Joko ketsuppipullo aukeaa?

29.10.2020

Harjoitusotteluissa HC Giantsia kurittanut Titaanit joutuu Hollolan ”perjantaisaunassa” pistämään parastaan pöytään, jotta tarjolla olevat sarjapisteet lähtisivät taiston tauottua punanuttujen mukana Kotkaan.
Harjoitusotteluissa HC Giantsia kurittanut Titaanit joutuu Hollolan ”perjantaisaunassa” pistämään parastaan pöytään, jotta tarjolla olevat sarjapisteet lähtisivät taiston tauottua punanuttujen mukana Kotkaan.

Hollolan perjantai-illassa mitellään erittäin mielenkiintoinen Suomi-sarjan runkosarjaottelu, jota joku voisi kutsua jopa jonkin sortin klassikoksi. Kaukalossa kun kohtaavat edelliskausien aikana toisilleen todella hyvin tutuksi tulleet joukkueet eli vierailijana HAT-areenalla esiintyvä Kotkan Titaanit sekä varmasti jännitystä sisällään pitävää kiekkoshow’ta isännöivä HC Giants.

Suomi-sarjakautensa vahvasti aloittanut Titaanit on viimeisten kierrosten aikana luiskahtanut tulokselliseen kuoppaan. Punanutut ovat nimittäin hävinneet kolme edeltävää otteluaan, pääsemällä vain hetkittäin sille pelilliselle tasolle, johon joukkueella on potentiaalia.

Kurssin kääntyminen takaisin voittoisalle polulle oli lähellä jo kotkalaisten edeltävässä koitoksessa, mutta tehottomuus kolmannen erän lopun ja jatkoajan ylivoimilla sekä lyhyen tikun vetäminen taiston päättäneessä voittomaalikilpailussa käänsivät vaakakupin KSOY Areenalla vieraisilla käyneille Haukoille.

Titaanien päävalmentaja Mika Iltola vetikin punanuttujen tilille löpsähtäneestä yhdestä sarjapisteestä huolimatta omat johtopäätöksensä, vaikkei 4-5-kotitappio hienon nousun myötä lopulta niin suolaiselta maistunutkaan.

– Pidimme oikeastaan ensimmäistä kertaa sitten runkosarjan alkamisen vähän pidemmän huilin viime pelin jälkeen ja uskon sen ladanneen taas pelaajien kropat sekä pääkopat täyteen latinkiin, selventää Iltola ”hihastaan vetämänsä ässän” sisältöä.

Vaikka Titaanit on ottanut viimeisimmissä otteluissa pataansa, ei se ole kokeneen kiekkomiehen mukaan näkynyt oikeastaan millään muotoa kotkalaismiehistön arjessa.

– Ei joukkue ole perättäisistä tappioista huolimatta osoittanut minkäänlaisia lannistumisen merkkejä, ”Illi” toteaa.

– Se on kuitenkin pläkkiselvää, että pelkästään toivomalla tulokset eivät muutu – meidän täytyy nyt vain yhteisesti uskoa ja tehdä töitä sen eteen, että hieman sivuluisussa oleva kelkka saadaan käännettyä.

Kuten todettua, ei kotkalaisten kokonaisvaltainen pelaaminen ole ollut riittävän hyvällä tasolla, jotta tiukat väännöt olisivat kääntyneet tappioiden sijasta voitoiksi.

Yksi hieman jopa yllättäväksikin kompastuskiveksi noussut seikka punanuttujen kohdalla on ollut huono peleihin sisääntulo, sillä niin Pyryä, Karhu HT:a kuin viimeisimpänä Haukkoja vastaan Titaanit on suoranaisesti antanut hopeatarjottimella pelin hallintakapulan vastapuolelle ja jäänyt vain odottelemaan mitä tuleman pitää.

– Se on erittäin hyvä kysymys mistä kyseinen toiminta oikein johtuu, sillä joka kerta ennen peliin lähtöä kaikki on pukukopissa kaikki näyttänyt hyvältä, mutta kiekon pudottua jäähän, lataus ei ole sitten näkynytkään enää missään, mietiskelee Iltola.

– Siihen ongelmaan, jos nyt niin voi edes sanoa, pitää kyllä keksiä jotain uusia juttuja, sillä emme voi yksinkertaisesti aina antaa ohjia heti kättelyssä vastustajalle ja lähteä vasta pelin myöhemmissä vaiheissa kuromaan syntynyttä eroa umpeen.

Vauhtiin päästyään titaanipiiskuri löytää myös muutaman muunkin merkittävän seikan omiensa suorittamisesta, jotka pitää jatkossa saada täysin toisenlaiseen jamaan.

– Yksi iso asia pelaamisessamme, joka pitää ehdottomasti saada paremmalle tolalle, on hermokontrolli ja pään kylmänä pitäminen tiukoissa paikoissa, Iltola painottaa.

– Olemme ottaneet edeltävissä peleissämme aivan liian paljon rangaistuksia, vaikken aivan kaikkia niitä täysin allekirjoitakaan, ja etenkin hyökkäyspäädyn turhia jäähyjä on kirjattu meille liikaa.

Rangaistusvaikeuksien ohella itsekin jokusen kiekkosodan peliurallaan läpi käyneenä ja aina kaiken joukkueen eteen kaukalossa tehneenä lätkäjätkänä Iltola korostaa varsin yksinkertaisia pelin lainalaisuuksia.

– Meidän nöyrä paineistamis- ja syvään pelaamisemme on jostain kumman syystä heikentynyt sitten Hunters-kotiavauksen – nöyryys ja suoraviivaisuus eivät ole olleet sillä tasolla kuin niiden pitäisi olla, ”Illi” kommentoi.

– Pelaamisemme on mennyt liialliseksi riplaamiseksi, eikä sellaisella tyylillä Suomi-sarjassa otteluita voiteta.

Kärsivällisen suoraviivaisesti

Titaaneille tarjoutuu loistava mahdollisuus kurssin kääntöön kuluvan viikon perjantaina, kun punanutut matkustavat Päijät-Hämeen sydämeen Hollolaan ja ottavat jäädytetyllä taistelutantereella erää paikallisen HC Giantsin kanssa.

Syksyn harjoitusotteluissa punanuttujen suoranaisesti jyräämäksi jäänyt hollolalaisrevohka tuskin aivan samanlaista vastusta tulee tällä kertaa vierailleen tarjoamaan ja juuri senkin myötä Mika Iltolan listaamat, kotkalaisten pelaamisessa vallalla olevat, pelilliset epäkohdat pitäisi saada HAT-areenan kapeassa kaukalossa loistamaan poissaolollaan.

– Jos sanon ihan suoraan, niin saamme lähestulkoon täysin erilaisen jättilauman vastaamme, kuin mitä kohtasimme harjoituspeleissä, titaanipiiskuri tokaisee aivan kuin herätyskehotukseksi omilleen.

– Sen verran olen tässä ehtinyt tutkia HC Giantsin pelaamista, jotta voin sanoa heidän puolustavan erittäin säntillisesti keskustaa ja seurajohdon tekemät täsmähankinnat ovat vielä siihen päälle tuoneet aimo annoksen lisää tehoja hyökkäykseen.

Kun vielä tilastoja tutkailemalla voidaan todeta, että jätit ovat poimineet tililleen neljästä viimeisimmästä kamppailustaan kolme suoraa voittoa, kohtaa perjantai-iltana kaukalossa kaksi tuloksellisesti varsin erivireistä joukkuetta.

Punanuttuluotsi Iltola ounastelee kollegansa ja entisen joukkuekaverinsa Arto Remeksen käskyttävän Titaanien riesaksi varsin viheliäisen vastuksen.

– Emmeköhän saa aikamoisen lihamuurin vastaamme – HC Giants tuskin tulee sen suurempia höntyilemään, vaan pyrkii odottamaan virheitämme ja iskee sitten vastaan, ”Illi” aprikoi.

– Meidän pitää ihan jo siksikin olla mahdollisimman suoraviivaisia ja samalla kärsivällisiä, sekä pyrkiä tuottamaan paljon suoria hyökkäyksiä ja niistä teräviä ratkaisuja.

Vaikka jättäisikin huomiotta kaikki tämän kauden pelit sun muut nippelitiedot, on suoranaisesti silmiin pistävää, miten vaikeaksi vastustajaksi HC Giants on kahden edelliskauden aikana Titaaneille oikein muotoutunut.

Varsinkin vieraissa pelatessaan punanutut eivät liiemmin ole juhlimaan päässeet, vaan joutuneet poistumaan pettyneinä pukuhuoneensa kautta kotimatkalleen. Tähän tilanteeseen Iltola lähteekin nyt nälkäisen soturijoukkonsa kanssa hakemaan selkeää muutosta.

– HAT-areena ei ole ollut meille viime vuosina kovin mukava paikka vierailla, vaikka olemmekin siellä pelanneet isäntien kanssa aina tasaisia pelejä, mutta sitten pääsääntöisesti lopussa aina menettäneet otteemme ja hävinneet, kotkalaiskäskyttäjä sanailee.

– Menneitä on toisaalta turha miettiä ja muutenkin puhuisin mieluummin ”ketsuppipullo-efektistä”, joka odottaa meidän kohdallamme laukeamistaan Hollolan perjantai-illassa!

Titaanit matkustaa perjantaina (30.10.) Hollolaan, jossa majaansa HAT-areenallaan pitävä HC Giants isännöi kello 18:30 käyntiin polkaistavaa Suomi-sarjan runkosarjakoitosta.