Toisen ilo on toisen suru

14.3.2021

Titaanien vivahteikas Suomi-sarjakausi 2020–2021 tuli sunnuntai-iltana Nokian jäähallissa tiensä päähän. © Harri Hedman – https://hedman.kuvat.fi/kuvat/
Titaanien vivahteikas Suomi-sarjakausi 2020–2021 tuli sunnuntai-iltana Nokian jäähallissa tiensä päähän. © Harri Hedman – https://hedman.kuvat.fi/kuvat/

Olipahan pudotuspelisarja... jos joku vielä väittää, ettei Suomi-sarjajääkiekko ole viihdyttävää ja tunteita herättävää seurattavaa, täytyy syvästi ihmetellä. ”Villi kortti” –kierroksen ratkaisseessa kolmannessa osaottelussa Nokialla aivan kaiken kaukaloon jättänyt Kotkan Titaanit voi olla erittäin ylpeä suorituksestaan, vaikka kärsikin lopulta todella kitkerän jatkoerätappion Pyrylle maalein 6-5 (2-0, 0-3, 3-2, 1-0), sillä ei paremmalle ole ikinä häpeä hävitä.

Pyry – Titaanit 6-5 je (2-0, 0-3, 3-2, 1-0)

01:25 1-0 Niko Kuivaniemi (Valtteri Mäkiviinikka)
09:28 2-0 Niko Lamminsivu (Jere Koskinen, Veeti Ahmaoja)
29:36 2-1 Tuomas Lyytikäinen (Leevi Pekkarinen, Eetu Rasalahti)
34:38 2-2 Panu Laitinen (Rene Hiekkataipale, Samuel Funtek) YV
36:52 2-3 Mikke Lempiäinen (Samuli Niinisaari, Santeri Salminen)
41:14 2-4 Rene Hiekkataipale (Panu Laitinen, Santeri Salminen) YV

41:32 3-4 Ville Lehtonen (Lauri Oksa, Valtteri Mäkiviinikka)
45:06 4-4 Juho Painilainen (Dante Hahn, Niko Kuivaniemi) YV
54:08 5-4 Juho Painilainen (Niko Kuivaniemi, Niko Lamminsivu) YV
55:04 5-5 Eetu Rasalahti (Samuli Niinisaari)
65:48 6-5 Joni Mäkelä (Waltteri Selimgerei) YV VoM

Maalivahdit:

Pyry – Valtteri Kyllinen 14+9+6+3= 32 torjuntaa
Titaanit – Niilo Pussinen 10+18+10+4= 42 torjuntaa

Jäähyt:

Pyry 2 x 2min= 4min
Titaanit 8 x 2min + 1 x 10min= 26min

Pudotuspeleissä ratkaisuottelun häviäjän rooli on aina todella karu, mutta jommankumman osapuolen sekin taakka on vain yksinkertaisesti harteillaan kannettava.

Nokialla sunnuntai-iltana mitellyssä Suomi-sarjan pudotuspelien ”villi kortti” –kierroksen kolmannessa osaottelussa kyseinen tehtävä lankesi lopulta vierasjoukkue lähes eläimellisesti taistelleelle Titaaneille, joka kaatui saappaat jalassa pyrypuolustaja Joni Mäkelän ensimmäisessä jatkoerässä ajassa 65:48 ylivoimalla iskemään 6-5-äkkikuolemaosumaan.

Pettymys kotkalaisleirissä oli luonnollisesti käsin kosketeltavissa verekseltään huiman kamppailun päättymisen jälkeen.

– Tämä oli klassinen yhden maalin kiekkopeli, joka sisälsi verta, hikeä ja lopussa pari kyyneltäkin, totesi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Ratkaisuottelut pudotuspeleissä ovat lähestulkoon aina pienten marginaalien pelejä ja tänään emme yksinkertaisesti vain ansainneet tämän enempää.

Ne pienet marginaalit olisivat voineet kääntyä myös toisinpäin, sillä vain hetkeä ennen Mäkelän yläkulmakutia, käytti titaanihyökkääjä Patrik Ruotsalainen kiekon nokialaisveräjän tolpassa.

– Voimme tietysti aina jossitella, että jos ”Patu” olisi hetkeä ennen Pyryn voittomaalia painanut kiekon tolpan sijasta häkkiin, niin nyt me olisimme niitä, joilla on loistava fiilis ja vastapuolella taas mieli maassa, Holmström mietiskeli.

– Se on kuitenkin loppuviimeksi varsin turhaa puuhaa – paremmallemme hävittiin ja pulinat pois.

Lähes täydellisen draaman kaaren sisällään pitänyt kamppailu tuskin jätti ketään kylmäksi edes Ruutu-palvelun avulla kotisohvilla joukkueiden välistä vääntöä seuraavien puolella, sillä niin paljon erilaisia tilanteita ja tunneskaaloja mahtui Suomi-sarjan pudotuspelijääkiekon vajaaseen 66 minuuttiin.

– Molemmat joukkueet latasivat tänään aivan kaiken peliin sekä järjestivät aikamoisen show’n, jonka aikana tunteet heittelivät puolin ja toisin laidasta laitaan, ”Holle” summasi.

– Tästä sarjasta olisi voinut mennä kumpi tahansa jatkoon, eikä se olisi ollut minkäänlainen vääryys, sillä molemmat joukkueet pelasivat miehekästä ja hyvää jääkiekkoa.

”Jok’ikinen tämän joukkueen parissa toiminut voi olla ylpeä itsestään”

Titaaneille putoaminen ”villi kortti” –kierroksen päätteeksi pois jatkopeleistä ei ollut mikään suuri katastrofi, sillä kaikenlaisia vaikeuksia sisällään pitäneen ja koronaviruspandemian vuoksi varsin eriskummallisen kauden tavoite eli pudotuspelipaikan lunastaminen onnistui.

Välillä varsin syvissäkin vesissä uinut punanuttumiehistö kykeni lopulta pesemään suuren yleisön silmissä kasvonsa varsin totaalisesti ja näyttämään, ettei loka-marraskuun synkimmillä hetkillä kaukalossa nähty kotkalaisjoukkue ollut alkuunkaan niin huono, kuin mitä tulokset antoivat olettaa.

– Totta kai tällä hetkellä päällimmäinen tunne on kova pettymys, mutta kun kokonaisuutta katsoo, niin jok’ikinen tämän joukkueen parissa toiminut voi olla ylpeä itsestään, kommentoi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

Itse joulukuun alussa titaanipurren ohjaksiin hypännyt Holmström ehti luotsata punanuttuja sunnuntai-iltana Nokialla päättyneellä kaudella reilun neljän kuukauden ajan, joista puolet kului jääkiekon harjoittelun sekä pelaamisen sijaan muun muassa salibandya Kotkan liikuntakeskuksessa lätkien.

Vaikkei tilanne Holmströmille saati titaanimiehistölle ollutkaan kaikkein ideaalein alkaa rakentaa yhteistä tarinaa, oli siinä havaittavissa heti alusta lähtien erittäin hedelmällisen yhteistyön ainekset.

– Joukkueesta huokui heti päävalmentajaksi hyppäämiseni yhteydessä kauhea into ja työnteon sekä näyttämisen halu, joka jo omalta osaltaan helpotti myös omaa sopeutumistani mukaan tähän touhuun, ”Holle” sanaili.

– Helvetin hyvä kasvutarinahan tämä oli ja ihan jo sen puolesta harmittaa vietävästi lopettaa pelit tähän iltaan, sillä kyllä niitä olisi ollut kiva jatkaa pari kolme viikkoa pidempäänkin.

Titaanit kykeni lopulta nousemaan sarjataulukossa kaksi sijaa ylemmäs ja nappaamaan pelaamalla paikan pudotuspeleissä, vaikkei joukkue päässytkään harjoittelemaan niin paljoa, kuin mitä sen olisi ideaalitilanteessa pitänyt.

– Koronaviruspandemiasta ja muista määräyksistä huolimatta pystyimme varsin vähäisestä jäämäärästä huolimatta parantamaan pelaamistamme kuin se kuuluisa sika juoksuaan, titaanipiiskuri Holmström alleviivasi.

– Joukkue hitsautui niin ikään erittäin toimivaksi ja toisiaan aidosti tukevaksi kokonaisuudeksi, joka näkyi ihan pienissäkin asioissa, kuten vaikkapa tänään suurin piirtein pää edellä vetojen blokkaamisena sekä suurena haluna mennä tästä pudotuspelisarjasta jatkoon.

Punanuttujen päävalmentajana Suomi-sarjakaudella 2021–2022 jatkava Holmström pystyi pettymyksen keskelläkin suuntaamaan katseensa jo kohti tulevaa.

– Tästä on mielestäni todella hyvä lähteä rakentamaan ensi kautta ja joukkuetta – saimme arvokkaita paljon oppeja reppuumme, joiden avulla pidämme vuoden päästä huolen, että roikumme pidempään näissä karkeloissa mukana!

Ottelun maalikooste on katsottavissa Pyryn Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Harri Hedmanin kuvat-sivustolta.
 

Iso kiitos kuluneesta kiekkokaudesta 2020–2021 kaikille titaanikannattajille ja yhteistyökumppaneille sekä joukkueen parissa töitä paiskineille tahoille!