajasen tuuppaisun uhriksi joutunut Haukkojen pistekärki Jussi-Pekka Jokinen loukkaantui ikävän näköisesti kaaduttuaan niskoilleen aivan laidan vieressä.

Peli keskeytyi varsin pitkäksi aikaa, sillä Jokinen piti lopulta auttaa paarien kera suoraan ambulanssiin sekä Kotkan Keskussairaalaan tarkempiin tutkimuksiin, miehen loukattua rytäkässään niskaansa.

– En nähnyt kyseistä tilannetta vaihtoaitiosta käsin, mutta tietenkin tuollaisen tärskyn jälkeen vain toivoi, ettei olisi käynyt pahemmin, mietiskeli Titaanien päävalmentaja Mika Iltola hiljaisella äänellä.

Haukat onnistui Jokisen telomisesta toivuttuaan käyttämään tarjotun viiden minuutin ylivoiman hyödykseen iskemällä kiekon kahdesti isäntien uuniin. 0-3-osuman napautti viivakudin ripariin ensimmäisenä käsiksi ehtinyt Niko Lottanen, kun taas muutamaa minuuttia myöhemmin syntyneen 1-4-maalin isäksi kirjattiin painavalla lämärillä pelivälineen pömpeliin upottanut Samu Öystilä.

Ainoan kauneusvirheen vieraiden hyvin toimineeseen pakkopelaamiseen toi vain 10 sekuntia Lottasen laukomasta rysästä 1-3-kavennuksen alivoimalla tekaissut Jesse Niinisaari, joka näin ollen onnistui avaamaan isäntien siihen saakka jäässä olleet maalihanat.

Titaanien päästyä Paajasen rangaistuksen jälkeen taas tasavoimaiseksi, ryöpsähti uudelleen, kun kotkalaishyökkääjä Patrik Ruotsalainen niittasi toisen punanutun kanssa kiekosta taistelleen haukkakippari Teo Schukovin voimalla laitaan, saaden sen seurauksena aikaiseksi aikamoisen hulabaloon.

Poikapainisessioiden jälkeen päätuomari Antti Nurmela antoi jälleen kotkalaisten kannalta ikävähköt tuomionsa, passittamalla Ruotsalaisen ottelurangaistus niskassaan suihkuun, jonka lisäksi mies jakeli muille hulinointiin osallistuneille läjän kahden minuutin rangaistuksia.

Titaanit joutui näin ollen pelaamaan jälleen pitkään alivoimaa ja näytti sytyttävän kotijoukkueen, sillä Haukat ei nyt saanut yhtikäs mitään aikaiseksi, kun taas punanutut pääsivät juhlimaan Santeri Salmisen 2-4-kavennusmaalia.

Salmisen kynäilemä täysosuma herätti entisestään kotkalaisten taistelutahtoa, eikä aikaakaan, kunnes slovakkihyökkääjä Samuel Funtek onnistui pelaamaan tilanteen loppuun saakka hyökkäyspäässä ja täräyttämään punavalon jälleen palamaan Niku Halla-ahon niskan yllä maalin syntymisen merkiksi.

– Joukkue heräsi toisen erän pitkien alivoimien aikana taistelemaan tosissaan ottelun voitosta, Iltola tokaisi.

Ajassa 35:56 syntynyt 3-4-osuma sai haukkaluotsi Jarmo Räihän reagoimaan ja vaihtamaan Halla-ahon tilalle maaliin belgihäkkäri Wouter Peetersin.

Kyseinen veto näyttikin pitkään erittäin onnistuneelta, sillä isokokoinen Peeters tukki järvenpääläisveräjän suun lähestulkoon täydellisesti, eikä antanut kolmannessa erässä tiukkaa takaa-ajoa tehneiden punanuttujen yllättää itseään millään ilveellä.

Lopulta vaadittiin kuitenkin yksi huolimaton purkukiekko, joka lipsahti pleksin yli ja siitä seurannut isäntien ylivoimapeli, jonka ansiosta Titaanit pääsi vajaat viisi minuuttia ennen täyttä aikaa juhlimaan ansaittua 4-4-tasoitusta.

Jesse Niinisaari ja Leevi Pekkarinen pelasivat viimeksi mainitulle kaksi tuhannen taalan tekopaikkaa, joista jälkimmäinen tuotti viimein tulosta, maaliverkon pöllytessä raivolla polvilleen epätoivoissaan pudonneen Peetersin selän takana.

Titaanit ei halunnut jättää momentumiaan tähän, vaan myllytti hurjalla vimmalla koko jäljelle jääneen kolmannen erän sekä jatkoajan kiekkoa kohti Haukkojen maalia, mutta kova työ ei tuottanut kuitenkaan tulosta ja näin ollen edessä oli aina yhtä arvaamaton voittomaalikilpailu.

Punanuttujen ja peliä seuraamaan saapuneiden 251 katsojan harmiksi kotkalaisten laukojista ainoastaan Pekkarinen onnistui aikeissaan, kun taas Samuli Niinisaari, Panu Laitinen ja Jesse Niinisaari eivät kyenneet ujuttamaan kumimuikkua Haukkojen nuottaan.

Vieraista vastavuoroisesti työtä käskettyä tehneiden Andre Linden ja Nikita Kochubeinikin ansiosta Vikke Terhon napauttama voittomaalikilpailun ”1-3-osuma” sinetöi lisäpisteen kohtalon järvenpääläisten eduksi, jotka pääsivät täten tuulettamaan 4-5-vierasvoittoa.

– Kovan rangaistussuman jälkeen peli oli aivan täysin hallussamme ja meillä oli kyllä paikat ratkoa päätöserässä sekä jatkoajalla homma nimiimme, muttemme siinä kuitenkaan onnistuneet, ”Illi” naulasi loppukaneetikseen.

Ottelun nälkäisin Players Sports Bar-pelaaja: # 43 Samuli Niinisaari.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu tasan viikon päästä perjantaina (30.10.), kun punanutut matkustavat Hollolaan, jossa majaansa pitävä HC Giants isännöi HAT-areenalla kello 18:30 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.