Jäähyaitiosta et peliä voita

24.9.2022

Raahessa rangaistusaition penkkiä taajaan kuluttanut Titaanit joutui tunnustamaan kotijoukkueena kaukalossa häärineen Raahe-Kiekon lopulta paremmakseen. @ Kari Kanasaari – https://kanasaari.1g.fi/kuvat/

Lauantaina Raahessa pelatun Suomi-sarjan runkosarjaottelun tuomaritoiminnasta voidaan olla periaatteessa ihan mitä mieltä tahansa, mutta se on edelleen kylmä fakta, että jäähyaitiosta et peliä voita. Titaanit yksinkertaisesti sössi tarjolla olleen voittosaumansa liian suureen rangaistusmäärään, jonka kotijoukkue Raahe-Kiekko hyödynsi kovalla kädellä ja vei värikkään taiston lopulta nimiinsä maalein 8-5 (2-1, 2-2, 4-2).

Raahe-Kiekko – Titaanit 8-5 (2-1, 2-2, 4-2)

09:50 0-1 Erkka Huttunen (Simo Kauppinen) SR
12:42 1-1 Joona Kiviniemi (Jere Kiviniemi, Aleksi Alamäki) YV
19:27 2-1 Jami Uusinarkaus (Teemu Vääräkoski, Teemu Laurila)
23:35 2-2 Eetu Mäki-Soini (Simo Kauppinen, Eetu Salovaara)
32:34 3-2 Atte Junnila (Jere Kiviniemi, Aleksi Alamäki) YV
33:26 4-2 Joonas Hatula (Atte Junnila, Jere Kiviniemi) YV
38:37 4-3 Jaami Jokinen (Erkka Huttunen)
41:54 5-3 Joona Kiviniemi (Joonas Hatula, Aleksi Alamäki) YV
48:41 5-4 Eetu Mäki-Soini (Simo Kauppinen, Lauri Kallio) YV
55:52 6-4 Toni Nurminen (Teemu Vääräkoski) AV VoM
56:32 7-4 Kalle Sippala (Aleksi Alamäki, Jarkko Heikkilä) AV TM
58:20 7-5 Jaami Jokinen (Simo Kauppinen, Juuso Hoikka)
59:59 8-5 Toni Nurminen (Jarkko Heikkilä, Teemu Vääräkoski) TM

Maalivahdit:

Raahe-Kiekko – Miska Olander 10+15+13= 38 torjuntaa
Titaanit – Niko Tammi 13+10+0= 23 torjuntaa (vaihto 40:00 / 4-3)
Titaanit – Atte Pulsa 0+0+6= 6 torjuntaa (poissa 56:14-56:54 & 58:41-60:00)

Jäähyt:

Raahe-Kiekko 5 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 35min
Titaanit 9 x 2min + 1 x 5min + 1 x 10min + 1 x 20min= 53min

Titaanien kuluvan suomisarjakauden ensimmäinen kahden päivän mittainen vieraspelireissu ei startannut mistään kovin otollisista lähtökohdista, sillä kotkalaiset joutuivat lähtemään tien päälle pahasti siipirikkoisina peräti 10 kenttäpelaajan jäätyä sivuun Raahe – Kalajoki-turneelta.

Näin ollen kolmella kentällisellä matkaan lähtenyt punanuttumiehistö varmasti tiedosti, että nyt pitää pistää parasta pöytään ja pelata vähän jopa oman taito- sekä jaksamisrajan yläpuolella, jotta kotiintuomisiksi olisi kokemuksen ohella myös himoittuja sarjapisteitä.

Raahessa lauantaina mitellyssä väännössä kyseiset himon kohteet olisivatkin olleen aivan täysin otettavissa, sillä oman kautensa mollivoittoisesti aloittanut kotijoukkue Raahe-Kiekko ei missään nimessä ollut parhaassa mahdollisessa itseluottamus- saati pelivireessään.

Titaanien kannalta iso harmi vain oli se, että joukkue kyennyt pelaamaan riittävän kurinalaista ja nihilististä lätkää kuin ajoittain, joka näkyikin lopulta varsin rujolla tavalla kamppailun tilastokirjoissa.

Taiston tuoksinassa kun tehtiin yhteensä peräti 13 maalia ja jaettiin rangaistuksia kaiken kaikkiaan 88 minuutin edestä, joista vieraat poimivat tililleen lähestulkoon kaksi kolmasosaa.

Punanuttujen päävalmentaja Henri Holmströmin olikin sen seurauksena varsin helppoa nivoa yhteen päällimmäisen syy sille, miksi Titaanit joutui lopulta polvistumaan Raahe-Kiekon edessä 5-8-vierastappioon.

– Kaikki kunnia matkassa mukana olevalle kapealle ryhmällemme, joka pisti varmasti kaikkensa likoon, Holmström aloitti.

– Kokonaiskuvaa kuitenkin himmentää pirusti se fakta, että otimme tänään kuitenkin aivan liikaa boxia – sillä tyylillä et vaan peliä voi voittaa ja sitä en myösäkään voi missään kohtaa sulattaa, että täysin turhilla omilla hölmöilyillämme kusimme omiin muroihimme.

Kotkalaisten kasetti ei nimittäin kestänyt varsin ailahtelevaista tuomarilinjaa, joka johti siihen, että Raahe-Kiekko sai ratkoa pelin nimiinsä vieraitaan selkeästi terävämmän erikoistilannepelaamisen avulla.

Kirvelevästä tappiosta huolimatta Holmström halusi nähdä pelissä positiivisiakin puolia, vaikka miestä varmasti harmitti se, ettei käytettävissä ollut parasta mahdollista kokoonpanoa saati oman miehistönsä hurja taistelu kantanut haluttuun lopputulemaan saakka.

– Välillä pitää vain pystyä selviytymään normaalia kapeammalla rosterilla ja kyllä me tästäkin saimme taas yhden arvokkaan yhteisen lisäkokemuksen pankkiimme, titaaniluotsi tuumasi.

Titaanien runkosarjarypistys on nyt lähtenyt käyntiin tappio – voitto – tappio-tahdilla, joten jos tasaisen vauhdin taulukko jatkaa kulkuaan, olisi sunnuntaisesta Kalajoen kamppailusta tuloillaan voitto.

Noh... vanha viisaushan sanoo seuraavaa: vale, emävale, tilasto. Eli tilastoja tuijottelemalla saati niihin luottamalla ei pelejä voiteta, vaan se puuha tehdään nimenomaan kaukalon puolella.

– Päätä on taaskaan turha laittaa pusikkoon, vaan nyt vain suunta kohti Kalajokea ja toivottavasti saamme huomenna revittyä itsestämme jälleen ainakin henkisesti yhtä ytimessä olevan pelisuorituksen esiin, kuin mitä tänään Raahessa, ”Holle” tokaisi.

”Nämä ovat pienten marginaalien pelejä”

Titaanit sai Raahen lauantai-iltaiseen kahinaan loistoalun Erkka Huttusen taituroidessa kotkalaiset johtoasemaan vajaan 10 pelatun minuutin jälkeen.

Se jäikin lopulta punanuttujen ainoaksi johtotilanteeksi ottelussa, sillä Raahe-Kiekko onnistui vielä avauserän aikana kuromaan pelin ensiksi tasalukemiin ja siirtymään vielä viimeisellä minuutilla maalin edelle Joona Kiviniemen ja Jami Uusinarkauksen täysosumilla.

Vieraiden onnistui vielä toisen erän alkuun tasoittaa peli, kun Simo Kauppisen terävä kuti ohjautui reppuun maalin edessä painineen Eetu Mäki-Soinin varusteista ohi hölmistyneen raahelaishäkkäri Miska Olanderin.

Sen jälkeen alkoivat kuitenkin RaKi-merkkisen menopelin perävalot vain vilkkua kotkalaisten silmissä, sillä Titaanien jäähyillessä, isännät kykenivät venyttämään maalieroa sekä punanuttujen maaliverkkoa Atte Junnilan ja Joonas Hatulan ylivoimaonnistumisten muodossa.

Pientä uskoa omaan tekemiseensä punanutut saivat vielä sekavahkon erän lopulla, kun Jaami Jokinen piiskari titaaniuransa esikoisella vieraat taas maalin määrän ajassa 38:37 syntyneellä 4-3-kavennuksella.

Reilu minuutti Jokisen taituroiman osuman jälkeen nähtiin ehkäpä koko illan puhuttanein episodi, kun titaanipuolustaja Niilo Korhonen kolasi keskialueella vastapuolen pienikokoisemman Hatulan pystyyn.

Ottelun tuomaristo ei taklauksessa ensikatsomalla nähnyt mitään rikkeen arvoista, jonka seurauksena Raahe-Kiekon Jere Kiviniemi päätti ottaa oikeuden omiin kätösiinsä ja rynnätä summerin soimisen jälkeen vaihtoaitiosta Korhosen kimppuun.

Hässäkkä oli näin ollen valmis ja kun siihen liittyi vielä muun muassa titaaniveskari Niko Tammi sekä muitakin pelaajia, selviteltiin rangaistuksia vielä pitkä tovi sen jälkeen, kun joukkueet olivat jo varsin lämpöisissä tunnelmissa poistuneet pukuhuoneisiinsa.

Lopputulos kähinästä oli joka tapauksessa se, että Korhonen sai 2+2 minuutin rangaistuksen korkeasta mailasta ja Tammi sekä Kiviniemi suihkukomennukset väkivaltaisuudesta.

Titaanit joutui näin ollen aloittamaan kolmannen erän komentamalla Atte Pulsan tolppien väliin ja pelaamalla heti kärkeen neljä minuuttia alivoimaa.

– Nämä ovat pienten marginaalien pelejä, Titaanien päävalmentaja Henri Holmström mietiskeli.

– Kyllä meidän vain pitäisi tiedostaa se, että erityisesti vieraissa pelattaessa jäähyttömyyden merkitys korostuu, sillä usean alivoiman tappaminen syö pirusti energiaa ja tässä pelitempossa sellaisella rääkillä ei vain pitkälle pötki.

Eipä pötki ei ja kun Raahe-Kiekon Joona Kiviniemi karkasi läpiajosta iskemään 5-3-maalin, alkoi kotkalaisten vuoren ylitys kasvaa ylitsepääsemättömän vaikeaksi tehtäväksi.

Punanutut eivät kuitenkaan suostuneet millään luovuttamaan, vaan väänsivät eron jälleen yhteen osumaan reilut 11 minuuttia ennen täyttä aikaa Eetu Mäki-Soinin päättäessä kauniin pakkopelikuvion maaliverkon heilumiseen.

Kotkalaiset saivat ajassa 55:45 todellisen huippusauman pelin tasoittamiseen raahelaishyökkääjä Eetu Suorannan otettua kakkosen koukkaamisesta. Titaaniluotsi Holmström kutsuikin joukkonsa aikalisälle ja se teki selväksi, että nyt ei enää säästellä yhtikäs mitään, vaan lyödään peli väkisin tasoihin.

Harmi vain, että kotijoukkueen Toni Nurminen oli asiasta täysin eri mieltä, sillä hän sujautti vain seitsemän sekuntia myöhemmin läpiajosta 6-4-alivoimamaalin, joka käytännössä jo sinetöi Titaanien kohtalon Raahen lämpöisessä lauantai-illassa.

Kun vielä Kalle Sippala hetkeä myöhemmin uitti pelivälineen tyhjään titaanirysään, ei Jaami Jokisen 7-5-kavennus saati sekuntia ennen päätössummerin soimista tullut Nurmisen toinen ja ottelun kahdeksas raahelaiskihaus olleet enää kuin pelkkää kosmetiikkaa pelin voittotaistelun kannalta katsottuna.

Titaanit joutui näin ollen tunnustamaan Raahe-Kiekon paremmaksi maalein 8-5 ja lähtemään allapäin valmistautumaan pohjois-pohjanmaan reissunsa jälkimmäiseeen koitokseen.

Tappiomasennuksesta huolimatta punanuttukäskyttäjä Holmström halusi valaa uskoa omiinsa ja antaa itseluottamusta toivottavasti parantavia kehun sanoja.

– Joukkueen yhtenäinen ilme lämmittää mieltä, ”Holle” totesi.

– Myös se, että pystyimme laittamaan kovana kotijoukkueena tunnetun Raahe-Kiekon ajoittain aivan köysiin sekä luomaan voittoon tarvittava määrä tekopaikkoja, olivat todella positiivisia asioita.

Runsasmaalisessa ottelussa viisi kertaa kiekon kotijoukkueen rysään laittanut Titaanit voi olla ihan tyytyväinen tekemäänsä osumamäärään, mutta siihen toiseen, eli päästettyihin maaleihin pitää ehdottomasti saada muutos, mikäli voittoja mielitään omalle tilille jatkossa kirjailla.

– Saimme tehtyä viisi maalia, joka ei meille aivan jokapäiväistä herkkua kyllä ole – yleensä sillä määrällä peli myös pitäisi voittaa, sanaili titaanipiiskuri Holmströmkin.

– Puolustamisen jänteen pitää jatkossa ehdottomasti kestää selkeästi paremmin 60 minuutin ajan, mikäli aiomme otteluita voittaa.

Titaanien osittainen onni on se, että seuraava peli tulee eteen todella nopeasti, sillä kiekko putoaa Kalajoella jäähän jo vajaan 21 tunnin päästä.

Toisaalta lepo- ja palautumisaikaa ei ole kovin paljoa, joten se pitää pyrkiä käyttämään maksimaalisesti hyödyksi. Holmström uskoikin punanuttujen tekevän kaiken mahdollisen, jotta Kalajoen sunnuntaista tulisi Raahen vierailua iloisempi ja maistuvampi lopputulema.

– Kyllä me lyömme huomenna taas aivan kaikkemme likoon ja pyrimme tarjoilemaan jonkinlaisen show’n kalajokiselle kiekkoyleisölle, kotkalaisluotsi naulasi.

– Kunhan vain olemme hieman fiksumpia kuin mitä tänään, niin uskoni on vahva sille, että kolme pistettä lähtee meidän mukanamme pelin päätteeksi Kotkaan.

Ottelun lehdistötilaisuus on katsottavissa Raahe-Kiekon facebook-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (25.9.), kun punanutut matkustavat Kalajoelle, jossa majaansa pitävä JHT isännöi Pirkonsuon jäähallissa kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Leijonat.tv-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.