”Pudotuspelit ovat tunnetusti jääkiekkoilijan parasta aikaa!”

9.3.2021

Tyrät rytkyvät sekä tanner varmasti tömisee, kun Titaanit ja Pyry alkavat keskiviikkoiltana Nokialla taittaa peistä pääsystä Suomi-sarjan pudotuspelien puolivälieriin. © Harri Hedman – https://hedman.kuvat.fi/kuvat/
Tyrät rytkyvät sekä tanner varmasti tömisee, kun Titaanit ja Pyry alkavat keskiviikkoiltana Nokialla taittaa peistä pääsystä Suomi-sarjan pudotuspelien puolivälieriin. © Harri Hedman – https://hedman.kuvat.fi/kuvat/
Ruudun kautta voit katsoa suorana muun muassa Kotkan Titaanien pudotuspeliottelut sekä paljon muuta urheilua: https://www.ruutu.fi/urheilu
Ruudun kautta voit katsoa suorana muun muassa Kotkan Titaanien pudotuspeliottelut sekä paljon muuta urheilua: https://www.ruutu.fi/urheilu

Suomi-sarjan pudotuspelit – kyseinen sanapari on Kotkan Titaanien yhteydessä lausuttu viimeksi keväällä 2018. Myös silloin vastus oli täysin sama kuin nyt keskiviikkona starttaavalla ”villi kortti” –kierroksella eli Nokian Pyry. Punanutuille tarjoutuu siis oiva paikka kalavelkojen takaisinmaksuun, jonka myötä odotettavissa on varsin värikäs paras kolmesta –periaatteella miteltävä ottelusarja.

Titaanit teki kivikkoja ja monttuja sisältäneessä Suomi-sarjan runkosarjassa lopulta sen, mikä joukkueella oli alunperinkin minimitavoitteena – lunasti pelaamalla paikan pudotuspeleihin.

Vaikeuksien kautta lopulta tiensä kevään koviin karkeloihin raivanneen punanuttumiehistön itseluottamus on kolme kuukautta kestäneen sekä helmikuun alussa lopulta päättyneen koronatauon jälkeen kasvanut kohisten ja samaten on tehnyt myös pelaajien itseluottamus.

– Juttu tuntuu joukkueen keskuudessa kulkevan entistä lennokkaammin ja energiatasot ovat muutenkin todella hyvällä mallilla – pelaajien ja myös taustatoimijoiden innokkuus oikein väreilee ilmassa, pukee Titaanien päävalmentaja Henri Holmström sanoiksi omiensa vallalla olevan fiiliksen.

Hyvä ilmapiiri kotkalaisrevohkan keskuudessa ei ole mikään ihme, sillä Titaanien suurimman paineet pääsivät varmasti lähestulkoon viimeistä pihausta myöten pihalle, kun varma paikka pudotuspeleissä näki viime sunnuntaina Nokialla päivänvalonsa.

– Ei meidän kannata enää sen suuremmin stressata yhtikäs mistään, vaan nyt on aika pistää kaikki peliin ja pelata rohkeata lätkää sekä katsoa mihin se lopulta riittää, evästää Holmström.

– Nyt voimme oikeasti nauttia täysin rinnoin, sillä kaikki paineet ovat vastapuolen leirissä.

Vastaansa punanutut saavat Suomi-sarjan pudotuspelien ”villi kortti” –kierroksella Nokian Pyryn, eli juurikin sen saman painikumppanin, jonka kotkalaiset kohtasivat myös edeltävällä kerralla pleijareita keväällä 2018 tahkotessaan.

Kuluvalla kaudella joukkueet ovat iskeneet kahdesti yhteen Nokialla ja kumpikin koitos on mennyt jännittävien vaiheiden jälkeen Pyryn nimiin. Lokakuussa nokialaiset voittivat maalein 5-3, kun taas runkosarjan päätöskierroksen kamppailu ratkesi vasta jatkoajalla Pyryn hyväksi 6-5-lukemin.

Titaanileirissä kyseisistä tappioista on pyritty imemään kaikki mahdollinen oppi talteen, jotta keskiviikkona alkavissa tosipeleissä olisi mahdollista antaa kuitti kaksin verroin kovempana takaisin.

– Näimme viime sunnuntaina Nokialla pelatussa ottelussa, että meillä on oikeasti ihan hyvät mahdollisuudet mennä tästä parista jatkoon, valaa ”Holle” uskoa pelaajistoonsa.

– Mielestäni ennakkoasetelmat sarjaan ovat aika lailla fifty-fifty.

Vaikka ennakkoon pudotuspelipari onkin varmasti tasaisempi kuin moni luuleekaan, kertovat tilastot Titaanien ja Pyryn välillä varsin karua kieltä.

Joukkueet ovat Suomi-sarjassa pelanneet samaan aikaan kausilla 2012–2013 sekä 2016–2021 ja taittaneet peistä kaiken kaikkiaan 12 kertaa runkosarjassa ja kolmesti pudotuspeleissä.

Näistä kamppailuista Titaaneille on kirjattu vain kaksi kotivoittoa, Pyryn vietyä nimiinsä loput 13:sta, joihin luetaan mukaan niin ikään kevään 2018 kaikki kolme puolivälierävääntöä.

Nokia on siis kotkalaisille pysynyt vielä valoittamattoman linnakkeena, mutta lähellä käytiin jo pari päivää takaperin ja se jos mikä osoitti punanutuille, että pyryluotsi Niko Raiskion johtamat joukot ovat horjutettavissa sekä väännettävissä siltaan myös kotikaukalossaan.

– Kyllä se [vierasvoitto] nyt vihdoin ja viimein otetaan – jos jotain muuta sanoisin, niin minua pidettäisiin varmasti aivan hulluna, veistelee kotkalaiskäskyttäjä Holmström.

– Niin minä kuin kaikki muutkin joukkueemme uskovat vakaasti siihen, että Pyry on kaadettavissa sekä Nokialla että Kotkassa.

Kuten todettua, helpolla ei Titaanit Pyryn kanssa tule pääsemään, mutta niinhän sitä sanotaan, että kaikenlainen tavoittelemisen arvoinen maistuu parhaalta kovan ja onnistuneen työrupeaman päätteeksi.

Punanuttujen tarkoituksena onkin iskeä huomenna Kotkan jäähallilla ne kuuluisat työhaalarit niskaan ja maaseutumatkailla Jyrkilä Oy:n linja-autolla Nokialle, jossa pistetään sitten ne ”pikkulauantain tanssit” isäntien kanssa oikein toden teolla käyntiin.

Arkipelit sarjassa, jossa pelaajat käyvät pääsääntöisesti töissä tai opiskelevat, eivät ikinä ole koti- saati vierasjoukkueille helppoja paloja purtavaksi. Sen myötä keskiviikon avaustaistossa pienet asiat korostuvat entisestään ja loppuviimeksi se on tahtotila, joka määrää kumpi osapuoli poistuu kaukalosta voittajan hymy kasvoillaan.

– Tottahan toki paljon on aina myös päivän kunnosta sekä vireystilasta kiinni, varsinkin kun joudumme arkena työ- ja opiskelurupeamien jälkeen matkustamaan vielä pitkän matkan linja-autossa ennen peliä, kommentoi Holmström.

– Turha niitä asioita on kuitenkaan liiaksi etukäteen miettiä – meidän pitää vaan pyrkiä tekemään valmistautuminen ynnä muut asiat niin hyvin, ettei pelin päättymisen jälkeen tarvitse turhaan selitellä tai hakea syitä yhtikäs mihinkään.

Pyrylle kevään 2018 tapahtumien kostamisen ohella Titaanien suurena tavoitteena on raivata tie seuraavaan pudotuspelivaiheeseen eli puolivälieriin, sillä mikäpä se onkaan mukavampaa kuin pelata hokia kevätauringon lämmittäessä ja lintujen laulaessa.

– Ilman muuta puolivälieriin pääsy on joukkueen päämääränä – emme me todellakaan lähde näitä pelejä tahallaan häviämään, ”Holle” naulaa.

– Mennään päivä kerrallaan eteenpäin ja nautitaan täysin rinnoin sekä hymy huulilla, sillä pudotuspelit ovat tunnetusti jääkiekkoilijan parasta aikaa!

Tepsivätkö punanuttujen lääkkeet pyryttämiseen?

Titaaneita vastaan Suomi-sarjan pudotuspelien ”villi kortti” –kierroksella vastaan luisteleva Pyry sijoittui runkosarjassa 6. sijalle 1,56 pistekeskiarvolla. Siinä missä 11. sijalle 0,79 pistekeskiarvolla yltäneet kotkalaiset raapivat tililleen vain neljä voittoa, osoitti nokialaisten vastaava lukema tasanumeroa 10.

Myös joukkueiden maalierot olivat varsin erilaiset, sillä Titaaneilla lukema oli 26 osumaa pakkasen puolella (50-76), kun taas Pyryllä kaksi pykälää plussalla (79-77).

Tilastot ovat kuitenkin aina vain pelkkiä numeroita kirjojen sivuilla, jotka eivät lopulta merkitse yhtikäs mitään, kun kiekko putoaa tosipelien alkaessa jäähän.

– Pyry on totta kai vaarallinen vastustaja, mutta uskon, että löydämme kyllä lääkkeet heidän hyydyttämisekseen, toteaa Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

Kyseisiä Holmströmin mainitsemia lääkkeitä punanuttujen olisi hyvä syöttää ainakin nokialaisten tehokaksikolle Waltteri SelimgereiAleksi Niemi, jotka ratkaisivat henkilökohtaisella taidollaan muun muassa joukkueiden edeltävän kohtaamisen.

Pyry on tosin paljon muutakin, kuin vain pelkkä taitavien yksilöiden lauma ja se tiedostetaan myös titaanileirissä erittäin hyvin.

– Heillä on riveissään taitavia pelaajia ja varsinkin suorien hyökkäyksien päättämisissä sekä ylivoimalla Pyry on todella vahva, Holmström sanailee.

– Juuri muun muassa edellä mainituissa asioissa meidän pitää olla hereillä ja terävinä, niin voittomahdollisuutemme paranevat huomattavasti.

Sitä punanuttupiiskuri ei sen sijaan suostu paljastamaan mihin nokialaisten pelaamisesta löytyviin kipukohtiin Titaanien on tarkoitus iskeä kovalla voimalla.

– Tottahan toki Pyryn pelaamisesta löytyy myös heikkouksia, mutta ne aion kertoa vain harvoille ja valituille henkilöille eli omille pelaajilleni, ”Holle” hymähtää.

Yksi selkeä parannuskohde Titaaneilla kuitenkin on, jos tulevaa koitosta peilaa joukkueiden edeltävään keskinäiseen kahinaan.

– Peliin lähtö ja itsensä siihen valmistaminen varsinkin nyt pudotuspeleissä näyttelevät todella suurta roolia kokonaisuuden kannalta katsottuna, Holmström alleviivaa.

– Edellä mainitut asiat vain korostuvat entisestään arki-illan peleissä.

Onkin jännä nähdä mitä kommervenkkeja ja muutoksia punanutut valmennusduonsa Holmströmin ja Tino Turkian kanssa tulevat valmistautumiseensa tekemään, sillä samanlaista näytöstä kuin mitä viime sunnuntain ensimmäinen erä oli, ei kotkalaisten missään nimessä kärsi enää järjestää.

– Minun pitää Tinon kanssa tarkkaan punnita se, millä keinoilla saamme joukkueen viritettyä siihen mielentilaan, että se on heti valmiina pelaamaan ja kamppailemaan, kun kiekko putoaa Nokialla jäähän, eikä vasta toisessa erässä, kuten viime sunnuntaina, punanuttupiiskuri aprikoi.

– Meidän on pakko olla paljon parempia keskiviikon avauskoitoksessa, mikäli tahdomme sen voittaa.

Koska Titaanit aikoo pistää valmistautumiseensa lisää voimavaroja ja olla selkeästi parempi kuin viimeksi, tarkoittanee se sitä, että punanuttujen tarkoituksena on tehdä klassinen ryöväyskeikka Nokialle.

– Nokialaisten kannattaa piilottaa niin pöytähopeat kuin äidit sekä tyttäretkin, sillä täältä Kymenlaaksosta on nälkäinen rosvojoukko saapumassa ryöstämään kotiedun itselleen, ”Holle” täräyttää naama peruslukemilla.

Jos ovat pudotuspelit jääkiekkoilijoiden parasta aikaa, niin sitä ne ovat myös joukkueita uskollisesti kaudesta ja ottelusta toiseen tukeville kannattajille.

Sen takia onkin suuri harmi, ettei nykyinen koronatilanne sekä rajoitukset salli yleisön päästämistä peleihin, sillä pudotuspeleissä nimenomaan katsojien luoma tunnelma on yksi iso osa kokonaisuutta ja syy miksi tätä hommaa loppuviimeksi voittamisen ohella aina tehdään.

– Tiedostamme erittäin hyvin, että fanimme elävät menossamme mukana, vaikkeivät he peleihin meitä livenä kannustamaan pääsekään, kommentoi titaaniluotsi Holmström.

– Emme siis todellakaan ole yksin lähdössä Pyryä kaatamaan ja juuri siksi pyrimmekin tarjoamaan Ruutu Urheilu-palvelun välityksellä hyvää viihdettä meitä eri vastaanottimien ääressä tukeville tahoille!

IT’S PLAYOFF TIME, BABY!