Titaanit kehitti konstit hävitä

16.9.2022

Titaanit ja Haukat tarjoilivat perjantai-iltana Vaasan Koulunäkki Areenalla mitellyssä Suomi-sarjan runkosarja-avauksessa totutun tiukkaa vääntöä lähestulkoon täyden 60 minuutin ajan.
Titaanit ja Haukat tarjoilivat perjantai-iltana Vaasan Koulunäkki Areenalla mitellyssä Suomi-sarjan runkosarja-avauksessa totutun tiukkaa vääntöä lähestulkoon täyden 60 minuutin ajan.

Odotettu Suomi-sarjan runkosarjan avauskierros kiekkoiltiin perjantaina eri puolilla Suomenmaata. Kotkassa vieraaksi saapuneita Haukkoja isännöinyt Titaanit esitti kotiyleisölleen lähes identtisen iltapuhteen, kuin mitä viikko takaperin. Nyt erona oli kuitenkin se, että punanutut kehittivät voittamisen tarvittujen keinojen sijaan konstit hävitä, eivätkä järvenpääläiset jättäneet näin ollen lähes hopeatarjottimella ojennettua saumaa käyttämättä, vaan poistuivat lopulta 2-3 (1-0, 0-2, 1-1) –lukemiin päättyneen taiston tauottua tyytyväisinä Vaasan Koulunäkki Areenan kapeasta kaukalosta.

Titaanit – Haukat 2-3 (1-0, 0-2, 1-1)

11:26 1-0 Vili Kolsi (Wilho Korpela, Simo Kauppinen) YV
37:56 1-1 Niko Lottanen (Leevi Leipijärvi)
39:41 1-2 Jussi-Pekka Jokinen (Sasu Helenius, Niko Lottanen) YV
55:29 1-3 Gregory Smith (Arttu Virtanen) VoM
56:29 2-3 Erkka Huttunen (Vili Kolsi, Simo Kauppinen) YV IM

Maalivahdit:

Titaanit – Niko Tammi 4+13+8= 25 torjuntaa (poissa 56:16-56:29)
Haukat – Samu Mäkinen 10+7+15= 32 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 2 x 2min= 4min
Haukat 5 x 2min= 10min

Eipä saanut Titaanit tililleen sellaista lopputulosta sarja-avausestaan, kuin mitä kotkalaisjoukkue aivan varmasti lähti siitä hakemaan. Punanutut nimittäin joutuivat todistamaan Vaasan Koulunäkki Areenallaan toistamiseen lyhyen ajan sisään piipahtaneen Haukat paremmakseen ja vieläpä hyvin pitkälti omien tötöilyjensä ansiosta.

– Jos viimeksi Haukkojen isäntänä keksimme keinot voittaa, niin nyt kehitimme aika kiitettävällä tavalla konstit hävitä, kommentoi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström harmistuneena 2-3-lukemiin päättyneen kamppailun jälkimainingeissa.

Kaikkinensa 248 silmäparin lehtereiltä käsin todistama perjantai-illan kahina noudatteli hyvin pitkälti samoja askelmerkkejä, kuin mitä joukkueiden viikkoa aiemmin Kotkassa miekkailema kenraaliharjoitustaisto.

Nyt vain Titaanit ei kyennytkään riittävällä tavalla nousemaan jälleen pelillisen suvantovaiheen iskettyä toisen erän jälkipuoliskolla päälle ja nyt myös vastavuoroisesti Haukat onnistui käyttämään momentuminsa aiempaan paremmin hyödykseen sekä lennähtämään isänniltään riittävän tukevalle karkumatkalle.

– Todella vaikea sanoa syytä sille, miksei jänteemme kestä täyttä 60 minuuttia samalla tasolla, Holmström mietiskeli.

– Kiekkojumalat ovat välillä epäsuosiollisia, mutta kyllä me tänään aivan täysin itse pelin hölmöilimme pois näpeistämme ja käytännössä annoimme voitonavaimet vastapuolen käteen.

Titaanien todella vahvan avauserän ja siinä Vili Kolsin komealla ylivoimamaalilla kehittyneen 1-0-johtoaseman kotkalaiset kykenivät pitämään elossa aina keskimmäisen kaksikymppisen viimeiselle vitoselle saakka, mutta siihen se ilo sitten karulla päättyikin.

Haukat kun iski maalilukemat ensiksi täysin ansaitusti tasoihin ottelun 38. minuutilla Niko Lottasen suoraan p-pistealoituksesta täräyttämällä kudilla ja muutamaa hetkeä myöhemmin käsiä kohti kattoa pääsi nostelemaan järvenpääläisten kokenut kehäkettu ja mauttoman, mutta tyyliinsä sopivan takapiiskan kasvattanut Jussi-Pekka Jokinen, jonka ylivoimalla titaanipuolustajan mailan kautta laukoma 1-2-täysosuma muutti voimasuhteiden tasapainon aivan päälaelleen.

– Haukat sai taas kerran meille ykskaks yllättäen tulleen pidemmän heikon hetkemme myötä momentumin päälle ja teki sen avulla niin tasoituksen kuin hieman onnekkaan johtomaalinsakin, ”Holle” tokaisi.

– Oioimme toisen erän lopulla pelaamisemme perusarvoista – syöttömme olivat laaduttomia, menettelimme kiekkoja ihan käsittämättömissä paikoissa ja paineen purkaminen omista sakkasi aivan täysin.

”Tapa, jolla hävisimme, korpeaa mieltä”

Kamppailun kolmas erä oli sen alusta aina hamaan loppuun saakka kahden tasavahvan joukkueen vääntöä ja päästä päähän soljunutta jääkiekkoa.

Titaanit tietenkin yritti sen minkä pystyi kiriä peliä takaisin tasoihin, mutta varsin kliinisesti omaa päätään puolustanut Haukat onnistui kerta toisensa jälkeen estämään isäntiensä aikeet sekä kuluttaa hiekkaa pois punanuttujen tiimalasista.

Kun siihen päälle vielä kotkalaiset yhden ainoan kerran nukahtivat oman maalinsa edustalla koko ottelun aikana ja päästivät näin ollen järvenpääläisten itävaltalaishyökkääjän Gregory Smithin huseeraamaan täysin vapaasti Niko Tammen vartioiman titaanirysän edustalla, oli seuraus Titaanien kannalta katsottuna erittäin suolainen.

Smith nimittäin kaatoi ämpärillisen kylmää vettä niin punanuttujen kuin kotkalaisia katsomon puolelta käsin tukeneiden kannattajien niskaan, sivaltamalla vastustamattomasti kumimuikun nuottaan ohi varsin hyvin läpi taiston veräjänsä suulla torjuneen Tammen.

– Jätimme tärkeimmän alueen eli maalinedustan puolustamatta ja lopputuleman siitä voi lukea tilastoista, Titaanien päävalmentaja Henri Holmström hymähti.

Ajassa 55:29 syntyneen 1-3-nyytin myötä Titaaneille ei kovin paljoa aikaa jäänyt takaa-ajonsa suorittamiseen ja lopulta kyseinen tovi kuluikin yhtä Erkka Huttusen ylivoimalla ohjaamaan osumaa lukuun ottamatta päätökseen, mikä taas merkitsi sitä, että Haukat onnistui poistumaan Kotkan perjantai-illasta kolme sarjapistettä rikkaampana.

Tappio luonnollisesti madalsi punanuttujen pelin jälkeistä fiilistä, sillä onhan se totta kai aina mukavampaa voittaa, kuin hävitä ja eritoten vielä sarjapelissä, jossa on jaossa arvokkaita pisteitä.

Titaanipiiskuri Holmström myönsi omiensa pelaamisessa olleen paljon hyvää, mutta myös sellaista, jota hän ei haluaisi valmentamaltaan joukkueelta ikinä nähdä.

– Se tapa, jolla hävisimme pelin, korpeaa mieltä – olimme erityisesti toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla laiskoja ja välinpitämättömiä.

– Ne ovat sellaisia asioita, joita en vaan pysty sulattamaan ja siksi en niitä myöskään halua ikinä nähdä omalta joukkueeltani.

Jos oli kotkalaiskäskyttäjä pettynyt lopputulokseen ja siihen, miksi voitto luiskahti vastapuolen leiriin, ei ”Holle” halunnut himmentää tipan vertaa Haukkojen Kotkassa suorittamaa ryöstöreissua.

– En halua ottaa vastustajalta yhtikäs mitään pois, Holmström totesi.

– Haukat ansaitsi tänään voiton, vaikkei ollutkaan sen suuremmin meitä parempi – fiksumpia he sitä vastoin kyllä olivat.

Titaanien onni onnettomuudessa on tässä kohtaa hyvin pitkälti se fakta, että punanutuille tarjoutuu vajaan 20 tunnin päästä mahdollisuus revanssin ottamiseen, sillä kotkalaiset kohtaava back-to-back –hengessä Haukat lauantaina lintuparven kotipesässä Järvenpään K-Rauta Areenalla.

– Turha tätä harmillista tappiota on sen suuremmin märehtiä, titaaniluotsi Holmström summasi.

– Meillä on huomenna uusi mahdollisuus tarrata kiinni voittokantaan, joten nyt on tärkeää alkaa välittömästi jo keskittyä Haukkojen uusintakohtaamiseen.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Michael Schalesin kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna lauantaina (17.9.), kun punanutut matkustavat Järvenpäähän, jossa majaansa pitävä Haukat isännöi K-Rauta Arenalla kello 16:20 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.