”Samaa leipää ne vastustajatkin syövät”

23.9.2022

Ykkösvahtinsa Niko Tammen johdolla Pohjois-Pohjanmaalle suuntautuvalle ryöstöreissulle hyökkäävä titaanimiehistö hamuaa kotiintuomisiksi aivan varmasti muutakin, kuin pelkkää kokemusta.
Ykkösvahtinsa Niko Tammen johdolla Pohjois-Pohjanmaalle suuntautuvalle ryöstöreissulle hyökkäävä titaanimiehistö hamuaa kotiintuomisiksi aivan varmasti muutakin, kuin pelkkää kokemusta.

Suomi-sarjan runkosarjakahinansa männäviikonloppuna käyntiin polkaissut Titaanit lähtee edessä olevissa pitkän matkan vierasotteluissaan jatkaamaan siitä, mihin punanutut Järvenpään voitokkaassa lauantaissa jäivät. Helppoa täysien pistepottien mukaan raapiminen Raahesta saati Kalajoelta tuskin tulee kotkalaisille olemaan, mutta mahdoton toteutettava ei kyseinen skenaario missään nimessä kuitenkaan ole.

Suomi-sarjan runkosarja pärähti yhteensä 13 ottelun voimin viime viikonloppuna ”tulille”, kun kaikki sarjassa mukana olevat joukkueet pääsivät esittelemään taitojaan kannattajilleen sekä myös muille maksaville ja lajista kiinnostuneille katsojille.

Titaanien osalta avausviikonloppu oli varsin kaksijakoinen, sillä kotkalaiset ottivat ensiksi perjantaina kotikaukalossaan käkättimeen vieraana olleilta Haukoilta 2-3-lukemin, mutta onnistuivat kuitenkin maksamaan järvenpääläisille seuraavana iltana potut pottuina ja hakemaan tililleen niin ikään vierasvoiton maalein 2-4.

– Tavoite meillä oli ottaa heti kärkeen kuusi pistettä yhtä monessa jaossa olleesta, mutta siihen emme aivan yltäneet, mutta siitä huolimatta voimme kulkea luottavaisin mielin eteenpäin, kommentoi Titaanien päävalmentaja Henri Holmström.

– Sanotaanko nyt näin, että pelilliseen puoleen olin ja olen edelleen avausviikonlopun osalta huomattavasti tyytyväisempi, kuin mitä tulokselliseen antiin.

Kyseinen toteamus tarkoittaa siis läpi perattuna lyhyessä yksinkertaisuudessaan siis mitä?

– Koko joukkueen sitoutuminen meidän yhteiseen juttuun oli todella hyvällä tasolla – Järvenpään pelin toinen erä sekä kurinalainen puolustuspelaaminen erityisesti johtoasemassa olivat niitä asioita, joista voimme olla ehdottomasti hyvillämme, Holmström lyö tiskiin miehen mieltä lämmittäneitä pelillisiä asioita.

Selkeää parannusta vaativia pelin eri osa-alueita punanuttujen taholta löytyi myös jokunen ihan kaikelle kansalle kerrottavaksi asti.

– Ylivoimapelaamiseemme meidän pitää jatkossa saada niin lisää järkeä, juonikkuutta kuin tehojakin, ”Holle” perkaa aatoksiaan.

– Myös sen on jäätävä repertuaaristamme tyystin pois, että aloitamme hyvin, mutta sitten jänteemme katkeaa ja päästämme vähän ykskaks yllättäen pelin lipeämään näpeistämme.

– Nämä ovat niitä eniten silmään pistäneitä kehitettäviä asioita pelaamisessamme, joita pystymme aivan varmasti särmäämään yhteisten kokemusten kauden mittaan karttuessa, titaanipiiskuri naulaa.

Jos on Titaanien pelaamisessa tässä kohtaa kautta paljon niin hyvää kuin myös petrattavaa, aiheuttaa kokonaisuuteen aina omat haasteensa Suomi-sarjassa arkipäivää oleva matkustaminen.

Punanutut kun tulevat edessä olevan viikonlopun aikana istumaan kumipyörien päälle rapiat 13 tuntia ja matkustamaan noin 1150 kilometriä, joiden lisäksi pitäisi pystyä vielä perättäisinä iltoina vieraskaukaloissa esittämään parastaan, jotta kotimatkalle lähtisi mukaan muutakin kuin pelkkää kokemusta.

Ei siis mikään kovin helppo yhtälä pureskeltavaksi, mutta kuitenkin jokaiselle ”suomisarjaleikkiin” mukaan lähteneelle jo etukäteen täysin selvä juttu.

– Tottahan toki nuo pohjoisessa pelattavat pelit ja niiden myötä pitkät bussimatkat luovat aina omat haasteensa, mutta ne [haasteet] ovat kuitenkin loppupeleissä pelkkiä tekosyitä – jokaisen pelaajan on hoidettava pitkin viikkoa asiansa ja valmistautumisensa niin hyvin kuin mahdollista, jotta he pystyvät olemaan parhaimmillaan peleissä, Holmström tokaisee.

– Se on kuitenkin jokaisella joukkueella aivan sama juttu ja tähän sarjaan kun lähdet mukaan, niin tiedostat kyllä varsin hyvin sen, että henkisesti ja fyysisesti kuluttava matkustaminen on osa arkea, eikä niiden taakse vaan voi tahi edes pidä mennä.

Vaikkei pitkään bussissa istuminen ja aikaisin aamulla tien päälle lähteminen mitään suurta herkkua olekaan, on siitä tarjolla oleva palkinto eli arvokas vierasvoitto ja siitä pussukkaan löpsähtävät sarjapisteet sen verran suurta herkkua, jotta kyseisen asian eteen tullaan tullaan tekemään aivan kaikki mahdollinen ja miksei mahdotonkin.

– Turha siitä [matkustamisesta] on sen suurempaa riippakiveä harteilleen saati mielelleen ottaa – meidän pitää lähestyä matkapelejä sillä mentaliteetilla, että mitä vaatii 60 tai 65 minuutin hyvin pelaaminen sekä vierasvoittojen ottaminen ja johtopäätöksen jälkeen täyttää se vaatimus mahdollisimman hyvin, ”Holle” summaa.

Luottavaisin mielin kuuden pisteen ryöstöreissua toteuttamaan

Kuten jo todettua, eivät pitkän matkan vieraspelit ole mitään helppoja paloja purtaviksi. Lauantaina Raahessa Titaanien edessä on vielä kertaluokkaa tai jopa kahta suurempi vuori kiivettäväksi, sillä punanutut saavat vastaansa avausviikonloppuna Muik Hockeylle kaksi suurinumeroista tappiota (3-8 & 1-6) kärsineen sekä sen myötä vuorenvarmasti todella ärsytetyn kotijoukkue Raahe-Kiekon.

Ei liene kovinkaan väärä olettamus, että Olli-Aleksi Pietilän käskyttämät ratsumiehet haluavat uuden startin kaudelleen sekä välittömän pääsyn voitonsyrjään kiinni juurikin kotkalaisten kustannuksella.

– Mikäli oma joukkueeni olisi vastaavassa tilanteessa kuin mitä Raahe, niin aivan varmasti tulisimme kotiyleisömme edessä heti ottelun alusta lähtien päälle kuin se yleinen syyttäjä konsanaan, ounastelee Titaanien päävalmentaja Henri Holmström lauantai-illan tsembaloiden sisältöä.

Sarjataulukon jumbosijalta kohti kärkeä pyrkivä Raahe-Kiekko lyönee suurella todennäköisyydellä jopa pienoisella riskilläkin kaikkensa peliin, jottei kotiyleisö joutuisi toistamiseen putkeen pettymään suosikkiensa otteisiin.

Se on kuitenkin täysin selvää, että ilman kuluvan kiekkokauden parasta peliesitystään, eivät raahelaiset tule saamaan E. Helaakoski Areenalla ryöväysmielellä vierailevilta punanutuilta kuin sitä kuuluisaa lämmintä kättä.

– Ryöstöä lähdemme ehdottomasti hakemaan ja tulkoot vaikka sitten minkälainen raahelainen sotajoukko vastaan, niin me olemme valmiita, Holmström paaluttaa itsevarmana.

– Meidän kohdallamme tärkeintä on kaikesta huolimatta keskittyä omaan hommaammee ja luottaa omaan pelaamiseemme, jonka avulla saamme varmasti hyvän lopputuloksen aikaiseksi.

Jos on lauantaina Raahessa vastassa etukäteen haavoitettu ja vihainen kotijoukkue, niin eipä tilanne paljon muuksi muutu sunnuntaina Kalajoen hiekkasärkilläkään.

Toki erona on se, että Mirko Frimanin luotsaama JHT nappasi Titaanien tavoin puolet jaossa olleista avausviikonlopun sarjapisteistä häviämällä ensiksi Virkiälle vieraissa 5-1-lukemin ja kukistaen lapualaiset heti seuraavan iltana Pirkonsuon pyhätössään maalein 5-2.

– Tuskinpa Kalajoen kamppailusta tulee meille sen helpompi, kuin mitä Raahenkaan ottelusta, mutta mahdoton ei kuulu meidän sanavarastoomme edes vieraskaukaloissa, sillä loppupeleissä samaa leipää ne vastustajatkin syövät, mitä me täällä Kotkassa, ”Holle” hymähtää.

– Kaiken lisäksi emme joukkueena edes helppoa tietä kuljettavaksemme halua – voittaminen maistuu aina monin verroin paremmalta, kun joudut oikeasti lyömään kaikkesi likoon ja ottamaan osumia yhteisen hyvän eteen.

Jotta Titaanit sekä Raahesta että Kalajoelta saisi raavittua mukaan haluamansa lopputulemat on joukkueen pelillisen kivijalan eli peräpään tiiviyden oltava perättäisinä iltoina maksimaalista luokkaa.

– Jääkiekossa voitat pitkässä juoksussa pelejä, kunhan vain pystyt puolustamaan mahdollisimman tiiviisti ja turvaamaan täten oman maalisi koskemattomuuden, selventää titaanipiiskuri Holmström omaa ajatusmaailmaansa.

– Varsinkin vieraissa maalivahti- ja puolustuspelaamisen merkitys korostuu, sillä niiden avulla kun kykenet tylsyttämään kotijoukkueen hyökkäämistä sekä madaltamaan peli-iloa, on aina vain parempi mahdollisuus päästä itse peliin kunnolla kiinni, järkyttää vastustajaa ja lopulta napata vierasvoitto itselleen.

Jollei vielä tätä juttua lukemalla ole käynyt selväksi, lähtevät punanutut hakemaan viikonlopun mittaiselta vierasturneeltaan täyttä jaossa olevaa kuuden pisteen pottia, jolla kotkalaiset pystyivät kohentelemaan asemiaan sekä Suomi-sarjan alkukiihdytyksessä että sarjataulukossa.

– Luotan omaan joukkueeseeni todella paljon ja pystymme aivan saletisti raapimaan kuusi pistettä mukaamme, kunhan vain pelaamme kuten parhaimmillaamme osaamme, Holmström kajauttaa loppukaneetikseen.

Titaanit matkustaa lauantaina (24.9.) Raaheen, jossa majaansa E. Helaakoski Areenalla pitävä Raahe-Kiekko isännöi kello 16:00 käyntiin polkaistavaa Suomi-sarjan runkosarjakoitosta.

Sunnuntaina (25.9.) punanutut puolestaan hyökkäävät Kalajoelle ja testaavat Pirkonsuon jäähallissa vieraitaan kestitsevän JHT:n kotivireen kello 16:00 alkaen miteltävässä Suomi-sarjaottelussa.