Kosto on suloinen

17.9.2022

Lauantai-iltana oli puolestaan Titaanien vuoro juhlia Järvenpään K-Rauta Areenalla pelattua Suomi-sarjan runkosarjaottelua isännöinneiden Haukkojen kustannuksella.

Eilen Kotkassa kuokkaan ottanut Titaanit suoritti lauantaina Haukkojen vieraana Järvenpäässä mitellyssä Suomi-sarjan runkosarjakamppailussa erittäin suloisen koston. Punanutut nimittäin anastivat lintuparvelta mukaan kolme tärkeää pinnaa eritoten vahvan toisen erän pelaamisensa ansiosta lopulta maalein 2-4 (2-0, 0-4, 0-0).

Haukat – Titaanit 2-4 (2-0, 0-4, 0-0)

06:44 1-0 Jani Könönen (Jussi-Pekka Jokinen, Jere Ylikärppä)
15:42 2-0 Jussi-Pekka Jokinen (Niko Lottanen, Sasu Helenius) YV
25:35 2-1 Vili Kolsi (Veeti Kaplas)
27:10 2-2 Tuomas Lyytikäinen (Lauri Kallio)
30:26 2-3 Erkka Huttunen (Jaami Jokinen) VoM
34:08 2-4 Vili Kolsi (Leevi Laine, Veeti Kaplas)

Maalivahdit:

Haukat – Samu Mäkinen 6+0+0= 6 torjuntaa (vaihto 19:59 / 2-0)
Haukat – Roope Koskinen 0+13+12= 25 torjuntaa (poissa 57:25-60:00)
Titaanit – Niko Tammi 13+10+17= 40 torjuntaa

Jäähyt:

Haukat 4 x 2min= 8min
Titaanit 3 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 31min

Kuten hyvin tiedetään on jääkiekko siitä metka peli, että yksi yö kaiken muuttaa voi. Niin tapahtui jälleen kerran, kun Titaanit ja Haukat ottivat lauantai-iltana revanssimatsin Järvenpään jylhässä ja perinteitä huokuvassa K-Rauta Areenassa.

Jos punanutut olivat eilen se osapuoli, joka vei nimiinsä kamppailun ensimmäisen puoliskon, muttei kyennyt enää jälkimmäisen aikana esittämään parastaan, heitti kyseinen asetelma 180 asteen käännöksen.

Nyt nimittäin Haukat oli käytännössä koko ottelun avauserän ja osan vielä toisestakin pelin hallintakapulaa kätösissään pitänyt yhdistelmä, joka näkyi parhaiten hallin valotaululla kotijoukkueen 2-0-johtolukemina.

– Emme tänään olleet ottelun alussa fyysisellä ja henkisellä tasolla aivan niin ytimessä kuin perjantaina, mutta nyt pääkoppamme toimivat selkeästi paremmin, vaikka Haukat pääsikin kahdesti meitä rokottamaan, myönsi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

Hivenen tunnustellen vieraspeliin sisään tullut kotkalaisjoukkue vähän kuin seuraili sivusta, mitä Haukat keksii sekä kehittää, eikä yleensä sellainen tekeminen kanna kovin pitkälle.

Titaanien onneksi maalivahti Niko Tammi oli kuitenkin taas kerran oivassa torjuntavireessä, jonka ansiosta punanutut selviytyivät hyvin pitkälti vain Jani Könösen ja Jussi-Pekka Jokisen iskemien täysosumien myötä kahden maalin takaa-ajoasemassa ensimmäiselle erätauolle.

– Haukkojen värkkäämä ylivoimamaali oli aivan täysin heidän hyvyyttään, eikä todellakaan meidän huonoutta, antoi Holmström synninpäästön omille alivoimapelaajilleen.

Pelin yksi selkeimmistä kulminaatiopisteistä näyteltiin niin ikään isäntien hallinnoiman avauserän viimeisillä sekunteilla, kun titaanihyökkääjä Jani Kari törmäsi ilkeän näköisesti, mutta kuitenkin täysin tahattomasti kiekontavoittelutilanteessa yhteen omalta maalivahdin alueelta poistuneen järvenpääläishäkkäri Samu Mäkisen kanssa.

Tärskyssä itseään loukannut ja pelin kesken joutumaan jättäneen Mäkisen ohella myös Kari ohjattiin aikaistetun suihkuhetken puolelle pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen johdosta, jota etenkään titaanipiiskuri Holmström ei meinannut millään sulattaa.

Olikin lopulta jopa onni, että erä loppui heti Karille tuomitun 5+20 minuutin rangaistuksen täytäntöön panon jälkeen, jotta kotkalaisjoukkue sekä eritoten valmennus pääsivät viilentelemään tunteitaan pukuhuoneen puolelle ja samalla punomaan juonet pitkän alivoiman tappamiseen.

– Kyllä siinä vähän piti puhallella ja hengitellä rauhallisesti, että paletti pysyisi kasassa, ”Holle” paljasti omakohtaisen tilanteen analysointimenetelmänsä.

Noh... mitä ilmeisimmin myös titaanipelaajat olivat noudattaneet samaa toimintatapaa, kuin mitä päävalmentajansa, sillä toiseen erään saapui sisuuntunut ja hurjalla taistelutahdolla varustautunut vierasjoukkue.

Kotkalaiset kun onnistuivat varsin leikiten tekemään tyhjiksi isäntiensä aikeet lisämaaleista ylivoimalla, pitämällä puolustuspakettinsa riittävän tiukkana sekä iskemällä ahnaasti painetta kiekolliselle pelaajalle.

– Erittäin hyvä ”huutoon vastaus” koko joukkueelta ja siitä ison hatunnosto – tapoimme kylmästi vitosen pois kellosta ja imimme siitä todella paljon lisää virtaa omaan tekemiseemme, Holmström totesi tyytyväisenä.

Haukkojen viiden minuutin miesylivoiman kuivuttua kokoon, alkoi punanuttujen paineen anto järvenpääläisrysälle loukkaantuneen Mäkisen tilalle komennetulle Roope Koskiselle, joka kantoikin hyvin nopeasti isolla kädellä hedelmää.

Ahnaasti kiekkoon käsiksi päässyt ja täydellä teholla kohti haukkamaalia rynninyt Titaanit kuroi kotijoukkueen johdon parissa minuutissa kiinni, kun ensiksi maaliverkkoa heilutti Vili Kolsi ja vain hetkeä myöhemmin vuoroon pääsi Lauri Kallion kudista kimmonneen riparikiekon sisään sutinut Tuomas Lyytikäinen.

Haukkaparven suureksi harmiksi punanutut eivät vielä tosiaankaan tyytyneet vielä tähän, vaan janosivat entisestään lisää onnistumisia – ja niitähän sitten myös tuli kuin sieniä sateella.

Isäntien päät alkoivat painua entistä enemmän kyyryyn ajassa 29:57, Erkka Huttusen tyyliteltyä läpiajonsa päätteeksi jo illan kolmannen kotkalaismerkkisen täysosuman.

Entisestään lisää satikutia alistuneiden oloisille järvenpääläisille tarjoili vielä varsin liekeissä koko ottelun ajan ollut Kolsi, joka sai nautiskella Leevi Laineen haukkahäkkäri Koskisen takapatjaan ampuman ja siitä parhaalle maalintekosektorille kimmahtaneen mehukkaan irtokiekon voimalla häkkiin.

Titaanit oli näin ollen tullut toisessa erässä reilussa kahdeksassa minuutissa kahden maalin takaa ensiksi tasoihin ja painellut sen jälkeen itse kahden maalin etumatkalle, joten ei ollut ihme, että kotkalaiskäskyttäjä Holmström antoi suitsutusta omiensa suoritukselle.

– Olemme puhuneet paljon joukkueen kanssa siitä, mikä on meidän pelaamisemme ydin ja nyt toinen erä oli aikalailla juuri sitä, ”Holle” myhäili ja jatkoi samaan hengenvetoon:

– Luistelimme paljon, liikutimme kiekkoa ja voitimme kaikki irtopalat sekä kaksinkamppailut, menimme väleihin, ammuimme viivasta ja olimme maalin edessä läsnä.

– Se oli juurikin sellaista hyökkäyspelaamista, jota minä ja kollegani ”Paso” haluamme nähdä, Holmström selvensi niin omaansa kuin apuvalmentaja Pasi Salosenkin yhteistä näkökantaa.

Titaanipiiskurilla oli myös arvostelijoille ja ihmettelijöille muutama kipakka sananen sanottavanaan.

– En jaksa enää yhtään kuunnella länkytystä siitä, miksi toinen erä on meiltä mukamas aina huonoa pelaamista, Holmström tuhahti.

– Joskus se lähtee ja joskus taas se ei vain lähde – ehkäpä tämän illan toinen erä oli meiltä riittävän painava statement kyseiseen keskusteluun.

”Se näyttää juuri tuolta, kun kaikki pelaavat logolle”

Moni K-Rauta Areenalle saapunut varmasti odotti, että Haukat tulee kuin tuulispää ottelun päätöserään ja pistää Titaanit selkä seinää vasten.

Tokihan kotijoukkue pelin haltuunsa jollain lailla ottikin, mutta mistään paniikista kotkalaisleirin suunnalla ei kuitenkaan ollut kyse, vaan punanutut puolustivat säntillisen fiksusti omaa päätään maalivahtinsa Niko Tammen johdolla.

Kyllähän Haukat tämän tästä yritti toimittaa kiekkoa lähes kaikista mahdollisista paikoista maalille ja mitä ilmeisimmin toivoa Tammen hörppäävän pelivälineen selkänsä taakse, mutta niin ei kuitenkaan käynyt, vaan kerta toisensa jälkeen järvenpääläiset joutuivat pettymään punanuttuveskarin torjuttua tilanteet väljemmille vesille.

– Haukat sai kolmannessa erässä luotua Tammen suurehkosta torjuntamäärästä huolimatta vain pari todellista maalipaikkaa, kertoi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström oman näkökulmasta vastapuolen luomaan painostukseen.

Siinä missä Haukat yritti välillä jopa epätoivoisestikin saada peliä jälleen räpyläänsä sekä kuroa Titaanien maalietumatkaa kiinni, keskittyivät kotkalaiset pitämään oman pakettinsa kasassa sekä mielen virkeänä.

– Kykenimme 2-4-johtotilanteessa pitämään koneessamme koko kolmannen erän ajan riittävän hyvin kierrokset käynnissä, emmekä passivoituneet liiaksi, Holmström kommentoi.

Punanutut nimenomaan onnistuivat kyseisessä tempussa todella hienosti, sillä oikein missään vaiheessa linkoamista parhaansa yrittänyt haukkapesukone, ei nimittäin päässyt täydellä teholla pyörimään vieraiden kenttäpäädyssä.

Kun tähän hyvin toimineeseen puolustamiseen lisättiin se, että Titaanit sai myös luotua omia hyökkäyksiään sekä kulutettua aikaa pois Järvenpään K-Rauta Areenan digitaaleista, alkoi vääjäämätön fakta realisoitua kotijoukkueellekin – Titaanit tulisi ottamaan kauden avausvoittonsa ja kostamaan suloisella tavalla edellisillan tapahtumat haukkaparvelle.

– Kykenimme pelaamaan arvokkaita pitkiä hyökkäyksiä sekä luomaan painettakin ajoittain vastapuolen päätyyn, ”Holle” sanaili hymy kasvoillaan.

– Emme antautuneet edes sellaiseen selviytymis-moodiin, joka on monesti iskenyt meille johtoasemassa päälle – olimme varsinkin henkisellä tasolla ytimessä ottelun kahdessa jälkimmäisessä erässä.

Lopussa Haukat yritti vetää vielä viimeisen ässän hihasta sekä kutsui maalivahtinsa Roope Koskisen pois maalinsa suulta, mutta edes kuudella kenttäpelaajalla väellä sekä voimalla haettu kavennus jäi tulematta ja näin ollen summerin soidessa riemukkaat voitonkiljahduksen kuuluivat vieraiden vaihtoaition suunnalta.

– En todellakaan halua nostaa ketään yksittäistä pelaajaa jalustalle, sillä tämä oli koko joukkueen voitto, painotti titaaniluotsi Holmström taiston tauottua.

– Se näyttää juuri tuolta, kun kaikki pelaavat pelipaidan etupuolella olevalle logolle, eivätkä selkämyksessä komeilevalle omalle nimelleen.

Haukoille aiheuttamansa kostoiskun myötä Titaanit onnistui avaamaan niin kuluvan kauden voitto- kuin pistetilinsäkin Suomi-sarjan runkosarjassa sekä kohentelemaan sijoitustaan sarjataulukossa.

Punanuttupiiskuri Holmström olikin siinä mielessä varsin helpottuneen oloinen, sillä mikäli kotkalaiset olisivat joutuneet aloittamaan runkosarjarypistyksensä kahdella perättäisellä tappiolla ja nollalla pinnalla, ei kasvaneiden paineiden käsittely olisi varmasti voinut olla nuorelle titaanimiehistölle helppo pala purtavaksi edessä ensi viikonloppuna siintävälle Pohjois-Pohjanmaan tuplavieraspelireissulle.

– Olisihan se ollut hemmetin synkkää lähteä viikon päästä kohti Raahea ja Kalajokea, mikäli pistepussissamme olisi ollut pelkkää ilmaa, ”Holle” tuumasi.

– Tämä ihan jo siitäkin syystä, sillä tiedostamme jo etukäteen täydellisesti sen, että joudumme pistämään parasta osaamistamme pöytään, mikäli aiomme arvokkaiden yhteiskokemusten ohella myös pisteitä edessä olevista pitkänmatkanvieraspeleistä mukaamme raapia.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Ida Kvistin kuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu tasan viikon päästä lauantaina (24.9.), kun punanutut matkustavat Raaheen, jossa E. Helaakoski Areenalla majaansa pitävä Raahe-Kiekko isännöi kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.