Nyt on aika nauttia!

14.3.2022

Titaanien ja HCIK:n välisestä Suomi-sarjan pudotuspelien ”villi kortti” –kierroksen ottelusarjasta tuskin tulee tunteidenpaloa saati tapahtumia puuttumaan!
Titaanien ja HCIK:n välisestä Suomi-sarjan pudotuspelien ”villi kortti” –kierroksen ottelusarjasta tuskin tulee tunteidenpaloa saati tapahtumia puuttumaan!

Pudotuspelikevät on tunnetusti ihmisen sekä erityisesti jääkiekkoilijan parasta aikaa. Siitä tulee nauttia täysin rinnoin sen suurempia puristelematta tai jännittämättä, sillä mukaan pääsy kevää painepeleihin on aina omanlaisensa palkinto hyvin runkosarjan aikana hoidetusta työstä.

Titaanien kohdalla paikka kuluvan Suomi-sarjakauden huipennuksessa sai lopullisen sinettinsä viime viikonloppuna, kun kotkalaiset kestivät pakkovoittopelien paineensa ja kairasivat kahdesta jäljellä olleesta kotiottelustaan riittävän määrän pisteitä mukaansa, jotka oikeuttivat lopulta sarjataulukon 8. sijaan ja kotietuun pudotuspelien ”villi kortti” –kierroksella.

Punanuttujen nousu pudotuspelijunan kyytiin ei tosiaankaan ollut mikään pelkkä kävely puistossa, sillä ennen koronaviruspandemian vuoksi pitkäksi venähtänyttä ja lopulta peräti 60 pelitöntä päivää sisällään pitänyttä joulutaukoa, kotkalaisjoukkueen otteet enteilivät keväälle kaikkea muuta kuin pleijaripelejä.

– Jouduimme tekemään paljon ajatustyötä muun valmennuksen kanssa sen suhteen, miten hyödynnämme ja millä tavoin rytmitämme joukkueen harjoittelua jälleen erittäin venyneen joulutauon aikana, taustoittaa Titaanien päävalmentaja Henri Holmström normaalia pidemmän joulutauon hyväksikäyttöä.

– Tulimme yhteisten keskustelujmme pohjlata siihen lopputulokseen, että koska olimme harjoitelleet varsin kovaa koko syyskauden ajan, on nyt sopiva hetki keventää hieman menoa sekä tunnelmaa.

Titaanit harjoitteli sen minkä valtiovallan ja paikallisten viranomaisten koronamääräysten sekä sulkujen myötä suinkin pystyi yhtenä ryhmänä, mutta treenien sisältö poikkesi ajoittain varsin paljon normaalista.

– Kävimme muutamia kertoja ulkojäillä neppailemassa sekä hakemassa hyvää fiilistä ihan kaikkeen joukkueen tekemiseen, jonka lisäksi annoimme ison vastuun pelaajille pitää itsensä kunnossa, kertaa Holmström.

– Näin jälkiviisaana voin sen ihan käsi sydämellä sanoa, että suunnitelmamme meni nappiin, sillä pelaamisemme itse otteluissa ja tekemisemme harjoituksissa on ollut vuodenvaihteen jälkeen selkeästi raikkaampaa, kuin mitä se oli ennen joulutaukoa.

Hyvän fiiliksen ohella myös eräs varsin selkeä asia, joka urheilussa tulee sanakirjojen tapaan ennen voittamista on työnteko. Juuri sen avulla punanututkin ovat kyenneet parantamaan pelaamistaan ja tuloksellista menoaan, kuin se kuuluisa sika juoksuaan.

– Olemme koko kauden ajan toistaneet harjoituksissamme tiettyjä laatutekijöitä, joihin uskomme ja joihin pelaamisemme loppuviimeksi nojaa – ne ovat pikkuhiljaa ruvenneet näkymään myös tosipaikoissa, ”Holle” toteaa.

– Eli emme mitään kaniineja ole hatusta paremman tuloksenteon suhteen vetäneet, vaan luottaneet kovaan arkiseen työntekoon.

Myös Suomi-sarjan keski-iältään sekä kokemuspatteristoltaan nuorimman ja ”vihreimmän” joukkueen yhteenkasvu on ollut kotkalaiskäskyttäjän mukaan tae sille, että kelkka on kääntynyt kulkemaan kohti oikeaa ja ennen kaikkea haluttua suuntaa.

– Nuoret pojat alkaneet uskoa itseensä ja ruvenneet välittämään sekä ymmärtämään, mitä pelaaminen ja menestyminen tällä sarjatasolla oikeasti vaativat, Holmström selventää.

– Meillä on joukkueessa paljon sellaisia kavereita, jotka vetelevät ensipiirtojaan miesten peleihin, eivätkä ole koskaan aiemmin näin korkealla tasolla pelanneet, joten haluttuun formuun pääsy on ottanut luonnollisesti oman aikansa.

Tappioiden ja niitä seuraavien heikkojen hetkien sanotaan aina kasvattavan voittamista enemmän – se pitää ehdottomasti kutinsa Titaanienkin osalta, sillä syyskauden synkimpinä hetkinä tuskin kukaan muu, kuin punanuttumiehistö itse uskoi, että joukkueen minimitavoitteena oleva paikka pudotuspeleissä on vielä pelaamalla saavutettavissa.

– Yleensä kun sinulla on jossain vaiheessa kautta hieman vaikeampi jakso ja saat ulkoistakin painetta suorituksistasi, se hyvin pitkälti tiivistää joukkuetta sisäisesti – juuri niin meille kävi syksyn ankeimpina hetkinä, ”Holle” tokaisee ja jatkaa:

– Varmasti ne jo viime kaudella mukana olleet pelaajat jaksoivat kokoajan uskoa pudotuspelipaikan saavuttamiseen ja vetää kokemuksensa turvin muuta jengiä mukanaan kohti minimitavoitettamme.

Niin ikään joukkueurheilussa kapteeniston rooli korostuu erityisesti siinä kohtaa, kun pelaajakatras pitää pystyä saamaan puhaltamaan yhteen hiileen sekä uskomaan valmennuksen heille syöttämiä teesejä, vaikkeivät ne aina niin suklaatilta maistuisikaan.

– Se on loppupeleissä aivan yksi hailee, kuinka paljon me valmentajat yritämme pumpata joukkueen renkaita, sillä se suurin johtajuus lähtee aina pukuhuoneen sisältä pelaajien keskuudesta.

– Siitä iso kiitos kapteenistollemme (l. Petteri Paajanen, Leevi Laine, Tuomas Lyytikäinen, Kim Nordström ja Niilo Pussinen), joka on vaikeina aikoina jaksanut olla myös meidän valmentajienkin tukena.

”Emme lähde muuttamaan yhtikäs mitään”

Titaaneita toista kauttaan luotsaavalla ja myös toistamiseen pudotuspelituulia haistelevalla päävalmentaja Henri Holmströmillä on edelleen varsin hyvin muistissa vuoden takaiset tapahtumat.

Silloin Pyryä vastaan Suomi-sarjan ”villi kortti” –kierroksella taistellut punanuttumiehistö yllätettiin avausosaottelussa aivan täysin jännittämisensä myötä klassisesti housut nilkoissa ja kotkalaisille sattui Nokian illassa täydellinen ohipeli, joita ei pleijareissa juuri kärsisi kontolleen ottaa.

Sen seurauksena titaanileirissä pyritäänkin nyt kääntämään kaikki mahdolliset kivet ja keventämään ilmapiiriä sekä samalla terävöittämään ajatuksia, jottei sama karuselli pudotuspeliavauksessa Kaarinassa pääsisi toistumaan.

– Opimme siitä Nokian show’sta varmasti itse kukin, emmekä varmasti halua kukaan enää kokea vastaavanlaista tyrmäystä, Holmström hymähtää.

– Saimme viime viikonlopun aikana jo jännittää ihan riittävästi, joten emmeköhän me nyt lähde oikeasti  nautiskelemaan pudotuspelimatkastamme ja katsomaan sitten mihin rahkeemme lopulta riittävät.

Tiistai-iltana Kaarinan Tele1 Areenalla vastaan asettuva, Suomi-sarjan runkosarjassa päävalmentajansa Rasmus Varheenmaan ohjaamana ja titaanikasvatti Elias Huovisen maestroimana lopulta 9. sijalle yltänyt, HCIK ei varmasti halua antaa punanutuille pudotuspelihengen mukaisesti mitään ilmaiseksi, joten kotkalaisten on valmistauduttava todelliseen ”kiekkosotaan”, jossa mustelmilta ja kolhuilta ei voi välttyä.

– HCIK on meihin nähden selkeästi kokeneempi ja rouheampi jengi, joka pelaa varsin suoraviivaista ja fyysistä jääkiekkoa – vähän siis kuin jopa luotu pudotuspelimaailmaan, ”Holle” analysoi ”villi kortti” –kierroksen vihulaista.

– Kaarinalaisilla on riveissään muutamia sellaisia pelimiehiä, joita meidän pitää tulevissa peleissä kohdella hieman erityisemmän huomion siivittämänä, jotta saisimme heidät pimennettyä.

Koska odotettavissa on jo lämpimien runkosarjakohtaamisen perusteella varsin tulikivenkatkuinen ottelusarja, nousevat erikoistilanteet varmasti jälleen arvoon arvaamattomaan. Tästä syystä turhia rangaistuksia ei tulisi missään nimessä ottaa, sillä yksi hieman hölmö kakkonen voi ratkaista vaikkapa koko homman ja sitä on sitten jälkikäteen enää turhaa märehtiä.

– Meidän pitää löytää omanlaisemme keinot HCIK:n pelaamisen järkyttämiseen sääntöjen puitteissa tietenkin, titaanipiiskuri Holmström mietiskelee.

– Sen lisäksi yksi iso asia pelien voittamisen kannalta katsottuna on hermokontrolli – meidän on kyettävä pitämään sipulimme kasassa kovan verbaalisen sekä fyysisenkin paineen alla ja pelattava mahdollisimman jäähyttömästi.

Kun kiekko tiistaina kello 18:30 mätkähtää ensimmäisen kerran pudotuspelikevään alkamisen merkeissä Kaarinassa jäähän, tullaan kaukalossa näkemään juuri samanlainen ja -tyylinen Titaanit, kuin mitä tähänkin asti, vai miten on asianlaita herra päävalmentaja?

– Emme lähde muuttamaan yhtikäs mitään – tällä reseptillä pudotuspelipaikan saavutimme, joten sillä mennään vaikka hamaan tappiin saakka, Holmström naulaa.

Armoa ei siis tulla antamaan saati pyytämään, jokaisesta senttimetristä kaukalossa tullaan taistelemaan viimeiseen hengenvetoon saakka, aivan kuten pudotuspeleissä on tapana.

Niin ikään pienet, mutta sitäkin tärkeämmän pelilliset nyanssit nousevat arvoon arvaamattomaan, kun oletettavasti tiukkoja taistoja lähdetään loppuviimeksi ratkomaan.

– Kaksi kovaa kamppailupeliä on tuloillaan, joten meidän pitää olla vahvoja niillä osa-alueille, joista ottelut ratkotaan eli maalinedustoilla, kaksinkamppailuissa sekä syöttöjen laadussa ja luonnollisesti tekopaikkojen hyödyntämisessä, ”Holle” aprikoi.

– Perusasiat ratkaisevat ja kumpi tekee niitä paremmin, tullee aika varmasti myös voittamaan koko ottelusarjan ja menemään tästä parista puolivälieriin.

Kaarinassa tuskin tullaan näkemään mitään yleisöryntäystä Tele1 Areenan lehtereille, mutta Kotkassa on toivottavasti täysin eri ääni kellossa.

Vaasan Koulunäkki Areenan soisi nimittäin keskiviikkoiltana olevan selkeästi aiempaan suuremmin kansoitettua katsomoiden puolelta, sillä nyt pelataan oikeasti isoista asioista ja Titaanit tulee tarvitsemaan kaiken ylimääräisen tuen HCIK:n tieltään raivatakseen.

– Jaksan edelleen uskoa ja toivoa, että saisimme tämän kevään aikana kotihallimme lehtereille yli 300 ja miksei jopa 500:kin katsojaa, punanuttuluotsi Holmström makustelee toiveikkaana.

– Suuri katsojamäärä ja heidän luoma tunnelmansa tuovat aina selkeästi lisää fiilistä sekä yritystä meille joukkueiden toimihenkilöille, mutta ennen kaikkea pelaajille, joten nyt vain kaikki paikalle peliä seuraamaan ja suosikkejaan kannustamaan!

Titaanien taistelu Suomi-sarjan pudotuspeleissä alkaa kuluvan viikon tiistaina (15.3.), kun punanutut matkustavat HCIK:n vieraaksi vieraaksi Kaarinaan, jossa Tele1 Areenalla miteltävä ”villi kortti” –kierroksen avausosaottelu pyörähtää käyntiin kello 18:30 alkaen.

Keskiviikkona (16.3.) Titaanit puolestaan kohtaa HCIK:n Kotkassa koko pudotuspelisarjan ratkaisevassa toisessa osaottelussa, joka pyöräytetään Vaasan Koulunäkki Areenalla käyntiin kello 18:30 alkaen.

Liput koitokseen maksavat 12 ja 8 euroa – alle 12-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.

TULE KANNUSTAMAAN TITAANIT PUOLIVÄLIERIIN – IT’S PLAYOFF TIME, BABY!