Urheiluseuratyön näkymätön selkäranka

20.12.2020

Punanuttujen huoltapäällikkönä kolmatta kauttaan toimivan Tommi Frondeliuksen työpanos on titaanimiehistölle kultaakin kalliimpi voimavara.
Punanuttujen huoltapäällikkönä kolmatta kauttaan toimivan Tommi Frondeliuksen työpanos on titaanimiehistölle kultaakin kalliimpi voimavara.

Kaupunkilehti Ankkuri/PK:n välissä 16.12.2020 ilmestyneen Titaanit-liitteen haastatteluista käy varsin hyvin ilmi, mikä merkitys vapaaehtoisperiaatteella päivästä toiseen toimivien tahojen tarjoamalla pyyteettömällä panoksella on urheiluseuratyössä.

Suuri yleisö näkee jääkiekkojoukkueissa aina suurimpana tähtenä joko maaleja takovan hyökkääjän, paljon taklaavan puolustajan tai pyttytorjuntoja napsivan maalivahdin.

Totuus on kuitenkin aivan jossain muualla, nimittäin jääkiekkojoukkueen arjessa ja erityisesti siinä, kuka kyseistä touhua loppuviimeksi pyörittää.

Suurin tähti ei siis olekaan se maaliahne hyökkääjä, fyysinen puolustaja saati kiekkoja torjuva maalivahti, vaan kyseinen arvonimi lankeaa joukkueesta riippumatta sen näkymättömälle selkärangalle eli huoltopäällikölle.

Titaaneissa tätä titteliä kantaa jo kolmatta kautta harteillaan Tommi Frondelius, jonka kotkalaisjoukkueelle arjessa antama panos on mittaamattoman arvokas voimavara.

– ”Aisa” on joukkueemme näkymätön selkäranka, jota ilman emme tulisi toimeen, toteaa Titaanien managerina ja joukkueenjohtajana toimiva Juho Hannukainen.

Entäpä mikä sitten antaa Frondeliukselle itselleen voimia tulla raskaan työpäivän jälkeen KSOY Areenalle huoltamaan titaanimiehistön kulloisiakin tarpeita?

– Erittäin hyvä kysymys... ehkäpä se on se laji ja sen parissa toimivat ihmiset, jotka saavat minut päivästä toiseen tulemaan hymyssä suin hallille, Frondelius tuumii.

– Niin ja onhan joukkueen pukukopista ehtinyt muodostua jo vähän kuin toinen koti, vaikkei tätä ehkä emännän kuullen ääneen pitäisikään sanoa.

Kuten moni muukin Titaanien taustoilla mukana häärivä taho, myös Frondelius hoitaa hommaansa vapaaehtoisperiaatteella.

Lienee siis kohteliasta kysyä, mistä punanuttujen huoltopäällikkö kokee saavansa ansaitsemansa palkkion ja parhaat kiksit?

– Yksittäisen pelaajan antamat kivet hyvin hoidetusta luistinten teroituksesta tai muut kehut ja pienet jutut merkitsevät minulle henkilökohtaisesti todella paljon sekä saavat hyvälle mielelle, ”Aisa” hymyilee.

– Tottahan toki myös joukkueen menestyminen palkitsee, muttei se kuitenkaan ole mikään itseisarvo – samalla tavalla töitä paiskitaan, vaikkei voittoja aina niin usein tulisikaan.

”Ilman vapaaehtoisia, ei ottelutapahtumien hoidosta tulisi yhtikäs mitään”

Urheilutapahtumat eivät nykypäivänä ole enää mitään yhden miehen näytöksiä, jotka hoituvat kuin itsestään.

Titaanien kotipelit Suomi-sarjassa vetävät illasta riippuen 200–400 katsojaa KSOY Areenan lehtereille. Vaikkei väkimäärä olekaan mikään valtaisa, vaatii sen kestitseminen ja kaitseminen siitä huolimatta paljon etukäteisvalmisteluja sekä toimimista myös ottelun aikana.

Tästä syystä punanuttujen kotikamppailuissa nähdään aina 20–30 vapaaehtoisperiaatteella toimivan ihmisen joukko, joka hoitaa jokaiselle kulloinkin sälytetyt tehtävät lipunmyynnistä, järjestyksenvalvontaan ja kioskimyynnistä aina VIP-kausikorttilaisten palvelemiseen.

Yksi monista Titaanien kotiotteluissa omaa tointaan hoitavista on pitkän linjan järjestysmies Timo Virolainen, jolle punanuttujen auttamisesta on vuosien saatossa tullut omanlaisensa elämäntapa.

– Kaiken kaikkiaan 32 vuotta on tullut oltua menossa mukana – ensin pitkään eri titaanijoukkueiden huoltajana ja sittemmin viimeiset 10 vuotta järjestysmiehenä, joten kyllä sitä voi jo jonkinlaiseksi elämäntavaksikin kutsua, Virolainen naurahtaa.

Virolaisen kuten monen muunkin, on tuonut mukaan Titaanien toimintaan oman jälkikasvun pelaaminen kotkalaisjoukkueen riveissä joko juniori- tai edustustasolla.

– Omien poikien perässä sitä tuli aikanaan hallille lähdettyä ja sen voin suoraan sydämestä sanoa, ettei ole kyllä kaduttanut missään vaiheessa, sillä ennemmin sitä hallilla viettää aikaansa kuin kotosalla neljän seinän sisällä, Virolainen sanailee.

Ei ole siis kovin väärin todeta, että kyseessä on yksi suuri titaaniperhe, jossa jokaisen seuralle omalla toimimisellaan antama panos on ensiarvoisen tärkeä asia.

– Ilman vapaaehtoisia, ei ottelutapahtumien hoidosta tulisi yhtikäs mitään ja sama pätee myös joukkueen päivittäisten asioiden pyörittämiseen, lataa HK Titaanit ry:n puheenjohtaja Aapo Lampinen sen suurempia miettimättä tiskiin varsin tyhjentävän vastauksen.
 

Liitteet