Titaanit venytti ratkaisun perjantaille!

23.3.2022

Keskiviikkoillan kiekkonäytöksen koko kuva taltioituna yhteen ruutuun – Titaanit tuulettaa, kun taas Hunters on kallella kypärin.
Keskiviikkoillan kiekkonäytöksen koko kuva taltioituna yhteen ruutuun – Titaanit tuulettaa, kun taas Hunters on kallella kypärin.
Kotiottelun 23.3.2022 Warrior –tähtipelaajat.
Kotiottelun 23.3.2022 Warrior –tähtipelaajat.

Seiskatien todellinen herra ratkeaa vasta tulevana perjantaina Porvoossa. Asia varmistui keskiviikkoiltana Kotkassa mitellyssä Suomi-sarjan pudotuspelien puolivälieräsarjan neljännessä osaottelussa, jossa kotijoukkueena esiintynyt Titaanit näytti toistamiseen lyhyen ajan sisään vierasyhdistelmä Huntersille, ettei Vaasan Koulunäkki Areenalta haeta matkaan yhtikäs mitään muuta kuin pelkkää kokemusta, lopulta 5-1 (1-0, 3-1, 1-0) –lukemiin päättyneen punanuttunäytöksen seurauksena.

Titaanit – Hunters 5-1 (1-0, 3-1, 1-0)

11:33 1-0 Simo Kauppinen (Petteri Paajanen) YV
21:06 2-0 Eetu Laurinantti (Santeri Salminen, Leevi Laine) YV VoM

32:53 2-1 Patrik Mallenius
33:27 3-1 Veeti Kaplas (Jesse Niinisaari)
36:36 4-1 Leevi Laine (Santeri Salminen, Lauri Kallio)
58:26 5-1 Wilho Korpela (Tuomas Lyytikäinen, Simo Kauppinen) TM


Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 9+14+20= 43 torjuntaa
Hunters – Lari Kukkohovi 8+5+3= 16 torjuntaa (poissa 56:36-58:26)

Jäähyt:

Titaanit 3 x 2min + 1 x 10min= 16min
Hunters 3 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 31min

Vanha viisaus eli titaani ei taitu piti keskiviikkona Kotkassa väännetyssä puolivälieräsarjan neljännessä osaottelussa jälleen kerran kutinsa.

Selkä seinää vasten kotiyleisönsä eteen hypännyt Titaanit nimittäin näytti mikä ero on tahtomisella ja luulemisella lajissa nimeltä jääkiekko ja takoi Vaasan Koulunäkki Areenalla vierailleen Huntersin yllättävänkin kivuttomasti kumoon selkein 5-1-lukemin.

Titaanien kotivoitto tarkoitti samalla sitä, että ottelusarjan ratkaisu tullaan näkemään perjantai-iltana Porvoossa, jossa mitellään joukkueiden viides kohtaaminen, jota voi samalla pitää ihan hyvällä syyllä todellisena ”kuoleman kamppailuna”, sillä vain sen voittaja jatkaa pelejään käynnissä olevana keväänä.

– Se oli ensimmäinen intuitio ja fiilis, kun saimme ”villi kortti” –kierroksen jälkeen Huntersin vastaamme, naurahti Titaanien päävalmentaja Henri Holmström kysymykseen, mistä hän tiesi ennen edes koko kekkereiden alkua, että ottelusarja venyy lopulta viidenteen peliin saakka.

– Kun päivittäin hengität samaa ilmaa tuon tällä hetkellä meidän pukukopissa iloitsevan joukkueen kanssa ja tiedät, mihin se tiukassa paikassa pystyy, niin siitä se etiäinen varmaankin tuli.

Usko ja luottamus omaan joukkueeseen on huokunut titaanipiiskuri Holmströmin puheista koko kevään ajan, joten siinäkään mielessä ei ole ihme, että hän on saanut iskostettua samat arvot myös pelaajiensa aivolohkoihin.

Se nimittäin on koko homman ydin, että kun yksittäinen pelaaja uskoo itseensä ja luottaa joukkuekaveriinsa tiukassakin paikassa, on kyseisenlaista revohkaa erittäin vaikeaa kaataa, kun oikeasti aletaan pelata merkityksellisistä asioista.

– Kävimme tähän otteluun valmistautumisessamme läpi sekä henkimaailman juttuja että tiettyjä pelillisiä asioita, joissa meidän pitää olla aiempaa selkeästi parempia, selvensi ”Holle” voittoisan palapelin rakennusperiaatteitaan.

– Puhuimme muun muassa siitä kuinka ainutlaatuisia hetkiä nämä ovat ja maailmassa on monta jääkiekkoilijaa, joka ei ikinä pääse pelaamaan yhtään pudotuspeliä, joten nyt jos koskaan pitää osata nauttia.

– Olen loppuviimeksi sen koulukunnan koutsi, joka uskoo siihen, että jos luotat itseesi ja henkinen puolesi on kunnossa, niin pystyt silloin tekemään ihmeitä tässä lajissa, Holmström tokaisi.

Titaanit tosiaankin oli taas kerran heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien valmis jättämään aivan kaiken jätettävissä suinkin olevan kaukaloon, jotta vierasjoukkue Huntersilla ei olisi mukava iltapuhde odotettavissa.

Punanutut repivät, raastoivat sekö taistelivat sen minkän palkeistaan irti saivat ja se ei näyttänyt sopivan alkuunkaan porvoolaisten pirtaan, jotka olivat mitä ilmeisimmin toissailtaisen rökälevoittonsa myötä Kotkassa olevan edessä pelkkä kävely puistossa. ja välieräpaikan lunastus pelkästään paikalle ilmoittautumisen perusteella.

– Olemme pitkin kautta painottaneet valmistautumisen merkitystä ja tehneet sen kanssa paljon töitä sekä kokeilleet vähän kaikenlaisia kikkoja, jotta homma toimisi heti alusta lähtien, kotkalaiskäskyttäjä sanaili.

– Nyt toimiva sapluuna on löytynyt ja sen ansiosta peleihin lähtömme ovat olleet jo pidempään erittäin onnistuneita sekä olemme olleet välittömästi kiekon pudotessa ensikerran jäähän niin sanotusti ytimessä.

Kupletin juoni alkoikin täten hahmottua peliä seuraamaan saapuneille 263 silmäparille avauserän puolenvälin krouvin jälkimainingeissa, kun Titaanit pääsi ensimmäisen kerran kokeilemaan pakkopelinsä toimivuutta.

Punanutut ehtivät pyörittää miesylivoimansa turvin peliään Hunters-veskari Lari Kukkohovin vartioiman rysän läheisyydessä kaikkinensa 68 sekuntia, kunnes Petteri Paajanen petasi nerokkaalla siirrolla Simo Kauppiselle riittävästi aikaa, jotta kotkalaisten pistekunkku pääsi virittämään rannelaukauksensa ja ampumaan sopivanlaisesti maskia tehneen porvoolaispuolustajan jalkojen välistä kiekon tarkasti reppuun.

Kotiyleisön volyymia 1-0-maalin jälkeen nosti entisestään Kauppisen suorittama rintauinti-tuuletus, joka tuli suoraan sydämestä ja antoi aimo annoksen lisää virtaa myös muulle kotkalaismiehistölle.

Myös punanuttujen seuraava ylivoimamahdollisuus tuotti halutun tuloksen, sillä heti toisen erän alkajaisiksi itsensä sota-alueelle hinkannut ja lopulta golf-termein pelivälineen sisään putannut Eetu Laurinantti sai nostaa nyrkin kohti hallin kattoa sekä näyttää Huntersille tylysti, että ei tänään – ei tosiaankaan tänään!

Laurinantin napauttama 2-0-osuma oli vain yksi monista kamppailun aikana nähdyistä onnistuneista titaanisuorituksista, joka kirvoitti pääpiiskuri Holmströmin kehumaan omiaan, mutta samalla myös analysoimaan kokonaiskuvaa sopivan kriittisellä silmällä.

– Pelaamisen jänteemme kesti todella hienosti 53-55 minuuttia täydestä ajasta, joskin annoimme myös hetkittäin pelin hieman liikaa taas viedä meitä mukanaan, ”Holle” summasi.

– Siellä tuli hölmöjä vastaanajoja ja tietyissä paikoissa emme olleet aivan niin tylyjä, kuin mitä tuollaisessa ottelussa tulee olla – eli aina löytyy parannettavaa.

Yhdestä tällaisesta puolihuolimattomasta virheestä Hunters onnistui nimittäin kaventamaan, kun Patrik Mallenius takakarvasi ovelasti kiekon Titaanien hyökkäyssinisellä pois Danil Yakimchukin lavasta, polkaisi läpiajoon ja täräytti tarkasti telkän pönttöön ohi voimattoman kotkalaiskassari Niilo Pussisen.

Porvoolaisten mitä ilmeisimmin vielä makustellessa Malleniuksen taidonnäytettä, iskivät punanutut välittömästi luun uudemman kerran vieraiden kurkkuun, sillä Veeti Kaplas ampui vain 34 sekuntia edellisestä täysosumasta maaliverkon uudemman kerran kireälle ja Titaanit taas kahden nyytin mittaiselle karkumatkalle.

– Vastasimme välittömästi huutoon ja saimme iskettyä aivan loistavan kuitin melkein heti seuraavassa vaihdossa – se oli juuri osoitus siitä, kun joukkue on henkisesti vahva, niin silloin tuollainen temppu yleensä onnistuu, Holmström myhäili.

Kun vielä Leevi Laine pääsi nautiskelemaan Lauri Kallion hienon työmoraalin ja hurjan karvauspelaamisen hedelmistä sekä lyömään munkin ajassa 36:36 jo neljännen kerran Kukkohovin selän taakse alkoi Hunters-vaihtoaitiossa näyttää siltä, että porvoolaiset olivat saapuneet ennemminkin hautajaisiin kuin pelaamaan jääkiekkoa.

”Kyllä minä uskaltaisin väittää, että...”

Entisestään lisää tummia pilviä vieraiden taivaalle kasasi 4-1-maalia seuranneessa vaihdossa oman hetkensä framilla todella häijyllä päähän kohdistuneella taklauksella hankkinut Hunters-hyökkääjä Eetu Kukka, jonka törkytempun kohteeksi joutunut titaanipuolustaja Erkka Huttunen ei kyennyt enää jatkamaan ottelua.

Sama kohtalo oli edessä myös Kukalla, joka ei sitä tuntunut sulattavan ja kun kotkalaisyleisö miestä vielä sopivilla sanankäänteillä kannusti, päätti porvoolainen näytellä kansainvälisiä käsimerkkejä vastaukseksi sekä lyödä pukuhuoneeseen kävellessään mailansa säpäleiksi oikein korostaen pimahtamistaan.

Titaaneille tarjoutui näin vähän kuin tyhjästä paikka pistää peli lopullisesti pakettiin, mutta siinä punanutut eivät onnistuneet edes vähää alusta, vaan tuhersivat mahdollisuutensa aivan täysin ottamalla itse niin ikään rangaistuksen ja vesittäen näin haaveet illan kolmannesta kotkalaismerkkisestä pakkopelikihauksesta.

– En halua ottaa mitään Huntersin kyseisessä tilanteessa hyvin toimineelta alivoimalta pois, mutta kyllähän meidän laiskottelumme oli yksi iso osatekijä sille, ettei ylivoimastamme tullut yhtikäs mitään, totesi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

Ison rangaistuksen päättymisen jälkeen vieraille jäi täten rapiat 18 minuuttia aikaa kirivaihteen silmään iskemiseen ja maalilukemien kaventamiseen, mutta toisin kuitenkin kävi.

Titaanit nimittäin oli omassa pelisuunnitelmassaan päässyt vaiheeseen tiivis puolustuspelaaminen ja oman maalin varjelu, joka tepsi porvoolaisiin kuin se kuuluisa lämmin veitsi voihin.

Tottahan toki kiekonhallinta siirtyi Huntersille ja sen myötä pelin painopiste punanuttujen kenttäpäätyyn, mutta vieraat eivät aivan muutamaa tilannetta lukuunottamatta kyenneet luomaan oikein mitään vaarallista zen-tilassa maalitolppiensa välissä seisseen Niilo Pussisen pään menoksi.

– Meillä on tietty suunnitelma niin puolustamiseen kuin keskialueenkin pelaamiseen ja se totisesti toimi päätöserässä, sillä ei Huntersilla lukuisista laukauksistaan huolimatta ollut oikein yhtään kunnollista maalipaikkaa, Holmström kommentoi.

Oikeastaan paras paikka maalintekoon siunaantui porvoolaisille päätöserän puolivälin tietämillä, kun Pussinen hyökkäsi maalinsa suulta kohti tullutta pelivälinettä, ehtien siihen himppasen ennen Hunters-kippari Miika Runsalaa.

Kiekko kimposi titaanivahdin mailalla tökkäyksen seurauksena kuitenkin suoraan toiselle porvoolaispelaajalle, ja kun Runsala samalla törmäsi tahattomasti kotkalaishäkkäriin kaataen tämän jäähän, ammotti punanutturysä hetken aikaa tyhjillään aivan kuin kutsuen kumimuikkua uiskentelemaan luokseen.

Vaikka vieraat saivat tilanteessa aikaiseksi kaksikin vetoa, ei niistä kumpikaan lennättänyt limppua uuniin, kiitos ensiksi blokkaamaan ehtineen Eelis Salovaaran ja välittömästi esimerkkiä seuranneen Petteri Paajasen suorittaman kylkimyyryn.

Titaanit selvisi näin uhkaavalta näyttäneestä asemasta kuivin jaloin, vaikkei kastuminen ollut lopulta kovinkaan kaukana.

Uhrautuvasta pelaamisesta lisää bensaa liekkeihinsä saanut kotijoukkue onnistui omalla tekemisellään masentamaan porvoolaiset aivan täysin ja vaikka Pussiselle kirjailtiinkin kolmannessa erässä peräti 20 torjuntaa, oli niistä mammuttimainen osa ihan peruskoppeja sekä tuntuman ylläpitämistä.

Tästä syystä ei ollutkaan kovin yllättävää, että Huntersin otettua maalivahtinsa Lari Kukkohovin vaihtoaition puolelle, pidettyä samaan syssyyn aikalisänsä ja lähdettyä hakemaan vielä yhtä rynnistystä, kävi Titaanit iskemään viimeisen naulan porvoolaisarkkuun Wilho Korpelan toimesta.

Digitaalien pysähtyessä aikaan 58:26, painuivat päät lopullisesti vieraiden vaihtoaitiossa, kun taas viereisellä penkillä olivat jo aikamoiset bileet käynnissä.

Summerin päätettyä hetkeä myöhemmin porvoolaisten piinan, loistivat Vaasan Koulunäkki Areenan valotaululla paljon puhuvat 5-1-lukemat, joiden myötä puolivälieräsarjan ratkaisu siirtyi parilla päivällä eteenpäin Kokonniemen jäähallissa tahkottavaan viidenteen osaotteluun.

– Kyllä minä uskaltaisin väittää, että jos tässä tilanteessa jommalla kummalla osapuolella on paineita sekä suoranaista pelkoa havaittavissa, niin se joukkue ja valmennus löytyvät porvoolaisten pukukopista, ”Holle” naulasi.

– Me emme sitä vastoin ole todellakaan lähdössä perjantaina Porvooseen jännittämään – olemme tähänkin mennessä nautiskelleet yhteisestä matkastamme ja niin aiomme tehdä myös tämän puolivälieräsarjan ratkaisupelissä.

Kautta linjan onnistuneen illan loppukaneetikseen lyhyessä ajassa yllättävän hyvin kotkalaistunut stadilainen halusi antaa vielä ison kiitoksen välillä aikamoista hulabaloota katsomon puolella pitäneelle ja titaaniosumien yhteydessä aina aaltoihin saakka yltyneelle kotiyleisölle.

– Onhan se hienoa, että porukkaa oli taas aiempaan enemmän hallissa meitä tukemassa niin Kotkasta kuin jopa Helsingistäkin asti ja pystyimme tarjoamaan heille viihdettä koko rahan edestä, Holmström hymyili.

– Tämä jos mikä on mielestäni pudotuspelihenkeä ja -fiilistä parhaimmillaan!

Ottelun maalikooste on katsottavissa LeijonatTV:n Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Michael Schalesin kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan pudotuspelien puolivälierissä jatkuu kuluvan viikon perjantaina (25.3.), kun punanutut matkustavat Porvooseen, jossa majaansa pitävä Hunters isännöi Kokonniemen jäähallissa kello 18:30 alkavaa ja ”paras viidestä” –systeemillä pelattavan ottelusarjan ratkaisevaa viidettä osaottelua.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.