Hukkareissu haukkalandiaan

5.3.2021

Rene Hiekkataipaleen sivaltama todellinen ”highlight reel”-osuma Järvenpään taiston toisessa erässä jäi punanutuille lopulta varsin laihaksi lohduksi.
Rene Hiekkataipaleen sivaltama todellinen ”highlight reel”-osuma Järvenpään taiston toisessa erässä jäi punanutuille lopulta varsin laihaksi lohduksi.

Perjantai-illan ”primetime”-koitos Järvenpäässä ei kulkenut aivan niillä askelmerkeillä, joilla K-Rauta Areenalla vieraillut Kotkan Titaanit olisi halunnut sen sujuvan. Suomi-sarjan runkosarjakamppailua isännöinyt Haukat oli nimittäin hivenen punanuttuja liukkaammalla pelipäällä ja vei tasaisen väännön lopulta nimiinsä maalein 4-2 (2-1, 0-1, 2-0).

Haukat – Titaanit 4-2 (2-1, 0-1, 2-0)

06:32 1-0 Franz Sedoff (Leevi Pakkala, Markku Kitunen)
16:38 1-1 Leevi Pekkarinen (Patrik Ruotsalainen, Rene Hiekkataipale)
17:16 2-1 Markku Kitunen (Juho-Veikka Kalliokoski, Nikita Puzakov)
32:05 2-2 Rene Hiekkataipale (Kalle Kolehmainen)
56:45 3-2 Joonas Rinnetmäki (Juho-Veikka Kalliokoski) VoM
57:56 4-2 Jesse Holopainen (Joonas Rinnetmäki, Niko Lottanen) YV

Maalivahdit:

Haukat – Samu Mäkinen 12+12+8= 32 torjuntaa
Titaanit – Niilo Pussinen 8+15+16= 39 torjuntaa (poissa 59:37-60:00)

Jäähyt:

Haukat 5 x 2min= 10min
Titaanit 6 x 2min + 1 x 20min= 32min

Varmistusta omissa näpeissään olleelle pudotuspelipaikalle perjantaina ”tien päältä” hakemaan lähtenyt Titaanit joutui pettymään karvaasti Järvenpään K-Rauta Areenalla mitellyssä kamppailussa.

Tasapäin kotijoukkue Haukkojen kanssa pitkälle yli päätöserän pelimiesten kympin puolenvälin vääntänyt punanuttumiehistö teki yhden ratkaisevan ison virheen, josta isännät rankoivat armotta ja paketoivat pelin kotkalaisten proppujen palaessa kauniiseen pakettiin lopulta maalein 4-2.

Fiilis titaanileirissä oli taiston tauottua luonnollisesti apea, mutta onneksi Haukoille kärsitty kitkerä tappio ei vielä ratkaissut pudotuspelipaikan kohtaloa suuntaan tai toiseen, vaan se lähinnä tiivisti jännitystä kutakuinkin käsin kosketeltavaksi.

– Ne kuuluisat ”pienet asiat” ratkaisivat tänään ja niitä meidän pitää petrata, jotta pystymme kääntämään tällaiset tasaiset taistot jatkossa nimiimme, totesi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström harmistuneena.

Pienet asiat, eli varsinkin hermokontrolli sekä pelaaminen ennen kaikkea fiksusti puolustussuuntaan, on Titaanien syytä saada mitä pikimmiten jiiriin, jottei kotkalaisille enää kuluvalla kaudella kävisi samanlaista lopun hölmöilyä, kuten nyt.

– Täysin omasta tötöilystämmehän Haukat sen kolmannen erän lopun mankelinsa päälle sai, kertasi Holmström haukkahyökkääjä Joonas Rinnetmäen ajassa 56:45 sivaltamaa 3-2-täysosumaan johtanutta tapahtumasarjaa.

– Tilanteessa viisikkopuolustamisemme sekosi ja se taas avasi lopulta varman tekopaikan, josta kaveri iski sitten voittomaalin – ei voi minkään, sillä jääkiekko on välillä tällaista.

Vaikka punanutut joutuivatkin poistumaan lopulta Järvenpäästä vailla minkäänlaista palkintoa, oli kotkalaispiiskuri tyytyväinen omiensa tasonnostoon vieraskaukalossa.

– Olihan tämä esitys nyt huomattava petraus verrattuna Porissa muutama viikko takaperin pelaamaamme vieraspeliin, ”Holle” tokaisi.

– Pystyimme jauhamaan aikalailla täyden 60 minuutin ajan neljällä kentällä ja ylivoimapelaamisemmekin oli aiempaa selvästi suoraviivaisempaa, vaikkei se tulosta tuonutkaan.

”Joskus me tehdään maali ja joskus taas kaveri”

Titaanit oli selkeästi lukenut läksynsä siitä miten linja-automatkustamisen jälkeen vieraskaukalossa pelattavaan peliin pitää valmistautua, sillä sen verran hyvin kotkalaiset tulivat lepakkovuorolla mitellyn taistoon sisään.

Vaikka Haukat onnistuikin Franz Sedoffin komean kudin myötä tekemään ottelun avausmaalin, oli ensimmäinen erä kauttaaltaan liukkaammin liikkuneen sekä kiekkoa liikuttaneen Titaanien heiniä.

Isännät pitivät johdossa ainoastaan haukkavahti Samu Mäkisen vankka torjuntatyöskentely sekä punanuttujen karmaiseva kiekonmenetyst hyökkäyssiniviivan päällä, josta järvenpääläiset pääsivät kuittaamaan punanuttujen Leevi Pekkarisen hetkeä aiemmin napauttaneen 1-1-tasoituksen.

Siirtotakarajalla Vantaalta Haukkojen riveihin siirtynyt Markku Kitunen täräytti millimetrin tarkalla rannekudilla vastahyökkäyksen päätteeksi pelin 2-1-lukemiin, jotka jäivät myös avauserän päätteeksi killumaan K-Rauta Areenan valotaululle.

– Avauserä oli meiltä todella hyvä, vaikka se tuloksellisesti Haukoille menikin, kommentoi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

Takaa-ajoasemasta keskimmäiselle kaksikymppiselle hyökänneet kotkalaiset innostuivat oikein kunnolla pistämään putkea toisen eteen ja kun Haukat teki samoin, mentiin toisessä erässä pitkiä pätkiä oikein kunnon hurlumhei-meiningillä päästä päähän ilman sen suurempaa päämäärää.

Puolin ja toisin hivene sekavan sohlaamisen mieleenpainuvimmat hetket olivat isäntien Leevi Leipijärven läpiajo, jossa mies sai keppiä niin käsille kuin pärstävärkkiinsäkin ja siitä linjatuomarin pääpillipiipari Jan Nordströmin korvaan suputtama kehoitus rangaistuslaukauksen viheltämisestä.

Titaanien onneksi Niilo Pussinen kuitenkin torjui konkarihyökkääjä Jussi-Pekka Jokisen yrityksen, josta punanutut saivat sen verran paljon virtaa, että muutamaa tovia myöhemmin heilui maaliverkko toisessa päässä kaukaloa.

Kotkalaisten vahva karvaus tuotti tulosta, kun Kalle Kolehmainen pääsi katkoon viivan tuntumassa ja siirsi sen jälkeen pelivälineen Rene Hiekkataipaleelle, joka ei taas liiemmin kysellyt, vaan kiskaisi todellisen ”änärirannarin” aivan haukkarysän vasempaan yläkulmaan.

– Aikamoista hawaiji-kiekkoajan se oli puolin ja toisin – lähdimme hieman liiaksi isäntien kohkaamiseen mukaan, totesi Holmström 2-2-tilanteeseen päättyneestä toisesta erästä.

Toisen erätauon aikana mitä ilmeisimmin kumpikin joukkue oli valmennuksensa johdolla kerrannut viisaamman pelaamisen teesit, sillä kolmas erä oli selkeästi aiempaa tunnustelevampaa sekä tarkempaa taistelua.

Ensimmäinen todellinen ratkaisun paikka avautui Titaaneille, kun Eetu Rasalahti pelattiin nätisti neljällä syötöllä läpi, mutta miehen yritys kilpistui haukkahäkkäri Mäkisen suojuksiin. Punanuttuleirissä tilanne aiheutti ärtymystä, sillä Rasalahtea koukittiin aika rankasti takaapäin, mutta tällä kerralla Nordströmin pilli ei soinut rankkarin merkiksi.

Lopulta kävi sitten klassinen ”kun et itse tee, niin kaveri kyllä tekee”, kun titaanihyökkääjä menetti alaspäin pelatessaan kiekon kotijoukkueelle, joka sai riistosta aikamoisen mankelin päälle, jonka päätti Juho-Veikka Kalliokosken nerokas syöttö ja Joonas Rinnetmäen kliininen viimeistely.

Kun vielä tähän päälle Titaanit otti hieman pelin hengen vastaisen rangaistuksen, paloivat käämit kotkalaisvaihtopenkillä lopullisesti ja huutelu tuomariston suuntaan avasi Haukoille täyden kahden minuutin ajan mahdollisuuden jauhaa 5-3-ylivoimapeliä.

Järvenpääläisten myllymatti toi heidän kannaltaan katsottuna halutun lopputuleman ajassa 57:56, kun 3-2-osuman laukonut Rinnetmäki löysi ovelalla syötöllään keskustassa vapaana olleen Jesse Holopaisen, jonka tiukka kuti kolisutti punanuttuveräjä oikean yläkulman sisärautoja.

Kahden maalin karkumatka oli lopulta myös riittävä Haukoille, jotka selvittivät Titaanien painostuksen sekä pitivät päänuppinsa riittävän kylminä torikokouksissa ja poimivat näin ollen omiin taskuihinsa jaossa olleet kolme sarjapistettä 4-2-lopputuloksen siivittämänä.

– Peli oli meillä suurimman osan ajasta ihan näpeissä, mutta välillä lätkämatsit vain menevät näin – joskus me tehdään se ratkaisumaali ja joskus taas kaveri, ”Holle” sanaili kamppailun jälkimainingeissa.

Kuten todettua, ei Titaanit menettänyt vielä valtteja käsistään jaossa olevien pudotuspelipaikkojen suhteen, sillä kotkalaisilla on vielä yksi ottelu runkosarjassa jäljellä.

Ottamalla sunnuntaina Nokialta täyden pistepotin matkaansa punanutut jatkavat varmuudella pelejään kevään kiimakarkeloissa, mutta vähempikin voi jo riittää, jollei samaan aikaan Uusikaarlepyyssä omaa otteluaan pelaava Laser HT kykene nuijimaan Muik Hockeya kanveesiin.

Titaanit ei liiemmin Laser HT:n tekemisiä aio vilkuilla, vaan keskittyä vain ja ainoastaan siihen, että Nokian pelin päättymisen jälkeen kyseinen pitäjä on edesmenneen mäkihyppylegenda Matti Nykäsen mukaan yhtä sekaisin kuin Haminan kaupunki.

– Huomenna on tarkoitus ruuvata harjoituksissa pelaamista taas hieman parempaan muottiin, jotta olemme sunnuntaina valmiita pistämään Nokian sekaisin, hihkaisi kotkalaiskäskyttäjä Holmström hymy huulillaan rupattelutuokion päätteeksi.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Haukkojen Youtube-kanavalta.

Titaanit paketoi Suomi-sarjan runkosarjarupeamansa ylihuomenna sunnuntaina (7.3.), kun punanutut matkustavat Nokialle, jossa majaansa pitävä Pyry isännöi Nokian jäähallissa kello 16:00 alkavaa koitosta.

Voit kannustaa Titaanit vierasvoittoon ja seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu Urheilu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.