Tulos se on mikä ratkaisee

28.11.2021

Sunnuntai-illan kolmen täysosuman mies Erkka Huttunen on kuvassa juuri siellä, mistä osumia tehdään eli sota-alueella.
Sunnuntai-illan kolmen täysosuman mies Erkka Huttunen on kuvassa juuri siellä, mistä osumia tehdään eli sota-alueella.
Kotiottelun 28.11.2021 Warrior –tähtipelaajat.
Kotiottelun 28.11.2021 Warrior –tähtipelaajat.

Titaanit on putkessa... nimittäin kuluvan Suomi-sarjakauden ensimmäisessä voittoputkessa! Punanutut jatkoivat siitä mihin edellisiltana Vaasan Koulunäkki Areenallaan jäivät ja kepittivät välillä varsin lämpöiseksikin äityneessä kamppailussa Kotkassa sunnuntain ratoksi vierailleen HCIK:n pienimmällä mahdollisella eli yhden maalin erolla lukemin 4-3 (2-1, 2-2, 0-0).

Titaanit – HCIK 4-3 (2-1, 2-2, 0-0)

04:52 1-0 Kim Nordström (Juuso Hoikka, Vertti Vuoksiala)
08:41 2-0 Erkka Huttunen (Danil Yakimchuk, Simo Kauppinen)

16:43 2-1 Joonas Kangaskolkka (Mikke Laurila, Vilho Virmavirta) YV
20:47 2-2 Veeti Mäkilä (Kristian Tikka, Eetu Vento)
23:33 2-3 Verneri Paijula (Veeti Mäkilä, Eetu Vento)
37:31 3-3 Erkka Huttunen (Eetu Laurinantti, Simo Kauppinen) YV
39:52 4-3 Erkka Huttunen (Jesse Niinisaari, Danil Yakimchuk) VoM


Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 13+12+8= 33 torjuntaa
HCIK – Mikko Salmenoja 11+8+9= 28 torjuntaa (poissa 58:29-60:00)

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min + 1 x 10min= 18min
HCIK 4 x 2min= 8min

Vajaat 24 tuntia aikamoisesta tunteiden värisuorasta ja taas pitäisi pumpata itsensä täyteen latinkiin sekä olla valmiina lyömään kaikki likoon oman joukkueen eteen, jottei kaukalosta tarvitsisi poistua hammasta purren tappio niskassa.

Tällaista on jääkiekon pelaajan arki mitä enenevissä määrin ja siinä piilee varmasti myös koko homman juju, miksi sitä jaksetaan tehdä päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen välillä hymyssä suin sekä välillä taas naama nurinpäin.

Titaaneille edellisillan riemastuttava ja helpottava kotivoitto JHT:sta oli antanut selkeän itseluottamusbuustin ja se näkyi koko kotkalaisjoukkueen tekemisessä kautta linjan sunnuntaisessa HCIK-taistossa.

Juuri parantuneen itseluottamuksen ansiosta punanutut eivät taaskaan suostuneet tappioasemassa alistumaan, vaan löivät lisää pökköä pesään sekä kaasuttelivat lopulta ansaittuneen 4-3-voittoon Vaasan Koulunäkki Areenalle saapuneiden 191 katsojan suureksi riemuksi.

– Olemme jo saaneet tuta siitä, miltä häviöputki tuntuu, joten nyt on hyvä sitten käynnistellä voittoputkea, veisteli Titaanien päävalmentaja Henri Holmström verekseltään kamppailun päättymisen jälkeen.

Kuluvan kauden ensimmäistä voittoputkeaan rakenteleva Titaanit oli viikonlopun taistoissaan lähestulkoon täysin eri jengi, mitä edeltävissä koitoksissaan (pl. D-Kiekko-kahina).

– Puhumme kokoajan joukkueen kesken oppimisprosessista ja nämä ovat nimenomaan niitä asioita, että kun jaksat tarpeeksi hakata päätä seinään, rupevat ne jossain vaiheessa aivan varmasti näkymään, kommentoi Holmström miehistönsä parantuneita peliotteita.

– Sitten kun ne näkyvät tarpeeksi, kestää pelaamisemme ja joukkueemme ihan mitä vain eteen tulee.

Helpolla ei voitto sunnuntaina irronnut, sillä siitä piti huolen vierasjoukkue HCIK, joka hämmensi ja provosoi punanuttujen mielensopukoita aivan viimeisille sekunteille saakka.

– HCIK ei hyökkäystaidollisesti ollut niin hyvä, kuin mitä JHT edellisiltana – hyvällä tahdolla voisi kuvailla, että he pyrkivät pelaamaan meitä vastaan kaarinalaista kusipääkiekkoa, ”Holle” tokaisi.

– He yrittivät Kristian Tikan johdolla tehdä aivan kaikkensa päästäkseen meidän ihon alle ja ei se onnistuminen kyllä kaukaa käyttänyt.

Lähelle vieraat kieltämättä pääsivät, mutteivät kuitenkaan riittävän lähelle ja siitä piti loppuviimeksi huolen Titaanien selkeästi terästäytynyt viisikkopuolustaminen, joka ei etenkään kolmannessa erässä tekopaikkoja kaarinalaisille tarjoillut.

– Pystyimme pitämään homman kasassa ja puolustamaan erittäin fiksusti – pikkuhiljaa rupeavat ne arvot näkymään pelaamisessamme, joita olemme harjoituksissa jauhaneet, titaaniluotsi Holmström totesi.

– Puolustaminen on kaiken tekemisen kivijalka ja kun se on sinulla kunnossa, pystyt vähän kuin tappamaan sekä jäädyttämään kaverin pelaamista johtoasemassa.

Jos onnistuivat kotkalaiset lyömään luukut kreivin aikaan kiinni vastapuolen nenän edessä, niin sitä samaa voi sanoa myös selkeästi terästäytyneestä hyökkäyspelaamisesta sekä eritoten maalinteosta.

– Lämmittää mieltä, sillä heti kun aloimme ajaa maalille ja luoda sinne tarvittavia tukitoimia, myös kiekko löysi tiensä vastapuolen nuottaan, ”Holle” myhäili tyytyväisenä 11 tehtyä täysosumaa ja kaksi voittoa sisältänyttä viikonloppua pureskellessaan.

Kotkalaiskäskyttäjä löysi niin ikään varsin nopeasti perimmäisen syyn sille, miksi viiden ottelun mittainen tappioputki oikeni yhtäkkiä kahden ottelun voittoputkeksi.

– Arjen tekemisemme on ollut jo pitkään laadukasta ja se alkaa viimein näkyä sellaisena henkisenä suuruutena, jonka myötä pelaajat eivät enää edes hyväksy huonoja harjoituksia tai suorituksia, Holmström selvensi.

– Myös se on fakta, että onnistumiset ruokkivat onnistumisia ja silloin on helpompi päästä aallonharjalle.

”Ei tähän auta missään nimessä jäädä kellumaan”

Ottelut eivät ole tunnetusti veljiä keskenään ja sitä eivät olleen myöskään Titaanien kuluneen viikonlopun kotikamppailut. Jos eilen Vaasan Koulunäkki Areenan kapeassa kaukalossa nähtiin aikamoista hyökkäyspelaamisen riemujuhlaa, oli sunnuntaina täysin eri ääni kellossa.

Nyt varsinkin Titaanit keskittyi selkeästi enemmän puolustamaan omaa päätään sekä pelaamaan selkeästi viisaammin, ja vaikka kotkalaiset jälleen jäivätkin tappioasemaan, ei selkäranka taaskaan sanonut poks, vaan taipui mutkalta takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Eroa oli niin ikään ottelun alulla, sillä nyt punanutut olivat täysin valmiita vääntämään, kääntämään ja kamppailemaan, joka näkyikin nopeaan tahtiin myös valotaululla.

Titaanit onnistui nimittäin karkaamaan avauserän ensimmäisen puolikkaan aikana kahden maalin karkumatkalle, kun Kim Nordströmin ja Erkka Huttusen lyöntilauksilla siniviivan pinnasta kohti HCIK-maalia lähettäneet kiekot löysivät tiensä verkon perukoille ohi kaarinalaishäkkäri Mikko Salmenojan.

– Painotimme pelin alun ja ensimmäisten vaihtojen tärkeyttä, tuumi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Varmasti osasyy hyvään lähtöön oli eilisellä comebackilla ja sen myötä tulleella isolla onnistumisella.

Turvallisen tuntuinen johtoasema suli kuitenkin taas kerran varsin lyhyessä ajassa, sillä vieraat survoivat vajaassa seitsemässä minuutissa pelivälineen sota-alueelta kolmesti Niilo Pussisen selän taakse, titaanipelaajien tyytyessä lähinnä katseilla seurailemaan vierasta vastapuolen teutarointia.

– Maalin edessä pitää olla häijy ja säälimätön, sillä se on paikka, jossa voit ottaa rangaistuksen, mikäli sillä estät takaiskun synnyn, paalutti Holmström tyytymättömänä.

– Avauserän lopulla ja toisen erän alussa olimme aivan liian pehmeitä varsinkin oman maalimme edessä – se ei ole missään nimessä hyväksyttävää, mutta oppimatkamme on edelleen kesken ja saimme taas tästä erinomaista dataa jatkoa silmällä pitäen.

Kotkalaisten pehmeyden myötä HCIK porhalsi Joonas Kangaskolkan, Veeti Mäkilän ja Verneri Paijulan vuorotahtiin latomien osumien ansiosta 2-3-johtoon ja hetken aikaa näyttikin jo siltä, että Titanic on törmännyt jäävuoreen ja tästä ei enää nousta.

Tarvittiin kuitenkin yksi jääräpäinen soturi johdattamaan oman joukkueensa takaisin oikeille raiteille ja pelaamaan samalla itsensä kotiyleisön sydämiin – nimittäin herra numero 65, Erkka Huttunen.

Jo avauserässä maaliverkkoa heiluttanut titaanipuolustaja käänsi koko paletin ylösalaisin, survomalla toisen erän loppuun kaksi täysin identtistä osumaa sieltä, mistä maaleja yleensä tehdään eli maalin edestä.

Ensiksi Huttunen hakkasi riparikiekon takatolpalta tyhjiin ylivoimalla, kun muu punanuttunelikko oli sen sinne sitä ennen väellä sekä voimalla toimittanut ja hetkeä myöhemmin sama kuvio toistui tasakentällisin pelattaessa pallokalamaisen salakavalasti HCIK-rysän suuaukolle uiskennelleen pelimiehen toimesta.

Kotkalaiset olivat näin nousseet jälleen takaa rinnalle ja ohi, aivan kuin todistaen sen seikan kannattajilleen, että titaani ei taitu.

– ”Hude” oli tänään siellä mistä niitä maaleja tehdään eli maalin edessä ja se on varmasti ainakin osittain peruja siitä, että hän tykkää katsoa paljon pelejä sekä erityisesti NHL:ää, jossa nimenomaan valtaosa osumista syntyy maalinedustilanteista, antoi ”Holle” täysin ansaitun tunnustuksen joukkueen sisäisen maalipörssin kärkeen kivunneelle luottopakilleen.

Uudemman kerran vallankahvaan päästyään Titaanit ei siitä suostunutkaan sitten enää luopumaan. Punanutut kehittivät päätöserässä aikamoisen puolustus- ja jäädytysklinikan omalle kenttäpuoliskolleen, eikä HCIK löytänyt tähän puolirikollisin keinoinkaan sopivaa lääkettä.

Sen seurauksena kotkalaiset tappoivat tasaiseen tahtiin sekunteja ja minuutteja pois pelikellosta, päästen lopulta tuulettamaan ansaitusti maalivahtinsa Niilo Pussisen ympärille kokoontuneena häröpallona 4-3-kotivoittoa.

– Jos eilinen show olisi vaatinut nitroja, ettei sydänkohtaus tule, niin tänään varsinkin kolmannen erän esityksemme oli niin jäätävän varma, että kaippa sitä olisi pitänyt jotain piristeitä vetää, jotta olisi päässyt edes lähelle edellisillan tunnemyräkkää, titaaniluotsi naurahti.

Kaksi perättäistä voittoa ja niistä tilille löpsähtäneet viisi sarjapistettä nostivat punanutut jälleen mukaan taisteluun paikoista pudotuspeleihin sekä tekivät samalla hieman lisäeroa takana väijyviin vastustajiin.

Titaanien päävalmentaja Henri Holmströmin mukaan nyt on ihan oikeutettua nautiskella hetki hyvin tehdystä työstä, mutta liian pitkään makusteltuun ei ole missään nimessä varaa, sillä tiukat taistot jatkuvat jo tulevana viikonloppuna ja niihin pitää valmistautua huolella, jottei orastava voittoputki katkeaisi lähes välittömästi sen alkamisen jälkeen.

– Ei tähän auta missään nimessä jäädä kellumaan, vaan jatketaan samaa laadukasta työntekoa tulevan viikon harjoituksissa, jonka jälkeen lähdetäänkin sitten on the road again!

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Michael Schalesin kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu vajaan viikon päästä lauantaina (4.12.), kun punanutut matkustavat Seinäjoelle, jossa majaansa pitävä S-Kiekko isännöi Jouppilanvuoren jäähallissa kello 19:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.