Oppia kantapään kautta

25.8.2022

Keskiviikkoinen Suomen Cup-koitos Hyvinkäällä tarjoili ajoittain lämpiminä käyneiden tunteiden ohella myös aimo annoksen tiukkaa taistelulätkää. @ Markku Ekholm – https://markkue.kuvat.fi/
Keskiviikkoinen Suomen Cup-koitos Hyvinkäällä tarjoili ajoittain lämpiminä käyneiden tunteiden ohella myös aimo annoksen tiukkaa taistelulätkää. @ Markku Ekholm – https://markkue.kuvat.fi/

Juhani Tamminen sen jo aikanaan sanoi: 95 prosentin valmistautuminen on 50 prosentin suoritus. Juuri näillä sanoilla pystyy osuvasti kuvaamaan Titaanien keskiviikkoista Suomen Cup-avausta Hyvinkäällä. Sen myötä selkeästi kovemmalla asenteella läpi kamppailun pelannut Jää-Ahmat väänsi ja lopulta myös käänsi taiston niminsä päätöserän lopulla syntyneen 2-1 (1-0, 0-0, 1-1) –voittomaalin myötä.

Jää-Ahmat – Titaanit 2-1 (1-0, 0-0, 1-1)

09:59 1-0 Jukka Lievonen (Juho Pajunen, Juuso Saari)
49:55 1-1 Rene Hiekkataipale (Lauri Kallio, Veeti Kaplas) YV
56:30 2-1 Nicklas Myyryläinen (Markus Sauvola) VoM

Maalivahdit:

Jää-Ahmat – Julius Kivinen 6+12+16= 34 torjuntaa
Titaanit – Niko Tammi 6+8+5= 19 torjuntaa (poissa 58:49-60:00)

Jäähyt:

Jää-Ahmat 9 x 2min= 18min
Titaanit 6 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 37min

Titaanien päävalmentaja Henri Holmström totesi ennen oman joukkueensa Suomen Cup-taipaleen alkua, että tällaisissa kilpailuissa on mahdollista kirjoittaa hienoja tarinoita.

Noh... punanuttujen kohdalla tarinan avausluku ei kovin mieltäylentävää katsottavaa ollut, sillä kotkalaiset olivat Hyvinkään keskiviikkoiltaisessa 2. kierroksen otteluparin avausosassa kaukana siitä pelillisestä tasosta, johon joukkue parhaimmillaan pystyy.

– Aivoihin suoranaisesti sattuu – tapa, jolla tulimme Hyvinkäälle pelaamaan Suomen Cupin avauspeliämme, korpeaa mieltäni niin maan perusteellisesti, murahti Holmström pettyneenä.

– Joku viisas valmentaja on joskus sanonut, että asenne alussa ratkaisee lopputuloksen ja tänään siinä kävi juurikin niin.

Niin... se tapa tosiaankin. Mitään pois ottamatta täydellä latingilla läpi taiston repineeltä ja raastaneelta kotijoukkue Jää-Ahmoilta, on totuuden nimissä sanottava, että Titaanit oli keskiviikkoiltana oikeastaan vain maalivahtipelaamistan lukuun ottamatta löysä, kuin se kuuluisa lampaan *piip*.

– Omassa valmennusfilosofiassani asennepuoli on aina ollut erittäin korkeassa asemassa ja kun kyseinen asia uupuu joukkueeltani, pistää se rehellisesti ketuttamaan, ”Holle” manasi Titaanien 1-2-vierastappioon päättynyttä taistoa.

– Fakta on nimittäin se, että hävisimme tämäniltaisen pelin aivan täysin asennepuolella.

Syytä siihen, miksi Titaanit ei kyennyt puristamaan itsestään ulos etenkin asenne- ja myös ihan pelilliseälläkin puolella samaa, kuin vaikkapa edellisviikon Hunters-kohtaamisissa, ei kotkalaiskäskyttäjä suorilta käsin lähtenyt tarkemmin analysoimaan.

– Todella vaikea sanoa… kaippa me olemme omasta mielestämme sitten vain niin pirun hyviä, ettei meidän tarvitse pelata ollenkaan näissä alemman sarjan joukkueita vastaan miteltävissä otteluissa, Holmström tuhahti.

Se lienee kuitenkin selvää, että ottelusarjan jälkimmäisessä osassa, joka tahkotaan sunnuntaina Vaasan Koulunäkki Areenalla, kaukaloon luistelee täysin eri tavalla valmistatunut, latautunut ja yhteen hiileen viimeiseen hengenvetoon saakka puhalta titaanimiehistö.

– Kaikki on edelleen omissa käsissämme, mutta se vaatii sitä, että voitamme Jää-Ahmat ensiksi normaalilla peliajalla ja sen jälkeen sitten vielä joko jatkoerässä tai voittolaukauksilla, punanuttupiiskuri mietiskeli.

”Kunnolla puita uuniin ja katseet kohti sunnuntaita”

Titaanien ja Jää-Ahmojen välisen kamppailun voinee näin kotkalaisnäkökulmasta jakaa rankasti kahteen osaan: ensimmäiset 40 minuuttia olivat nimittäin sellaista puulaakihöntsää vierailta, ettei paremmasta väliä, kun taas viimeiset 20 minuuttia noudattelivat sitä kaavaa, jolla koko peli olisi punanuttujen taholta pitänyt sujua.

Siinä missä Titaanit oli maaseutumatkaillut luokkaretkelle Hyvinkäälle, koska kalenteriin oli merkitty Suomen Cup-ottelu, oli kahinaa isännöinyt Jää-Ahmat ladannut itsensä hurjaan taistelumoodiin.

Kotijoukkue nimittäin repi ja raastoi jokaisen kokoonpanoonsa nimetyn pelaajan voimin sen minkä suinkin pystyi ja kun vielä siihen päälle hyvinkääläisrysällä teutaroinneelle Julius Kiviselle sattui ilmeisen ”pöljä päivä”, saivat punanutut varsin karusti todeta, ettei tästä iltapuhteesta tullutkaan pelkkää kävelyä puistossa.

Tästä syystä oli täysin ansaittua, että Jää-Ahmat onnistui jo avauserässä siirtymään kotkalaisten kiekonmenetyksestä seuranneesta vastaiskusta 1-0-johtoon, Jukka Lievosen ohjatessa näyttävästi vulkaanisen kuminpalasen ohi voimattoman titaanivahti Niko Tammen.

Vieraiden onneksi myös Tammi oli virkaveljensä Kivisen tavoin oivassa torjuntavireessä, sillä muuten hyvinkääläiset olisivat pistäneet homman pakettiin jo ensimmäisen erän lopun ja toisen erän alun tekopaikoistaan, joita titaanipelaajat tarjoilivat tämän tästä isännilleen löysähkön pelaamisensa seurauksena.

– Mikäli me kotihallissamme kehtaamme esiintyä samalla tavalla, ei meillä kohta ole yhtäkään kannattajaa katsomossa ja se on karu tosiasia, tokaisi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström tyytymättömänä.

– Itse en henkilökohtaisesti tulisi maksua vastaan tuollaista läpsyttelyä katsomaan, joten ymmärrän kyllä tänään paikalle saapuneiden kannattajiemme harmistuksen ja pyydän joukkueeni esitystä anteeksi.

Punanutut heräsivät oikeastaan pelaamaan edes jotakuinkin omalla tasollaan kapteeninsa Petteri Paajasen polvitaklauksesta ajassa 35:25 saaman 5+20 minuutin rangaistustuomion jälkeen ja kun kotijoukkue myös selkeästi väsähti, siirtyi pelin painopiste yhä enenevissä määrin jääahmaveskari Kivisen vartioiman maalin läheisyyteen.

– Pelaamisemme pitäisi olla täydet 60 minuuttia sitä, mitä se oli tänään viimeisessä erässä, Holmström kommentoi happamana.

Titaanit ehti varsin pitkään kolmannessakin erässä takoa päätään ja kiekkoja Kivisen suojiin, kunnes illan viides miesylivoima toi halutun lopputuleman, Rene Hiekkataipaleen päästessä puttaamaan Veeti Kaplaksen tarjoilusta pelivälineen maalin kulmasta sen sisuksiin.

Vieraiden noustua tasoihin rapiat 10 minuuttia ennen täyttä, odotti varmasti jokainen Hyvinkään jäähalliin ahtautuneista 167 katsojasta kotkalaisten menevän menojaan ja jättävän isäntänsä nuolemaan näppejään.

Niin ei kuitenkaan käynyt, kiitos punanuttujen tehottomuuden ja vastavuoroisesti Kivisen torjuntojen sekä Jää-Ahmojen uhrautuvan puolustuspelaamisen.

Täten ei ollutkaan kovin suuri ihme, että punavalo helähtikin lopulta palamaan Titaanien maalin takana tilanteesta, jota edelsi jälleen kotkalaispelaajan lähes täydellinen kiekollisen pelaamisen aivopieru ja menetys.

Titaanipuolustajalta tapahtuneen kiekonriiston seurauksena Jää-Ahmat kehitti punanutturysän eteen oikein kunnon tivolin ja kun vieraat eivät kyenneet siivoamaan kiekkoa väljemmille vesille, naulasi sen lopulta verkon perukoille isäntien Nicklas Myyryläinen, jonka nopeaa suupaisua ei kotkalaiskassari Tammi yksinkertaisesti kyennyt näkemään hurjan lihamyllyn lävitse.

Titaaneille jäi Myyryläisen 2-1-osuman jälkeen aikaa kiriä peli uudemman kerran tasoihin tasan kolme ja puoli minuuttia, mutta mikään ei kuitenkaan enää tepsinyt, sillä punanutut joutuivat aikalisän pidosta ja maalivahti Tammen veräjältään pois ottamisesta sekä kuudella kenttäpelaajalla takaa-ajoa yrittämisestään huolimatta toteamaan Jää-Ahmat paremmaksiin, summerin päästäessä kotijoukkueen -ja yleisön piinasta Hyvinkään keskiviikkoillassa.

– Näemmä sama teema, kuin mitä viime kaudella on ohjenuoramme – opimme kaikki asiat kantapään kautta, ”Holle” sanaili.

– Ehkäpä sitten taas keväällä olemme jo ehtineet ottaa niin monta kertaa osumaa, että silloin jaksamme taas uskoa yhteisesti sovittuihin asioihin ja myös kokoajan toteuttaa niitä.

Näin ollen tulevan sunnuntain ratkaisukamppailun lähtötilanne on nyt sitten harvinaisen selvä: mikäli Titaanit voittaa 60 minuutin aikana hyvinkääläiset, menee ottelupari jatkoerään ja mahdollisesti voittolaukauskilpailuun, jonka voittaja etenee jatkoon. Kaikki muut lopputulokset puolestaan päättävät punanuttujen Cup-junan puksutuksen jälleen 2. kierrokselle.

– Jokaiselle joukkueelle tulee aina silloin tällöin tulee pienimuotoisia pohjakosketuksia, muttei niitä kannata jäädä pidemmän päälle märehtimään – nyt vain kunnolla puita uuniin ja katseet kohti sunnuntaita, titaaniluotsi evästi.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Markku Ekholmin kuvat-sivustolta.

Titaanit paketoi Suomen Cupin 2. kierroksen ottelusarjansa kuluvan viikon sunnuntaina (28.8.), kun punanutut iskevät uudelleen yhteen Kotkaan vieraaksi saapuvien Jää-Ahmojen kanssa.

Ottelu alkaa Vaasan Koulunäkki Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 5 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!
 

TITAANIEN KAUSIKORTIT OVAT MYYNNISSÄ KAUDELLE 2022–2023!

OLE NOPEA JA VARAA OMASI!